Crypto en blockchain: zes keer een eerste keer

0

Het lijkt wel alsof er elke week iets nieuws gebeurt in de crypto en blockchain wereld. En meestal is dat ook zo. Iets ‘voor de eerste keer’, een primeu. Iets dat nog niet eerder is voorgevallen. We hebben er zo zes voor u uitgezocht. Jawel, ze zijn voor het uitkiezen, die primeurs. Het was geen moeite, dank u. Grote en kleine. Zo beginnen we klein, met weinig wereldschokkende gebeurtenissen. Om dan te eindigen met iets waar u vast nog nooit van gehoord heeft, dat het nu bestaat. Bent u méé? Dan beginnen we eraan!

Eerste digitale munt van het VK

In Belfast, Ierland, komt later de Belfast Coin in gebruik.  ‘It will operate as a rewards platform that encourages behaviour that boosts the city’s economy and quality of life by offering residents Belfast Coins in return for activities such as shopping at local businesses, volunteering, civic activity, healthy living, and recycling.’ Beloond worden met BC (Belfast Coin) dus om lokaal te spenderen, recreëren, shoppen, gezond leven en recycleren. Eén stad, in één land, in één ‘vereniging’ van landen, het Verenigd Koninkrijk. Sinds de Brexit perikelen niet meer zo verenigd. Maar misschien heeft Belfast wel dé oplossing gevonden voor de leegstand in zovele stadjes en steden, in zovele landen…?

Eerste wallet zonder private keys

We kennen hot storage, cold storage, maar nu is er ook het zogenaamde ‘chill’ storage uitgevonden. Het is een Israëlische start up die in 2018 funding gekregen heeft van ‘Samsung, Benson Oak, and Elron as well as three blockchain grants from ZcashTezos, and Zilliqa’. ‘ZenGo, a Tel Aviv-based firm, is promising the first non-custodial wallet without private keys, points of failure, or passwords, all with a custodian-grade experience.’ Zen, treffend gekozen naam trouwens, vindt u niet, beste lezers? Geen paswoord, biometrische encryptie. Onmogelijk te hacken van zowel uw smartphone, als de servers van ZenGo. Omdat hackers altijd maar de helft of een deel van de toegang tot uw crypto’s kunnen bemachtigen, ingeval. Iets om in ’t oog te houden dus, einde juni 2019 komt de ZenGo ter beschikking voor android.

Eerste keer direct met euro’s kopen

De grootste of een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, Binance, naargelang hoe beschouwd, liet al toe met kredietkaarten geld te storten. Dat is niks nieuws. Maar nu kunt u er ook acht cryptomunten rechtstreeks kopen. ‘Binance, the world’s largest crypto exchange, began the year by enabling direct fiat purchases of major cryptocurrencies using debit and credit cards. The partnership with Simplex allows Binance users to buy Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH) and XRP (XRP) with Visa or MasterCard.’ Dus rechtstreeks in euro, voor ons Europeanen best wel interessant. Hoewel het toch duur blijft: 10 dollar of 3,5 procent, wat maar het hoogst is.

Eerste topclub die cryptomunten aanneemt

‘UTRUST, a leading cryptocurrency project has inked a partnership deal with S.L Benfica, the Portuguese Primeira Liga champions, to enable supporters of the club purchase tickets and merchandise with cryptos on the Benfica website.’ Met 14 miljoen fans en 7 miljoen volgers, is dit weer een boost voor het gebruik van en de kennis over crypto’s.

Eerste cryptomijn…in een waterpark…in een wolkenkrabber…in Iran

Dat zijn zelfs heel wat primeurs tezàmen! ‘The ‘Post – JCPOA Tower: Crypto-Park’ was presented at the 2019 Evolo Skyscraper Competition. The team of designers created this project as a response to the U.S. Sanctions against the people of Iran.’ 560 Meter hoog met doorschijnende wanden. De waterbeweging van zwembaden en waterpark zorgen voor het afkoelen van de cryptomijn installaties. Die volledig onzichtbaar zijn. En dan ook nog eens een manier om de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen. Het is geniaal bedacht, schitterend om te zien, wij vinden het onvoorstelbaar en mega cool. In één woord: Kunst. Gaat het gebouwd worden, zal er financiering voor zijn. Zal het architecturaal project misschien zelfs in andere landen overgenomen worden? We shall see…

Eerste draagbare blockchain!

Jawel, we konden het eerst niet geloven. Een drààgbare blockchain! Het ziet eruit als een gereedschapskist, en dat is het ook. De ToolChain. De koffer bevat alles wat je nodig hebt om direct en zèlf op de blockchain te gaan. Zelfs zonder enige kennis van programmeren, zo simpel in het gebruik is het, naar verluid. VeChain (VET) zegt dat je er alles in vindt om direct de voordelen te ondervinden van het gebruik van hun blockchain. Of het nu gaat om een item te traceren (VeChain werkt vooral op het gebied van supply chain management, SCM). De autenticiteit van een produkt te controleren. Of alle voordelen in de praktijk te zien van de nieuwste technieken. Als daar zijn: ‘5G, IoT, AI and the ‘Internet of Value’ (IoV)’. ‘Data will play a significant role in the business world,’ schrijft Enterprisetimes.co.uk. Dat zouden wij ook denken! Het unieke product werd in primeur voorgesteld op de VeChain Summit 2019. Hier onder voor u nog een impressie van deze conferentie van een bijzonder bedrijf.

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.