bank tweeDe Staatssecretaris voor Fraudebestrijding van België wil meer sancties voor banken die “criminele diensten” aanbieden. Hij zegt zelf grote moeite te ondervinden om fiscale fraudeurs naar rechtbanken te sturen en doelt daarmee specifiek op het recentste schandaal aldaar waarbij HSBC Private Bank in Zwitserland 2450 Belgen “geholpen” heeft de fiscus te omzeilen.  En wàs het alleen maar dat, de overheid bedriegen (de bedrieger bedriegen?), hoewel dat eigenlijk al erg genoeg is want wie steelt van de overheid steelt in feite van alle medeburgers. Maar banken in het algemeen en internationaal mispeuteren nog heel wat anders…

JP Morgan: Kampioen van de boetes

De Amerikaanse JP Morgan wordt haast elke maand wel ergens in genoemd: $5,1 miljard boete als compensatie voor de verliezen die de overheid heeft moeten dekken door dubieuze woonkredieten.  Een boete van 700 miljoen dollar voor het zogenaamde London Whale schandaal.  $13 Miljard boete voor fraude met hypotheekleningen – Russia Today berekende dat JP Morgan al 22 miljard aan boetes verzameld heeft sinds 2008, voor 18 verschillende overtredingen. Maar daar maalt de Amerikaanse financiële sector niet echt om hoor: tijdens en na de kredietcrisis van 2008 ontving zij in totaal wel 16.000 miljard aan “financiële hulp” van haar overheid.

Partners in crime

Bad banks

Dit is wat een groot deel banken doet: frauderen, manipuleren, wetten overtreden – gigantische bedragen daarmee verdienen en achteraf àls ze al gepakt worden een boete betalen die zelden in overeenstemming staat met de opbrengst van hun malversaties…  Een uitdrukking als “bad bank” krijgt ineens een heel andere betekenis, nietwaar…?

8 reacties

 1. De boetes die opgelegd worden, zijn een schijnvertoning en zijn een druppel op de gloeiende plaat die duizenden miljarden heeft opgeleverd.
  Als deze mensen het systeem van ziek geld ontnomen wordt, dan kunnen ze met hun zieke geest bij de Wall-markt inpakken.
  Niets mis met inpakken, maar dan leren ze echt dienstbaar te zijn.

 2. Over stoute mannen en hun plannen,
  en over ons.

  Over wat is vrijheid?
  Over zijn we eigenlijk niet allemaal in vrijheid geboren?
  Over waarom we ons lieten inpakken , dat vergetende, en tegelijk vergetende dat de natuur ons kan voorzien in al onze behoeften?
  Over het feit dat we zo verdwaald zijn in opgelegde gedachten dat we denken dat het onmogelijk is om in vrijheid te leven en zelfs de inpakkers verdedigen wanneer vrijheid ter sprake komt?

  Over wat hebben we het eigenlijk echt? Over eigen keuze? Over bewust ZIJN?

  1. Ik weet niet meer hoelang het is geleden dat de Rabobank ‘betrapt’ werd op het manipuleren van de libor-rente, maar nu de boete bekend is gemaakt van ongeveer 1 miljard Euro is je 1 jaar oude artikel ineens (weer) actueel. Met nadruk op ‘(weer) actueel’ want waarschijnlijk wordt er hier dus structureel niets aan gedaan.

   Na het lezen van het woordje ‘investeringen’ dacht ik: “Investeringen ? Waar heeft die het nou weer over ?” Ik heb inmiddels je artikel gelezen en begrijp nu (waarschijnlijk) het gebruik van het woord ‘investeringen’. Je bedoelt waarschijnlijk dat het foute handelen van banken meer oplevert dan de boete groot is.

 3. De banken (niet alleen in Amerika) kregen in 2008 niet alleen hulp van hun overheden, maar ook van de georganiseerde misdaad.
  Dat was de overtuiging van meneer Costa, niemand minder dan hoofd Drugs- en Criminaliteitsbestrijding van de VN (begin 2009 in The Guardian).
  De man zei over sluitende bewijzen te beschikken.

  Sindsdien niet veel meer vernomen van Costa, wat er op zou kunnen wijzen dat de invloed van de geinfiltreerde invloed van de penoze in de bankenwereld intussen zo sterk is dat aan elke klokkenluider moeiteloos het zwijgen kan worden opgelegd.
  De bijna wekelijks aan het licht gekomen corruptie-affaires in de bankensector spreken boekdelen, maar zijn hoogstwaarschijnlijk niet meer dan het topje van de ijsbberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: