Wanneer ´Nederland´ vernoemd wordt in de buitenlandse pers, zijn we van nature extra aandachtig. Het kan interessant en zelfs lonend zijn wat andere volkeren, zeker omdat Belgen onze buren zijn, van je denken. Je ziet jezelf ook nooit zoals een ander jou ziet, en dat is inclusief nationaliteit en identiteit. Het is dan nog een Vlaamse taal- en letterkundige, Marie Meeusen, die in 2010 naar Nederland verhuisde. Zo iemand kan vergelijkingen maken tussen beide landen en hun inwoners. Ze werkt als freelance schrijver en heeft een coachingspraktijk waar ze ‘voice dialogue’ met reiki en creatief schrijven combineert. Wat Meeusen anno 2021 ziet is echter niet zo fraai: een opkomend ‘conspirituality’, wat zoveel is als ‘samenzweving’ – een ´alliantie van spiritualiteit met extreemrechts gedachtegoed´. Dat is dan in Nederland, en het deint ook uit naar haar vroegere vaderland, België. 

Samenzweving

´Ook in Nederland is deze ‘samenzweving’ een snel groeiende succesformule. Uit BBC-onderzoek van voorbije zomer blijkt dat Nederland, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, het Europese land is waar de meeste QAnon-hashtags worden gebruikt. In spirituele en alternatieve kringen is het gedachtegoed online, ook zonder traceerbare hashtags, nog steeds onbeschaamd zichtbaar.´ Mevrouw Meeusen ontmoet willens nillens alvast heel wat…bijzondere individuen, zullen we maar zeggen. In persoon en online. Ze noemt zo Daniëlle Stotijn en Peter Bierhof die op YouTube over Amerikaanse complotdenkers berichten. Waarbij deze laatste bijvoorbeeld beweert dat de paus een soort ´opperduivel´ is die ´net gearresteerd is tijdens een elektriciteitspanne in het Vaticaan. ‘The storm has begun, we’re approaching the Great Awakening’: Bierhofs YouTube-kanaal, dat bulkt van QAnon-taal, heeft twaalfduizend abonnees.´ 

De populairste complottheorie van Nederland

Trouw noemt het ´met afstand de populairste complottheorie van Nederland.´ (Graancirkelexpert Jannet)´Ossebaard zorgde laatst voor ophef toen ze samen met de inmiddels bekende complotdenker rapper Lange Frans fantaseerde over het neerschieten van premier Rutte. Ossebaards filmserie werd door YouTube verwijderd, maar is nog altijd te vinden via de site van QAnon Nederland, waar hij al meer dan 114.000 keer is bekeken. QAnon Nederland bestaat sinds april 2018 en er staan massa’s artikelen en filmpjes op.´ Wat is QAnon eigenlijk? Ook dat legt Trouw uit. Houd u vast, beste Lezer, ga er even voor zitten best, want dit is heftig…

QAnon: Donald Trump is de Messias

´In QAnon komt alles samen, als een paraplu waaronder alle andere bestaande complotten aan elkaar geknoopt worden. Mensen die de beweging aanhangen noemen zich Q-Anons en geloven dat alle bekende complottheorieën, van de moord op JFK tot de verspreiding van het coronavirus via 5G-straling, onderdeel uitmaken van een enorm pakket aan leugens die de mensheid al eeuwen krijgt voorgeschoteld door ‘de cabal’, een kwaadaardige liberale elite. De cabal bestaat uit pedofiele Satan-aanbidders die de ‘Deep State’ besturen, een parallelle werkelijkheid waar de ‘Sheeple’, het gewone volk, geen weet van heeft. Ze runnen een internationaal pedofielennetwerk waar kinderen worden misbruikt en opgegeten. Maar, zo geloven ze ook, het einde is in zicht. Binnenkort begint ‘De Storm’ en zullen alle leugens uitkomen. Daarna volgt ‘De Grote Ontwaking’ en zullen ook de Sheeple wakker worden. Een sleutelrol is hierbij weggelegd voor de Amerikaanse president Trump, die de grote Messias is

Het Grote Wantrouwen

Marie Meeusen benoemt het als sektarisch en antidemocratisch denken. Als een ´blind wantrouwen in wetenschap, mainstream media (MSM) en de overheid´ waarop genoemde ‘conspirituality’ teert en groeit. Gevoel en intuïtie zijn belangrijker geworden dan wetenschap en tegen dit denken-met-oogkleppen is geen ratio opgewassen. Wat moet je met zulke mensen? Net nog werd in de VS een Congreslid uit de parlementaire commissies gezet, waarvan zij deel uitmaakte. Marjorie Taylor Greene heet ze en ze is bekend als aanhangster van dergelijke complottheorieën. NOS.nl: ´De afgevaardigde uit Georgia baarde opzien met haar uitspraken over bosbranden in Californië die volgens haar zijn aangestoken door laserstralen uit de ruimte, met hulp van rijke Joden die er geld aan wilden verdienen. Ook waren volgens haar twee dodelijke schietpartijen op scholen in scène gezet door tegenstanders van vrij wapenbezit.´ Greene likte tevens nog Facebook posts waarin opgeroepen werd Nancy Pelosi, de Democratische leider van het Huis, een kogel door het hoofd te schieten (!)   

Maatschappelijk debat

Het indrukwekkende stuk op Dewereldmorgen.be roept op tot een breed maatschappelijk debat, dat beslist a-politiek moet zijn. Zonder hokjesdenken, verwijten en bij voorbaat met vingertjes wijzen. Over de grenzen heen van beide landen dan nog, Nederland en België, waar dit soort complotdenken ook al meer dan een voet aan de grond heeft.  

7 reacties

 1. De aanduiding ‘Lügenpresse’ (leugenpers) is al zo oud als de boekdrukkunst. Het wantrouwen jegens het establishment en de ‘sterke verhalen’ zijn zelfs nog veel ouder (en zeker ouder dan Trump). Nieuw is alleen het digitale sausje.

 2. Joost heeft hier alweer een puike samenvatting gemaakt over alle mogelijke samenzwevingen. Ja, veel mensen zweven. Sommige bewust en andere onbewust. Elk initiatief van de overheid wordt met veel argwaan bekeken en de samenzwevers zeggen dan: Zie je wel. De ogen van de samenzwevers vallen nu op het RIEC-LIEC. Het wat? https://www.riec.nl/ Een kennisplatform ondermijning. Dat moet wel verdacht zijn.

 3. Natúúrlijk is er geen reden tot wantrouwen in het establishment.

  Natúúrlijk is het Koninkrijk geen ‘bananenmonarchie’, met achterkamertjes vol ‘old boys, lobbyisten, commerciële en politieke kartels met geheime afspraken en brievenbussen.

  Natúúrlijk is er geen sprake van een ‘Haagse Kliek’ (een stamppot van politiek, ambtenarij, rechterlijke macht, multinationals en MSM) die maling heeft aan de burgers.

  Natúúrlijk heeft Nederlanf geen ‘nepparlement’ en is er geen sprake van belangenverstrengeling.

  Natúúrlijk is de ‘Rutte-doctrine’, waarbij gedacht wordt dat gedurende drie kabinetsperioden alles onder de koolbladeren werd verstopt, complete omzin.

  Nederland heeft een propere, transparante en uitstekend functionerende rechtsstaat ter bescherming van de burgers tegen mogelijke fratsen van de oveheid.

  Kijk maar naar de (wereld) standenlijstjes van internationale organisaties als ‘Transparancy’ en OESO: Nederland staat voorturend in de Top Tien.

  Kijk en luister ook nog één keer naar de brisante toespraak van Pieter Omzigt van vorige maand, zélf vooraanstaand lid van de ‘Kliek’ en de meest invloedrijke, naoorlogs regentenpartij:

  https://nos.nl/video/2365084-pieter-omtzigt-over-haagse-kliek-er-is-iets-fundamenteels-mis.html

  Met de groeten van M.

  1. + 1

   Sommige ‘theorieën’ zijn geen aannames, maar feiten die door de MSM worden genegeerd of worden voorzien van het stempel ‘waanidee’.
   Kritische media weten dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: