China voert geen olie meer in uit de Verenigde Staten. Het is een tegenreactie op de houding van deze laatste: de handelsoorlog op de spits willen drijven. President Trump wil nog eens voor 200 miljard dollar Chinese goederen belasten. En zegt bereid te zijn àlle invoer uit dat land extra te tariferen. Eerder in juni 2018 hief China reeds een extra tax van 25% op Amerikaanse olie. Waarop de VS een nieuwe vergelding instelde. De verhouding tussen beide landen is verworden tot een politiek spel van straffen tegen opbod.

Amerikaanse olie bedrijven: Not amused

Straffen uitdelen, de ene grootmacht aan de andere, waarbij de VS begonnen zijn begin 2018. Ter bevordering en bescherming van de nationale economie heet het. Door genoemde boycot vanwege China zal in ieder geval de Amerikaanse olie-industrie not amused zijn. Een aanzienlijke afzetmarkt gaat immers verloren. In deze handelsoorlog wil niet één land onderdoen voor het andere. Kwestie van spierballen tonen en geen gezichtsverlies oplopen.

China gaat voor Iraanse olie

Ondertussen importeert China steeds meer olie uit Iran. Terwijl de VS net dat land willen treffen, het derde grootste lid van OPEC, door de Iraanse olie-uitvoer tot nul te laten zakken. Dit omdat Iran zich niet houdt aan eerder gemaakte afspraken over nucleaire energie, aldus de VS. Heel wat landen weigeren mee te stappen in het Amerikaanse beleid, waardoor dit nog een hele klus zal worden. Noord-Amerika lijkt steeds meer haar rol van ‘gids’ te verliezen die alle landen verplicht zijn te volgen.

Olieprijs fors gestegen afgelopen jaar

De prijs van Amerikaanse olie (een vat ruwe olie WTI) is de afgelopen 12 maanden van zo’n 50 dollar per vat, naar ruim 70 dollar per vat gestegen. Brent Crude olie noteert momenteel boven op 80 dollar per vat.

Eén reactie

  1. Wat voor gevolgen zal dit voor de olieprijs hebben nu China geen Amerikaanse olie meer importeert, maar olie vanuit Iran? En heeft dit ook gevolgen voor de Dollar en de Amerikaanse Staatsobligaties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: