China heeft tot 2020 de beschikking over ongeveer 90 procent van de Ecuadoraanse olieleveringen. Ecuador is voor 61% afhankelijk van Chinese financiering nadat het land in 2008 failliet ging en daarmee de meeste geldschieters heeft afgeschrikt. Afgelopen november ging de algemeen directeur van het Ecuadoraanse staatsoliebedrijf PetroEcuador naar China om daar te onderhandelen over een lening van 2 miljard dollar. “Nooit eerder heeft Ecuador zijn olie gecommitteerd aan een kredietverlener”, zei Rene Ortiz, voormalig Ecuadoraans minister van energie en secretaris-generaal van de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC).

china ecuador oil

520.000 vaten per dag

Ecuador is een kleine olieproducent in de OPEC. Het land pompt dagelijks ongeveer 520,000 vaten ruwe olie per dag (vpd) en de meeste van deze olie zal verkocht worden aan Chinese bedrijven die de olie vervolgens weer kunnen verhandelen. Opvallend is dat de olieleveringen aan China afnemen en het meeste naar de Verenigde Staten wordt gestuurd.

Liever China dan Amerika

Chinese bedrijven functioneren als een tussenpersoon in de meeste Ecuadoraanse olieverkopen en houden onderwijl  de optie open de olie naar China te sturen als dat nodig zou zijn. Chinese handel in de regio groeit nadat de relaties tussen de Verenigde Staten en Venezuela en Ecuador behoorlijk zijn verslechterd. Toen het vliegtuig van de Boliviaanse president in Oostenrijk aan de grond werd gehouden op verdenkingen dat Edward Snowden aan boord zou zijn, beschouwde ook Ecuador dit als een “grove belediging.”

Liever China dan het IMF

In 2011 weigerde Ecuador gebruik te maken van de kredietverleningsfaciliteiten van het IMF, omdat er “verschrikkelijke wijzigingen werden geëist door het IMF”, zei de Ecuadoraanse president Rafael Correa. Kennelijk besteedt de Ecuadoraanse overheid dus liever de olie uit aan China dan hulp te krijgen van het IMF. Dat zegt genoeg over het groeiende vertrouwen dat China geniet in de (misschien nu wel voormalige) “achtertuin” van de Verenigde Staten.

11 reacties

 1. Had Griekenland ook moeten doen. bodemschatten, die er blijkbaar in grote getale is, als onderpand geven en bij exploitatie toekomstige aflossingen en rente betalen. Ook nog eens goed voor de werkgelenheid. Maar ja, dat paste niet in het plaatje van de Duitse en Franse wankele banken. Had de belastingbetaler ook niet hoeven bij te springen.

  Als je de netto contante waarde van landen uit gaat rekenen, dan heeft Griekenland een hogere dan de meeste landen, incluís Amerika.

 2. De US heeft veruit het meest machtige leger en heeft wereldwijd nog steeds heel veel hechte connecties.

  De US gaat haar macht heus wel doorgeven. Dat zal alleen “iets” langer duren dan de yurt en tipi freaks heel graag zien.

  1. Zonder twijfel is de Verenigde Staten nog steeds het machtigste land ter wereld en dat zal waarschijnlijk ook nog wel een tijdje zo blijven.

   Echter, de wereld verandert, en verschuivingen kunnen plotseling in een stroomversnelling komen door historische gebeurtenissen. Een uitstekend voorbeeld is de achteruitgang van Groot-Brittannië ten opzichte van de Verenigde Staten gedurende WO1 en WO2.

   Doordat de Europeanen het nodig vonden om elkaar de hersenen in te slaan hebben we tijdens de oorlogen enorme handelstekorten met de VS gecreëerd. Dat werd gefinancierd door goud. Na WO2 bezitten de VS bijna al het goud in de wereld en werd daardoor in de gelegenheid gesteld om van de dollar de wereldhandelsreservemunt te maken. Dit was, in mijn optiek, veel meer dan hun ”machtige leger” de oorzaak van hun dominante positie na de oorlog.

   De basis van de dollar is langzamerhand aan het eroderen. China importeert reusachtige hoeveelheden goud doordat zij net als de VS een halve eeuw geleden enorme handelsoverschotten hebben.

   In dit soort artikelen probeer ik deze verschuiving in beeld te brengen. Mijn hoop is dat deze verschuivingen geordend zal gaan, maar de historische ervaring leert dat wereldspelers niet zonder slag of stoot hun positie opgeven. Verder hoop ik op niets en zie ik om eerlijk te zeggen ook niet graag dat de VS dieper in het drijfzand terecht komt. Daarentegen is het niet alleen maar bagger in de VS. Er zijn ook positieve ontwikkelingen te noemen zoals de groeiende olieproductie in de VS.

   1. Uitholling van het VS leger vindt plaatst, naarmate de financiele middelen, door de economische malaise en de steeds groeiende schuldenlast, opdrogen. Dit leert de historie ons, het Romeinse Rijk; het Franse rijk; Britisch empire etc.
    Nederland zit militair gezien ook in zo n situatie.
    GEEN GELD GEEN ZWITSERS,
    MVG

    1. Heb je enig idee van het defensie budget van die yankees?
     Wikipedia…. nog altijd vele malen meer dan China onofficieel investeerd.
     USA spendeert evenveel als de rest van de wereld aan defensie. Grofweg dan.
     Dus niks uithollen, men kan vrijwel elk land in dagen tot hooguit weken tijd het stenentijdperk in bombarderen…
     Dat is juist de tragiek.
     Een failliet land welke met militaire hegemonie de economische genadeklap uit weet te stellen… Uiteraard voorzie ik ook wel een ander scenario maar dat kon nog weleens enkele jaren duren voor het zover is…

   2. Groeiende olieproductie in de VS positief???
    Ik zit serieus met mijn ogen te knipperen!!!
    Wij donderen niet alleen een financiële afgrond in maar ook eentje van schaarste in grondstoffen en een onbeheersbare klimaatverandering.
    Vroeger konden mensen nog verkassen en speelden problemen op regionale schaal. Die speelruimte is er niet meer zowel door schaalgrootte van de problemen alswel dat de leefbare ruimte op is.
    Nog nooit zijn zoveel levensvormen met uitsterven bedreigd.
    De mens zal spoedig volgen als wij zo doorgaan.
    Innovatie en rationeel gedrag zouden de problemen in kunnen halen.
    Maar de stamleden en het opperhoofd proberen allen in de waan van de dag de status quo te handhaven. Het schip gaat zinken en er is geen kust meer in zicht….

 3. China pompt veel meer qe naar haar banken dan de VS. Er hangt daar een enorme shitstorm aan falend krediet in de lucht en men moet blijven pompen om 7% groei te blijven volhouden. M.i. breekt daar eerder de pleuris uit dan in de VS.

  1. iK DENK HET NIET CHINA KAN HEEL SNEL OVERSCHAKELEN OP EEN DOOR GOUD GEDEKTE VALUTA. EEN HERWAARDERING VAN DE CHINESE GOUD RESERVES NAAR REEELE WAARDEN, DOET DE SCHULDENLAST VERBLEKEN.
   MVG

   1. Patricia, je komt blijkbaar door de moderatie dus laat ik de knuppel maar in het hok gooien.
    Geen CAPS AUB!
    Dat staat gelijk aan schreeuwen…

 4. Bijna iedereen speelt toch vals spel,als het er op aan komt.
  Maar ja,ik zeg ook maar zo,liever 10 kippen bij mij in de ren,dan raap ik m’n eigen eitjes wel.
  Want een ander zal ze toch wel niet komen brengen.
  Ruilhandel is ook een goeie oude gewoonte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: