Chinese inflatie stijgt door hogere voedselprijzen

De Chinese inflatie is op jaarbasis gestegen naar het hoogste niveau van de afgelopen 10 maanden. De voornaamste reden voor de hoge inflatie, zijn de stijgende voedselprijzen. De inflatie in China kwam in februari 2013 uit op 3,2%. De voedselinflatie bedroeg zelfs 6% op jaarbasis. Ook in vergelijking met de voorgaande maand is de inflatie flink toegenomen. Het gemiddelde prijspeil in China lag  in februari 1,1% hoger in vergelijking met de eerste maand in 2013. Het is het hoogste inflatiepercentage op maandbasis sinds begin 2012. De verwachting van economen was dat de Chinese inflatie zou uitkomen op 0,8% op maandbasis, terwijl ze op jaarbasis rekening hielden met een inflatiepercentage van 3,0%.

hinflation

Chinees nieuwsjaar

De scherpe stijging van de voedselprijzen onderstreepte de seizoensgebonden invloeden, die worden veroorzaakt door de Lunar New Year festiviteiten. Het jaar van de slang werd ingeluid op 10 febrauri 2013. In 2012 was het Chinees nieuwjaar nog in januari. Het Chinese nieuwe jaar is een belangrijke aanjager van de inflatie, omdat in deze periode de prijzen meer dan gemiddeld stijgen. Naar verwachting zal de Chinese CPI (Consumer Price Index) in maart enigszins dalen.

chinese inflatie

Inflatie 2,6% in 2012

Als we naar de Chinese inflatie op een langere termijn kijken, zien we juist dat de inflatie in de afgelopen tijd flink is gedaald. Terwijl de inflatiepercentage in het begin van 2012 nog 4,5% was, daalde het inflatiecijfer gestaag tot onder de 2% aan het einde van 2012. Momenteel zien we echter dat de trend aan het ombuigen is. De beleidsmakers in China gaan er dan ook vanuit dat de Chinese inflatie in 2013 verder zal gaan stijgen. Een van de prognoses gaat uit van een inflatiepercentage van 3,5% in 2013. De gemiddelde inflatie in 2012 kwam uit op 2,6%.

3 reacties

 1. beste Biflatie redactie:

  Zeg jullie menen toch niet serieus dat gestegen voedselprijzen de oorzaak zijn van hogere inflatie!!!! Komaan het is toch erg duidelijk dat de hogere inflatie word veroorzaakt door de chinese Centrale Bankiers natuurlijk.

  Maar beter oorzaak en gevold niet omdraaien dat doet geen recht aan jullie echt wel aanwezige kennis van de economie.

  Inflatie word altijd en overal zonder uitzondering veroorzaakt door overheid/centrale Bank die te veel geld print. Ik schrijf het express erg simpel want dat is bittere les die men zou moeten kennen.

  Wanneer je geld verwaterd/print krijg je hogere prijzen voor zowat alles.

  1. Voedselprijsinflatie, ook wel agflatie, is het gevolg van misoogsten door extreem weer. Denk maar aan de zeer extreme droogte in de V.S. tijdens de afgelopen zomer welke de tarweprijs deed exploderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: