Corona/COVID in verhouding en perspectief/Wat is erger: Corona of de griep?

Het Coronavirus dus, ook wel COVID-19 genoemd maar dat is een minder gebruikte omschrijving. ´COVID-19 is a disease caused by a new strain of coronavirus. ‘CO‘ stands for corona, ‘VI‘ for virus, and ‘D‘ for disease. Formerly, this disease was referred to as ’2019 novel coronavirus’ or ‘2019-nCoV.’´ Het VK is wel een van de recentste landen die in lockdown gingen, we schrijven 2 november 2020. Frankrijk, Ierland, Tsjechië, Spanje, Duitsland, Griekenland en buurland België zitten effectief geheel of gedeeltelijk in een tweede lockdown. Het is over dit laatste land dat we het even willen hebben hier. Gisteren waren er in België in verschillende grote steden nog zogenaamde koopzondagen. Dagen waarop winkels toch hun deuren mogen openen, dat is dan de eerste of tweede zondag van elke maand. Want de economie moet wel blijven draaien, u begrijpt. Geld verdienen staat op nummer één (en niet alleen voor Belgen) terwijl ´gezondheid´ergens helemaal achteraan op ´t lijstje staat. Of stond, vanwege de Coronaperikelen? Het was natuurlijk weer prijs op zondag 1 november 2020, want de massa´s koopvee banjereden over de plaveien van diverse winkelstraten. En passant het virus potentieel verder verspreidend. Naar dringende oproepen op televisie en radio vanwege de regering en virusexperten werd niet geluisterd. 

Een ramp vermeden

Het volgende markante tekstje kregen we vanuit dit buurland toegestuurd. We halen het woord voor woord ook aan zoals het geschreven staat in WhatsApp. Oorspronkelijke auteur onbekend maar het zal vast van de hand zijn van iemand uit de gezondheidssector. Gezien toon en inhoud. Leest u even mee zo u wilt want het gaat iedereen waar ook ter wereld aan. De kernboodschap is duidelijk: social distancing, afstand houden en mondkapje op. Onnodige verplaatsingen (zoals gisteren onder meer in Antwerpse winkelstraten) zijn te vermijden!

´Het is crisis in België. Er is iets vreemds aan de hand.

Deze nacht gingen de schoenen massaal kapot, groeiden kinderen op één nacht uit de kleren, was die rok plots te klein of gedemodeerd.

Parfumflessen verdampten, meubels vielen uit elkaar, de zoon had plots geen bed meer. Gordijnen vielen naar beneden, de mixer ging kapot en de frietpot had het begeven. 

Een fenomeen dat anders enkel de week voor kerstmis toeslaat heeft deze nacht lelijk huis gehouden. De gevolgen zijn gekend: een stampede naar de winkelstraten en shoppingcentra was in gang gezet. Maar het leed was nog niet geleden. Urenlang stonden ze daar, wachtend, onzeker of er nog iets over zal zijn wanneer ze dan eindelijk binnen konden dringen.

Maar het is hun gelukt. De Belg is erin geslaagd om gepakt en gezakt, virus inbegrepen, terug huiswaarts te keren. En ze waren gelukkig. Een ramp werd voorkomen. Of niet…?´

De tien ergste virussen, epidemieën en pandemieën

Die treffen we aan op Wibnet.nl. Je leest ´t nog al eens links en rechts – Corona zou veel minder erg zijn dan een flinke griepepidemie. Veel minder slachtoffers maken vooral, dus waarom die hele heisa? Er wordt zelfs door bepaalde lieden in binnen- en buitenland, niet gehinderd door al te veel kennis, getwijfeld aan de juistheid van de officiële cijfers. Een enkeling suggereert voor zijn eigen politieke agenda zelfs dat dokters de cijfers bewust de hoogte in rekenen. Gelukkig bevindt dit sujet zich verre van Nederland, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Maar kom, het gaat erom dat het Coronavirus/COVID-19 gerelativeerd wordt. Relativeren kan geen kwaad, het zet de zaken in perspectief. Maar dan moet het ook correct en toepasselijk gebeuren. Zo zijn de Verenigde Staten met 9,5 miljoen besmetten en 235.000 doden in nominale getallen het zwaarst getroffen land. Maar is relatief naar aantal inwoners net België er het ergst toe in heel Europa. Op deze pagina vindt u de live informatie wat overlijdens en besmette personen betreft voor alle landen ter wereld. Vanwege John Hopkins University, dus dat zullen we dan maar als waar aannemen (?!) 

De Zwarte Dood

De ergste virussen, epidemieën en pandemieën dan. Uit het hoofd zou ik zeggen: de Zwarte Dood, de pest die over Europa heerste. Ik was daar niet echt bij toen, fysiek aanwezig, want het gebeurde ook tijdens de Middeleeuwen. Ondergetekende wordt oud, toegegeven, maar niet overdrijven hoor. We checken op genoemd Wibnet en constateren…dat dit wel en niet correct is. De pokken hebben veel meer en veel langer menselijke schade aangericht, een infectieziekte die wel 500 jaar heerste. In Zuid-Amerika bijna een heel land uitroeide en in Europa 400.000 slachtoffers per jaar maakte. Wereldwijd: geschat tussen 300 en 500 miljoen overlijdens veroorzakend. Dit vreselijke fenomeen is wel uitgeroeid in de 20ste eeuw, naar verluid. De pest of Zwarte Dood staat dan op nummer twee met zo´n derde van Europa dat er letterlijk aan ten onder ging. Oftewel (slik) 200 miljoen doden.

Erg en erger

Een vergelijking maken met de griep – dan moeten we eerst definiëren wélke griep. Want er zijn of waren de ´mensen´griep, de Varkensgriep, de Vogelgriep, de Aziatische griep en die van Hongkong,… Laat ons het Engelse begrip er bijhalen dat influenza is en zoeken naar cijfers.´The World Health Organization estimates that worldwide, annual influenza epidemics result in about 3-5 million cases of severe illness and about 250,000 to 500,000 deaths.´ 3 Tot 5 miljoen besmettingen en 250.000 tot 500.000 dodelijke slachtoffers per jaar? Dan zit de wereld door Corona in november, nog niet voor heel 2020 aan 47 miljoen besmettingen en 1,2 miljoen overlijdens. De vergelijking houdt dus geen steek. Corona is vele malen erger dan de griep…

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: