Centrale banken leiden ons naar depressie

Deze column is niet geschikt voor jeugdige lezers en helemaal niet voor lezers die antidepressiva slikken. Ik waarschuw maar vast. Jammer dan voor de leescijfers maar een waarschuwing vooraf is wel zo netjes natuurlijk. Hoewel de meeste bezoekers hier op Biflatie inmiddels wel weten dat ze hier niet de humor moeten zoeken zoals het cynisme in de columns van bijvoorbeeld Youp van ’t Hek in de NRC.

Korte inleiding

Ik maak u niet aan het lachen, hoewel ik best over een dosis humor beschik. Alleen etaleer ik dat niet in mijn schrijfsels. Misschien moet ik dat wel doen om de wazige brij aan somberheid wat op te vrolijken met een stukje humor, of nog beter met onderstaande mop, die zo ludiek uitbeeldt hoe onze immorele maatschappij in feite in elkaar steekt. Best leuk om zo een column te beginnen, misschien leest u dan door tot aan het gaatje en daarmee bedoel ik de laatste punt. Sorry voor deze dubbelzinnige zin.

Humor

Een zoon vraagt aan zijn vader: Pap, wat is eigenlijk politiek.
Pa antwoordt: Jongen, dat is heel eenvoudig. “Kijk, ik breng het geld in huis, dus ik ben het KAPITALISME. Je moeder beheert het geld, dus zij is de REGERING.
Opa ziet er op toe dat alles ordelijk verloopt. Hij is de OVERHEID. En ons dienstmeisje is de ARBEIDERSKLASSE. Allen hebben maar één doel voor ogen en dat is jouw welzijn. Daarom ben jij het VOLK. Jouw broertje die nog in de luiers zit is de TOEKOMST.

De zoon denkt na en vraagt of hij er een nachtje over mag slapen. ’s Nachts wordt hij wakker omdat zijn kleine broertje in zijn luier heeft gepoept en ligt te schreeuwen. Omdat hij niet weet wat te doen gaat hij naar de slaapkamer van zijn ouders. Daar ligt alleen zijn moeder en die slaapt zo vast dat hij haar niet wakker krijgt. Dan gaat hij naar de kamer van het dienstmeisje waar hij ziet dat zijn vader bij haar in bed ligt en ze vreemde bewegingen maken. Ook ziet hij dat Opa onopvallend door het raam toekijkt. Ze zijn allemaal zo druk dat niemand merkt dat hij toekijkt. Daarom besluit de jongen maar weer te gaan slapen.

De volgende ochtend vraagt vader aan zijn zoon of hij met zijn eigen woorden kan uitleggen wat politiek is. Heel adrem antwoordt de zoon: “Het KAPITALISME misbruikt de ARBEIDERSKLASSE terwijl de OVERHEID toekijkt en de REGERING slaapt. Het VOLK wordt volkomen genegeerd en de TOEKOMST ligt in de STRONT……!”

Ingepakt door het systeem

Om met dat laatste verder te gaan, dat is een waarheid als een koe. We trappen er namelijk allemaal ooit een keer in, al is het dan meestal hondenpoep. Niet zo fijn als je dan ook nog een flinke uitglijer maakt. En dat is dus waar we nu inzitten. Een uitglijer veroorzaakt door het systeem dat in hoge mate is verziekt door verkeerd handelen. Het Kapitalisme als systeem en de samenleving die daarin in verschillende lagen opereert. De arbeidersklasse, de (uitgeklede) middenklasse, de elite, de overheid, regering en centrale banken. Dat is zo ongeveer de volgorde van laag naar hoog. Met ons allen zijn we verpakt in een systeem dat wordt bestuurd door de elite. De 10 procent superrijken die met hun kapitaal zijn verenigd in de hoogste bestuurslagen van overheid, regering en centrale banken. O ja, boven de centrale banken hebben we nog de BIS(Bank for International Settlements). De Bank voor Internationale Betalingen is een internationale organisatie die internationale monetaire en financiële samenwerking nastreeft en optreedt als bank voor de nationale centrale banken. De bank is gevestigd te Bazel, Zwitserland en heeft een agentschap in Hongkong en Mexico-Stad(info: Wikipedia). Het mooie is dat de hoogste baas, Agustín Carstens, ook precies het beeld uitstraalt wat je van een bankier oude stijl verwacht. Een brede, gezette bankbaas in een maatpak(?). Wat ontbreekt is een dikke sigaar.

Reddit.com (Agustín Carstens)

Overeind te houden

De foto van deze man geeft wel het beeld van de uitstraling van het kapitaal. Deze man moet geen emotie kennen, een sterk hart hebben en dure medicijnen, voorgeschreven door dure artsen. Anders houd je het niet vol op zo’n hoge positie met zoveel verantwoording. Het is in feite de BIS die aan de touwtjes trekt en de centrale banken aanstuurt. Zoals de ECB, de FED en al die andere, die ons (failliete) monetaire stelsel overeind moeten houden. In wezen trekt deze dikke Mexicaan aan de touwtjes. Had daar toch liever een zuinige Hollander gezien, een Wopke Hoekstra bijvoorbeeld. Een Mexicaan associeer ik misschien wat al te makkelijk met het land van afkomst waar corruptie en drugsbaronnen regeren. Nu ga ik natuurlijk buiten mijn boekje want dit lijkt op discrimineren. Het onderscheid maken tussen Mexicanen en (zuinige) Nederlanders. Dat kan niet meer in deze tijd waarin bewegingen zoals BLM(Black Lives Matters) ogenschijnlijk de macht overnemen. Nou ja, ik ben ook Johan Derksen niet, hoewel wel een Drent. Ik bereik geen groot publiek dus valt mijn opmerking niet op met hooguit 500 lezers of zo. JD had 1,7 miljoen kijkers in zijn laatste(?) TV-programma. Dus hoef ik niet te vrezen of dit ook mijn laatste column wordt voor Biflatie.nl. Benieuwd hoever de lange arm van censuur op het internet reikt. Onderscheid maken tussen 2 volkeren mag niet. Oké, wat ik hier schrijf is niet eens een slechte grap, maar een serieuze constatering.

De BIS trekt aan de monetaire teugels

Als we het goed beschouwen is namelijk de BIS het allerhoogste orgaan waarvan het bestuur donders goed moet snappen hoeveel macht ze in feite hebben. Als je optreedt als bank voor de centrale banken en internationale monetaire samenwerking nastreeft dan heb je de absolute macht in een tijd dat we aansturen naar een failliet van ons monetair systeem. Hoe lang denken centrale banken nog te kunnen doorgaan met hun beleid van monetaire stimulering. De opkoop van schuldpapier en het opblazen hun eigen balans. Het alsmaar laten oplopen van de mondiale kredietberg door ook nog eens de leenrente, en uiteraard de spaarrente, naar nul te manipuleren. Geld lenen kost geen drol dus waarom nog sparen? Even goed nadenken beste lezers, in wat voor tijd leven we. De overheid leent zich suf om de pandemie de baas te kunnen, de samenleving leent zich suf voor een paar vierkante meters woonruimte en (zombie)bedrijven blijven overeind met goedkoop geld. Allemaal slechte signalen voor een toekomst vol narigheid. Als de kredietberg begint te knellen en alle inkomsten van de jeugd opgaan aan de aflossingsverplichtingen van de schuldenberg uit het verleden. Als het nationale inkomen(BBP) en de individuele inkomens omlaag gaan en de aflossingsverplichtingen omhoog dan hoef ik niets voor te rekenen maar snapt iedereen het eenvoudige sommetje. En kan zelfs een kind de eenvoudige conclusie trekken, zoals dat jochie in mijn mop die tegen zijn vader zei: “Het VOLK wordt volkomen genegeerd en de TOEKOMST ligt in de STRONT……!”

GW

2 reacties

  1. Bij een opgeblazen bankensysteem, hoort ook een bijpassende hoofdpersoon.
    Als zijn knoop van z’n jas afspringt, dan ploft ook het systeem.

  2. Banken, overheden en Centrale banken passen toch totaal niet meer in het plaatje van de toekomstige mens, dus niet meer aan storen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: