Het was fantastisch mooi weer en warm voor de tijd van het jaar. Daarom besloten wij samen ons eerste fietstochtje te maken in dit onwerkelijke jaar 2020. Mijn vrouw en ik zijn enthousiaste fietsers en trappen nog altijd zonder ondersteuning van een accu tegen de wind in. Er zitten genoeg versnellingen aan het stuur en we hebben tijd.

Ons eerste fietstochtje in 2020

Soms zoeven bejaarde ‘wielrenners’ met accufiets ons snoeihard voorbij en dan denk ik waarom die grote spoed. Heb je pensioen en dan maak je haast om snel weer thuis te zijn, alsof het verzorgingshuis op je zit te wachten. In deze vreemde tijd dat we plotseling zijn overvallen door een pandemie is ineens alles anders.

Lege terrassen

Ben je een aantal kilometers onderweg en geniet je van het prachtige voorjaarsweer, dan lijkt er ogenschijnlijk niets aan de hand. Fietsers die ons tegemoet komen groeten. Nee, geen inhalers, we hebben de sjors er goed in. Geen tegenwind, het is bijna bladstil. Hier in ons relatief coronavrije Drenthe zijn de fietsers net zo vriendelijk als andere jaren en ziet de ontluikende natuur er precies zo uit als in andere lentes. Niets aan de hand in ons nederig landje. Pas als we op onze route de eerste dorpjes zijn doorgefietst valt de betrekkelijke rust van de anders zo bedrijvige dorpsgemeenschap op. Lege terrassen en minder verkeer in het centrum. Heel bizar om te zien dat terrassen in toeristische dorpen leeg zijn. Tafels en stoelen staan uitnodigend te wachten om de vermoeide zitvlakken van fietsende toeristen te ondersteunen. Echter geen glimp van vriendelijk glimlachende serveerstertjes die mij graag een kop koffie willen uitserveren met een heerlijke appelpunt. Wat opvalt is de serene rust in het anders zo gezellig drukke dorpscentrum.

Sanitaire stop

Ineens begin ik mij zorgen te maken. Onze fietsroute zou ongeveer 45 kilometer zijn en normaal doen we dan 1 of 2 keer een terrasje aan. Eerst een bakkie koffie en later op de middag uiteraard een verdiende schuimende rakker. Natuurlijk waren we voorbereid op een anders dan anders fietstochtje en hadden een banaan en wat fris meegenomen. Maar waar zouden we onze sanitaire stop kunnen doen? Dat is altijd een moeilijke inschatting als je onderweg geen cafeetjes en kroegen kunt aandoen. In een bosrijke omgeving is het niet zo heel moeilijk om een gewillige boom te vinden die niet protesteert als er zure regen langs de onderkant van zijn stam sijpelt. Maar onze route ging niet echt door het bos en de fietspaden waren behoorlijk bezet door de oudere garde die zo nodig hun muffe huizen moesten ontvluchten.

Lastig te berekenen

Het probleem waar ik bang voor was begon ineens op te spelen. Vrouwlief kreeg hoge nood en begon te mopperen waarom ik de route niet had kunnen verleggen naar het eenzame donkere dennenbos ongeveer 5 kilometer verderop. Ja, dan ineens dringt ook het besef bij manlief door dat de wereld door corona er echt anders uitziet. Nu moet je zelfs voorafgaand aan een fietstochtje berekeningen uitvoeren en je routes aanpassen om sanitaire stops op duistere plekjes in te passen. Dat is niet zo heel eenvoudig. Het lijkt een lesje economie. Je moet met meerdere factoren rekening houden. De fietsroute moet een mooie route zijn met leuke bezienswaardigheden in een tijd dat de horeca op slot zit. Tegelijk moet je berekenen op hoeveel kilometer en op hoeveel uurtjes fietsen de hoge nood geledigd kan worden zonder het risico te lopen om gearresteerd te worden wegens schennis van de openbare orde. Het is een lastige berekening net als in de economieles. 

Die goeie ouwe tijd

Het is ongekend dat we tijdens een fietstochtje worden afgeremd in ons consumptiegedrag en zelfs de plaspauzes schematisch moeten inroosteren. Dan mogen we in een land met de mooiste fietsroutes beslist niet mopperen over de kwaliteit van ons fietspadennetwerk, maar het gemis van de horeca doet heel veel afbreuk. Wat andere jaren een leuk fietsfeestje was is veranderd in een ouderwets stoere fietstocht zoals dat vroeger ging. Gewoon bikkelen, weer of geen weer. Doortrappen zonder ondersteuning, je moest het helemaal zelf doen. Ik kreeg tijdens ons eerste pedaalritje het gevoel dat we een stuk waren terug gesmeten in de tijd. Zoals eerder onze ouders gingen fietsen met een broodtrommeltje onder de snelbinders en een beker meenamen. Die beker kon worden gevuld met water het van de pomp op de Brink in de Drentse dorpjes waar meestal wel een paar bankjes stonden opgesteld om te kunnen zitten. Een broodje pindakaas en een slok water en hupsakee weer op de pedalen. Soms was er een dorpje waar een snoepwinkel ijsjes verkocht, buiten in een vrieskist. Die goeie ouwe tijd, waarin we veel meer zelfredzaam moesten zijn dan in deze 21ste eeuw.

Kentering brengt nieuwe ideeën

Als ik nu eens kijk naar de macro-economische berekeningen van onze bankeconomen dan lijkthet er op dat die goeie ouwe tijd weer terug komt. Dat we wat eenvoudiger moeten consuminderen en wat meer op ons zelf zijn aangewezen als straks al die miljarden zijn verteerd die de overheid nu overmaakt naar de rekeningen van ondernemers en bedrijven. Als straks na de lockdowns wat minder kroegdeuren opengaan en wat minder reisjes naar verre landen worden geboekt. Hoe druk zal het volgend jaar worden op onze fietspaden? Hoeveel dixies zal Staatsbosbeheer opstellen langs de fietspaden om te voorkomen dat er massaal bekeuringen worden uitgedeeld voor wildplassen? Ach ja, andere tijden. Soms geeft de kentering in de economie een ander aanzicht aan onze samenleving. Dan blijkt de mens min of meer gedwongen vindingrijk te zijn in het ontwikkelen van nieuwe ideeën. “Elk nadeel heb z’n voordeel,” zei ooit mijn geliefde voetballer J.C.

GW

10 reacties

  1. Op https://nos.nl/liveblog/2329896-aantal-coronapatienten-op-ic-stabiel-rivm-148-coronapatienten-overleden.html “Aantal coronapatiënten op IC stabiel • RIVM: 148 coronapatiënten overleden”:

    Bank of England zet geldkraan voor overheid wagenwijd open

    De Britse overheid kan ongelimiteerd ponden opnemen bij de Britse centrale bank. De maatregel is genomen om op korte termijn ruimte te creëren om de economie te stimuleren.

    Het is een omstreden besluit. In de economische wereld wordt gewaarschuwd dat het kan leiden tot ‘Zimbabwaanse toestanden’. Als de overheid ongelimiteerd geld kan uitgeven, kan dat de waarde van de munt ondermijnen en leiden tot hyperinflatie, zoals onder meer in Zimbabwe is gebeurd.

    Het gaat om een faciliteit waarbij de overheid normaal gesproken over een bedrag van zo’n 400 miljoen euro kan beschikken. Nu wordt het plafond geschrapt en kan de overheid in theorie over oneindig veel geld beschikken. Bij de crisis in 2008 werd een vergelijkbare maatregel genomen en nam de overheid een bedrag van bijna 23 miljard euro op.

    De centrale bank benadrukt dat het een tijdelijke maatregel is en dat de Britse overheid voornamelijk op de markt geld blijft lenen door staatsobligaties uit te geven. Als de overheid gebruik maakt van de faciliteit dan moet het geld ook weer worden terugbetaald, uiterlijk voor het eind van het jaar.

    Dit gaat onherroepelijk fout, gaan als eerste in Groot-Brittannië banken omvallen?

    1. https://www.telegraaf.nl/financieel/1012672068/fed-kanon-buldert-nog-eens-2-3-biljoen-aan-steun

      Beleggers geloven er weer in. Als de economie slecht draait en werkloosheid de pan uit rijst dan gaan ze aan de stimulerende middelen. Het nieuwe normaal in 2020. Zal niet lang duren. Het is normaal in een berenmarkt dat na een neerwaartse spiraal een snelle sprong omhoog volgt van soms 30 procent. Op gegeven moment volgt de capitulatie en komt het moment dat ze er niet meer in geloven. Als de biljoenen de financiële markten om de oren vliegen maar de massa zonder werk raakt dan breekt op gegeven moment de pleuris uit. Dan pas vluchten de bange beleggers en stappen juist de slimme in.

  2. onbegrijpelijk is het dat op biflatie nog gedacht wordt in termen als beurs en geld ect

    word wakker! we gaan naar een nieuwe wereld orde zoals gewenst door een satanistiche minderheid van prychopaten.
    wanneer je denkt dat het oude weer zal terugkeren heb je het mis.
    we gaan naar een orwelliaanse samenleving met een grote massa arme sloebers die totaal afhankelijk zijn van 1 wereldregering, een klein groepje dat vanuit de schaduw opereert.
    althans dat is wat hun plannen zijn.

    ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid tot verzet.
    word wakker! denk voor jezelf!

  3. Op https://www.imf.org/en/News/Articles/2020/04/07/sp040920-SMs2020-Curtain-Raiser “Confronting the Crisis: Priorities for the Global Economy” het volgende:

    Where We Stand: the Status of the Global Economy

    First, let’s look at where we stand. We are still faced with extraordinary uncertainty about the depth and duration of this crisis.

    It is already clear, however, that global growth will turn sharply negative in 2020, as you will see in our World Economic Outlook next week. In fact, we anticipate the worst economic fallout since the Great Depression.”

    Een economische crisis die nog erger zal zijn dan de Grote Depressie van de jaren ’30 van de vorige eeuw. En dan te bedenken dat banken nog niet masaal zijn omgevallen, omgevallen. Wanneer dat zal gebeuren, al de Grote Depressie van destijds kinderspel zijn met wat er dan gaat gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: