Crisis! Centrale Banken staan machteloos. Bloedbad op beurzen

We konden er op wachten. We stonden er bij en keken er naar. Het was door meerdere analisten wel verwacht dat een heuse crisis op punt stond om uit te breken. Niet alleen veroorzaakt door het Coronavirus, maar al veel eerder door een afnemende wereldhandel. Op zijn beurt weer veroorzaakt door de handelsoorlogen tussen niet alleen China en de VS, maar ook tussen andere landen en Europa. De globalisering is over zijn hoogtepunt heen.

Alles tegelijk

De protectie voor de eigen industrie en het in evenwicht brengen van de handelsbalans stond bij Trump voorop in zijn presidentschap. Ook de bescherming van intellectuele eigendommen was een  twistpunt waar Trump mee wilde scoren. Dat de wereldwijde handelsvolumes daardoor afnamen was te verwachten maar daarvoor waren in de VS al fiscale maatregelen genomen om een afnemende groei te compenseren. En verder was het wachten op een trigger die mondiaal de globalisering op zijn kop zou zetten.

Kink in de kabel

Die trigger kwam er in de vorm van een virus. Meestal komt de gangmaker uit onverwachte hoek maar is het precies de dominosteen die de rest doet omvallen. Het wordt nu langzaam duidelijk wat een virus kan veroorzaken. En waar kun je nu een dominosteen het beste een eerste zetje geven? In China dus, daar waar de fabriek van de wereld zetelt. We weten nu allemaal wat dat in werking heeft gezet. Of beter gezegd buiten werking. De halve productieketen met daarmee de export naar de rest van de wereld viel stil. Het was precies de spaak uit het wiel dat het hele wiel krom trok. Het gemis van onderdelen wordt inmiddels in vele landen waar belangrijke industrieën zijn gevestigd gevoeld. En weer precies in die landen waar de autofabricage de grote animator is. Hiermee is een kink in de kabel van de mondiale productieketen gelegd. Behalve in de productie is er stagnering in de afname van producten door vraaguitval in die landen waar grote regio’s in quarantaine zijn geplaatst. Het was even wachten totdat het virus buiten China zijn besmettingsreis zou voortzetten.

De angst regeert

Vanaf het moment dat in Zuid Korea, Japan en vele andere industrielanden, zoals in Noord Italië, grote gebieden compleet stil vallen wordt de vraaguitval groter en groter. Beleggers namen eerst een afwachtende houding aan. De beursindexen daalden eerst licht en herstelden weer nadat centrale banken en regeringen beleggers bemoedigende woorden toespraken. Echter kwamen naarmate het virus zich verder verspreidde steeds meer bedrijven met winstwaarschuwingen. Helemaal vanaf het moment dat de vraaguitval in Europa de kop opstak en naar verwachting verder gaat uitbreiden, hand in hand met het virus. De zorgen op de beursvloer namen toe en beleggers verkochten hun aandelen. Grote techbedrijven en luchtvaartmaatschappijen voorop. Reisorganisaties vrezen faillissementen als steeds meer reizigers thuis blijven. De angst regeert. Het sentiment op de beurzen wordt elke dag slechter en al 4 dagen achtereen zijn er bloedrode koersuitslagen op alle beurzen.

Afstraffing

Op donderdagavond bij sluiting van de handel op Wallstreet was er paniek met verliezen van ruim boven de 4 procent. Een heuse beurskrach lijkt te zijn ingezet. De daling was over de hele week meer dan 10 procent in Europa en ook in de VS. Dat is desastreus en zou enorme verkooporders teweeg kunnen brengen die een economische ramp veroorzaken. Beleggers worden wakker na jaren aan het infuus van centrale banken te hebben gelegen. De aanhoudende renteverlagingen en kwantitatieve geldverruiming hebben veel geld de beurs opgejaagd i.p.v. naar de onderliggende economieën. Dat een dergelijk beleid faliekant fout was zal weldra blijken. De datum van vandaag 28 februari 2020 zal wel eens als een pikzwarte beursdag de geschiedenis in kunnen gaan. Beleggers gaan inzien dat het te laat is om met nieuwe monetaire maatregelen de boel aan te jagen. Als er een vraaguitval is door een om zich heen grijpende pandemie dan moet je gewoon minder produceren. Mensen gaan thuis zitten en velen moeten in quarantaine afwachten tot het virus in hun omgeving is uitgewoed. Echter is de verspreiding momenteel in volle gang en niemand weet wanneer het eindigt. Maar het is al te laat.

Kapitaalvernietiging

Nu is een enorme kapitaalvernietiging ingezet via de beurzen dat zich verder als een virus verspreid naar de onderliggende samenleving. Tegelijk met de snelheidsbeperking van 130 terug naar 100 gaat onze welvaart met dezelfde snelheid onderuit. Bedrijven en reisorganisaties gaan failliet en geven het stokje door. Massa-ontslagen zorgen voor nog meer vraaguitval. Kortom, een versterkend effect dat de neergaande spiraal versnelt. Waar houdt het op. Wat gaan centrale banken aankondigen en wat gaat Trump roepen. En wat willen beleggers nog geloven. De ECB roept dat het tijd is om fiscaal te stimuleren door bijvoorbeeld Duitsland en Nederland. Logisch ja, het ECB-kruit is verschoten. Dat belooft weinig goeds. Zal uitmonden in paniekmaatregelen. Professionele beleggers die wel weer kopen op de dip, zoals dat heet, maar uiteindelijk blijft de neergaande lijn in tact als blijkt dat het alleen doekjes zijn voor het bloeden. Net zoals voor het Coronavirus is er op dit moment geen medicijn voor de financiële markten.

Ontnuchteren

Het is ontnuchteren. Ontwennen van de verslavende stimuleringsmiddelen. Mijn advies in mijn naaste omgeving om het virus van je af te houden was, “eet elke dag 5 teentjes knoflook en iedereen blijft op veilige afstand!” Mijn advies voor beleggers zou zijn: “neem elke dag 5 paracetamolletjes voor de hoofdpijn, verkoop je stukken en ga wandelen.”

GW

23 reacties

 1. Ongelooflijk! Geen enkel teken van herstel. Beurzen in Europa gemiddeld ongeveer 4 procent onderuit bij sluitingstijd. Dagenlange bloedrode uitslagen. Wallstreet heeft het stokje overgenomen en staat diep rood. Hoewel na 17:00 uur een opleving is te zien. Misschien een tweet van Trump? Of een ander positief geluid? Wordt een spannende avond in de VS. Gaat het daar lukken om een (tijdelijke) ommekeer teweeg te brengen? We wachten lijdzaam af.

 2. En dan te denken dat ik dacht prima gehedged te zijn met mijnaandelen in de edele metalen. Nog nooit zo ´n groot verlies gehad.

   1. Ja er was even liquiditeit nodig. Het ging ook ERG hard. Maar ik verwacht goud toch wel weer snel op herstel. Als allocaties verschoven worden, zit goud daar zeker bij!!

 3. Laten wij hopen dat we een snelle en een totale crash krijgen van het huidige financiële systeem dan dat wij weer jarenlang pijn moeten lijden van bezuinigingen, lastenverzwaringen, enz.

  1. Hopelijk zul je na de crash niet terugverlangen naar de kaasschaaf van Rutte en de tijden van bezuinigingen en lastenverzwaringen. Want beter zal het zeker en vast niet worden voor Jan Doedel 🙁

  2. Beste DrM, vlgs mij is; “de koek op, betreft bezuinigingen en lastenverzwaringen voor de gewone burgers” in NL. De financiele wereld stevent af naar faillisement van het (kapitalisch) systeem. Dit betekent een nieuwe orde, echter…, vooraf de orde… is/wordt het een wereldoorlog 3. Dit is een harde feit, beslist géén bangmakerij!

 4. Voor een smakkende genoegdoening en leedvermaak over (misschien!!) crashende markten mag geen plaats zijn.
  De gewone welvaartsburger zal er nog wel het mest van lusten, omdat ook hij een decennium buitenproportioneel heeft geprofiteerd van het
  piramidespel.

  Het sprookje van het virus en de vismarkt van Wuhan: wie of wat de ‘raid’ veroorzaakte doet er niet meer toe. De oorlogen, vluchtelingenstromen, ziekten en honger worden er niet door gestopt, integendeel.

  1. Betekent een totale crash van financiële markten dat de schatrijke financiële elite dan nog veel hardere maatregelen zullen nemen tegen de gewone bevolking? Of komt er dan een universeel basisinkomen en een socialistische planeconomie?

   1. Bij een echte systeemcrash krijgen we eerst een periode van (politieke) chaos. Niets is meer wat het was. Niemand zal nu een voorspelling kunnen doen hoe de zaken zich dan ontwikkelen. Meestal volgt een politieke aardverschuiving, kijk maar eens hoe het in Duitsland nu beweegt. En wat mogen we verwachten van een instabiel land als Italië? Kan veel kanten op behalve de goeie. Het goeie hebben we gehad. Na het zoet volgt het zuur. Vergeet niet dat een groot deel van de elite bij een echte crash grote verliezen lijdt en daarmee ook hun invloed. De inkomens- en vermogensongelijkheid zal tot een volkswoede leiden waarbij het volk zich keert tegen de elite, de beleidsmakers dus. De bevolking van Parijs heeft al geoefend en is behoorlijk ervaren als een regering moet worden afgezet.

    1. Wanneer het volk zich tegen de neoliberale beleidsmakers keert bij een echte systeemcrash, kunnen wij verwachten dat de Euro zal ophouden te bestaan en dat in Europa regeringen massaal zullen omvallen, om plaats te maken voor extreemrechtse kabinetten.

     1. Een financiële crisis zal ongetwijfeld leiden tot een crisis in de EU waarbij meerdere lidstaten afhaken. Als er één schaap over dam is… Als de euro gaat verzwakken dan verzwakt ook de bestuurlijke “eenheid” in Brussel. Nu al zijn er regelmatig strubbelingen en zal vooral het immigratiedebat een splijtzwam worden. Wat kunnen we nu verwachten met de immigratie vanuit Turkije. De grote vraag wordt waar “we” de scheidingslijn leggen. Wat zijn immigranten en wie zijn vluchtelingen. Of we hiermee toegroeien naar extreemrechtse regeringen dat vraag ik mij af. In Duitsland zien we al een duidelijke polarisering tussen links en rechts en wordt het straks lastig een coalitie te vormen met de zogenaamde middenpartijen. Elke nieuwe regering zal aanlopen tegen de enorme financiële inzinking als gevolg van het leeglopen van de kredietbubbel. Mogelijk dat op termijn door de verwachte problemen een zakenkabinet wordt gevormd waarbij de partijbelangen opzij worden gezet. Kortom, andere tijden.

   2. Behalve Corona en een wild geworden klimaat is het allemaal niet nieuw. De vooroorlogse bouwjaren weten maar al te goed waartoe dit allemaal leidt. Het volk zal niet boos worden, maar bang. Door de nooit (meer) voor mogelijk gehouden geweld, chaos en rechteloosheid, het definitieve einde van de beschaving. Zal het wéér gebeuren dat we onder de grond moeten kruipen om het eigen hachje te redden. Arme, domme mens.

    1. Ja, die angst. Zo typisch gevoed door de MSM ook!!! Sinds een week is het echt zo sprekend onder bekenden hier van mij. OPEENS van die lekker domme mensen uitsspraken ‘ik heb een neefje in Amsterdam die naast het werk van die besmette mevrouw verblijft, het komt nu wel echt heel dichtbij’ … Pffffff… Arme, domme mensen.

  1. Nog niet. Op vrijdagavond veerde Wallstreet weer op na uitspraken van Powell van de FED. De centrale bank heeft nog het rente-instrument achter de hand. Zal hij zeker gaan gebruiken nu de rentetarieven op de 10-jaars staatslening de afgelopen weken zijn gedaald naar 1,16 procent. Het centrale tarief staat nog op 1,75 %. De markten bepalen de rente en weten dat Powell nog wisselgeld achter de hand heeft. Maandag zullen beleggers waarschijnlijk gaan kopen op de dip. Dan is het afwachten hoe lang dat duurt. Als de markten de komende week weer afsluiten met verliezen dan blijft het volop spannend. Als het vertrouwen omslaat naar wantrouwen en de angst gaat overheersen dan is de beer los.

 5. Op https://nos.nl/artikel/2325218-eerste-coronadode-in-de-vs-is-een-test-voor-president-trump.html “Eerste coronadode in de VS is een test voor president Trump”:

  Volgens Trump is alles onder controle en zal het allemaal meevallen. Hij keek natuurlijk met een scheef oog naar de beurskoersen, die hij vaak gebruikt als een graadmeter van zijn eigen succes. De Amerikaanse beurzen verloren door de wereldwijde corona-uitbraak zeven dagen achter elkaar flink terrein en het was daarmee de slechtste beursweek sinds 2008. Met een daling van meer dan 10 procent is er nu officieel sprake van een “correctie” van de markten.

  Trump weet de kelderende beurzen aan media en de Democraten, die in zijn ogen onnodig paniek zaaien. Tijdens een campagnebijeenkomst in South Carolina noemde Trump het coronavirus “een hoax” van de Democraten. Prominente aanhangers van Trump gingen nog veel verder. Zij verspreidden de samenzweringstheorie dat de uitbraak van het coronavirus een complot was van de ‘deep state’ om Trump te ondermijnen.

  Volgens mij doet Trump er helemaal niets aan om dit virus op een adequate manier te bestrijden en laat hij de boel in het honderd lopen.

  Zal China binnenkort t.g.v. de alsmaar voortwoekerende viruscrisis gaan wanbetalen en dan ook de Amerikaanse Dollar dumpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: