In het verlengde weekend van 26 tot 28 april 2019 vond in China The Second Belt and Road Forum For International Cooperation plaats. 5000 Afgevaardigden van alvast 37 landen maakten er hun opwachting, in de Great Hall of the People in Beijing. Er verscheen nochtans weinig over in de westerse pers, maar het is wel degelijk van enorm belang. Zerohedge noemt het zonder overdrijving: China’s Belt and Road Initiative: A Tectonic Shift in the Geopolitical Balance of Power. Een tectonische verschuiving in de geopolitieke machtsverhoudingen. Hier gaat niets minder dan geschiedenis geschreven worden! Waar gaat het precies over…

Mega Infrastructuur

De conferentie bood de gelegenheid aan private en publieke investeerders om kennis te maken met president van de Volksrepubliek China Xi Jinping’s “signature infrastructure project”. ‘That is reshaping trade relations across Europe, Asia, Latin America and Africa.’ Het wordt een van de grootste investeringen in infrastructuur in de geschiedenis. Een aanwezige journalist: “The BRI is now supported by no less than 126 states and territories, plus a host of international organizations”. Het zal “six major connectivity corridors spanning Eurasia” omvatten. We spreken dan van verbeteringen en nieuwe aanleg van wegen, rails en zeeroutes. Ze zullen de verbindingen tussen landen aanzienlijk verbeteren. Vervoerskosten verlagen, de productiviteit opdrijven, en (aldus de commentaren) welvaart voor allen verspreiden. Dat is toch de bedoeling.

China hééft geld en het mag (nuttig) rollen

Het zou om 1000 miljard tegenwaarde in dollar (‘a trillion dollars’) aan investeringen gaan. 126 Staten en territoria, plus een pleiade aan internationale organisaties hebben reeds hun jawoord gegeven. De positie van de EU is nogal onduidelijk in deze. Toen het gigantische plan vijf jaar geleden werd aangekondigd, besloot de EU niét mee te doen. Dat standpunt is vandaag niet gewijzigd. Toch verklaart Duitsland bij monde van haar minister voor Economie dat die EU een ‘memorandum of understanding’ wil tekenen. Néén zegt de EU: ‘EU officials told EURACTIV.com that “the EU position has not changed”.’ Maar dat de individuele staten wel elk apart kunnen deelnemen. Begrijpe wie begrijpen kan, en weer een fraai staaltje van Europese eenheid…NOT!

De grootste economie ter wereld

In ieder geval doen van de EU landen Hongarije, Polen, Bulgarije, Griekenland, Portugal en Italië mee. ‘Since Xi launched Belt and Road in 2013, China has invested $90 billion in projects while banks have provided upwards of $300 billion in loans.’ Het is weer een bewijs van dat de vijfjaren plannen van China lukken. Het land flink op weg is ook om de grootste economie ter wereld te worden. Eerder vroeger dan later. Hoe denken de Verenigde Staten over deze ontwikkelingen? Zerohedge: ‘Washington is terrified that the Russo-Chinese economic integration plan will replace the US-dominated “liberal” world order, that cutting edge infrastructure will create an Asia-Europe super-continent that no longer trades in dollars or recirculates profits into US debt instruments.’ Het worden…interessante komende jaren, dat staat wel vast…!

4 reacties

 1. Terug naar de realiteit. Als ontwikkelingsland en vuilnisvat van het westen
  staat China een gigantische inhaalslag te wachten in de omvorming naar een
  gestroomlijnde, klimaatbewuste economie en welvaartsstaat, waarin ook het middeleeuwse platteland deelt. Het zal – zoals in Japan – veel ‘groei’ en concurrentiekracht kosten op een toch al (zelfs volgens de officiële statistiek!) verzwakkende economie.
  Het Chinese staatskapitalisme hanteert nog steeds onderdrukking van de
  mensenrechten en politieke/statistische censuur om de binnenlandse zaken
  florissanter voor te stellen dan ze im werkelijkheid zijn.
  Maar dat burgers niet meer zonder gasmasker op hun snufferd kunnen leven,
  valt niet te verbergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: