Cyprioten kunnen binnenkort Bitcoin pinnen

8

Een ondernemer, genaamd Jeff Berwick, heeft in Cyprus de eerste bitcoin ATM ter wereld geïntroduceerd. De pinautomaat kan gebruikt worden om enerzijds geld te storten en daarvoor bitcoins bijgeschreven te krijgen, anderzijds kunnen er Bitcoins uit de wallet worden gehaald en daarvoor komt dan een geldbedrag uit de pinautomaat. Het virtuele gedecentraliseerde geldsysteem heeft onder andere door de crisis in Cyprus steeds meer aandacht gekregen in de mainstream media. Hierdoor is de prijs van Bitcoin fors opgelopen. In de afgelopen twee maanden is de waarde van de digitale munt met zo’n 350% gestegen. Begin maart was de waarde van één Bitcoin ongeveer $40,- Vandaag de dag wordt één Bitcoin voor ruim $100 verhandeld. De marktkapitalisatie steeg zelfs tot boven de $1 miljard.

Vertrouwen

De populariteit van de Bitcoin neemt toe en steeds meer mensen beginnen de voordelen van de digitale valuta in te zien. Het vertrouwen in banken heeft een nieuw dieptepunt bereikt door de perikelen in Cyprus, en mensen zoeken naar alternatieven. De bitcoin begint zich steeds meer te bewijzen. Het is een manier om banken en overheden buitenspel te zetten, die hebben namelijk gen macht over de geldstromen. Er zijn ook steeds meer bedrijven die gebruik maken van het virtuele geld. Dit tot grote schrik van Amerika die krampachtig een poging doet om het peer-to-peer systeem (P2P) voor elektronische betalingen een halt toe te roepen. Zo wordt er geprobeerd om de witwasregels toe te passen op virtueel geld en bedrijven te reguleren om bedragen boven de $10.000 te laten rapporteren.

Alternatief?

Met de manifestatie van de eerste Bitcoin pinautomaat, lijkt het alsof de virtuele munt aan de critici wil zeggen “Ik kan de plek van een andere valuta overnemen!”. Want dat een Bitcoin ATM precies daar verschijnt waar de crisis hard heeft toegeslagen kan geen toeval zijn. Bitcoin kan niet worden gemanipuleerd door bank en de (r)overheid en dat merken de mensen. Vanwege zijn peer to peer mentaliteit blijkt de coin een goed alternatief voor de bestaande ‘fiat currencies’ en wellicht zelfs voor het huidige geldsysteem. Video hieronder via Mashable.

Arona V.