Cyprus deal rond; banktegoeden niet meer veilig

“Ik wil absoluut duidelijk zijn. Er zal niet meebetaald worden door depositohouders. Deze kwestie staat niet eens open voor discussie”. Dit waren de befaamde woorden van de nieuwe Cypriotische president Anastasiades eind februari nog toen de redding voor het land in de maak was. Vrijdagnacht kwamen EU leiders tot overeenstemming en moest ook deze staatsman zijn woorden inslikken. Met een historisch akkoord, waarbij depositohouders voor het eerst sinds de vijf jaar durende financiële crisis zullen gaan meebetalen aan de redding van het land en zijn banken, zijn de troika (EU, ECB en IMF) en Cyprus tot een deal gekomen. Bankrekeningen met meer dan €100.000 zullen 9,9% belast zijn, terwijl rekeningen met minder ineens 6,75% van hun tegoeden kwijt zijn. De maatregel zal naar verwachting 5,8 miljard euro opleveren voor het land wat zich aan de rand van faillissement begaf, waarmee de totale reddingskosten verlaagd worden naar €10 miljard. Daarnaast zal de vennootschapsbelasting verhoogd worden van 10 naar 12,5%, terwijl wetgeving omtrent witwassen opnieuw bekeken zal worden. Het IMF zal van de 10 miljard euro naar verwachting €1 miljard bijdragen.

Sarris Cyprus

Bank Holiday

De Cypriotische minister van Financiën Michalis Sarris (hier rechts op de foto met EU commissaris Olli Rehn) gaf na de 10 uur durende onderhandelingen aan dat banken te maken krijgen met een ouderwetse bank holiday. Banken zullen tot dinsdag gesloten zijn, terwijl elektronische betalingen ook niet meer mogelijk zijn. “Deze beslissing is niet ideaal, maar we moesten in het achterhoofd houden dat mochten we dit niet gedaan hebben, wellicht nog veel meer geld verloren zou gaan indien de banken of het hele land failliet zou gaan.”

De uiterst controversiële beslissing heeft niet alleen een praktisch voordeel, de reddingskosten worden verlaagd van 17 naar 10 miljard euro, ook politiek gezien moet de redding een signaal afgeven. Met aantijgingen dat het land vooral geldt als witwasparadijs voor Russische miljardairs moesten Europese leiders wel een signaal afgeven aan de binnenlandse politiek die zal opdraaien voor de kosten. Het is dan ook afwachten hoe Rusland zal reageren op de genomen maatregelen.

Dijsselbloem
“Dit is een bijzondere situatie, met specifieke bankproblemen in zowel structuur als grootte, die vraagt om een bijzondere redding”, zei Jeroen Dijsselbloem zaterdagmorgen. Daarnaast gaf Dijsselbloem aan dat deze maatregel niet noodzakelijk wordt geacht voor andere landen die reddingspakketten hebben ontvangen van de troika.

Precedent

Maar juist hier zit de crux. De quote van de Cypriotische president geeft precies aan waar het probleem zit voor de eurozone. Met afspraken en doelen die telkens herzien worden hebben EU leiders hun geloofwaardigheid verspeeld. Afspraken die gemaakt dienen te worden bij een eventuele redding van Spanje of Italië kunnen wellicht opnieuw voor pijn bij spaarders zorgen; het precedent is geschapen.

22 reacties

 1. Met deze maatregel wordt het volkomen duidelijk welke kant het opgaat met de volgende reddingen. Want dat er meer gaan volgen is steeds waarschijnlijker. Welke banken waren er nog deze week afgewaardeerd hier in ons kleine polderlandje? Deze jongen vertrouwt geen enkele uitspraak van welke politicus dan ook meer. Hoewel de situatie van (klein) land op (groot) land zeer verschillend kan zijn is het probleem in de kern hetzelfde. De enorme schuldenberg! Zwart geld of wit geld, het maakt niet uit. Steeds meer banken gaan wankelen. Een kat in nood maakt rare sprongen. Weest op uw hoede!

 2. Dit kan er toe leiden dat spaarders in heel de E.U. op voorhand een massabankrun gaan plegen die zo groot zal zijn dat redding onmogelijk is en alle banken omvallen en het gehele systeem doet ontploffen.

  1. Mijn eerste gedachte was ook dat dit kan leiden tot mensen die proactief handelen en alvast wat centen van de bank gaan halen. Maar aan de andere kant slaapt 99% van de mensen nog en hebben zoiets van:”Cyprus, och het is maar een klein landje. Dat gebeurt alleen maar daar”.
   Pas als de grote landen (Italie, Frankrijk, Spanje) volgen zullen er meer mensen wakker worden.
   Rekeningen boven de 50 miljoen worden niet belast want anders gaan de echte elite klagen en dat kan natuurlijk niet!

 3. Toch apart dat in een wereld van teveel schuld, bezittingen worden afgeroomd.

  Maar idd Biflatie, dit kan nog vreemde bijwerkingen gaan krijgen, met als doel het forceren van een Europees deposito garantiestelsel om zo de integratie binnen Europa verder ‘onomkeerbaar’ te maken. Sterk staaltje financieel fascisme weer hoor.

 4. Der Spiegel heeft vandaag een artikel gepubliceerd waarin deze ingrijpende maatregel als een 4e rigoreuze stap in de Eurocrisis wordt beschreven (om zogenaamd de Eurocrisis op te lossen). De elite durft steeds meer het kapitaal van het volk te onteigenen en niemand kan ontsnappen als tot een maatregel is besloten. Ik vraag mij serieus af welke nieuwe stappen (5,6,7,…) men nog zal nemen om het kapitaal van de elite veilig te stellen. Wat Cyprus aantoont is dat wat wij al weten: Een bank (of een bankkluis) biedt geen enkele bescherming in geval van onteigening van het kapitaal.

  Wat er in Cyprus is besloten schept inderdaad een precedent. Goed oplettende verstaanders zullen beseffen dat er NU actie ondernomen moet worden om het eigen geld veilig te stellen. Een ‘oude sok’ is natuurlijk een mogelijkheid, maar omzetting in commodities (Goud, zilver) zal op termijn de allerbeste veiligstelling van vermogen blijken te zijn, al twijfel ik er geen seconde aan dat de regering toekomstig ook het goud zal trachten te confisqueren. Dat wordt weer graven…

  Overigens… 99% van het klootjesvolk in de West_Europese landen zal niet koud of warm worden van wat er op Cyprus gebeurd. Het is een ver-van-mijn-bed-show die niet zal aanzetten tot een massale bankrun.

  1. Inderdaad zie ik de mogelijkheid dat de overheid spaartegoeden bij banken (box 3) fors zwaarder gaat belasten en dat het heffingsvrije vermogen wordt afgeschaft onder het mom van bezuinigen, maar in feite is dat confisqueren.

  2. De doorsnee Italiaan ziet ook wel dat 25% anti euro heeft gestemd, en 50% Europa kritisch. Beppe Grillo die speculeerde op een terugkeer naar de lire…

   Geeft een devaluatie van je spaargeld van minimaal 40%. Er gaat dus weer veel poen naar noord Europa, rente op Duits en Zwitsers kortlopend papier weer negatief. De Italiaan haalt zijn poen van de bank!

   En de Spanjolen! Dat kan verregaande bankruns veroorzaken in zuid Europa, om dat te voorkomen zullen de eurofiele gekken wellicht proberen om er een Europees deposito garantiestelsel door te drukken; alle inwoners van eurolanden staan dus garant voor elkaars banktegoeden in euro’s….. Vervolgens het versneld doorvoeren van een bankenunie, etc etc. Die lui in Brussel zijn tot alles in staat, ze voelen zich eurogoden, boven de democratie.

   1. Niet alleen voelt men zich “eurogoden” maar bovendien kijkt men door een polariserende bril. Het mantra luidt: winst = groei = winst = toekomst. Helaas pindakaas: verkeerde motivatie, verkeerd resultaat. Matiging, zelfredzaamheid (autonomie) en duurzaamheid (en dan niet in de lege betekenis welke door de marketeers commercieel wordt gepredikt) zijn de enige redding voor ons en onze jeugd.

  1. KTM: ik had het een paar weken terug over de Yuan en dat die min of meer is vrijgegeven voor de internationale handel. Bij de reacties op jouw aangegeven artikel kwam ik onderstaande reactie tegen en ga niet zeggen dat ie ongelijk heeft.

   Terwijl de wereld zich druk maakt over protesterende Moslims vanwege een straight to Youtube filmpje over de profeet Mohammed en op nationaal niveau alle ogen zijn gericht op de te formeren coalitie, worden de zaden gepland voor oorlog.
   Nee, ik heb het niet over Europa, hoewel deze hard op weg is een EUSSR te vormen wat een goede kans heeft om uiteindelijk uit te monden in een Europese burgeroorlog of een full scale revolutie. Ik heb het ook niet over Iran, welke mogelijk stiekem toch atoomwapens ontwikkeld. Nee het gevaar zit dit keer in Chinese hoek waar men gaat beginnen met de verkoop van olie maar niet met de petro-dollar als valuta maar de Yuan.
   Nu vraagt u zich wellicht af wat de munt voor de verkoop van olie te maken heeft met oorlog, dus laat ik u een kort plaatje schetsen over wat de effecten zijn van deze ogenschijnlijk vrij onschuldige actie:
   Waardeloze Dollar
   Dat het de laatste jaren niet zo best gaat daar in de VS dat wisten we al wel. Deze “supermacht” heeft in haar eentje meer schulden dan alle Europese landen bij elkaar en hierdoor moest de Dollar al veel terrein prijsgeven aan de sterkere Euro wat op zich voor de VS geen slechte ontwikkeling was want dankzij het feit dat de Dollar de internationale reservemunt is en daarmee gekoppeld aan de olie verkoop (wat we de Petro Dollar noemen) was de waarde redelijk stabiel en kon het land jaren lang boven haar stand leven en eigenlijk doen wat het maar wilde, en was het tegelijkertijd concurrerend op de markt vanwege de goedkope Dollar.
   … China daarentegen is andere koek. Deze grootmacht in wording, weet zich gesteund door die andere grote speler op het toneel genaamd Rusland en als deze gaat beginnen met de verkoop van olie met de Yuan als betaalmiddel lost men dat niet zo snel op als voorheen. Een land van het kaliber China bezet je niet zomaar even, helemaal niet met het ook nog steeds heel grote Rusland, welke klaarstaat haar bondgenoot te hulp te schieten….
   Bovenstaande drijft de VS en daarmee bondgenoot Europa met de rug tegen de muur. Door een dan waardeloze Dollar zal men iets moeten ondernemen, en iets zegt me dat vriendelijk vragen op te houden de Yuan te gebruiken niet gaat helpen.
   Ziet u het doemscenario al voor u? Om China te stoppen zal brute kracht nodig zijn en hoewel de VS op het grootste wapenarsenaal ter wereld zitten, leggen ze het af in mankracht tegen de Chinezen. Helemaal wanneer Rusland zich er mee zal gaan bemoeien, iets dat vrijwel zeker is. Daardoor zal de VS de hulp nodig hebben van Europa, Het Verenigd Koninkrijk in het bijzonder en deze trekt op haar beurt de rest van Europa weer mee.
   Kortom, met deze ogenschijnlijk vrij onschuldige actie heeft men de zaden geplant voor wereldoorlog III. Goh, hadden we niet ook al zo’n scenario aan het eind van die vorige crisis in de vorm van WO II?
   Bovenstaande tekst is ergens op internet terug te vinden.

 5. Wat is dit, internationaal socialisme of internationaal fascisme? U mag zelf kiezen. We leven per slot van rekening in een “democratie” …
  En deze misdadige gekte zal ook naar u komen, maakt u zich niet ongerust. De vuige “elite” zal ook u verder verarmen, kaalplukken.

  1. Dit soort fascistische praktijken, of de dreiging ervan, zal mensen naar goud en zilver drijven. Zeer terecht, natuurlijk. Het vuig tuigh, de politici en hun luizig netwerk, heeft slechts één doel voor ogen: de bevolking onderdrukken, hoe dan ook.
   “Solidariteit”, “het is moeilijk”, “we moeten dit doen”, “het gaat om de toekomstige generaties, uw! kinderen” en meer van dat soort Orwelliaanse crap zal de ether dagelijks vullen.

 6. En dit is wellicht het belangrijkste nieuws van het weekend, want dit zijn meestal de voorbereidende geluiden:

  “transfers van belastingbetalers om banken in andere eurolanden overeind te houden”:

  http://fd.nl/economie-politiek/140968-1303/imf-bankenunie-kan-niet-zonder-garanties-van-sterke-landen

  Dit betekent dat de NL pensioenen wrsch ook ingezet gaan worden om banken in andere landen overeind te houden. Dat gaat in de achteraf kamertjes gebeuren, van bank op bank, uit het zicht van de NL pensioengerechtigden.

 7. wat is het probleem van een bankrun? dat banken kapitaal verliezen waardoor ze gaan omvallen, toch? een bankrun waarin 10% van de spaarder het geld van de rekening haalt is een probleem……maar nu halen “anderen” 10% van die spaartegoeden weg van de rekening…..en nu is het een oplossing????…wie kan me dat uitleggen?

  1. Ik heb er niet voor gestudeerd maar volgens mij is het niet zo moeilijk: de 10% op jou spaartegoed opnemen betekent dat die papiertjes met zgn tegenwaarde nog steeds in jou bezit zijn terwijl we de huidige actie een onteigening van die waarde kunnen noemen. Correct me if i’m wrong.

   1. klopt, maar dat was mijn vraag niet. Tuurlijk, als ik mijn geld opneem dan blijft het van mij! groot verschil. Maar de vraag ging over het effect daarvan aan de kant van de banken. we hebben banken moeten “herkapitaliseren” omdat ze niet voldoende geld in kas hadden. en bij deze banken kunnen “ze” maar zo 10% weghalen zonder dat daar problemen van komen?

    1. https://www.keytradebank.nl/pdf/doccenter/docsGeneral/docsKenmRisicoBellProdukten_nld_nh.pdf

     copy/paste

     Derivaten zijn afgeleide financiële producten waarvan de waarde afhankelijk is van de waarde van andere
     producten als een index, aandelen, goud of bijvoorbeeld valuta. Handel in derivaten kan voor ervaren
     beleggers interessant zijn vanwege het hefboomeffect: een koersstijging van de onderliggende waarde
     zorgt voor een nog veel groter waardevermeerdering van het derivaat. De hefboom kan natuurlijk ook de
     andere kant op werken: dan zijn de verliezen veel groter. Verder kunt u derivaten gebruiken om risico’s te
     beperken en zo uw portefeuille te beschermen. Bekende derivaten zijn opties, warrants, en turbo’s, sprinters
     en speeders.

     Op een vergelijkbare, impliciete, (corrupte) wijze (fractional reserve banking) is uw (collectief) spaargeld ook onderpand (collateral) in de banken-casino-hefboom-goktent. Alleen al voor het vroegere Dexia kan de factuur (staatschuld) oplopen met 900 miljard euro extra !!! Too big to fail/ bail ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: