Crasht de markt indien Donald Trump wordt afgezet?

1

Dat is precies waar de Amerikaanse president voor waarschuwt in een interview met Fox News: “Als ik ooit zou worden afgezet, denk ik dat de markten zullen crashen. Ik denk dat iedereen erg arm zou worden“. Donald Trump staat de laatste weken onder druk. Sinds zijn verkiezing in november 2016 zijn reeds vijf vertrouwelingen rond hem ofwel veroordeeld voor wetsovertredingen; ofwel hebben ze reeds bekentenissen hiervan afgelegd. Een overzicht.

Advocaat Donald Trump behoeft… een advocaat

Michael Cohen, Trumps advocaat sinds 2006, legde onlangs bekentenissen af, onder meer voor ‘een buitensporige campagnecontributie maken op verzoek van een kandidaat‘. De man die Trump talloze malen van allerlei beschuldigingen wist te vrijwaren, diende zelf een advocaat in de arm te nemen. Deze verklaarde:  “Als die betalingen een misdaad zijn voor Michael Cohen, waarom zouden ze dan geen misdaad zijn voor Donald Trump?” Specifiek gaat het om betalingen voor stilzwijgen over twee relaties die Trump had tijdens zijn campagne, aan een Playboy-model en een porno-actrice. Indirect betekent dit inmenging in het verloop van de verkiezingen. De man die eeuwige trouw aan Trump zweerde (hij zou nog een kogel opvangen voor hem, luidde het) koos eieren voor zijn geld. In plaats van een levenslange gevangenisstraf te riskeren, sloot hij een deal door te bekennen. Op 12 december 2018 verneemt Cohen zijn straf, die rond de 4 à 5 jaar in de bak zal liggen.

Een mega-sjoemelaar

Paul Manafort was vijf maanden lang Trumps campagneleider tijdens genoemde presidentsverkiezingen. Hij werd zonet schuldig bevonden aan ‘belastingsfraude, bankfraude en het niet declareren van een buitenlandse bankrekening’. De feiten dateren wel van voor zijn indiensttreden. Trump bleef hem verdedigen tot het juridische net zich rond de beschuldigde sloot. Daarna nam hij wel afstand van Manafort en diens malversaties. De man werkte sinds de jaren ’80 voor tal van Republikeinse prominenten, waaronder Ronald Reagan. Hij riskeert een gevangenisstraf van tientallen jaren.

Een generaal pleegt meineed

Na slechts 23 dagen als Trumps nationaal veiligheidsadviseur te hebben gefungeerd, nam de gepensioneerde luitenant-generaal Michael Flynn ontslag. Hij had gelogen ‘over zijn communicatie met de Russische ambassadeur voor Trump president werd‘. Ook hij sloot, in 2016, een deal voor de meineed gepleegd tegenover de FBI.  Zijn straf volgt in principe op 17 september 2018 maar werd al vaker uitgesteld. Openbaar aanklager Robert Mueller, die een onderzoek leidt naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen, kan Flynns getuigenissen nog gebruiken.

Een assistent-sjoemelaar

Rick Gates gaf tal van ernstige wetsovertredingen toe in de periode dat hij voor eerder genoemde Manafort werkte. Het gaat daarbij om ‘vervalste belastingaangiftes, het oprichten van schijnbedrijven‘ en ‘het misleiden van banken om leningen te verkrijgen‘. Alles in opdracht van zijn werkgever. Zijn straf zal afhangen van hoezeer hij aan het onderzoek meewerkt.

Een leugenaar-assistent

George Papadopoulos werkte met zijn leugens tegenover openbaar aanklager Mueller diens onderzoek telkenmale tegen. Als medewerker buitenlands beleid in Trumps campagne had Papdopoulos wel degelijk Russische contacten, wat hij uiteindelijk toch moest toegeven. Blijkbaar werkt hij nu toch goed mee want Mueller vroeg de rechter hem slechts tot zes maanden gevangenisstraf te veroordelen op 7 september aanstaande.

De hamvraag: Crasht de markt als Donald Trump wordt afgezet?

Zullen de markten crashen als Donald Trump inderdaad afgezet wordt? Zit die kans van impeachment er hoe-dan-ook wel in, is de eerste vraag die we moeten stellen. Nog nooit in de geschiedenis werd een Amerikaans president in functie effectief afgezet. Al was het kantje boordje voor Andrew Johnson in 1868 maar de Senaat kwam één stem tekort. In 1923 dreigde afzetting voor Warren Harding maar deze president overleed voor het zover kon komen. De vandaag nog bekendste (oud-)president van de VS waarvoor afzetting dreigde was wel Bill Clinton. Maar ook in 1999 werd daarvoor geen meerderheid gehaald. Of de huidige president Donald Trump wordt afgezet of niet, hangt in sterke mate af van zijn eigen partij, de Republikeinen. Deze hebben nog steeds de meerheid in het Congres. Hoe lang zullen en willen en kunnen zij nog ‘hun’ president de hand boven het hoofd houden?

In de drie genoemde gevallen dat afzetting dreigde, werd het plegen van meineed wel als de ergste beschuldiging maar mogelijk gezien van een zittende president. The Washington Post houdt de stand van het aantal leugens van Donald Trump bij. Op 1 juni 2018 stond de tikker reeds op 3.251 publieke leugens, overdrijvingen, halve waarheden en misleidingen en daar komen er hoogst waarschijnlijk nog wel een aantal bij.

loading…


Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.