Chart of the Day: Aantal werklozen in Spanje met 388% gestegen sinds kredietcrisis

9

Sinds 2007 is het aantal werklozen in Spanje met maar liefst 388% gestegen. Uit de laatste cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek blijkt dat 27,2% van de Spaanse beroepsbevolking inmiddels zonder werk zit. Dit is wederom een nieuw record. Meer dan 6,2 miljoen Spanjaarden zijn nu werkloos.

grafiek werkloosheid spanje

IMF loopt (wederom) achter de feiten aan

De nieuwe Spaanse werkloosheidscijfers zijn een stuk slechter dan werd verwacht. Het Internationaal Monetair Fonds loopt weer eens achter de feiten aan. Het IMF ging er vanuit dat de werkloosheid in Spanje ergens in 2013 zou gaan pieken rond de 27%. Deze ramingen zullen waarschijnlijk voor de zomer nog wel moeten worden aangepast. De kans is namelijk groot de dat werkloosheid in Spanje niet fors gaat dalen komende tijd, aangezien de economische vooruitzichten steeds slechter worden. Het IMF heeft vorige week de raming voor de Spaanse economie naar beneden bijgesteld. De internationale organisatie gaat er nu vanuit dat de Spaanse economische krimp in 2013 zal uitkomen op 1,6%. Nu is het woord weer aan Rajoy. De Spaanse premier zal niet voor het eerst met de billen bloot moeten. Deze week worden nieuwe bezuinigingsmaatregelen bekendgemaakt.

Grote protesten verwacht in Spanje

De Spaanse politie gaat dezer dagen inmiddels ‘preventief’ te werk. Donderdag 25 april zijn er in Spanje meerdere mensen opgepakt, die in de avond protesten wilden organiseren. Volgens de Spaanse autoriteiten ging het om vier personen van een anarchistische beweging. Er zijn donderdag 1.400 Spaanse politieagenten op de been, om de demonstraties in goede banen te leiden. Bij een soort gelijke demonstratie eind september 2012 braken er hevige rellen uit en raakte ongeveer 100 mensen gewond.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.