René Tissen, RTLZ | Het is verontrustend en zelfs alarmerend om de recente koersexplosie op de wereldwijde beurzen te karakteriseren als goed beleid van centrale banken in het kader van het overal zo gewenste, maar niet optredende herstel van de wereldeconomie. In korte tijd is een beursbel ontstaan van enorme en vrijwel oncontroleerbare omvang, waarvan slechts banken en beleggers profiteren.

Geld zoekt zijn weg

Via de weg van de minste weerstand zoekt geld altijd naar mogelijkheden om meer geld te worden en dit keer zijn de beurzen het middel om de drukpersen legaal in te zetten als verdienmachines voor de financiële elite. Als je sowieso al de beschikking over geld als productiemiddel hebt (de banken) dan hoef je er nu nog alleen nog maar mee te smijten -quasi professioneel- om de boel lekker op te jagen en de eigen kassa te spekken. Het is een echte schande.

Pompen tot dat we verzuipen

Voorbij zijn de tijden dat de effectenbeurzen een weerspiegeling waren van de prestaties van ondernemingen, uitgedrukt in hun dividendbeleid en strategische toekomstscenario’s. Zelfs een herkenbare relatie met de macro-economische kwaliteiten van een land, zoals bijvoorbeeld uitgedrukt in het concurrentievermogen van landen, is niet langer aanwezig. Het gaat nu gewoon over pompen, geld pompen. Totdat het zaakje zichzelf opblaast.

Gaan met die banaan

Het beleid van ongekend omvangrijke kwantitatieve geldverruiming van de Amerikaanse Federal Reserve heeft onlangs Japan tot voorbeeld gediend om ook maar de geldsluizen open te zetten en wel ongelimiteerd. Gaan met die banaan is de inmiddels gangbare vertaling van wat ‘Abenomics’ in het jargon van economen is gaan heten, vernoemd naar premier Shinzo Abe die van gekkigheid niet meer weet wat hij moet doen om de staatsschuldenlast van zijn land van 500 % van BBP terug te brengen. Lees hier verder.

6 reacties

  1. Het is natuurlijk wel zo dat veel van de huidige klagers braaf gaan stemmen op partijtjes, mensen, die dit allemaal toestaan …

    1. Juist Rob, doodsbang dat ze zijn niet langer het slaafje mogen spelen onder de europaraplu. Bang voor het onbekende. Mensen veranderen pas als ze NIETS meer hebben te verliezen.

  2. Burgers (welke?) moeten altijd de rekening betalen. De hobby van de bankiers en politici worden simpel weg verrekend in hypotheektarieven of belastingen en heffingen.

    Waarom wordt het huidige financiele systeem beschermd, dat is nogal simpel, omdat daar het geld van de elite zit. Deze groep heeft de macht en wil het systeem handhaven (kosten wat het kost).

    De “gewone burger” heeft niets en kan dus niets verliezen bij een ineenstorting van het financiele systeem. Zelfs de cyprioot met minder dan € 100.000,- bleef ongedeert (Land is totaal failliet).

    Als voorbeeld 80% van de aandelen is in handen van de elite!
    De “gewone burgers” (mensen met een uitkering, AOW, WW, ZWW, NWW, WAO, IOAW, etc.) interesseert het geen bal waar hun uitkering vandaan komt (belastingen of de geldpers). Pensioen hoort niet in dat rijtje. Pensioenpremie is eigenlijk een verkapte loonbelasting, wel betalen, maar niets krijgen (? binnen enkele jaren). Deze groep heeft wel belang om het systeem overeind te houden.

    De elite (aandeelhouders van de bank en “groot” rekeninghouders, maar ook de “groot” pensioenbetaler) raken alles kwijt als het systeem instort.

    Het grote voordeel als je arm (? wat is arm, lach elke dag) bent is, dat je niets kan verliezen. Lekker makkelijk toch.

  3. Er zijn zoveel bewijzen van fraude door de PERS ontdekt. Maar geen enkele bankier is strafrechtelijk vervolg door OM of door invloed uit politiek. Dit is het ultieme bewijs dat politiek absoluut aan de halsband loopt van bankiers en niet democratisch zijn. We mogen nog blij zijn dat het volk niet gaat plunderen of de bankiers hun huizen uitrookt, ze verdienen het wel.

  4. Zijn deze hoge beurskoersen bedoeld om toch bij de burger vertrouwen te wekken? Reken er maar op dat wanneer de beurskoersen crashen, dat het vertrouwen onder de bevolking dan helemaal wegvalt en mede daardoor de economie compleet instort en door de dalende beurskoersen het financiële systeem uit elkaar spat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: