Bundesbank nog steeds niet overstag

7

Duitsland blijft de belangrijkste factor in de eurocrisis op het moment. Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft aangegeven Europese landen met schuldenproblemen te willen helpen, middels de aankoop van staatsobligaties. Jens Weidmann, de baas van de de centrale bank van Duitsland (de Deutsche Bundesbank), heeft in het Duitse weekblad Der Spiegel zijn ongenoegen hierover geuit. Volgens hem werkt de aankoop van obilgaties niet op lange termijn en lijkt deze aanpak te veel op geldcreatie, waardoor landen verslaafd raken aan de hulp van de ECB;

  • “Such a policy is for me close to state financing via the printing press. We should not underestimate the risk that central bank financing can become addictive like a drug.”

Verslaafd aan krediet

Dat zijn de PIIGS momenteel al een tijdje. Met deze bovenstaande uitspraak van Weidmann worden de verhoudingen weer op scherp gezet. Als de ECB gaan aankopen, raken de landen gewend aan deze vraag en worden de nodige maatregelen niet meteen doorgevoerd, zo is de gedachte van de Bundesbank. De gewenste aanpak van de ECB krijgt vooralsnog dus geen Duitse goedkeuring. Als de Duitsers tegen de interventies op de obligatiemarkt blijven, is het nog maar de vraag of het plan door de ECB zal worden uitgevoerd.

Spaanse en Italiaanse rente flink gedaald

Sinds de aankondiging van Draghi over de bond-buying, zijn de rentepercentages van de staatsobligaties van Spanje en Italië flink gedaald. De waardes van de desbetreffende obligaties zijn dus gestegen. Draghi heeft de financiële markten wat moed ingepraat en zijn woorden hadden het gewenste effect. Momenteel noteert de rente van de Spaanse 10-jarige staatsobligatie rond de 6,4%. Ongeveer een maand geleden stond de Spaanse rente nog op 7,5%. De rente van de Italiaanse 10y staat momenteel op 5,70%, terwijl de rente een maand eerder nog rond de 6,6% schommelde.

“Hopium”

De daling van de rente is enkel gebaseerd geweest op hoop. De hoop dat de ECB daadwerkelijk de obli’s gaat aankopen. Zolang Duitsland echter voet bij stuk houdt, zal ‘Super Mario’ nog niet de held kunnen spelen. Jens Weidmann krijgt de steun van Angela Merkel. De bondskanselier was vol lof over de uitspraken van Weidmann en ziet de sterke positie van de Bundesbank binnen de ECB als een belangrijke aspect voor Duitsland. Hiermee blijkt maar weer eens dat Duitsland de baas is in Europa.

Hoe nu verder?

Het is nu afwachten hoe deze situatie zich verder gaat ontwikkelen. Wat zal de rente gaan doen? Wie gaat er toegeven? Merkel staat achter Weidmann, maar kan dit op lange termijn waarschijnlijk niet volhouden ten opzichte van de Europese leiders. Er moet een oplossing komen voor de Europese schuldencrisis, want als de hoop begint de vervagen kunnen de bewegingen op de markt snel omslaan, zoals we eerder hebben meegemaakt.