China pompt 7,4 miljard euro in Noord-Korea

China gaat miljarden dollars in Noord-korea investeren. Dit moet de afgematte economie en infrastructuur in het communistische buurland ten goede komen. Verschillende Chinese banken, bedrijven en multinationals zullen naar schatting zo’n 7,4 miljard euro in Noord-Korea investeren.

Dit blijkt uit een bericht van het Zuid-Koreaanse persagentschap ‘Yonhap’. De plannen zullen naar verluidt de internationale inspanningen ondersteunen om Noord-Korea terug aan de onderhandelingstafel over zijn atoomwapenprogramma te krijgen.

Of er een rechtstreeks verband tussen de afspraken en de inspanningen om een oplossing voor het nucleair geschil bestaat, was in het bericht niet duidelijk. De investeringsplannen van Chinese ondernemingen werden volgens Yonhap ook tijdens het bezoek van de topman van de buitenlandse politiek van de communistische partij van China, Wang Jiarui, vorige week in Pyongyang besproken. De Noord-Koreaanse machthebber Kim Jong Il had zich toe opnieuw bereid getoond om over het nucleair geschil te praten, zonder evenwel naar de onderhandelingstafel terug te keren.

De investeringen zijn afgesproken tussen Chinese banken en multinationals en de Noord-Koreaanse investeringsgroep Taepung International. Uit China alleen al zou 60% van de geplande investeringen komen. De regering in Peking is betrokken bij projecten rond de bouw van havens, woningen en spoorwegtrajecten in Noord-Korea. Midden maart zal het investeringsakkoord in Noord-Korea ondertekend worden.

Noord-Korea wacht in geval van een gecontroleerde afbouw van zijn atoomprogramma economische hulp en een eind van de diplomatieke isolering. Aan het in april 2009 afgebroken zeslandenoverleg hadden naast China en Noord-Korea ook de VS, Zuid-Korea, Japan en Rusland deelgenomen.

Via: De Tijd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.