Tyler Winklevoss aan het woord, de helft van de Winklevoss Twins. Beroemd in de cryptowereld. Eveneens ‘co-founder, and CEO of cryptocurrency exchange and custodian company Gemini Trust.’ Momenteel nog een niche technologie en ‘een’ vorm van geld. Nog niet even essentieel in ons leven als bijvoorbeeld email en andere web applicaties. Maar dat gaat veranderen, aldus de multimiljonair. Op Twitter voegt hij zelf ook iets essentieel toe. Wat ons betreft is dit trouwens de kernboodschap van blockchain en crypto.

Macht

The empowerment of the individual. Het individu, de burger ‘wapenen’, kracht en macht en beslissingsrecht geven dus. Daar gaat het inderdaad om. Alleen moeten we als individuen, de hele crypto en blockchain wereld trouwens, oppassen dat ‘ze’ die technologie niet tégen ons gaan gebruiken. Met ‘ze’ bedoelen we dan diverse overheden. Zoals andere commentatoren ook stellen: de belangstelling van die overheden voor crypto/blockchain is niet zozeer of altijd in ons voordeel. Kijk naar de diverse initiatieven, in diverse stadia, voor een staatscryptomunt. Een CBDC. Central bank digital currency.

Controle

Denkt u, beste lezer, dat e.e.a. in het voordeel van de burgers wordt opgezet? Think again! Het is alles of meest om de controle over het geld niet te verliezen! Wat late to the party misschien maar zeker nog niet té laat. Het Facebook initiatief (de libra crypto alleen nog maar aangekondigd) heeft de ogen der overheden geopend. In de zin van: hé, dit kan wel eens groots worden, en potentieel gevaarlijkzelfs?! If you can’t beat them, join them, weet u wel? Omarmen, incorporeren, om vervolgens het zaakje over te nemen, dood te drukken. Dat is ook (en misschien wel de beste) een manier om met concurrectie om te gaan!

Mollen

Op Bitcoin.com verschijnt op 2 januari 2020 een stuk met een titel die als een omen, een waarschuwing bedoeld is. ‘Government Hates Crypto Because It Empowers the People, Not Because It’s Used for Crime.’ Een heel interessant artikel dat we u aanraden vooral te lezen. Het komt erop neer dat we als cryptogemeenschap ons moeten hoeden voor…mollen! Voor overheden en andere tegenstanders, instanties en individuen die eigenlijk fors gekant zijn tegen die ‘empowerment’. Die mogelijk trachten te infiltreren, bijvoorbeeld door middel van grote donaties. Zelfs een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld, MIT, wordt in deze vernoemd!

Lobbygroepen

De werkwijze is bekend en wordt vaak en op diverse gebieden toegepast. Met meestal ook groot succes! Via tal van media, met behulp van lobbygroepen veelal. Denk aan de olie en gasindustrie die instituten financieren, compleet met dikbezoldigden, hooggestudeerden zoals professoren. Alleen maar om te doen uitbrengen dat het allemaal wel meevalt hoor, met het klimaat. Dat er niet direct reden is om de hele industrie strenger te reguleren. Te dwingen tot schoner te produceren. Te verplichten over te stappen naar de techniek van electrische wagens bijvoorbeeld. Te werken aan minder uitstoot van kwalijke gassen en zo meer. Hoeden we ons voor mollen, voor lobbygroepen zeker die oh zo machtig zijn.

Masseren en doneren

In de VS gaat het zo (en dit maar als extreem voorbeeld, omdat de band tussen overheid en industrie er zo dik opligt, en toch geen haan erom kraait.) Iedereen in een hoog of hoger ambt dient er verkozen te worden. Van de sherif van een county tot de openbare aanklager tot de president van de VS. Dat betekent campagne moeten voeren, wat duur en moeilijk is in een zo reusachtig land of een grote staat. Diverse belangengroepen sturen lobbyisten af op kandidaten om ze te ‘overtuigen’. Te ‘masseren’. Er wordt gedoneerd. Veel en vaak. Ook aan beide kampen, Democraten én Republikeinen. Dan zijn die belangengroepen zéker dat ze de uiteindelijk verkozene altijd in hun zak hebben. Neem bijvoorbeeld een volksvertegenwoordiger voor het Huis van Afgevaardigden. Een maker van wetten en regels.

Executeurs

Eens verkozen, is deze ‘verplichtingen’ aangegaan jegens zijn donateurs. Ergo: zal heel waarschijnlijk wetten indienen, goedkeuren of net afkeuren in stemmingen die favorabel zijn voor die belangengroepen. Van de farma industrie tot de olie en gasindustrie. Van anti abortusverenigingen tot klimaatontkenners. U vraagt, wij draaien. U betaalt, wij voeren uit. In die zin. Allemaal algemeen geweten en er wordt in de praktijk bitter weinig tegen gedaan! Misschien lijkt het alsof we met dit alles uitweiden, beste lezer, maar we komen dadelijk tot ons punt.

Wees op uw hoede

Omdat crypto (vooral) en blockchain (veel minder) potentieel gevaarlijk zijn, en nog veel meer kunnen, zullen worden? Voor overheden in tal van landen? Is het heel wel mogelijk dat deze via via ons (de crypto/blockchainwereld) territorium reeds zijn binnengedrongen. Dat er websites reeds bestaan of worden opgezet om net tégen ons te werken. Begrijpt u? ‘We doen alsof we méé zijn, pro, maar eigenlijk werken we tégen, contra’. Dat er mensen in de rand nu reeds ondergraven; publicisten, commentatoren. Precies wat genoemd artikel op Bitcoin.com aangeeft, stelt, en waarvoor het waarschuwt. Hoeden we ons voor dergelijke wormen en mollen…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: