Chart of the Day: Aantal werklozen in Spanje met 388% gestegen sinds kredietcrisis

Sinds 2007 is het aantal werklozen in Spanje met maar liefst 388% gestegen. Uit de laatste cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek blijkt dat 27,2% van de Spaanse beroepsbevolking inmiddels zonder werk zit. Dit is wederom een nieuw record. Meer dan 6,2 miljoen Spanjaarden zijn nu werkloos.

grafiek werkloosheid spanje

IMF loopt (wederom) achter de feiten aan

De nieuwe Spaanse werkloosheidscijfers zijn een stuk slechter dan werd verwacht. Het Internationaal Monetair Fonds loopt weer eens achter de feiten aan. Het IMF ging er vanuit dat de werkloosheid in Spanje ergens in 2013 zou gaan pieken rond de 27%. Deze ramingen zullen waarschijnlijk voor de zomer nog wel moeten worden aangepast. De kans is namelijk groot de dat werkloosheid in Spanje niet fors gaat dalen komende tijd, aangezien de economische vooruitzichten steeds slechter worden. Het IMF heeft vorige week de raming voor de Spaanse economie naar beneden bijgesteld. De internationale organisatie gaat er nu vanuit dat de Spaanse economische krimp in 2013 zal uitkomen op 1,6%. Nu is het woord weer aan Rajoy. De Spaanse premier zal niet voor het eerst met de billen bloot moeten. Deze week worden nieuwe bezuinigingsmaatregelen bekendgemaakt.

Grote protesten verwacht in Spanje

De Spaanse politie gaat dezer dagen inmiddels ‘preventief’ te werk. Donderdag 25 april zijn er in Spanje meerdere mensen opgepakt, die in de avond protesten wilden organiseren. Volgens de Spaanse autoriteiten ging het om vier personen van een anarchistische beweging. Er zijn donderdag 1.400 Spaanse politieagenten op de been, om de demonstraties in goede banen te leiden. Bij een soort gelijke demonstratie eind september 2012 braken er hevige rellen uit en raakte ongeveer 100 mensen gewond.

9 reacties

 1. Doorgaans leidt dit soort omstandigheden tot opstand. Nu niet? Is het volk zo zwak, slaafs, in slaap gesukkeld dat ze nog niet eens wat opstand kunnen organiseren? Dan verdienen ze een crisis, zou je bijna denken..

 2. Als de werkloosheid deze trend doorzet kan het percentage nog net voor het einde van het jaar door de magische grens van 30% heengaan. Onze bewindslieden zullen zeggen dat Spanje op de goede weg is en dat de dalende rente daar een van de tekenen van is. Een goed verstaander weet wel beter!

 3. Dit alles wat we nu meemaken is gewoon de voorbode van iets veel groters. Dit kan never nooit niet goed gaan. Nóg meer bezuinigen? Denken ze daarmee volgend jaar andere uitkomsten te zien dan? Bizar!
  Compleet gestoord.

 4. Hoop spanjaarden die werkloos zijn verdienen hun geld zwart.
  Daarom zie je geen revolutie op dit moment.
  Tuurlijk helpt dit de roverheid niet dus zijn ze het aan het bestreiden op de spaanse manier…ahum.

 5. Sinds Nine Eleven en het uitbreken van de economische depressie in 2007-2008 zijn regeringen absoluut onbetrouwbaar geworden, maken het gewone volk arm en zijn druk bezig om de Nieuwe Wereld Orde door te drukken.

  Vertrouw dit kabinet nooit!

  1. Regeringen zijn net als het radeloze volk in de hoek gedrukt waar ze wezen moeten.
   Als je het ragfijne desastreuze spel niet ziet wat zich voor je ogen ontrolt weet je niet beter. Het is daarom dat we zullen gaan zien dat de politiek de plank faliekant mis zal slaan. Van uitstel komt uiteindelijk niets goeds.

   Maar ik heb helaas geen advies.
   Behalve misschien wat ik het laatste half jaar doe.
   Ik geniet domweg van elke dag dat het onvermijdelijke zich nog niet heeft aangediend.

 6. De huidige bewindslieden weten van economie niet genoeg om een land economisch te leiden. Alles wordt kapot bezuinigd. Tot op het bot toe. De bedoeling van een kleine groep super kapitaalachtige lieden is om heel veel armoede te creeren. De arbeider verdiende teveel en had teveel te zeggen. Dat moet stukken minder. Armoede creeren is de bedoeling, waardoor de arbeider weer minder mondig wordt. Er zal door de lokale bevolkingen veel meer in opstand moeten komen. Dit kan alleen als er een leider komt die echt achter de arbeider staat. En dat zal niet meevallen. Want waar vind je die? Zodra de zogenaamde socialist aan het bewind is, verdwijnen zijn idealen. En wordt deze een brood-socialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: