In de VS werd onlangs bekend gemaakt dat de bedrijfsschulden daar zijn opgelopen tot een ongekend hoog bedrag van 15,5 biljoen dollar. Dat is een recordbedrag van 74 procent van het nationale BBP in de VS. Het bedrag is zelfs 52 procent hoger dan in 2008. Dat is een zorgelijke ontwikkeling.

Het begint met zombiebedrijven

Opgestapeld met het private krediet ad 14 biljoen en de staatsschuld ad 230 biljoen dollar komt de VS uit op een totale schuld van 250 biljoen dollar. Het zijn ongelooflijke bedragen en daarbij moeten we niet denken aan de gevolgen wanneer het BBP in de VS inzakt bij een naderende recessie. Dan volgen er faillissementen, het eerst bij de zombiebedrijven die met goedkoop geld hebben geïnvesteerd in onrendabele projecten.

Allemaal een polsbandje

Krediet was spotgoedkoop. Ook de FED hanteert de laagste rentetarieven in de geschiedenis. Logisch dat er dan veel geleend wordt. Je moest er snel bij zijn want krediet kan alleen maar duurder worden. Dat was de algemene gedachte bij veel bedrijven en particulieren waar men elkaar er op wees dat lenen vroeger veel duurder was. Dit denkbeeld heeft geleid tot de hoogste mondiale kredietberg sinds mensenheugenis. Ach ja, we leven in andere tijden. Een fiat geldsysteem waarin alles mogelijk is. Straks wordt het toch vervangen door een nieuw digitaal betaalsysteem gebaseerd op blockchain technologie(?). Ooit deden we ’s morgens bij het opstaan ons horloge om de pols, over een jaar of wat is dat het polsbandje met de betaalchip en persoonlijke ID. Eerst moet cash nog in de ban.

Op weg naar dictatuur

Bij het verlaten van de super wordt in de toekomst door het poortje via ons polsbandje automatisch afgerekend. Scheelt een wachtrij en een paar kassajufs. Alle producten die we uit de vakken nemen worden via het polsbandje gescand. Niet te verwarren met de enkelbandjes die sommigen dragen wegens crimineel gedrag. Er zijn nog wat andere varianten mogelijk en daarvoor is het handig om te kijken hoe China daarop vooruit loopt. Echter moeten we bereid zijn in onze westerse samenleving om te schakelen naar een communistische dictatuur. Niet zo heel moeilijk nu we met de EU en zijn beteugelende ECB al een eind op weg zijn naar een totalitair systeem van financiële repressie. De saldi op onze bankrekeningen zijn al onderworpen aan de nieuwe bankheffing.  Geen rente, maar banksaldo minus bankkosten en inflatie = interen. Alle afschrijvingen via automatische incasso en in de toekomst met de ID-betaalchip.

Verdwijnt de pinautomaat?

Mooie vooruitzichten, moet je zien hoe snel ons geld de rekening verlaat. Digitaal geld is supersnel; in tegenstelling tot ons contante geld. Het kost tegenwoordig al veel moeite om nog ergens een pinautomaat te vinden. Er verdwijnen er steeds meer uit het straatbeeld. Ik weet er nog eentje bij de Hema. Moet je wel overdag of op koopavond binnen stappen uiteraard. En de Hema moet wel blijven. Ik zal me noodgedwongen moeten onderwerpen aan het snelle geld. Voor de zekerheid maar een creditcard er bij nemen voor het geval mijn banksaldo te snel daalt. Maar dit terzijde, het is maar een klein probleem naast dat veel grotere probleem van een falend kredietsysteem.

En dan is de beer los

Als bedrijven een recessie gaan voelen zullen zombiebedrijven snel in gebreke blijven bij hun aflossingen aan de schuldeisers. Behalve banken zijn er behoorlijk wat andere geldschieters. Er zal een kettingreactie ontstaan die overslaat naar ‘gezonde’ bedrijven die hun winsten zien dalen door dalende omzetten. De bekende neergaande spiraal. Alles en iedereen gaat op de rem staan en banken durven nauwelijks nog krediet te verstrekken. Wat? Nog erger, er gaan er steeds meer failliet. Te samen met de faillissementen van de zombiebedrijven komen de curators om van het werk. Als het economisch maar iets tegen zit zullen de westerse economieën hun groei zien omslaan naar krimp en dan is de beer los. Ook op de beurzen. De lange stierenmarkt van de afgelopen 10 jaar zal omslaan naar een berenmarkt, met koude rillingen bij de ijsberen.

Roetsjbaan

De barometer van de AEX zal sterk dalen. De vergrijzing in de samenleving en de daling van de beroepsbevolking doen er een schepje bovenop. Om het doemscenario compleet te maken halen pensioenfondsen de kortingen naar voren vanwege grote verliezen op de beurs. Het is de roetsjbaan van een lawine aan krediet die de schuldenberg af raast naar een diep dal. Het einde van een krediettijdperk dat begint bij de zombiebedrijven. De fictie van levende lijken wordt werkelijkheid. Het in leven houden van bovennatuurlijke ‘onmenselijke’ bedrijven, drijvend op krediet, wordt bestraft. De spoken verdwijnen bij het ontwaken uit de droom. De fantasie van een kredietsprookje die overeind wordt gehouden door levende lijken is geen fictie meer maar verandert in een drama.

Madame Lagarde gaat EU vergroenen

De huidige cyclus van goedkoop krediet nadert z’n einde. Ergens zal de afbraak beginnen. Ik gok op de zombiebedrijven. Op een verkeerd moment gaan ze omvallen. Ze trekken de banken en andere schuldeisers mee de dieperik in. Gelukkig hebben we in de EU onze sprookjesprinses met zilvergrijs haar die aan het roer staat van de ECB. Madame Lagarde gaat Europa redden. Christien heeft het licht gezien en gaat klimaatkredieten verstrekken. Dit op voorstel van Ursula von der Leyen, de eerste vrouwelijke voorzitter van de EU. Ja, ja, het vrouwenquotum leeft bij de EU! Voor haar zogenaamde “Green Deal” worden honderden miljarden klaar gezet om Europa te vergroenen.

Klimaat is onze redding

Klimaatopwarming wordt niet de ondergang maar gaat ons redden. Een nieuwe tijd breekt aan. Al het krediet van de ECB wordt ingezet voor de energietransitie en nergens anders voor. Het moet heel snel om de opwarming van de aardkloot voor te blijven. De rem gaat er op voor de CO2 uitstoot. En alle remmen los voor het groene krediet van madame Lagarde.

Hoe een sprookje werkelijkheid wordt

Een tweede nieuwe kredietcyclus veert op en het ECB-krediet wordt alleen nog ingezet voor de energietransitie. Het doet even pijn vanwege de rem op krediet voor “vuile investeringen”, maar dat is exact de bedoeling. Alleen dan remt de opwarming af. Van een doemscenario gaan we naar één van de mooiste draaiboeken die je kunt bedenken. Een verademing. Zuivere zuurstof in ruil voor voor vuile uitstoot dankzij een nieuw investeringsprogramma van de ECB. Kost niets, krediet wordt gratis verstrekt. Aflossen kan later als we een nieuwe wereld hebben gecreëerd met polders vol klapwieken en weilanden met spiegels in plaats van poepende koeien. Hoe een sprookje werkelijkheid wordt…

GW


7 reacties

 1. We hebben het hier al eerder over gehad. Als de kredietberg gaat schuiven gaan de zombies, bedrijven zonder eigen vermogen en verdere eigen middelen, als eerste failliet en heb je meteen een zeer snelle toename van de werkloosheid en zal het plaatje zoals het er nu bij ligt over enkele maanden totaal anders kunnen zijn. Veel van de zombies hebben mensen in dienst op uitzendbasis, kortlopende arbeidscontracten of 0-urencontracten. Hierdoor hebben die mensen korte of helemaal geen WW-rechten en kunnen ze rechtstreeks naar de voedselbank of meteen maar door naar de gaarkeuken.

  1. “We hebben het hier al eerder over gehad.” Dat klopt. Herhaling is de kracht van de reclame. Ik blijf wijzen op de gevaarlijke kredietberg en zal deze niet uit het oog verliezen. Af en toe een wake up call is in dit verband niet verkeerd. De grote massa heeft geen idee wat er staat te gebeuren als de boel gaat schuiven. Moet misschien ook niet. Als de MSM op 5 december in chocoladeletters gaat berichten over een lawine in de kredietberg dan is het snel gebeurd en is zwarte Piet straks helemaal van het toneel verdwenen. We moeten het Sinterklaasfeest niet bederven en gewoon het geld laten rollen. Komt allemaal goed want centrale banken kopen de rommelleningen wel op als de balansen van de banken uitpuilen met slechte leningen. Op rijm zetten lukte mij niet omdat ik niet meer kan dichten. De gaten zijn te groot. Helaas lijkt alles mooier dan het is.

   1. Klopt Gerrit. Als iedereen het schuldenprobleem gaat begrijpen slaat de angst toe en angst is een slechte raadgever. De klimaatangst is er al en het erge is dat, voor zover de mens de echte oorzaak is, het niet meer is op te lossen. Domweg omdat er veel te veel mensen op deze wereld rondlopen. De hoge levensstandaard in met name het Westen is verantwoordelijk voor deze opwarming en nog erger is de vervuiling door chemie en fijnstof. Het overbevolkte China is met z’n vele kolencentrales het Westen inmiddels voorbijgestreefd. Kortom we hebben een internationale systeemcrisis. Ook in ons land. De huidige problematiek was er al maar wordt niet langer genegeerd. Door de overbevolking zitten we al tientallen jaren in een mobiliteitscrisis en daarvan is de huidige wooncrisis ook weer het gevolg van. Niemand durft het beestje bij de naam te noemen maar we zullen toch echt iets aan de overbevolking moeten doen.

    1. Hoe? Durf je dat ook te benoemen? Effe cynisch: WOIII misschien? Dan is er geen sprake van ‘genocide’, maar van ‘collateral damage’.
     Letterlijk en streng handhaven van het uitgangspunt: ‘De vervuilers betaalt’ lijkt rechtvaardiger en vooral humaner. Waar wachten we op? Antword: ‘It’s the economy, stupid!’

     1. We kunnen van alles roepen maar de mondiale economie hebben we echt niet in de hand. Scheefgroei, overbevolking, schuldenberg, klimaat, en noem maar op. We zien dat centrale banken niet slagen in hun streven naar meer inflatie waardoor schuldenberg dragelijker zou zijn. We zien een immigratiebeleid binnen de EU waarover lidstaten oneens zijn, we zien een klimaatverdrag dat bij lange na niet kan worden nagekomen. Kortom, we hebben de boel niet in de hand. Niet de centrale banken en ook niet de vereenzaamde elitaire politici. Deze hollen van top naar top, drinken een glas en alles blijft zoals het was. Ze roddelen wat en roepen tot ziens tot de volgende keer.

      Het lijkt er op dat een volgende (wereld)oorlog ontstaat uit onvrede bij de bevolking. Gewoon door de enorme scheefgroei. De inkomens- en vermogensongelijkheid neemt desastreuze vormen aan. Ook de immigratie geeft onrust bij een groot deel onder de massa. Neem een kijkje in achterstandswijken. Zie de opkomst van populisme en zie de opkomende onvrede bij de massa veroorzaakt door inkomensachterstand. De kosten van levensonderhoud worden bij steeds meer mensen onbetaalbaar. In Frankrijk zien we nu een opeenstapeling van onvrede over de dure levensstandaard en de aantasting van pensioenen. De rellen daar worden al bewust buiten beeld gehouden. Kwestie van een paar jaar dat deze onvrede ook in Dld en NL leidt tot protesten en opstand.

      Revoluties zijn van alle tijden, dus ook mogelijk in deze 21ste eeuw. Juist nu de macht van vakbonden sterk afneemt kunnen burgerprotesten onvoorspelbare vormen aannemen. Kijk naar de Franse gele hesjes. Oranje hesjes zouden NL goed sieren. En wat gaan onze boeren verder doen?

     2. Zo jammer, dat u een mooie reactie verpest met ‘oranje
      hesjes’. Weet u dan nog steeds niet waar de kleur voor staat?
      . het Huis van Oranje, als middelpunt van een middeleeuwse
      komkommermonarchie. Waarin het ‘frauduleuze plebs’ wordt vervolgd, maar sjoemelende politici en ‘captains of industry’ vrijuit gaan,
      . een prinsesje, met een uitkering van anderhalf miljoen,
      . landje van Shell, Philips, KLM, Schiphol en Unilever,
      . landje bijna zonder geldautomaten voor het plebs, maar
      veel brievenbussen voor de multi’s,
      . narcostaat,
      . politieke rechtsstaat.

      Met ‘oranje’ protesteert u niet tégen, maar vóór de schijnheiligheid.

 2. ‘Repressieve’ regie over economie en geldstromen? Hoe effectief kan dat zijn, als (nog afgezien van de criminele illegaliteit) een substantieel deel ervan niet-geregistreerd onder het maaiveld verborgen is, in de vorm van schaduweconomie (waaraan zowat iedereen meedoet) en schaduwbankieren (niet alleen door banken, maar ook door uw ‘betrouwbare’ pensioenfondsen en zelfs overheden)?

  Biljoenen euro’s zijn gewoon verdwenen, niemand weet waar ze zijn.
  Volgens schattingen zou de ‘zwarte spaarpot’, alleen in Italië, al voldoende zijn om alle schulden in het hele eurogebied af te lossen.

  Een verbod op contant geld, zoals bv. in India, leidt onmiddellijk tot een zwarte geldmarkt en kan dus niet de oplossing zijn voor de monetaire wanverhoudingen.
  Geregisseerd of niet, het klimaat van een conjuncturele omslag zal nodig zijn voor een algemene, financiële herstart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: