Chaos in Brazilië – aandelenmarkt crasht

13

Braziliaanse aandelenmarkt op crashkoers door politieke chaos. De handel op de Braziliaanse aandelenbeurs Ibovespa werd zelfs stilgelegd, na een daling van meer dan 15%. De Braziliaanse valuta de Real staat ook fors onder druk. De nieuwe Braziliaanse president Michel Temer wordt beschuldigd van corruptie. Een paar maanden geleden werd Dilma Roussef nog afgezet en de kans is groot dat Michel Temer datzelfde lot staat te wachten.

Corruptie, corruptie en nog eens corruptie

De Braziliaanse president Michel Temer heeft overigens laten weten dat hij onschuldig is en tevens liet hij weten zeker niet op te stappen. Corruptie is een ernstig probleem in de Braziliaanse politiek. Nu er opnames van de president zijn gelekt, waarin hij instemt met het betalen van smeergeld aan de vroegere kamervoorzitter Eduardo Cunha, spil in het Petrobras-schandaal,  is zijn positie onhoudbaar.

Nieuwe verkiezingen

De kans is groot dat er dus weer nieuwe verkiezingen komen en drie keer raden wie er bovenaan staat in de peilingen? De ex-president Lula da Silva met zo’n 30% van de stemmen. Lula wordt er echter ook van verdacht zich bezig te hebben gehouden met witwaspraktijken en het aannemen van steekpenningen. Runner up is nu João Dória, hij werd begin dit jaar burgemeester van São Paulo.