De media staan er elke dag vol mee. De ruzie tussen Italië en Nederland over de zogenaamde eurobonds, ook wel coronabonds genoemd. Heb daar al het nodige over geschreven. Het crisisoverleg tussen de eurogroepministers heeft ook afgelopen dinsdagavond en nacht niets opgeleverd. Had dat persoonlijk ook niet verwacht, gezien het vooringenomen standpunt van onze minister van Financiën, dat lijnrecht indruist tegenover de opvatting van Italië.

Crisisoverleg eurogroep

De Tweede Kamer had Wopke in meerderheid steun toegezegd en dat volhardt Hoekstra in zijn voornemen om niet in te stemmen met die gevaarlijke eurobonds. Nu lijkt het alsof Nederland dwars voor de kast ligt, terwijl ook Duitsland, Finland en Oostenrijk tegen de invoering van gemeenschappelijke eurobonds zijn. Dat Nederland daarin een hogere prijs gaat betalen heeft te maken met het verschil in de rentespread tussen de zuidelijke en noordelijke EU-lidstaten.

Hogere schulden bij dalend BBP

Op woensdag 8 april na afloop van de marathonzitting van de eurogroep, is de rente op de obligatiemarkt weer dalende voor NL en Duitsland en stijgt de rente op de 10-jarige Italiaanse staatsleningen al weer naar 1,7 procent. De rente op de Duitse en NL-10 jarige staatslening is nog negatief. Beleggers vertrouwen de Italiaanse staat niet meer en eisen een hogere rentevergoeding vanwege het risico van falen. De Italiaanse staatsschuld stijgt met de snelheid van een raket. Staat heel ver boven de afgesproken EU-norm(60 %) op 135 procent van het BBP. Dat zal de komende maanden dramatisch verslechteren omdat Italië 400 miljard heeft toegezegd voor een intern reddingsplan. Het Italiaanse begrotingstekort zal gefinancierd moeten worden terwijl het BBP door economische krimp drastisch daalt. 

Het loopt uit de klauw

In het verleden is al vaak gewezen op de slechte financiële positie van Italië. Als daar geen verbetering in optreedt dan zou de positie van de euro in het gedrang kunnen komen, zo waarschuwden economen. Niemand zag toen een pandemie aankomen. Nu we de schade veroorzaakt door de opgelegde lockdowns elke dag zien oplopen en economen met knikkende knieën dagelijks nieuwe berekeningen maken over een krimpend BBP, lopen ook de spanningen binnen de eurozone op. Alle EU-lidstaten zien zich genoodzaakt een reddingsplan op te stellen om hun eigen economie op de been te houden. Maar ja, de verplichtingen t.o.v. de beteugelende EU bestaan er dus ook nog. En de euro mag niet verzwakken. Er is vaak genoeg gewaarschuwd dat Italië orde op zaken moest stellen. Nu loopt het totaal uit de klauw. Hoe hypocriet is het dan om nu te roepen dat NL niet solidair is met de zwakke broeders. En hoe gevaarlijk is niet om nu overstag te gaan in het kader van solidair zijn. Hoe bizar.

EU is geen federale staat en daarom machteloos

Nu is het erop of eronder. Natuurlijk geeft dat strubbelingen als er wordt gewezen op het niet nakomen van beloftes om orde op zaken te stellen. Nederland mag nooit toegeven in dit conflict dat niet wordt veroorzaakt door de pandemie maar door ongetemde regeringen van Italië. Een soevereine NL-regering is allereerst verplicht om op te komen voor z’n eigen bevolking, Europa komt op de tweede plaats. De EU is geen politieke unie maar betreft een uit de hand gelopen handelsunie die dacht met een eigen muntunie een sterke marktspeler te worden in de globalisering van wereldeconomie. Een eigen muntunie kan alleen floreren als er net als in de VS sprake is van een federale regering. Zo ver was Europa nog lang niet. De verschillen in cultuur en het verschil in de snelheid van de economie van de afzonderlijke lidstaten staan een centrale regering in de weg. Hoewel? Ik zie opgeheven vingertjes in Brussel?

Afspraak is afspraak

Nu roepen eurofiele politici dat Nederland en Duitsland flink hebben geprofiteerd van de euro doordat ze hun handel makkelijk kwijt konden in de zuidelijke lidstaten. Dat zal zo zijn. Maar het allerbelangrijkste is dat je met elkaar vasthoudt aan de afspraken die je samen hebt gemaakt over begrotingen en staatsschulden. Een EU zonder discipline is geen solidaire unie. Als vastgelegde afspraken met de regelmaat van de klok niet worden nagekomen dan kun je de bui zien hangen als er een onverwacht noodlot toeslaat in de vorm van een pandemie. Moeten wij dan onze discipline overboord gooien en meedoen in de verkwisting en volop schulden aangaan omdat wij indirect geprofiteerd hebben van de losbandigheid van Italië en consorten? Moeten wij ons laten overreden door ongetemde losbandige zuidelijke landen en onze zuur verdiende welvaart opofferen omdat we toevallig in eenzelfde (munt)unie zijn beland met lichtzinnig geregeerde landen? Als we die kant opgaan dan bedank ik voor de eer en vraag ik nu mijn belastingcentjes terug. Voordat ze op zijn.

GW

20 reacties

  1. Kom op, zeg. Wie houdt zich nog aan welke afspraken? Het wordt voor iedereen hozen of verzuipen. De ECB, met ongekende opnkoopprogramma’s, verzamelt zelfs weer Griekse junkbonds. Het was toen niet mogelijk om de existentiële ongelijkheden te repareren. Nu al helemaal niet. Whatever it takes, now or never. Waarom dit politieke theater, als de ECB de middelen heeft om ALLE euroramsj op te kopen?

  2. Het zijn allemaal toneelstukjes die ze opvoeren om de domme burger een rad voor de ogen te draaien!!

    De knoflooklanden worden gewoon gered, is het niet linksom dan rechtsom.

    Ken je het inlegvelletje van Rutte nog?!

    De welvaart die we gekend hebben komt niet meer terug.

    1. Dat gaat nog een stevige discussie worden. Gezondheid gaat voor geld, althans dat is nu de insteek van ons kabinet. Als we een jaartje verder zijn dan draaien we het om. Dan gaat geld voor gezondheid. Dan is de schatkist er door gedraaid en moet er stevig worden gecollecteerd en bezuinigd. Ook op onze gezondheidszorg en al het andere welzijn van onze welvaartsstaat.

  3. Ach man. De ecb koopt alles op. Het leidt niet tot inflatie. Een goeie opmerking van willem: Waarom dit politieke theater nog?
    Mijn antwoord. Ik weet het niet. Maareh italie wil de rente-lasten delen met andere euro-landen. En dit wil wopke niet. Vandaar het politieke theater.
    Ik vind het te schandalig voor woorden hoe italie zich opstelt.
    Stel je eens voor als het andersom zou zijn. Nederland met een staatschuld van 130 % vh bbp. En vervolgens aan italie voorstellen om de rente-lasten te delen. Stel je eens voor hoe rick niemann van wnl in dit verhaal zou staan.

  4. Is het niet veel beter om de rem op schulden helemaal los te gooien en dat iedereen zoveel mogelijk schulden mag maken wat die maar wil? Dan heb je ook geen financiële zorgen meer.

    1. Luilekkerland. Niet meer werken voor je geld, gewoon lenen. Dat is momenteel al een beetje gaande als je kijkt naar de record hoge schuldenberg. Als klein landje hebben wij een relatief kleine staatsschuld maar met onze privé kredieten en bedrijfsschulden staan we zo ongeveer bovenaan in Europa. Staat natuurlijke los van de eurobonds-discussie tussen NL – IT.

      Mijn (hypotheek)schuld is echter een vordering bij de bank of bij wie dan ook. Bij teveel schuld wordt de kans van falende schuldenaren groter. En helemaal als het BBP krimpt. Als schuldeisers, zeg maar de banken, moeten afschrijven op hun vorderingen dan valt de kredietuitgifte stil. Het vertrouwen valt weg en een kredietcrisis is geboren.

      Nu dreigt een enorme krimp van het mondiale BBP en dientengevolge een record aantal falende schuldenaren. Dan hoef ik verder niks meer uit te leggen.

    1. Verdubbelt de OZB, dan zal dat onherroepelijk tot grote maatschappelijke onrust leiden. En is het kabinet nu al druk bezig met plannen om vanaf volgend jaar op uitkeringen en toeslagen te bezuinigen?

    2. Tuurlijk joh. Nederland staat al niet gunstig voor wat betreft “belasting vrijheidsdag”, meen iets in Juli/Augustus of zo. Dadelijk zijn we het jaar rond, alleen nog maar belasting aan het betalen. De vertragingen in de bouw en woningschaarste, komt ze alleen maar goed uit, prijzen kunstmatig lekker hoog houden. We zijn de gekke Henkie van Europa. Hoe zijn ze hier ooit in de Euro kunnen stappen?(persoonlijk was ik er altijd al op tegen). Nederland = pinautomaat van Europa. Trots op Nederland ben ik al lang niet meer. Daardoor krijg je ook allemaal zo’n egoïstisch en zelfzuchtig gedrag, mensen kunnen zich nergens meer mee identificeren.

  5. Wat zeggen we nu bij het besloten Eurosteunpakket?

    Allemaal winnaars, want het is een EU-compromis, waaraan ieder (naar eigen politieke behoefte) zijn invulling geeft.

    € 540 miljard ESM-pot: meteen beschikbaar, dus meteen graaien maar.
    Ho! Alleen voor medische corona doeleinden, zegt Hoekstra.
    “Hij begrijpt ’t niet”, zegt Fransman Bruno Le Maire, ‘Het geld is onder meer bedoeld voor banen, bedrijven en overheden’.

    Volgens Hoekstra zijn de eurobonds in ieder geval gecanceld, maar hij schijnt niet precies te weten wat bedoeld wordt met het ‘innovatieve instrument
    dat nog niet bestaat’
    , waartoe ook is besloten.
    Laat daarmee nu juist (volgens Le Maire) gezamenlijke euroschulden worden bedoeld!

    Kortom: ‘iedereen gewonnen’, maar de zuidelijke landen kraaien victorie: een “uitstekend” akkoord, “het belangrijkste in de geschiedenis van de Europese Unie”.
    De NL premier (ook een absolute winnaar) zal vast en zeker weer breed lachend zijn handtekening plaatsen bij het kruisje (zoals voorspeld!)

    1. De waanzin regeert in Europa
      Allemaal kekke woorden voor het opkopen van miljarden schulden: SIRI, PEPP, ESM,EIB, etc, etc.
      Dit allemaal om het zo ondoorzichtig mogelijk te maken voor de gewone burger.
      Uiteindelijk gaat Nederland een hoge prijs hiervoor betalen, mede mogelijk gemaakt door de vazallen van Brussel(Rutte, Dijkhof, Hoekstra, etc, etc)

    2. Pienter gedaan Wopke: gratis geld zonder voorwaarden. Alleen maar zolang de ‘crisis’ duurt :-). Maar goed, lezen we in de MSM dat de onaanzienlijke Hoekstra zijn baas, de Duitser Scholz in de discussie uit de wind moest zien te houden. Waarvoor eigenlijk? De zuiderlingen slepen met ieders goedkering nu toch gezamenlijke schulden via een achterdeur naar binnen. Applaus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: