Op naar een cashloze maatschappij?

Euro_banknotesOverheden lijken hard te werken aan het verbannen van cash geld. Cashtransacties boven een bepaald bedrag zijn al verboden. Verder worden we “aangemoedigd” steeds bank- en kredietkaarten te gebruiken. De officiële redenen zijn de strijd tegen het zwart geld, veiligheid en kosten besparen, maar tegelijkertijd wordt de controle op de burger fel opgedreven.  Mooi meegenomen! Want wie zegt financiële controle zegt eigenlijk vollédige controle. Het lijkt er een beetje op alsof de overheid ons geheel in haar macht wil krijgen en dat zullen we geweten hebben…

België en Zweden

De Europese richtlijnen voor het afschaffen en verbieden van cash transacties zijn al actief geworden in Italië en België.  Duitsland volgt op de weg naar een gecontroleerde digitale samenleving. De studie Cashless Journey van Mastercard komt tot de conclusie dat buurland België al de meest cashloze maatschappij ter wereld is. Reeds 93% van de consumentenuitgaven is niet meer in contanten. In Zweden kunnen ze er echter ook wat van. Slecht 3% van de Zweede aankopen is in cash.

Macht en mobiel betalen

33 belangrijke economieën gaan dezelfde weg op en dat van Canada tot Zuid-Afrika en van China tot Australië.  Want machtspolitiek kent geen grenzen. Ook door de opmars van de smartphone zal er in de toekomst steeds meer cashloos worden afgerekend. Er zijn verschillende startups bezig met het betalen via de telefoon. Ook banken zetten in op cashless betalen, natuurlijk wel tegen een kleine premie, want het blijven banken.

Ook centrale banken doen mee

De centrale banken doen ook een (cashless) duit in het zakje. Op The Huffington Post staat te lezen: Just last week the Bank of England announced plans to introduce plastic money – a move that some say doesn’t just mark the end of paper notes, it is one more indication that we may soon see the end for cash in general. We’ve been using paper currencies for 300 years – and while industry, the economy and society have undergone multiple transformations during that time, the primary payment mechanism, cash, has remained the same. ‘ Plastic geld van een centrale bank dus. Is het einde van munten en biljetten voorbij? Komt er ooit echt een geheel cashloze maatschappij? Wat denkt u?

37 reacties

 1. Er komt een gigantische rush naar baar goud en zilver wanneer de internationaal socialisten in NY/Londen hun grip op het wereldwijde Orwelliaans geldsysteem verliezen. De vraag is slechts “wanneer”. Meestal houden junks het behoorlijk lang uit in het wegkwijnend lichaam waarna het op een zeker ogenblik vrij snel afgelopen is.

  Een beetje zoals Herman Brood. ’n Grote bakkes, fysiek onaantastbaar, held van het volk, populair slaafje van coke, allerlei spiritualiën en vrouwen. Niets mee aan de hand in modern, hip holland. Het laatste jaar echter grote wanhoop. Met als laatste wapenfeit een trieste sprong van een hotelletje. Zo ziet het wereldwijde geldsysteem er uit. Van buiten steeds gelikter en popiejopie, van binnen zeau rot als een mispel.

  Doe mij maar een broodje goud …

 2. In tijden van confiscaties en nationaliseren van tegoeden, en die tijd is reeds aangebroken in enkele proeftuinen, is digitale controle natuurlijk ideaal. Slechts 1 muisklik en het financieel fascisme ‘beschikt’ over uw geld. Leuker kunnen we het niet maken. Wel makkelijker.

 3. Dat er een cashless systeem komt is voor mij geen vraag maar een werkelijkheid in de toekomst,en ik weet het ,deze site heeft niets met religie maar het moet me toch van het hart, er staat namelijk al een paar duizend jaar geschreven dat wanneer de joden weer terug zijn in hun oude vaderland israel,en Europa(het oude romeinse rijk)verenigd zal zijn door verbondsluiting (niet door oorlog)waaruit een dictator zal opstaan en een betalingsyteem gaat invoeren via een merkteken,je kan niet kopen of verkopen zonder dat merkteken,toen ik dat in de jaren 70 voor het eerst bestudeerde begreep ik daar niets van,hoe zou zoiets moeten functioneren?maar nu met de huidige technologie is het mogelijk geworden,en vallen voor mij de puzzelstukjes op hun plaats.

  1. Zou dat merkteken de driehoek met oog zijn in de USD? De USD is per slot van rekening de wereld reservemunt en in hoge mate gecontroleerd door NY/Londen Joodse mensen. Heb je meteen alle vliegen in een klap.

   Interessant in deze context is wellicht dat de Yadu dynastie 5000 jaar geleden te machtig werd naar de zin van Sri Krsna. Hij heeft deze Yadu dynastie toen geëlimineerd oa via Samba, een kopie van Lord Siva. Want ja, God is natuurlijk de Grote EindBaas, niemand anders. Wie weet wat er nu gaat gebeuren. btw, Boze en andere tongen beweren soms dat Joden afstammelingen zijn van de Yadu dynastie.

   1. Het heeft er wel mee te maken maar op een andere manier dan een merkteken vermoed ik:De lluminati: de “verlichte” elite
    De Illuminati bestaat uit een geheime groep van zeer invloedrijke mensen, zoals bankiers en regeringsleiders. De Illuminati heeft de controle over de media, het educatieve systeem, de bankwereld, regeringen, de drugshandel, etcetera. Het woord ‘Illuminati’ komt uit het Latijn en betekent ‘verlichte personen’. De Illuminati zou officieel begonnen zijn in Beieren in het jaar 1776. De voormalige Jezuïet Adam Weishaupt stichtte toen samen met vrijmetselaars de orde ‘Gesellschaft der Perfectibilisten’. Toch is de Illuminati al veel ouder. Al vele eeuwen werken deze duistere lieden toe naar de climax van de (hun gewilde) wereldgeschiedenis: een Nieuwe wereld Orde waarin satan heerst op aarde. Het belangrijkste symbool van de Illuminati is de piramide met een oog in de top (het Oog van Horus of Alziend Oog). Dit symbool staat ook op het Amerikaanse één-dollar biljet afgebeeld. Onder dit symbool staan de woorden: ‘novus ordo seclorum’: “een nieuwe orde der tijden” (letterlijk: “De nieuwe onkerkelijke Orde”).
    http://www.internationalisme.ekklesia-evangeliekorps.com/de-illuminati-wie-zijn-deze-mensen-wat-willen-ze/

    1. Verlichte mensen houden zich niet bezig met illusies waaronder tijdelijk gewin.

     De illuminatie waar jij op doelt zijn omhooggevallen narcistisch tuig. Met misschien veel technische intelligentie, dat zou kunnen. Voor dat laatste is iig veel waardering in de huidige, “nogal” debielige samenleving. De nazi’s waren trouwens ook heel goed in technische intelligentie.

 4. Er komt zeker een cashloze samenleving waarin je betalingen verricht met een chip op je voorhoofd of in de rechterhand. Lees het maar in de Bijbel in Openbaringen 13. Dit is niet ver weg meer en ik denk dat dit ook het doel is van de huidige economische depressie, namelijk het versneld invoeren van cashloze betalingen.

  Openbaringen 13:16-18
  16 En het maakt, dat aan allen, de kleinen en de groten, de rijken en de armen, de vrijen en de slaven, een merkteken gegeven wordt op hun rechterhand of op hun voorhoofd, 17 [en] dat niemand kan kopen of verkopen, dan wie het merkteken, de naam van het beest, of het getal van zijn naam heeft.
  18 Hier is de wijsheid: wie verstand heeft, berekene het getal van het beest, want het is een getal van een mens, en zijn getal is zeshonderd zesenzestig.

  1. Merkteken werd mee bedoeld dat men een ijzeren symbool liet schroeien op de huid van een beest of mens. Deze koe is van Piet en Jan is een crimineel. Het werkwoord brandmerken komt daar vanaf.
   Heeft echt niets met voorspellingen in de huidige tijd te maken en ook niet met moderne techniek. Als je dan toch een lijn wil trekken van vroeger naar nu dan moet je het in de psychologie zoeken.
   Blijkbaar hebben mensen graag controle over de dingen en mensen.
   En hoe kan dat beter dan ze onomkeerbaar fysiek te merken…

 5. The Coming Cashless Society – Mark Hitchcock – Truth To Go

  Deze man heeft een boek genaamd cashless geschreven en wijst daarmee op de tijd waarin wij leven,het is helaas niet meer nieuw te koop.
  via een kort you tube filmpje geeft hij een beknopte uitleg over een cashless samenleving.
  http://www.youtube.com/watch?v=lQl7nbuY9Fs

 6. Geld is een wettelijk betaalmiddel en zo is het, betaal zoveel mogelijk cash dan heeft u meer kijk op uw uitgaven met dat gepin heb je geen overzicht over je uitgaven en de roverheid des te meer en dat kan niet de bedoeling zijn toch?

 7. Het contante geld mag niet verdwijnen in Nederland, maar ook niet over de grens. De beste controle over je geld heb je wanneer je baar geld op zak hebt en ook thuis een voorraadje aanhoudt. Je weet maar nooit. Het kan zo maar een keer gebeuren, als de echte pleuris uitbreekt, dat de banken even niet thuis geven en geen internetgeldverkeer mogelijk is. Alles op plat. Niet ondenkbaar in deze tijd van onbetrouwbare banken. Als burger worden we teveel afhankelijk van de banken en de overheid zoals met het internetbankieren waarbij ongeveer alle financiële transacties via internet geregeld worden. Tegelijk worden de klanten steeds meer kosten in rekening gebracht terwijl juist veel banken en agentschappen hun kantoren gaan sluiten voor publiek. Moet niet gekker worden, besparen ze op huisvestingskosten en op personeel, maar toch moet de klant meer gaan betalen voor internetproducten waarvoor we thuis op de pc best wel wat tijd aan kwijt zijn. En vaak lang wachten doordat teveel klanten online zijn. Een veel gehoorde smoes als ik weer klaag over de trage internetverbinding. Al met al zorgelijke ontwikkelingen dat wij burgers gewoon worden gedwongen te betalen op een manier zoals de banken en overheid dat willen. Alles onder controle.

 8. Dat is wel gemakkelijk voor de centrale banken.
  Die hoeven niet eens meer de persen in gang te zetten.
  Enkel toetsaanslagen en klaar is Kees.

 9. Nah. Cash verdwijnt nooit! Hoe moet je politie, politici en ander tuig dan nog omkopen? “Ja, ik maak wel even 1000 euros over, als jij je smoel maar houdt”.

 10. Contant geld verdwijnt nooit.
  Er zullen altijd zilveren en gouden munten blijven bestaan, die van hand tot hand gaan.(buiten de inkomstenbelasting en BTW om trouwens !)
  Alleen heel sneu voor de mensen die het straks niet hebben en het op dit moment niet nodig vinden om het te hebben.

 11. Ik ben zeer zeker voor een cashloze maatschappij.

  Maar dan wel een gedecentraliseerde barter maatschappij die is gebaseert op behoefte van leven ipv vergaren van meer dan nodig is voor behoefte.

  En dat is ook meteen de onvermijdelijke manier om vrij te kunnen worden van de slavernij waar de gemakzuchtigheid en ook hebzuchtigheid de mens zich heeft laten inlokken om ten slotte slaaf te worden aan de leiband van een paar slimme hotemetoten die inspeelden op de lage behoeften van de massa.

  Ik kan u vertellen:

  Zorgen voor je eigen levensonderhoud is een van de bevredigenste dingen die er is. En op die manier leven was ook lange tijd DE manier van leven tot er een paar slimme piepels hun kans zagen om met de belofte van meer bezit en meer gemak de zelfvoorzienendheid uit handen te nemen van ons mensen en zo de mensen uiteindelijk aan de leiband te leggen via het geldsysteem.

  Vergis je niet….alles zonder WERKELIJK GOEDE intentie voor de gehele mensheid is gedoemd te mislukken. Dat is simpelweg een natuurwet. En ook al zal het die rijke slavenpoepers lukken om de mensheid voor een tijd te onderdrukken zullen ze uiteindelijk op lange termijn het onderspit delven. Simpelweg omdat ze vechten tegen zichzelf, want wij met zijn allen maken allemaal deel uit van hetzelfde energetische geheel. Maar dat moet je wel eerst beseffen, voor je op wijze manier kunt gaan leven.

 12. Besef tegelijk dat elke vorm van concurrentie een afbreuk betekent van samenwerking om het geheel beter te maken voor iedereen.

  Het is allemaal maar hoe je het bekijkt en of je bereidt bent een verandering te betekenen, want vele kleine veranderingen leiden tot een grote verandering.

  1. “Besef tegelijk dat elke vorm van concurrentie een afbreuk betekent van samenwerking om het geheel beter te maken voor iedereen.”

   Ah, vandaar dat je zo “vriendelijk” en “ontspannen” reageert op mensen die andere inzichten hebben dan jij. 🙂

 13. Het schijnt steeds vaker voor te komen dat pinnen effe niet gaat.
  Ik heb dat de afgelopen 2 jaar al 3 of 4 keer meegemaakt. Daarvoor nog nooit. Daar sta je dan met je boodschapjes voor vanavond bij de kassa met je pasje te zwaaien…

  Ruilhandel, en plaatselijke munten zullen er steeds meer komen denk ik.
  Er zijn burgemeesters van steden die in opstand komen, en zich onafhankelijk verklaren van de rest van het land en de EU.

  1. Zolang burgemeesters nog worden benoemd door de kroon denk ik dat dit niet zal gebeuren… Of heb ik iets gemist?

   1. In Italië is het al gebeurd. De burgemeester van een stadje kroonde zichzelf tot prins, en verklaarde het stadje onafhankelijk van de rest van het land. Italiaanse en EU wetten werden ongeldig verklaard, en er werd een eigen munt ingesteld. Het werd dus een klein land in het land.
    Regio’s in Spanje willen zich ook regelmatig afscheiden, maar daar hoor je verder niks meer van.

 14. De wereld is een enge plaats om te leven, het tempo van de -zorgelijke- ontwikkelingen steeds hoger. Ik vraag me af: is dit de toevallige uitkomst van collectief gedrag of van een georkestreerd plan. Interessant is de documentaire op Nato’s Secret Armies (2009) waarin duidelijk wordt hoezeer we werden en worden bespeeld. Orwell en Huxley waren meer dan visionaire auteurs ben ik bang.

  1. Had niet laatst onderste Jaap de Stronthoop Beffer toegegeven blindelings de puppetmasters Bush en Blair te geloven op hun woord en mee te helpen met illegale oorlogen, genocides en verspreiden radioactief afval…
   Maar Jaap, het is too little too late.
   Van Agt zijn ommekeer waardeer ik nog maar je moet diep door het stof man. Begin maar in Fallujah… Tegen die tijd dat je licht gaat geven, praten wij verder…

 15. Geld is natuurlijk slechts een ‘ruilmiddel’, en niet een echte vorm van waarde. Dus of dit nou fysiek of in enen-en-nullen is….. Tuurlijk, het is een perfect controlemiddel voor de overheid en zal tegen de bevolking worden gebruikt.
  Neemt niet weg dat voor het opbouwen van rijkdom je zult moeten richten op dingen van echte waarde, zoals edelmetalen, sieraden, grondstoffen en voedsel. Daarbij kun je korte termijn en lange termijn uitwisselen naar wens. De ‘barter’ aanpak van Madman ben ik wel een fan van, ik heb ook weleens een mede-ondernemer een dienst verleend in ruil voor zijn dienst zonder dat dat ergens op de ‘radar’ is verschenen..waren we allebei geholpen.

  1. Ik ben voor nu even te lui om uit te zoeken wat ‘de barter’ aanpak is maar als mijn vermoeden juist is: Zo heeft een professionele kapper mijn haren geknipt met voor mij als tegenprestatie het repareren van de computer. Dit idee bevalt me prima.

    1. Mooi gezegd en eigenlijk heb je dubbel en dwars gelijk. Dat zou zeker voor ouderen en de zwakkeren moeten gelden.

     Toch zou je (diensten)ruilen ook als handel moeten kunnen zien. Voor wat, hoort wat. Stel, dat als ik houthakken als een sport zie, is het misschien toch fijn om te weten dat de buurvrouw lekker kan koken 😉

     Ik heb een nichtje die al jaren en jaren geleden in min of meerdere mate gedaan heeft wat jij en je vrouw hebben gedaan in Zweden. Zij heeft het gezocht in Noord Frankrijk, wel een oud huis maar een giga lap grond erbij. Daar worden kippen geruild tegen flessen wijn. Klusjes in huis geruild voor oppaswerk. Ze heeft er een ezel voor de fun. Ze verdient wat geld met het oppassen op huisdieren voor vakantiegangers etc. etc. Voor boodschappen die je toch echt in de supermarkt moet kopen heeft ze toch ECHT een auto nodig want ze woont in een gehucht. (De auto is een erfenis van haar vader en bovendien een zuinige hybride) Ze heeft het niet breed maar wil daar ook eigenlijk niet weg. Haar lijntje met ‘het systeem’ is minimaal. Haar huisarts ed. heeft ze nog steeds in NL.

     Toch zijn er signalen dat ze weg moet en de voornaamste reden is toch weer geld. Om weg te kunnen moet ze het huis zien te verkopen maar dat is lastig in deze tijden.

     Ik vraag me wel eens af hoe ze dat doet met bijv. de zorgpremie. (Misschien dat die paar zuur verdiende centjes net voldoende zijn, maar toch.) Ook ik zou best ver willen gaan met het zelfvoorzienend zijn, maar afstand nemen van de zorgpremie gaat mij toch echt te ver.

     Zo ook jij, in Zweden. Het roept toch vragen op.

     Je peek/poke reactie heb ik gelezen hoor, maar kon ff niet bedenken hoe ik daar on topic op kon reageren. Als je nog wat ‘geile’ C64 sourcecode weet te vinden, dan weet je me te vinden 😉 Ik was voornamelijk gecharmeerd van de graphics chip, rasterinterrupts !. Coole sounds deed ik met de soundmonitor. Waar is de tijd gebleven ?

     1. Beste R,

      Ik lees altijd graag jouw bijdragen maar nu begrijp ik je echt even niet. Wat moet je met zorgpremie als het systeem waar het onderdeel van is, zorgt dat je die zorgpremie nodig denkt te hebben en mogelijk ook nodig hebt.
      Cheques en diploma’s op zak, iemand?
      Madman gaat heel gezond, gelukkig en echt rijk van binnen oud worden! Tenminste, die kans is groot en anders heeft hij een tijdje flink genoten buiten dat strafkamp aan de noordzee.
      Snap je wat ik bedoel?
      Om het nog duidelijker te brengen.
      Van jullie is 50% chronisch ziek, zeggen ze en willen ze, de elite dan.
      Daar zit je dan chronisch ziek te wezen van de stress, slecht voedsel, GSM masten of weet ik veel wat voor troep dat systeem over je uitspuugt…
      Denk je dat die zorgpremie jou geneest?
      Of jou vrijmaakt van het slavenbestaan?
      Daar ga je met je cheques en diloma’s en je zorgpremie en je andere verzekeringen en zogenaamde zekerheden…
      Mijn twee middelvingers voor die hele poppenkast.
      Ik ben uit dat gekkenhuis en weet je, mijn botten gaan nog niet terug.
      Tchau uit een rustig deel van Rio de Janeiro.

     2. @moerstaal,

      Dank voor deze waardevolle reactie. En toch begrijp ik je wel, in elk geval een beetje. Het is zeker niet de luxe die me zou weerhouden. Vlak na m’n post besefte ik dat die zorgpremie ook wel weer iets ’truttigs’ had en het zit in ons systeem dat je je gezondheid blijkbaar kan afkopen met een maandelijkse bijdrage. Wat heb ik voor die jarenlange maandelijkse bijdrage teruggekregen ? Ongeveer 18 jaar geleden een gedeeltelijke vergoeding voor een zalfje voor mijn handen tegen eczeem. Voor de ernstige dingen zou ik misschien nog kunnen denken: Dat is mijn lot, dan maar dood. Maar het gaat mij vooral ook om de lullige en best wel dure zaken bijv. een gebroken been. (Na google +/- 6400 Euro in NL) Waarschijnlijk kan ik een duurder en beter voorbeeld geven maar je snapt m’n standpunt. En ik ben best benieuwd hoe jij of Madman daar over denken.

  2. Dienst en wederdienst uitgeruild is natuurlijk prachtig. Maar hoe gaat dit bij de 2e en volgende keren? Dit is nl. precies de reden waarom geld is ontstaan, maar dan wel in de vorm van ‘geld met behoud van koopkracht’ en dus zou ik haast zeggen goud. Niet helemaal voor de volle 100% hoor, want er komen natuurlijk nog best wel een aantal andere zaken bij kijken.
   Het echte probleem met geld tegenwoordig is, dat niemand eigenlijk nog weet wat geld is, of wat het zou moeten voorstellen. Het is misschien wel het meest misbruikte woord ter wereld.
   Een totaal ander verhaal is dat van Madman als hij zegt, koop naar behoefte. Best een loffelijk streven, maar met de huidige perceptie van wat geld is en de huidige consumptiemaatschappij, niet meer haalbaar.
   Zelf heb ik dit jarenlang geprobeerd, maar moet nu toch echt erkennen, dat ik nu niet meer zo zou kunnen leven, als toen ik bijv. 20 was. Ook ik ben in de loop der jaren best wel mijn eisen gaan aanpassen (lees: heb best wat van mijn idealen moeten inleveren). Daarom denk ik dat de tering naar de nering zetten, best een goede leidraad zou kunnen zijn. Het probleem daarbij is wel dat de één zijn tering, de ander zijn nering is.
   Geld is in feite niets anders dan een uitruilmiddel voor uitgestelde toekomstige aankopen, maar ook daaraan voldoet het al lang niet meer. Teveel geld is dus simpelweg teveel uitgestelde aankopen. En nog even voor de goede orde, vermogen heeft niets met geld te maken, het vermogen wordt alleen wel in geld uitgedrukt, dat is alles. Maar allengs komt daar verandering in als we weer goud en zilver als basis voor het monetaire systeem zouden erkennen. En eigenlijk weet bijna iedereen, dat goud nog steeds de basis is. Het komt de monetaire en politieke jongens alleen maar een beetje rottig de strot uit. Het valt ook niet mee te erkennen dat je totaal fout zat.
   En laten we eerlijk zijn alle grote geesten op wier ideeën we nog steeds voortbouwen, waren maar zielige figuren omdat ze goud en zilver na millennia van trial and error steeds maar weer tot geld bombardeerden.
   Proost, Ik heb die ver****** fles Southern Comfort gelukkig weer teruggevonden.

 16. Wil als 29 e proberen geen dubbele feiten te melden.
  Het schijnt, dat de banken en politiek druk zijn met het omvormen van betaling mogelijkheden voor burgers.
  Het probleem van de burgers is, dat zij altijd zolang wachten met realiseren en erkennen van de nieuw gecreeerde situatie, dat er geen weg meer terug is, omdat het bankwezen en politiek dan het proces al hebben afgerond en de burgers geen verschil meer kunnen maken.
  De burgers hebben in dit stadium misschien nog de kans om dit te keren of te stagneren.
  Zij moeten massaal betalingen contant gaan en blijven verrichten.
  Maar aangezien de massa verdeeld en niet gelijk wetend is, zal dit voor de beleidsmakers geen grote obstakels opleveren.

 17. Ik bereid me op zulke experimenten al een tijd voor met vele anderen. De markt voor zeldzame munten en edelmetalen lijkt steeds groter te worden. Als het systeem in elkaar valt straks dan kan ik nog steeds betalen met Nederlandse Leeuwendaalders. :):)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: