Chart of the Day: Italian Debt

Als men praat over de problemen van de Italiaanse economie dan zijn begrotingstekorten of de 3%-norm nauwelijks een probleem. Vooral de totale schuld en de rentelasten die hiermee samen vallen vormen het probleem voor de staatsfinanciën. Beppe Grillo stelde recent zelfs voor om de rentebetalingen tijdelijk stop de zetten om de overheid lucht te verschaffen.  Daarom hierbij een overzicht van de houders van de Italiaanse schuld. Wat opvalt zijn de bezittingen die zitten van Italiaanse schuld bij binnenlandse instellingen (59%), maar ook de ECB houdt inmiddels een substantieel bezit aan Italiaans schuldpapier (5%).
Holders Italian Debt MS

16 reacties

 1. Don’t shoot the messenger, maar er is maar een weg: Totale ineenvlechting van de euro-landen en hun financien. Zo is het hele systeem namelijk ontworpen in 1991. Zie TARGET2. Euro afschaffen, of uit de euro stappen, kost NL inmiddels honderden miljarden euro’s. Dit zijn de dreigementen:

  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1588293/2013/02/28/Van-Rompuy-Aan-een-Brits-vertrek-uit-EU-hangt-een-prijskaartje.dhtml

  De enige oplossing – die dus al in de jaren 1990 is bedacht – is bijprinten door de ECB. Dat gaat straks ook gebeuren als alle landen hun begrotingen hebben gemixt. En dan mag vRompuy de Nobelprijs voor de economie komen ophalen.

  Er is geen enkele andere weg. En dus kunnen we maar beter zorgen dat de burger meer zeggenschap krijgt in die weg. Want de lobbyisten staan met zn honderden elke dag op de deuren van Europarlementariers en commissarissen te bonzen en ze te feteren en corrumperen. Dus teken gvd dat burgerforum-eu.nl voordat de technocraten- en bureaucratenmaffia hier de touwtjes nog strakker in handen krijgt.

  Als we dan toch een EU-natie maken, dan wel een van de burger! Een EU waar heel zware straffen komen te staan op ambtenarenmentaliteit, bureaucratisch gedrag en lobbyisme.

  1. Uiteraard heb ik getekend Dave. Ik ben het met je eens dat als die verregaande politieke integratie er toch komt, we beter kunnen proberen de EU zo democratisch mogelijk te maken.
   Edoch, ben ik niet zo optimistisch als jij. Vrees dat het nooit een Europa van de burger gaat worden. Dat is volgens politici de officiële agenda. Echter in werkelijkheid wordt een verborgen agenda uitgevoerd. Als het gaat om euro-politiek is alles schijn, alles is anders dan het lijkt. Brussel gaat overspoeld worden met lobbyisten. Al zou de EU op papier democratischer worden ( het is een veeg teken dat er geen plannen klaar liggen. Pechteld: daar moeten we naar kijken???? ), wat moeten we daar dan van verwachten????
   Straks zitten al die lobbygroepen en euro-parlementariërs lekker geconcentreerd bij elkaar. Dat wordt één grote lobby-orgie: zuipen, vreten, declareren, feteren, frauderen, en neuken. Excusez le mot, maar ik weet niet hoe ik het anders moet noemen, zo gaat het toch als machtige mensen zaken doen. Kun je mij niet kwalijk nemen, ik neem hooguit geen blad voor de mond.
   Afijn, ik geloof dus niet in dat Europa voor de burgers, maar steun het initiatief uiteraard wel.
   Aangezien ik hoop nog lang te leven ( ik ga er serieus van uit minstens 140 te worden, dankzij de wetenschap ) neem ik, in geval de euro valt, tien jaar ellende voor lief.
   Een Europese superstaat die volgens jou onvermijdelijk is, is echt een horrorscenario. Alles beter dan dat. By the way, dat gaat ons op termijn nog meer kosten.

   1. Een fiscale unie mag er nooit komen. De soevereine menselijke maat is daarmee voorgoed gebroken en we zijn onderdanen.

    In de zin van ‘onderdanig’. Schuldslaven. No place to hide.

    Ik zeg: dood aan Brussel en de euro.

    1. Helemaal eens. Een land dat niet meer gaat over haar eigen belastingen is de facto opgehouden te bestaan. Er is geen Europees volk, de verschillen ( cultureel, economisch, sociaal ) zijn te groot, en dan heb ik het er nog niet eens over dat er veel verschillende talen gesproken worden. En dat is ZEER belangrijk. Je taal bepaalt voor een groot deel je identiteit, en al die verschillende talen zorgen er tevens voor dat de meeste mensen aan hun land gebonden zijn ( behalve voor schoonmaakwerk enz ). Dus dat hele idee van vrij verkeer van personen heeft alleen betekenis voor de elite en de economische vluchtelingen uit arme eu landen die bovendien zorgen voor verdringing op de arbeidsmarkt in de rijkere landen.
     Dus één Europese natie is een flauwekulletje. En dat betekent dat het overdragen van bevoegdheden aan een flauwekulletje wel hele ernstige flauwekul is. Laten we stoppen met de flauwekul voordat het te laat is.

 2. Italie heeft een enorme prive rijkdom, en veel goud. Daarom is het land de schulden ingerotzooid a la 2 biljoen euro. Om de overtollige welvaart ‘af te romen’ tbv de usual suspects.

 3. Wat opvalt is dat er een enorme verschuiving heeft plaatsgevonden van buitenlandse houders naar binnenlandse houders. De financiële instellingen kunnen natuurlijk lenen tegen 1% bij de ECB (LTRO) en dan staatspapier kopen tegen 5%. Dat is wat echt opvallend is aan deze cijfers. De ECB houdt dus indirect (via de Italiaanse financiële instellingen) een veel groter deel van deze schuld. Zou me niks verbazen als dat dus het deel is van de Italiaanse financiële instellingen en dat dus indirect 15% is. En dat gaat nooit terugbetaald worden.

 4. Houtskool laten we hopen dat ze stom zijn om dat te doen, en het werk van Monti doodleuk gaan voortzetten. Dat wordt lachen, want ik durf er het nodige op te zetten dat het volk dan echt in actie komt. Per slot van rekening heeft het volk afgerekend met die Brusselse handlanger en zijn beleid. Het zou een sensatie van jewelste betekenen als er van hogerhand een andere technocraat aan het hoofd gesteld. Euro-fascisme in optima firma, en een heuse staatsgreep. Oh, wat gaat dat een feest worden voor populisten, en wat zullen die met het grootste gemak, en met liefde het volk opzwepen, en in staat van razernij brengen. Ik ben bijna jaloers op ze.
  Laten we het hopen houtskool, laten we het hopen, want dan gaat jouw wens uitkomen. Weet je nog? ” ik wil die … zie rennen voor hun leven…” Of iets dergelijks van gelijke strekking.
  Er komen spannende tijden aan. Als dit echt zou gebeuren dan graven die eurocraten hun eigen graf.

  1. Dat is idd zo. In het artikel stond dat ook, de Italianen gaan dan waarschijnlijk woedend de straat op. Ik ruik eurofielenzweet VB. Die pushers staan bijna met de rug tegen de muur.

 5. Een MENS kan onmogelijk blij worden van de totale robottisering van de maatschappij. Menselijke robots aan het werk met robots. Vergeet het maar met de menselijke maat en de menselijkheid. We worden slaaf van de robot in plaats van dat de robot er is voor ons gemak.
  Nee hoor, ik zie het allemaal zo’n vaart nog niet nemen. Sommige ‘dingen’ zijn heel moeilijk te programmeren, andere ‘dingen’ gaan sneller dan voorzien. En het gekke is dat wat voor een mens simpel is, is voor een robot onoverkomelijk ingewikkeld. Waar blijft de huishoudrobot?? Nou??
  Komt er de komende honderd jaar niet. Een kopje koffie zetten en bij de baas brengen is te moeilijk voor een robot, maar Gari Kasparov ( Magnus Carlsen ) van het bord afvegen is tegenwoordig een peuleschil. Ik weet dat twintig jaar geleden de voorspelling reeds was dat kantoorwerk weg geautomatiseerd zou zijn. Facturen zouden door computers gemaakt, en geboekt worden. En hele jaarrekeningen zouden, uit het grootboek, met een druk op de knop uit de printer komen. Ja, zelfs dat zou ouderwets zijn. Ga zo maar door, er is heel veel NIET gerealiseerd. Honderduizenden in het land zijn in kantoren bezig met factuurtjes maken en inboeken, betalingen aan het verwerken ( handmatig ). Uiteraard zijn er dus ook leidinggevenden die dit nog allemaal moeten aansturen enz enz enz.
  Er hebben nog nooit zoveel mensen op kantoren gewerkt als vandaag de dag, terwijl futurologen ( ook niet vaak het meest realistische slimme volk dat de natie te bieden heeft ) zeiden dat kantoorwerk allang weg zou zijn. En nu ik toch bezig ben, de logische verbanden blijven als een vruchtbare stroom binnenkomen, dat verklaart meteen waarom bestuurlijk Nederland zich heeft laten ‘overrompelen’ door het pensioendrama. Ze ‘dachten’ natuurlijk dat robots de productie voor een groot deel zouden overnemen. De stijging van de productiviteit zou de vergrijzing vele malen overtreffen. Dus niks tekort aan mensen. De vergrijzing zou een zegen zijn, en jeugdwerkeloosheid verledentijd.
  Onzin natuurlijk, maar wel een interessante gedachte.
  Mmm, zit misschien toch meer in.

  1. Ik heb zelf nooit geloofd in een tekort aan mensen door de vergrijzing. Ondanks de economische hausse in de periode 1994-2002 is er altijd een aanzienlijk aantal werklozen geweest ook al werd er gesuggereerd dat dat niet zo was.
   Wat betreft Italie zou het beter zijn als het land fysiek zou ophouden te bestaan want de problemen zijn dermate ge-escaleerd dat ze op een fatsoenlijke manier niet meer zijn op te lossen. Er zijn dreigende vulkanen genoeg, waaronder de Campi Flegrei en als die uitbarst blijft er van de zuidelijke helft van Italie niet zo veel meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: