De hoge inflatie die bijna aanvoelt als hyperinflatie houdt de samenleving stevig in de greep. Vooral omdat de media er op is gedoken en langs de zijlijn verslag doet van een monetaire wedstrijd die alleen verliezers kent. Vergelijk het met een thuiswedstrijd van Ajax, de club die ik ten tijde van Cruijff en Keizer vanaf de tribune aanmoedigde. Ja, zelfs in Drenthe wonen Ajaxsupporters. De club boekte jarenlange successen met een goeie jeugdopleiding en slim aankoopbeleid. Er werden talentvolle spelers aangetrokken en opgesteld op de juiste plek. Dat gaat goed totdat er andere wind gaat waaien. Als een succesvolle trainer vertrekt en nieuwe spelers wisselend met de reservespelers moeten vechten voor hun opstelling. Nu worden in de competitie met veel moeite punten gepakt terwijl op het hoogste niveau in Europa de concurrentie ineens sterker blijkt te zijn. Het publiek gaat morren, er vallen lege plekken op de tribune en uiteindelijk zal de club zakken in de competitie. Eeuwige roem bestaat niet.

Tegenwind

Kijken we nu naar de monetaire beleidsmakers van de ECB die de euro moeten verdedigen en tegelijk de inflatie in toom moeten houden dan zien we dat hun beleid faalt. Het publiek in de eurozone wordt onrustig over de matige resultaten van de bestuursleden van de ECB. De euro verliest van de dollar terwijl het aankoopbeleid van schuldpapier en het rentebeleid niet het gewenste resultaat laten zien op het monetaire speelveld. En in de knip van de toeschouwers. Zelfs het tempo van renteverhogingen geeft niet het gewenste resultaat. De inflatie staat nog altijd veel hoger dan de rentestand. Het publiek wordt onrustig en het bestuur van de ECB nerveus. De Eigenwijze Centrale Bond die boven de nationale clubs staat slaat de adviezen van lokale bestuurders, zoals Klaas Knot, in de wind en gaat verder op de weg van zelfvernietiging. Dit is het beeld dat ik voor ogen heb van een gezaghebbend  orgaan dat op het hoogtepunt van z’n roemruchte beleid kampt met flinke tegenwind.

Aanvaring

Je kunt niet altijd voor de wind varen en moet af en toe laveren en soms bij tegenwind de fok strijken om te voorkomen dat je omslaat. Ik voorspel dat binnen afzienbare tijd ook het grootzeil wordt gestreken om te voorkomen dat de boot omkiepert. Ook de Titanic ging ten onder door fouten van de kapitein en 1e stuurman. Wat betreft het foute monetaire beleid van de ECB zal uiteindelijk de wal het schip keren als de passagiers klagen over zeeziekte en de kapitein vragen naar de haven te varen. Door de paniek aan boord vaart de kapitein met veel risico snel de haven in. Een stevige aanvaring met de terminal op de kade volgt. De schok onder de passagiers is groot en de schade aan het schip en de terminal aanzienlijk.

Te licht anker

Hoe de ECB ook laveert, het monetaire beleid van de ECB zal falen als de economische natuurwetten tegenwerken. De turbulentie tussen hoge inflatie en lage rente leidt vaak tot een stormdepressie. Zowel ter land als ter zee maken bestuurders van voetbalclubs, schepen en centrale banken in noodsituaties altijd dezelfde fouten door overhaaste beslissingen. Een kat in nood maakt vreemde sprongen maar mensen doen exact hetzelfde. Als de bazin van de ECB langs het veld nerveus aan de renteteugels trekt om van team inflatie te winnen terwijl haar spelers zonder enig rendement spelen zal ze falen als coach. Ze heeft te lang voor de wind gevaren en de basisrente met het anker laten vieren tot zelfs onder de zeespiegel. Maar het renteanker temde de inflatie niet waardoor het schip los sloeg. Zoals iedere oceaanstomer krijgt ook de economie een keer te maken met flinke tegenwind. Altijd op het moment dat het heerlijk voor de wind ging. Echter zal een kapitein die niet tijdig z’n kaarten bestudeert, maar z’n tijd besteedt aan het dineren met gasten aan tafel, op een verkeerd moment tegen een ijsberg varen.

Voorkom rampen

Moraal van dit rampverhaal: het langzame tempo van renteverhogingen kan de snelheid van de ontspoorde inflatie niet inhalen. Om het verschil te verkleinen zijn drastische stappen nodig die ten koste gaan van het welzijn van bemanning en passagiers. Een oceaanstomer kan zelfs op volle kracht nog tekort komen om de enorme golven van een tsunami te trotseren. Passagiers vluchten naar de reddingsboten en verdringen elkaar. De ondergang van de Titanic staat nog altijd symbool voor economische rampspoed.  Op zee kunnen passagiersschepen vergaan door slecht onderhoud en fout stuurmanschap, in het voetbal kunnen topclubs ten onder gaan door slechte wedstrijdresultaten en fout bestuursbeleid, in de echte economie kunnen welvaartslanden ten onder gaan door slechte handelsresultaten en fout regeringsbeleid. Passagiers en publiek zijn altijd het slachtoffer. Alleen door tijdig ingrijpen kunnen rampen worden voorkomen. De vraag is, zijn we niet te laat.

GW

25 reacties

  1. Tja, dit was een half uur voor opening van beurs en ja hoor, een aantal uurtjes later alle angst weer verdwenen en koersen op dik 800 punten in de plus!

   Dus, is er de afgelopen uren een andere interpretatie gepresenteerd van hoe inflatie ontstaan en wat inflatie nu werkelijk is?

   Of ontbreekt het alles en iedereen werkelijk aan enige vorm van realiteitszin na het ongebreidelde bijtoetsen van geld om de puinbakken op te kopen, waarbij elke vorm van achterliggende waarde ontbreekt en jarenlange manipulatie hoogtij vierde?

   1. Een duidelijk signaal dat beleggers de weg kwijt raken. Ze kijken vol spanning naar de FED en ECB. Gaan ze door met renteverhogingen of wordt het weer pappen en nathouden en weer opkopen van waardeloos schuldpapier. Het is kiezen uit 2 kwaden en uitstel van executie. Dit soort deining op de financiële markten is vaak de voorbode voor zwaar weer.

    1. Dit soort ‘deining’ op de ‘markten’ is er altijd geweest; het is het verdienmodel van gasten/gokkers die -ocharm- moeten zien rond te komen van koersverschillen. Met de ware werkwereld heeft ’t niet veel te maken.
     “Wat er op de aandelenbeurs gebeurt, gebeurt alleen op de aandelenbeurs”, zei onlangs de invloedrijke ceo van een multinational.
     Anders gezegd: kan Ajax doorgaan voor graadmeter van het Nederlands voetbal?

 1. Beste Gerrit het probleem manifesteerde zich eerder in Japan en Engeland. Enkel de
  geldpers biedt nog een oplossing. En dat gaan we dan ook zien bij de Fed en de Ecb. Beste groeten uit het altijd mooie Buenos Aires waar de beurskoersen al
  20 jr stijgen en nog steeds blijven stijgen. Welkom in het globale casino dat Weimar heet.

 2. How about THAT ?! :

  ” There are NO free markets ANYMORE ;
  there are ONLY market interventions ”

  Ik geloof dat die uitspraak van ene Bix Weir is. En anders was ie van Max Keiser … hips …

 3. Kijk / luister even van 3m00s t/m 8m00s … klinkt veelbelovend voor de rèst van het interview !
  ( dat ik nog moet zien )

  https://www.youtube.com/watch?v=TCRCk4dh5JY&t=296s

  Dat koshere geldsgieters al actief waren als “Hofjuden” rondom romeinse keizers (als Nero !) was me al bekend, maar als je een verzameling van in 1847 ontdekte babylonische kleitabletjes mag geloven, moeten we daar nog een paar duizend jaar bij optellen !

  Die “financiële duizendpoten” toch hè ?

  Toegift :
  https://aim4truth.org/2022/10/07/worldwide-banking-usury-the-worship-of-mammon-is-the-base-sin-that-humanity-can-overcome-by-the-year-of-jubilee/

  Maar voor die laatste link heb ik nog geen tijd gehad ; wellicht wèl in het komend weekend …

 4. Ik stel een guinnes book nominatie voor…..uiteraard voor de heer rb…..record aantal jodenhaat links…..met speciale dankbetuiging voor de heer gw…..die het alemaal schitterend vindt, zolang het aantal reacties maar stijgt…..

  1. Ik weet niet of ik het allemaal “schitterend” vind. Ik ben niet de eigenaar/beheerder van dit platform. Soms twijfel ik of het nodig is een snoeischaar in te zetten, maar ja, vrijheid van meningsuiting is een groot goed. En wie kan bepalen wat ongewenste uitingen zijn behalve dan scheldkanonnades waardoor meerdere discussieplatforms ten onder zijn gegaan. Misschien is dat de reden dat het aantal lezers hier op Biflatie toeneemt.

   Of zou het om de zinvolle reacties gaan die ons de weg wijzen in het doolhof van de financiële wereld. Op een discussieplatform is het een mix van zinvolle maar helaas ook zinloze reacties. Het is aan de lezers om er boven te staan.

   1. Triest hoor gw….. “vrijheid van meningsuiting”….het is ronduit onsmakelijk….een paar losse uitingen van een 88 aanhanger kan misschien nog….maar dit gaat alle grenzen te buiten….dat zie jw toch ook wel…..

   2. Snap je dan niet dat dit soort nare types een normale en wellicht veel gezondere groei van je lezers/reageerders bestand in de weg staan….je bent kennelijk veel te blij met 30-40 reacties waarbij de helft nazi uitingen zijn en de andere helft daar tegen ageert…..niet goed hoor gw….

    1. ‘Massa = kassa’ en voor niets gaat de zon op. ‘Ex’ Joost van Buren heeft ’t ooit duidelijk uitgelegd op deze site.
     @GW weet dat en brengt met zijn controversiële ‘sleepnet’ gedienstig de meeste vissen (‘clicks’) aan land (“Maar ik ben niet verantwoordelijk, want het is niet mijn platform”)
     De dubbele moraal in deze ‘alternatieve’ benadering zal niemand ontgaan: terwijl het ‘systeem’ wordt verfoeid, wordt tegelijk het (reclame-) verdienmodel aanbeden.

     1. Citaat: (“Maar ik ben niet verantwoordelijk, want het is niet mijn platform”)

      Ik ben hooguit verantwoordelijk voor de inhoud van mijn schrijfsels. Nogmaals, ik deel niet in het eigenaarschap van dit platform en maak geen deel van de redactie, zo die al zou bestaan. (Ik schrijf op persoonlijke titel). Als zodanig heb ik geen interne toegang om bijvoorbeeld onwelgevallige commentaren te verwijderen. Ik kan hooguit vragen om het netjes te houden. Geen scheldpartijen e.d.

      Ik heb wel eens gepleit om een snoeischaar te hanteren. Als ik die persoon zou zijn dan zou ik bijvoorbeeld commentaren verwijderen die te ver af staan van de inhoud van mijn columns. Zeker als deze gevoelig liggen. Maar als freelance auteur wil ik die bevoegdheid niet. Dan gaat mijn resterende vrije tijd verloren die ik graag anders besteed.

      Ik wil nogmaals oproepen om het netjes te houden en in de comments bij de inhoud te blijven. Daarin gaat het over macro-economische ontwikkelingen die onze financiën raken. En alle sociale gevolgen zoals maatschappelijke ongelijkheid waarvan ik vrees de komende jaren veel last te gaan ondervinden.

      Ik zie dat sommigen moeite hebben met de comments van René Bahlmann vanwege het aanhalen van de Joodse geschiedenis. Ik reageer er niet op omdat ik daarover te weinig kennis heb. Ik laat het voor wat het is. Je kunt het eenvoudig overslaan, zoals we ook zelf beslissen wat we op de TV willen zien. Dat is één van de manieren zoals we omgaan met vrijheid van meningsuiting.

      We zien nu dat er pogingen worden ondernomen om de omroep “Ongehoord Nederland” te verbieden vanwege onwelgevallige uitingen. We hoeven het niet eens te zijn met hun onderwerpen maar als deze omroep wordt verboden dan gaan we richting dictatuur waarbij de overheid bepaalt wat we wel en niet mogen zeggen en schrijven.

      Juist daarom is het van belang dat we ook op een discussieplatform voorzichtig moeten zijn met blokkeren van onwelgevallige en/of gevoelige commentaren, tenzij er wordt gescholden of beledigd.

   3. Een schifting op ‘on topic’ zou al helpen de kwaliteit te verbeteren. Maar ja, dan is natuurlijk wel een beetje ‘moderatie’ gewenst (en zal ook de schrijver in zijn verhaal richting moeten kiezen en zelf niet aldoor met schroot moetem schieten!)

  2. Renéétje Bahlmann is al overal geband en uitgekotst , maar voelt zich zo verheven dat hij met een dikke plank voor zijn kop gewoon doorgaat met zijn riedeltjes.
   Al meer dan 14 jaar, dus laat allemaal uw hoop maar varen op verandering, want Renéétje heeft de waarheid in pacht (denkt hij zelf) en vooral als hij weer eens zat is.

   Dabbedoel ik, GNNN..gggnnnnn
   hihihihi ongesgoolden whahahaha

   -hips-

  3. Aan elk verhaal zijn twee kanten. Kijk eens wat er in Palestina gebeurd is laatste 75 jr. En de gehele westerse pers verzwijgt het gewoon. In NL herdenken ze de bevrijding maar daar leven de palestijnen al tientallen jaren onder een bezetting. Ben je er al ooit geweest in het heilige land? Wegkijken is wel het makkelijkste voor de toetsenborden tijgers.

 5. Welnee, dit is precies wat de Centrale banken nastreven.
  Hun doel is verdampen van de (staats)schulden. Hoge inflatie werkt daarin uitstekend.
  Natuurlijk moet de burger het gelach betalen, maar diezelfde burger heeft deze malafide regering gekozen volgens het fantastische democratische proces.

  De Centrale banken doen wat de politieke elite wil. De koopkracht van de gewone burgers onderuit halen, zodat die gewone burger gehoorzaam (en afhankelijk) blijft van de overheid.

  De slimme mens heeft al zijn Euro’s omgezet naar de US Dollar en wacht rustig af tot de FED de handdoek in de ring gooit. Daarna omzetten in olie, koper, edelmetaal of graan omdat met zekerheid is te zeggen, dat inflatie blijvend is.

  Ik ga nog maar een maandje op vakantie en geniet elke ochtend weer als ik de krant lees.
  Werkelijk alles is negatief, dat geeft mij een positief gevoel.

 6. Moet je eens nagaan van jaren 70 wie daar tientallen jaren verschrikkelijk heeft gestolen, waar is dat geld heengegaan , de geldstromen etc. Wedden dat we er nooit achter komen?

  Na 36 minuten vertelt
  PieterOmtzigt
  dat de kosten van pensioenbeheerders even groot zijn als de helft van de Nederlandse pensioenuitkeringen.

  https://youtu.be/IaYHz2btzrE

 7. Hoe de oorlog in Oekr verdergaat wel in het duits maar dat mag de pret niet drukken:

  Ukraine: Aus und vorbei – Selenskyj am Ende

  Von Max Erdinger

  Die Revanche der Russen für den Anschlag auf die Brücke von Kertsch fiel verheerend aus. Mit über 300 Raketenangriffen legte Russland fast die gesamte Infrastruktur der Ukraine lahm. Getroffen wurden aber nicht nur Elektrizitätswerke, Wasserwerke und dergleichen, sondern auch das Hauptquartier des ukrainischen Geheimdienstes SBU und das deutsche Konsulat in Kiew. Der Wiederaufbau der Infrastruktur würde Monate in Anspruch nehmen, heißt es aus ukrainischen Regierungskreisen. Im Augenblick sind die größten Teile der Ukraine ohne Internet, ohne Strom und ohne funktionierende Wasserversorgung.

  Douglas Macgregor ist pensionierter Colonel der United States Army, Politikwissenschaftler, Militärtheoretiker, Autor und Berater. Am 29. Juli 2020 nominierte ihn Präsident Donald Trump als Nachfolger von Richard Grenell für das Amt des Botschafters der Vereinigten Staaten in Deutschland. Vom Senat wurde die Nominierung jedoch nicht bestätigt. Gestern gab Macgregor Clayton Morris ein hochinteressantes Interview.

  Morris: Die westlichen Medien, besonders die Washington Post heute, bezeichnen die Schläge gegen die Ukraine als einen Wendepunkt in diesem Krieg. (…) Sind wir tatsächlich an einem Wendepunkt und wohin wendet sich das Blatt?

  Macgregor: Es ist ein Wendepunkt der Schwerter, vielleicht nicht gerade so, wie die Washington Post suggeriert (…) Lassen Sie uns über die Entwicklung dieses Konflikts während der vergangenen sieben Monate reden. Krieg ist nicht statisch, sondern ein sich ständig änderndes Meer. Auch wenn es niemand wahrhaben will im Westen, aber Präsident Putin hat sich in den vergangenen sieben Monaten enorm zurückgehalten beim Gebrauch seiner militärischen Macht. Wir haben nie mehr als höchstens 20 Prozent der russischen Bodentruppen in der Ukraine gesehen. Und viele der regulären Bodentruppen wurden nach den ersten vier Monaten allmählich auch wieder abgezogen, nachdem die ukrainische Armee, die wir über mehrere Jahre aufgebaut hatten, zu einem großen Teil vernichtet worden war. Was es in der Ukraine zur Zeit noch gibt, ist eine Mischung aus verschiedenen Freiwilligen, Milizen, einigen alliierten Kräften wie die Tschetschenen, kubanische und kosakische Freiwillige, die sich als sehr gute Kämpfer herausgestellt haben plus die Wagner-Söldnertruppe, die sich ebenfalls als sehr effizient im Bodenkampf erwiesen hat. Aber die eigentliche russische Armee mit ihren regulären Kräften hat sich zum großen Teil zurückgezogen. Ich dachte eigentlich, sie würden Ende August zurückkommen, aber offensichtlich wurde die Entscheidung getroffen, das zu unterlassen. Was im Moment im Kreml passiert, ist meiner Meinung nach, Putin und seinen Beratern wird klar, daß es keine Chance auf eine Beendigung dieses Konflikts via Verhandlung gibt. An diese Hoffnung hat er sich aber wahrscheinlich geklammert, sogar im April, als wir und London Selenskyj verboten hatten, irgendwelche Kompromisse wie z.B. Neutralität zu akzeptieren. Nun haben wir es mit einem anderen Russland zu tun. Wir haben gestern gesehen, wie in drei Wellen 202 Raketen verschiedene Ziele in der ganzen Ukraine angegriffen haben. Das ist etwas, das sie die ganze Zeit hätten tun können. Sie haben ihre präzionsgelenkten Waffen genauso wie wir. Dieses Mal haben sie aber nicht nur die sogenannte kritische Infrastruktur getroffen, sondern auch das Hauptquartier des Geheimdienstes, einer Organisation, die notorisch damit beschäftigt ist, Leute umzubringen und sie mit vorgehaltener Waffe in feindlliches Feuer zu zwingen und die mit vorgehaltener Waffe Rekrutierungen betreibt, sowie Analysezentren, womit sie zeigten, daß in der Ukraine nirgendwo etwas geschieht, ohne daß sie es wüssten. Nicht einmal in der westlichen Ukraine passiert etwas, ohne daß Moskau davon wüsste. Es gibt dort nichts, das die Russen nicht erreichen und zerstören könnten. Ich denke, wir haben einen kleinen Vorgeschmack davon bekommen, was im Herbst auf uns zukommen wird. Ich sage voraus, daß es großangelegte Bodenoffisiven der Russen geben wird, wenn der Boden erst einmal gefroren ist. Es wird das passieren, was die meisten von uns eigentlich schon am Anfang des Krieges erwartet hatten: Größte Anstrengungen, um die ukrainischen Kräfte komplett zu vernichten.

  Morris: Die westlichen Medien versuchen, diese Luftschläge als belanglos zu porträtieren. Angeblich verletzen sie die Ukraine nicht richtig. Ich habe das während der vergangenen 24 Stunden von einigen Propaganda-Medien gehört. Wenn ich durch die lange Liste der getroffenen Ziele gehe, muß ich mich wundern. Es wurden polnische Kräfte getroffen, die zusammengezogen worden waren, um in Russland einzumarschieren, NATO-Ziele, die getroffen wurden, der SBU, Wärmekraftwerke, es gibt Massen, die zur Zeit aus der Ukraine fliehen, weil sie kein frisches Wasser haben, kein laufendes Wasser, sie haben keinen Strom, sie haben kein Internet. Westliche Medien sagen also, die Treffer seien belanglos, der Ukraine gehe es gut. Was sagen Sie dazu?

  Macgregor: Biden oder seine Berater fühlten sich dazu veranlaßt, Selenskyj zu versichern, daß wir ihn auch weiterhin unterstützen und mit Gütern versorgen würden. Da wird es keine Änderung geben. Zur selben Zeit bettelte Selenskyj um mehr Luftabwehrwaffen, da bei den russischen Raketenangriffen 80 Prozent der ukrainischen Luftabwehr zerstört worden sind. Wenn jemand suggeriert, daß das belanglos gewesen sei, müssen wir nur die Entwicklung ansehen und kommen sehr schnell zu dem Schluß: Oh, das ist verkehrt. Herr Selenskyj ist in Panik. Fraglos haben die Ukrainer nun ernsthafte Logikstikprobleme dabei, Dinge im Land hin- und herzubewegen. Plötzlich hat sich Russland entschieden, daß genug einfach genug ist – und die vergangene Zurückhaltung aufzugeben (Markierung durch L.O.).

  Morris: Zurück zu den Luftabwehr-Systemen. Selenskyj hat, wie Sie gerade erwähnten, mehr dieser Systeme nachgefragt. Die USA scheinen dem nachkommen zu wollen. (…) Was wird das der Ukraine nützen? Erklären Sie bitte, wer die bedienen würde. Wären die unbemannt oder würden das NATO-Soldaten besorgen? Ukrainisches Militär?

  Macgregor: Diese Systeme werden zum größten Teil von sogenannten Vertragspartnern bedient. Dabei handelt es sich vermutlich um Amerikaner in Zivilkleidung, die einen Arbeitsvertrag mit der ukrainischen Regierung haben oder im Rahmen eines der anderen Mechanismen beschäftigt sind, die wir eingeführt haben. Es könnten Europäer sein. Aber diese Systeme verlangen eine lange Ausbildungszeit bis sie effektiv bedient werden können. Von der Instandhaltung gar nicht zu reden. Etwas, das NASAMS heißt, eines der besten Abwehrsysteme gegen Boden zu Boden-Raketen weltweit, hochkomplexes Radar, befand sich in Kiew – und es wurde zerstört. Wie schaltet man ein solches System aus? Durch die schiere Menge der Raketen, die das System abzuwehren hätte. Auf diese Weise läßt sich jedes System umgehen, egal wie gut es ist. Das ist das, was die Russen getan haben. Sie haben dieses Abwehrsystem mit Masse überwältigt.

  Morris: Welche Rolle spielen NATO-Kräfte jetzt noch an diesem Wendepunkt angesichts der Dezimierung des ukrainischen Militärs? (…) Die besten Kräfte sind außer Gefecht gesetzt. Sie zu ersetzen ist nicht einfach. Werden sie durch NATO-Truppen ersetzt? Durch Vertragskämpfer? Wer wird die Lücke füllen, das Schiff bemannen?

  Macgregor: Nun, die Leute die sich im direkten Bodenkampf befinden, sind Ukrainer. Es gibt Meldungen über eine große Zahl polnischer Soldaten in ukrainischen Uniformen, welche die ukrainischen Verluste ersetzen. Das passierte im Lauf der vergangenen Monate, weil – Sie haben darauf hingewiesen – die meisten der besten ukrainischen Einheiten nicht mehr existieren. Sie wurden getötet oder verwundet. Die Ukrainer haben tödliche Verluste von ungefähr 100.000 Mann und vielleicht 200 -, 300 – oder sogar 400.000 Verwundete. Das war einmal eine Armee von 600.000 Mann. Bedenken Sie: Wir haben diese Armee über 8 Jahre mit dem Ziel aufgebaut, Russland anzugreifen. Dafür wurde sie geformt. Das ist der Grund, warum die Russen sie angegriffen haben. Außerdem wollten wir Raketen in der Ostukraine stationieren, mit denen wir Russland hätten bedrohen können. Also nochmal: Die Ostukraine musste neutralisiert werden und das ist der Grund, weshalb die Russen dort intervenierten. Dabei haben sie sich, wie ich vorher schon ausführte, große Zurückhaltung auferlegt. Zunächst einmal ist das ein slawisches Land, ein anderes christlich-orthodoxes, slawisches Land. Die Russen haben kein Interesse daran, dort große Mengen von Leuten umzubringen. Sie wollten auch nicht viel Infrastruktur zerstören. Die Gegenden, in denen die Russen im Osten und im Süden der Ukraine sitzen, waren vorher schon russisch. Sie wollten gleiche Rechte für die Russen mit anderen Ukrainern innerhalb der Ukraine sicherstellen. Das war der Punkt hinter dem Minsker Abkommen, der nie beachtet wurde. Es ist so zum gegenwärtigen Zeitpunkt: Sie schauen auf Kanonenfutter. Leute ohne großartiges Training werden zusammengetrieben, in Uniformen gesteckt, bekommen eine AK 47 in die Hand gedrückt und werden in Panzer oder andere Fahrzeuge gesteckt. Haben sie eine Ausbildung? Einige wenige haben sogar eine gute, die meisten anderen fast gar keine. Folglich werden die Gefallenenzahlen sehr hoch sein. Wenn man aber einmal das, was wir als die taktische Ebene bezeichnen, verläßt, und in die höheren Ränge blickt, wird man dort NATO-Personal finden, die den ganzen Zauber veranstalten. Leute aus Frankreich, Großbritannien, den Vereinigten Staaten und anderen Ländern arbeiten die Strategien aus und machen Vorschläge, was als nächstes passieren soll. Es gibt Hinweise darauf, daß der ukrainische Präsidenten unser Ratschläge nicht sonderlich ernstgenommen hat. Er ist darauf aus, anzugreifen, anzugreifen und nochmal anzugreifen. Wahrscheinlich sieht er sich selbst in einer Position, in welcher er zwar alles zu verlieren – aber nichts mehr zu gewinnen hat. Er denkt offensichtlich, er könne die Russen ermüden. Dabei ist es so, daß es für einen getöteten oder verwundeten Russen fünf-, sechs- oder sieben getötete oder verletzte Ukrainer gibt. Für die Russen rechnet sich das. Sie haben eine ziemlich kostengünstige Verteidigung, während sich die Ukraine extrem teure Angriffe leistet. Die Ukraine befindet sich in einer sehr ernsthaften Krise. Sie könnte das nicht überleben. Speziell, wenn die zu erwartende Offensive der Russen im November losgeht, weiß ich nicht, was die Ukrainer noch dagegen machen wollen. Dann werden sie mit regulären russischen Armee konfrontiert sein, einer großen Zahl russischer Truppen, nicht mehr nur mit Freiwilligen und alliierten Einheiten. Sie werden die operative Freiheit haben, das zu tun, was viele Russen schon von Beginn an tun wollten. Alles, was ihnen gefährlich oder als Bedrohung vorkommt, wird ins Visier genommen und zerstört werden. Das wird ein sehr unterschiedlicher Krieg sein, der da kommt.

  Morris: Sie sagen das für November voraus, also für die nächsten Wochen?

  Macgregor: Nun, ich komme nicht vom russischen Generalstab, aber wenn ich mir den derzeit stattfinden Aufmarsch auf dem Kriegsschauplatz anschaue – und sie kommen in Gruppen von 50.000 – rund um die Ukraine und verschiedenen anderen Orten, absolvieren gerade viel Training und treffen Vorbereitungen, dann werden sie sich zur Operation Axis vereinen, etwas, das wir schon zum Beginn des Krieges erwartet hatten, das dann aber ausblieb. Sie werden dann sehr hart und sehr tief zuschlagen. Alles, was sich in der Ukraine ihrem Vormarsch entgegenstellt, wird dann vernichtet werden. Das wird ihr Auftrag sein: Zerstörung und Vernichtung des Gegners. Wo werden sie mit ihrem Vormarsch aufhören? Ich nehme an, am Dnjepr. Sie waren nie daran interessiert, den Dnjepr zu überschreiten. Westlich des Dnjepr befindet sich die historische Ukraine. Das ist, wo die Ukrainer leben. Odessa wird an die Russen gehen, auch Charkow – und es gibt nicht viel, das wir dagegen tun können. Niemand im Westen wird etwas dagegen unternehmen können, es sei denn, er will sich in einen Krieg mit Russland begeben. Ich kann aber niemanden erkennen, der das will. Einzige Ausnahme sind möglicherweise die Polen, aber auch dort bröckelt die Unterstützung für diesen Krieg. In den USA interessiert sich sowieso kaum jemand dafür. Wir sind beschäftigt mit dem Hurrikan in Florida. Das ist ja auch der Grund, warum wir bislang mit dem durchgekommen sind, was wir in der Ukraine veranstaltet haben. Es gab so viele schlechte politische Entscheidungen, weil sich Amerikaner nicht dafür interessiert haben. Daran hat sich nicht viel geändert, auch wenn ein langsames Erwachen dahingehend einsetzt, daß nichts von dem stimmt, was ihnen in diesem Zusammenhang aufgetischt worden war.

  Morris: Wir haben hier seit Wochen darüber geredet. Was passiert, wenn Odessa fällt. Die Ukraine wird zu einem Binnenland ohne Zugang zur See. Was wird mit Selenskyj passieren?

  Macgregor: Darüber läßt sich nur spekulieren. Keine Ahnung, wie es mit Selenskyj weitergeht. Er könnte von seinen eigenen Leuten entfernt werden oder ein Flugzeug zu einem seiner Anwesen besteigen, nach Miami oder nach Venedig fliegen. Was Odessa angeht: Odessa war immer eine russische Stadt, auch wenn heute dort etwa 50 Prozent Ukrainer leben, nachdem Russen rausgedrängt worden sind. Dasselbe gilt für Charkow. Das waren beides russische Städte von allem Anfang an und dort wurde auch immer russisch gesprochen. Die Russen werden den Unsinn nicht länger mehr hinnehmen. Sie werden ihre Ziele verfolgen, wie Russen ihre Ziele immer verfolgen: Methodisch ausgeklügelt und unnachgiebig. Der neue Kommandeur, der gerade ernannt wurde, ist eine fähige Person mit einer guten Reputation. Er hat für die Russen in Syrien hervorragende Arbeit geleistet, er ist ein Hardliner und er hat alle Optionen zur Verfügung, die seinen Vorgängern verwehrt geblieben waren. Das wird ein Wendepunkt sein, aber anders als die Wahington Post das verstanden wissen will.

  Morris und Macgregor unterhalten sich dann noch über Weißrussland und darüber, daß Russland gerade dabei ist, die antiquierte weißrussische Armee zu modernisieren. Macgregor ist aber der Ansicht, daß sich die Weißrussen eher auf ihre Grenze mit Polen konzentrieren werden.

 8. Welbergen….je blijft maar herhalen dat je geen eigenaar van deze site bent en niet in de redactie zit….dat is totaal irrelevant….als jij geen columns schrijft is er niets meer dan paar domme lulverhalen over krypto en gokken….die eindeloze anti jodenverhalen zijn stuitend……en jij durft die vuilspuiterij “het aanhalen van de joodse geschiedenis” te noemen…..je mening is aldus volkomen duidelijk gw…..

  1. Ach Peter waarom ga je niet naar een andere site de sfeer verpesten. Je draagt niets bij aan een zinloze discussie. Niemand verplicht jou om hier wat te lezen en zeker zit niemand te wachten dat je de moraal ridder uithangt. Beetje respect voor Gerrit zou wel op zijn plaats zijn. Dus goede tip beter ga maar naar de msm media daar kan je jou geconditioneerde voorgeschreven mening luchten. Ze zullen blij zijn met zo,n deuger als jij.

   1. Grappig…..jodenhaat is dus kennelijk bon ton voor nagenoeg iedereen hier….daar duidelijk tegen ageren is ” de sfeer verpesten” en ” deugen”….man, man wat is deze plek in korte tijd verworden tot een haatzaai hoekje…..

    1. Maak je niet belachelijk dit is een economische site zoals je wel weet.
     Echt nogmaals niemand is geintresseerd in jou mening ga ergens anders je vuil spuiten. Namens wie schrijf je eigenlijk. Ik heb diverse echt joodse vrienden en zij hebben er geen probleem mee om discussie te voeren.
     Kijk eens naar http://www.unz.com Ron Unz die doet er zelf totaal niet moeilijk over zelf ook van joodse komaf maar hij heeft gruwelijke hekel aan de hypocrisie van de deugers wie ze ook zijn!

 9. Ach Pieter, weet je, het opperhoofd van de Oekraine is de jood Zelenski, je weet wel degene die omringt is door het AZOV bataljon oftewel nazies die tegen de Russen vechten en alles en iedereen vermoorden ook hun eigen bevolking, tja als dan het kwartje nog niet valt bij Mensen, dan weet je wat voor kaliber je in huis hebt, ze zijn niet te redden en geloven alle propaganda van de Roverheid, misschien eens wat minder de MSM bekijken en beluisteren, en zelf nadenken en op onderzoek uitgaan, en ook zeker niet alles wat je dan tegenkom geloven, want ook bij de reguliere media zit een zooitje shit.
  Maar zolang de MSM geen hoor en wederhoor toepast, zijn zij totaal ongeloofwaardig en spreekbuizen van de satanische USA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: