Centrale controle Bitcoin

18

Ingezonden artikel van Paul Buitink | Paul Buitink praat met bekende econoom Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie en Jean Monnet hoogleraar Europese financiële economie aan de Universiteit van Tilburg, over Bitcoin. Dit naar aanleiding van 2 artikelen over Bitcoin van Sylvester’s hand die eind vorig jaar in Metro verschenen (1 en 2).

[youtube id=”e7_I3VgAWv4″ align=”center” autoplay=”no”]

Sylvester geeft aan dat het omvallen van Mt Gox heeft aangetoond dat er gebruikers zijn die misbruik van het systeem kunnen maken. Paul geeft aan dat dit niets zegt over het protocol en de gemeenschap sterker is geworden na afloop. Sylvester meent dat er nog te weinig beurzen zijn.

Sylvester en Paul bespreken de verschillende functies van geld. Voornamelijk over de functie ruilmiddel verschillen de mannen van mening. Wanneer is iets ‘algemeen’ aanvaard of niet? Paul meldt dat Bitcoin als munt al groter is, qua gebruikers, dan die van een aantal kleine landen.

Sylvester vindt het een slechte zaak dat er early adopters zijn die goedkoop de eerste coins konden kopen of minen. Ook is hij niet te spreken over de volatiliteit. Sylvester meent dat gebruikers met veel coins de koers te veel kunnen beïnvloeden. Paul denkt dat mensen niet snel veel coins tegelijk zullen dumpen omdat dit economische zelfmoord is.

Tenslotte stelt Sylvesterdat je altijd een centrale autoriteit moet hebben die uiteindelijk toch controle houdt over de creatie van bitcoins en de waarde kan garanderen. Paul is het hier niet mee eens. Sylvester en Paul zijn beide voorstander van meer transparantie.

Bron: deBitcoin

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie