‘Burgers moeten de volle prijs betalen voor het wanbeleid van centrale bankiers’

6

René Tissen, RTLZ | Het is verontrustend en zelfs alarmerend om de recente koersexplosie op de wereldwijde beurzen te karakteriseren als goed beleid van centrale banken in het kader van het overal zo gewenste, maar niet optredende herstel van de wereldeconomie. In korte tijd is een beursbel ontstaan van enorme en vrijwel oncontroleerbare omvang, waarvan slechts banken en beleggers profiteren.

Geld zoekt zijn weg

Via de weg van de minste weerstand zoekt geld altijd naar mogelijkheden om meer geld te worden en dit keer zijn de beurzen het middel om de drukpersen legaal in te zetten als verdienmachines voor de financiële elite. Als je sowieso al de beschikking over geld als productiemiddel hebt (de banken) dan hoef je er nu nog alleen nog maar mee te smijten -quasi professioneel- om de boel lekker op te jagen en de eigen kassa te spekken. Het is een echte schande.

Pompen tot dat we verzuipen

Voorbij zijn de tijden dat de effectenbeurzen een weerspiegeling waren van de prestaties van ondernemingen, uitgedrukt in hun dividendbeleid en strategische toekomstscenario’s. Zelfs een herkenbare relatie met de macro-economische kwaliteiten van een land, zoals bijvoorbeeld uitgedrukt in het concurrentievermogen van landen, is niet langer aanwezig. Het gaat nu gewoon over pompen, geld pompen. Totdat het zaakje zichzelf opblaast.

Gaan met die banaan

Het beleid van ongekend omvangrijke kwantitatieve geldverruiming van de Amerikaanse Federal Reserve heeft onlangs Japan tot voorbeeld gediend om ook maar de geldsluizen open te zetten en wel ongelimiteerd. Gaan met die banaan is de inmiddels gangbare vertaling van wat ‘Abenomics’ in het jargon van economen is gaan heten, vernoemd naar premier Shinzo Abe die van gekkigheid niet meer weet wat hij moet doen om de staatsschuldenlast van zijn land van 500 % van BBP terug te brengen. Lees hier verder.

Over de auteur

Berichten van externe websites en andere bronnen.