Chinese economie groeit 8,9% in 3e kwartaal

0

Uit cijfers van het Chinese bureau voor de statistiek blijkt dat de Chinese economie in het 3e kwartaal met 8,9% is gegroeid ten opzichte van de 3 maanden daarvoor. In het eerste kwartaal van 2009 was er op kwartaalbasis sprake van 6,1% groei in China, in het tweede kwartaal steeg het bbp met 7,9%.

De positieve ontwikkeling van de economische groei in China komt voor een groot deel door de stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid. Er is sinds het begin van de kredietcrisis zo’n 600 miljard dollar in de Chinese economie gepompt.

In de eerste 9 maanden van 2009 groeide het Chinese bbp met 7,7% op jaarbasis, tot 21,8 biljoen yuan (3,18 biljoen dollar) en stegen de  consumentenbestedingen in China op jaarbasis met ruim 15%. Toch voelt China wel iets van de crisis, voornamelijk in de exportsector. In de eerste negen maanden van dit jaar voerde de op twee na grootste economie ter wereld  ruim 21% minder goederen uit dan vorig jaar. Desondanks houdt de Chinese overheid vast aan de verwachte groei van gemiddeld 8% in 2009.