De consumentenprijzen in de ziestien landen van de Eurozone zijn in juli op jaarbasis verder gedaald. Dit blijkt vrijdag uit cijfers van Eurostat, het Europese Bureau voor de Statistiek. De prijzen daalden afgelopen maand met 0,6% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De consumenten in Europa verwachten dat de prijzen in de Eurozone de komende maanden blijven dalen. Volgens de Financial Times moet de Europese Centrale Bank zich zorgen maken over een eventuele deflatoire spiraal. De prijzen in Eurozone daalden in juni nog met 0,1%.

Uit een onderzoek dat in juli door de Europese Commissie is uitgevoerd, blijkt dat de actuele verwachting van consumenten is dat de prijzen de komende tijd gaan dalen. Dit percentage bevindt zich momenteel op het hoogste niveau sinds het begin van het onderzoek in 1985. Tevens blijkt uit deze gegevens dat de productiecapaciteit in Europa zich op het hoogste punt begeeft sinds 1990.

Zes Europese landen meldden een negatieve inflatie, namelijk Ierland, Portugal, België, Spanje, Luxemburg, en Oostenrijk. De prijsdaling in Ierland was het grootst, de deflatie daar bedroeg 2,2% gevolgd door Portugal, waar de prijzen 1.6% daalden. België, Spanje, en Luxemburg hadden te maken met gemiddelde prijsdaling van 1%.De consumentenprijzen in Duitsland, de grootste economie van de Eurozone, daalden 0.6% in juli, ten opzichte van vorig jaar. Het is voor het eerst in 22 jaar dat Duitsland te maken heeft met negatieve inflatie.

De Europese Central Bank, die verantwoordelijk is voor de prijsstabiliteit in de Eurozone hanteert momenteel een rentetarief van 1%. Eind 2008 stond de rente nog op 4%. De vraag is of de ECB de Federal Reserve in de VS moet volgen en de rente naar 0,0-0,25% moet verlagen nu deflatie een reëel gevaar dreigt te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: