Consumptiemaatschappij als product van globalisering heeft langste tijd gehad

Stoort u zich ook aan het consumptiegedrag en de overvloed van producten die ons overstromen? Als ik ’s morgens mijn computer opstart flitsen de advertenties voorbij van Bol.com en andere online grootmachten. Ook ik ben als slaaf van deze consumptiemaatschappij bezweken aan de grote verleiding van het online bestelgemak dat Google en andere zoekmachines ons aanbieden. Ik vergelijk prijs en kwaliteit vanuit mijn bureaustoel en kom minder vaak in de stad dan voor coronatijd. Komt door de coronamaatregelen waardoor we meer dan ooit waren aangewezen op Google en cs. Dagelijks racen de koeriers door ons straatje. Het beeld van onze consumptiemaatschappij waar tweeverdieners nauwelijks nog winkelen.

Oplossen banentekort

Om de woonlasten op te hoesten moeten meerdere gezinsleden een inkomen genieten en tegelijk een beroep doen op kinderopvangtoeslag als je (nog) kinderen wil. Ik vraag mij af of de toeslagenaffaire en het uit-huis-plaatsingsdrama van kinderen invloed hebben op de bevolkingsaanwas in ons kikkerlandje. Een ministaatje dat over 10 jaar voornamelijk bestaat uit beton en asfalt met hier een daar een verdwaalde groene plek. Gelukkig hebben we nog wat vaarten en meren zodat er nog iets te kwaken valt. De bevolkingsaanwas vanuit immigratie zal ons helpen het banentekort op te lossen, zo roepen een handjevol politici. Hoeven we straks niet meer in de rij te staan door uitval van openbaar vervoer, personeel op Schiphol, en zal de zorg opgeschaald kunnen worden. Dat voorkomt nieuwe vrijheidsbeperkingen als straks de apenpokken zich aandient en opnieuw lange rijen in de prikstraten staan. Als de angst regeert…..

Nieuwe bestuurscultuur, nieuwe controle

Gelukkig worden de coronajaren nu geëvalueerd in de Tweede Kamer en zal Kabinet Rutte 4 door schade en schande wijs geworden een nieuwe bestuurscultuur doorvoeren. Eentje waarbij het volk weer medezeggenschap krijgt en de volksvertegenwoordiging de signalen oppakt van kiezers die zich in de steek gelaten voelen. Een democratie waar bestuurders hun oren te luister leggen in het land in plaats van af te reizen naar Davos waar een invloedrijke professor van het WEF staat op te scheppen over zijn “Young Global Leaders”. Ach, het hoort allemaal bij de veranderingen in een wereld met open grenzen waarin de controle van douaniers wordt overgenomen door digitale controlemiddelen. Zoals per 1 juli de DCC, de coronareispas waarmee iedereen kan reizen mits geprikt. Hoorde iemand roepen dat hij een nieuwe geheugenkaar moest aanschaffen voor z’n oude Nokia om nieuwe apps een plekje te geven.

Maximum is bereikt

In deze digitale wereld waar de globalisering z’n max heeft bereikt dreigen we vast te lopen als we ons niet snel aanpassen. We hebben het maximale consumptieniveau bereikt door goedkope import uit goedkope lonen landen en ineens heeft China nieuwe lockdowns doorgevoerd in de belangrijke industrie- en havensteden. Tegelijk remt de hoge inflatie de consumptie af onder de westerse bevolking. Daar zijn diverse economische en geopolitieke oorzaken voor aan te wijzen die nu tot uitdrukking komen in ons consumptiegedrag. Het is een combinatie van factoren die voor een grote omwenteling zorgen. De klimaatcrisis, de energietransitie, stimulerend monetaire beleid, invloed supranationale machten VN/WEF, WHO, IMF, EU, ECB, etc, en virusangst. Daarnaast de ontspoorde begrotingstekorten, kredietbergen financiële repressie(belastingen etc.) die de mondiale economie doen krimpen. Mede veroorzaakt door buitensporig consumptiegedrag waardoor we ons eigen nest hebben bevuild. Zie de milieuvervuiling, niet te verwarren met de klimaatopwarming die andere oorzaken kent.

Bubbels

Uiteindelijk zal de wal het schip keren. Een automatisme in de economische cyclus die om de zoveel tijd opgeblazen bubbels doet klappen. Bubbels op financiële markten, in huizenprijzen, van mondiale schuldenbergen en de bubbels door overconsumptie. Een optelsom van allerlei maatschappelijk ongerief dat het einde van de globalisering inzet. De ‘moederbubbel’ van alle bubbels heeft z’n eindfase bereikt. De bubbel die de inkomens- en vermogensongelijkheid tussen elite en de massa onevenredig heeft doen groeien. De bubbel die enorme kapitaalvernietiging zal veroorzaken op de financiële markten en daarna de aanzwellende ontevredenheid bij de massa in beweging zet. Het kaartenhuis van kunstmatig gekweekte economische groei zal de mondiale consumptie drastisch doen krimpen waardoor we gedwongen worden terug te keren naar het kleinschalig inrichten van onze maatschappij. Weer kopen bij de slager, de bakker en de kruidenier om de hoek. Onze spullen kopen we weer in de winkelstraat, en contactarm geworden maken we een praatje op de markt bij de visboer.

Een nieuw begin

Weer guldens op onze bankrekeningen waar we een eerlijke rentevergoeding op onze ingeteerde spaarcenten ontvangen. Een belangrijk element dat we bij de aanstaande ‘grote reset’ nodig hebben is sturing van eerlijke politici en geloofwaardige monetaire beleidsmakers. Geen narcisten die gezellig borrelen op mondiale bijeenkomsten onder leiding van idealistische wereldverbeteraars, maar betrouwbare bestuurders die luisteren naar het volk en de globalisering links laten liggen. Het is tijd voor een nieuwe overheid in dienst van het volk en niet andersom. Het is tijd dat we de overheid controleren en niet andersom. De bestuurscultuur moet om, letterlijk en figuurlijk. De lobby van het grootkapitaal zal uiteindelijk worden uitgeschakeld door de ontwaakte massa. De geschiedenis heeft geleerd dat machtige rijke families aan de touwtjes trekken en zich verschuilen op de achtergrond. Kritiek en complottheorieën worden gecensureerd door de (om)gekochte media. De huidige (des)informatieoorlog bewijst dat de media in handen is van de elite. Pas wanneer de massa mijn schrijfsels absorbeert en tussen de regels door begrijpt dat de wereld uit balans is gebracht door elitaire machthebbers, pas dan zal de massa zegevieren en zal het globalisme ten onder gaan. Altijd volgt een nieuw begin na het einde van ieder vergankelijk tijdperk.

GW

6 reacties

 1. De consumptiemaatschappij bestaat niet. Je kunt alleen maar consumeren wat er geproduceerd wordt. Koop je meer dan nodig, dan ligt dat probleem bij jezelf. kun je jezelf niet in de hand houden, dan moet je hulp zoeken.
  De economie is niets anders dan het produceren van goederen en diensten waar behoefte aan is. De waarde van het product en dienst wordt bepaald in de markt, willen afnemers dit überhaupt hebben, en zo ja, welke prijs zijn zij bereid daarvoor te betalen.
  De problemen die je beschrijft worden veroorzaakt door de Overheid, omdat zij zo dom is om alles te reguleren. Het tekort aan werk, huizen, en banen, komt omdat de overheid hindernissen op de weg gooit van de ondernemers. Het zijn de ondernemers die jullie van alle producten en diensten willen voorzien, als je deze spullen koopt.
  Als je de overheid en de pensioenfondsen hebt betaald, ben je 50% van je inkomen kwijt. Als je je eigen vast lasten en reguliere uitgaven hebt betaald, houd je nog maar weinig over. Het merendeel zal al in het rood staan.
  Maar als ik het kiesgedrag zie, kom ik tot de conclusie dat de kiezers pijn leuk vinden, want zij blijven maar stemmen op dezelfde idioten.
  Als globalisatie wegvalt, dan zullen landen die afhankelijk zijn van export, heel arm worden. NL is voor 66% afhankelijk van globalisatie.

 2. Hey Gerrit, gewoon Firefox nemen en de Ublock addon toevoegen. Heb je helemaal nooit meer last van advertenties op Bol.com
  Voor de rest weer een heerlijk artikel over de onherroepelijke ellende die er aan gaat komen 😉 De ellende van de crisis van 2008 hebben ze vooruit weten te duwen tot 2022, misschien dat het nog te rekken valt tot 2023 of zelfs 2024. Maar dan is het spel echt uitgespeeld en stort het kaartenhuis volledig in elkaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: