‘Concrete plannen voor aanval op Iran’

20

Israël en Saoedi-Arabië smeden naar verluid plannen om Iran aan te vallen. Ook zou de afloop van de internationale onderhandelingen over het verrijken van uranium door Iran hun niet bevallen. Twee onwaarschijnlijke bondgenoten vinden mekaar aldus als mogelijke partners in crime.

De Israëlische geheime dienst Mossad werkt met officiële figuren uit Saoedi-Arabië aan plannen om Iran aan te vallen. Dit in geval de besprekingen in Genève tussen world powers en Iran mislukken, of als ze wel slagen maar het nucleaire programma van Iran niet effectief inperken. De bron van dit opvallende bericht is de Sunday Times. Het is zelfs mogelijk dat Saoedi-Arabië Israël reeds het groen licht heeft gegeven om gebruik te maken van haar luchtruim. Ook zou Saoedi-Arabië zelf nucleaire wapens besteld hebben in Pakistan. De voormalige Israëlische militaire inlichtingendienst baas Amos Yadlin benadrukt dat “unlike other potential regional threats, the Saoudi one is very credible and imminent”.

Partners in crime

Het zijn op z’n minst onwaarschijnlijke nieuwe bondgenoten – Israël en Saoedi-Arabië. Ze hebben geen officiële diplomatieke relaties met elkaar en zijn bijzonder verdeeld over de Palestijnse Zaak, waarin Saoedi-Arabië de Palestijnen steunt en de terugtrekking eist van Israël uit de Bezette Gebieden sinds 1967. Doch deze kwestie lijkt voorlopig naar de achtergrond verdrongen want al in 2012 bevestigde de Israëlische premier “friendly and strong” relaties tussen beide landen.

Lees en kijk verder op Goudportal.nl