Neen, dit is geen grap en Biflatie.nl berichtte er eerder over. In China krijgt elke burger weldra 1000 punten. Waarvan er afgetrokken worden bij ‘slecht gedrag’. Dit is geen credit check meer zoals in de VS, waarbij nagegaan wordt of je kredietwaardig bent. Dit is een check van heel je persoonlijkheid, handel en wandel. Van je privéleven van opstaan tot slapengaan. Visualcapitalist noemt het The Game Of Life. Is het een ‘spel’ of een wurggreep? Lachwekkend of intriest? Big Brother in het kwadraat? 

Trust

In 2019 waren het nog maar pilootprojecten. Het hele systeem moet in principe de volledige bevolking (1,4 miljard) catalogiseren en monitoren vanaf 2020. Officieel is de achterliggende bedoeling van de Chinese overheid om meer ’trust’, vertrouwen in de samenleving te brengen.

Fake/Real news

Zou het in ons Westen geïntroduceerde begrip ‘fake news’ hier ook van toepassing kunnen zijn? Driewerf helaas, toch niet! In het Spel van het Leven kun je punten verdienen en dus ‘betrouwbaarder’ worden (voor anderen en de overheid). Dat kan door geld te doneren, weg te schenken, aan armen bijvoorbeeld. Door bloed te geven. Tot daar nog aan toe. Maar ook door (slik) ‘de overheid te prijzen op sociale media’. Ja, dan haken we toch af, dit is er zo over…?! Punten verliezen kan ook. Door fake news (!) te verpreiden, vals te spelen bij spellen, of niet genoeg je oude ouders te bezoeken. Ook door niet oprecht publiek schuld te bekennen voor ‘overtredingen’ of misdrijven.

Oefenen

China heeft ondertussen al voldoende kunnen ‘oefenen’ door de miljoenen Oeigoeren in een dergelijke openlucht gevangenis te plaatsen. Met een miljoen van hen in nog veel ergere omstandigheden: ‘opvoedingskampen’ die in de praktijk échte gevangenissen zijn.

Orwell

George Orwell draait zich nu vast om in zijn graf. Zijn ‘1984’ distopie, roman, voorspelde dat de maatschappij zich aldus zou omvormen. Verworden tot één grote gevangenis waar ieders doen en laten in ’t oog wordt gehouden. Door, jawel, Big Brother. Soon coming to a place near you (us)? Laat ons hopen van niet. Laat ons voorkomen dat zoiets akeligs ooit in het Westen wordt geïnstalleerd! Dit gezegd zijnde: het begint altijd met straten, gebouwen, pleinen, wegen vol…camera’s. Gaat er een belletje rinkelen?

2 reacties

  1. Als de Boomers dood zijn en dan eindelijk die jeugdige wijsneusjes niet meer kunnen “benadelen” in hun voortbestaan en hun toekomst, dan is dit de realiteit voor die B-losers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: