Chileense economie staat er goed voor

0

Uit een rapport van de Wereldbank, genaamd Global Economic Prospects (GEP), blijkt dat de Chileense economie de snelst groeiende economie in Zuid-Amerika zal worden. Volgens de voorspellingen zal de economie in Chili in 2011 met 5,8% zal groeien. De hoge verwachtingen zijn gebaseerd op het herstel van de economie in Chili, sinds de aardbeving in februari 2010, zo meldt de Santiogo Times. Ondanks verschillende crises in het verleden heeft Chili te maken met en stabiele groei sinds het jaar 2000.

Het voornaamste exportproduct van Chili is koper. Ongeveer de helft van de totale export van Chili wordt bewerkstelligd door de kopermijnen. Deze hebben geen grote schade opgelopen door  de aardbeving. De koperprijs is de afgelopen maanden flink gestegen en dat legt het Zuid-Amerikaanse land geen windeieren. Voornamelijk de vraag vanuit Azië neemt fors toe. Ook andere grondstoffen, zoals goud, zilver en molybdeen worden ontgonnen in Chili.

Het inflatiepercentage in Chili kwam in december 2010 uit op 3%. De economie groeide in 2010 met 4,3%, de rente staat op 3,25% en iets meer dan 7% van de Chileense beroepsbevolking is werkloos. (via: Trading Economics ). Uit het International Business Report 2011 van Grant Thornton  blijkt dat het met het vertrouwen van ondernemers in Chili in ieder geval goed zit. In Latijns-Amerika komt de balans met 75% veel hoger uit dan in het Westen. Chili wint het van alle andere landen met een plus op de vertrouwensbalans van 85%. In Nederland komt deze vertrouwensbalans niet verder dan 22%. De vertrouwensbalans wordt gemeten door het percentage positief gestemde ondernemers af te zetten tegen het percentage negatief gestemde ondernemers.

De Chileens Peso wint aan kracht tegen opzichte van de euro en de dollar. De waarde van de peso is in de afgelopen twee jaar met zo’n 19%% toegenomen ten opzichte van de Europese munt en 21% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De verwachte groei in Latijns Amerika zal volgens het GEP licht afnemen tot 4% in 2011, terwijl de economie in sommige regio’s nog met 5,7% groeide. Ondanks de tragere groei zijn de voortuitzichten voor Zui-Amerika nog een stuk rooskleuriger in vergelijking met Amerika en Europa.

Ook over de vooruitzichten van andere Zuid-Amerikaanse landen in de GEP positief. Peru zal volgens het rapport met 5,5% groeien in 2011 en ook Argentinië doet het goed met een verwachte economische groei van 4,7%. Het slechtst presterende land in Zuid-Amerika zal Venezuela worden met een groei van slechts 0,9% in 2011.

De prognose voor de groei van de wereldeconomie komt uit op 3,3%. Dit percentage ligt een stuk lager in vergelijking met vorig jaar, toen de wereldeconomie met 3,9% groeide. De Wereldbank verwacht dat het herstel van de wereldeconomie zal doorzetten, ondanks de schuldenberg die de westerse economieën momenteel aan het opbouwen zijn. In 2012 zal de wereldeconomie verder stabiliseren, aldus de Global Economic Prospect. Dit rapport van de Wereldbank verschijnt twee keer per jaar.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.