Daar gaat ons pensioen, wat kunnen we doen?

Bijna dagelijks worden we ergens in één of ander artikel er aan herinnerd dat ons pensioenkortingen staan te wachten. Nu weer in de Telegraaf. We worden warm gedraaid om alvast te wennen aan de hete herfst die ons staat te wachten. Ik denk namelijk dat het pensioenakkoord gaat wankelen. Dit zwaar bevochten akkoord, wat na jarenlang onderhandelen eindelijk is ondertekend door de deelnemende partijen, moet verder in details nog worden uitgewerkt.

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Korten komt snel en wordt heftig

Precies op de dag van akkoordverklaring kwam de commissie Distelbloem met een ontluisterende mededeling dat de uiterst lage rekenrente de pensioenfondsen verplicht tot een korting op korte termijn. Terwijl juist de vakbonden faliekant tegen zijn. Gaat geen jaar meer duren maar is mogelijk eind dit jaar al aan de orde. Echter lijken de nieuwste ontwikkelingen gezien de aanhoudende rentedaling de geconstateerde feiten al weer in te halen. Negatieve rentevoeten dwingen mogelijk nog tot extra kortingen vanwege de angstwekkende daling van de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen. Een bijkomend onheil in de vorm van dalende aandelenkoersen kan er ook nog wel bij. Kunnen de desastreuze gevolgen van lagere beursnoteringen gelijk worden meegenomen.

Mooi weer spelen van onze centen

Wat we gaan zien is een neergaande spiraal. Een spiraal de zichzelf versterkt door nog meer negatieve krullijnen. Dat gaat zich uiten in een dalend consumentenvertrouwen. En wat te denken van het vertrouwen in ‘onze’ banken en de Europese Unie, die samen met de ECB één financieel conglomeraat vormen. Een machtsblok wat de strijd aangaat tegen onze volle pensioenpotten die we met ons allen hebben ingelegd in onze Nederlandse pensioenfondsen.

Rentekever

Door het beteugelende beleid van de ECB met hun alsmaar dalende rentetarieven en QE-beleid is het kapitaal van de Europese burgers, hun spaargeld en pensioenreserves, onderhevig aan de vraatzucht van de rentekever. Reserves slinken ten gevolge van de onderdrukking van onze in bewaring gegeven gelden. Geld wat moest oprenten voor later. Om later een goed belegde boterham te hebben van onze ingelegde premies. In plaats van oprenten gaan we massaal interen. Wie had dit ooit bedacht? Er wordt mooi weer gespeeld van onze centen. Hoe anders zouden onze pensioenfondsen er voor staan zonder een EU met al die schuldennaties, en zonder een euro met die beteugelende ECB.

Hoezo waardevast?

In het laatste decennium zijn gepensioneerden gedesillusioneerd geraakt doordat hun pensioen niet werd geïndexeerd. Lonen en prijzen gingen omhoog, pensioenen bleven achter. De kleine verhoging van de AOW was niet genoeg om de inflatie bij te houden. De senioren met een klein pensioentje zijn intussen flink achterop geraakt. Decennia lang wisten we niet beter dan dat onze pensioenen waardevast waren. Ook zouden onze NL-pensioenfondsen de rijkste ter wereld zijn. Nou ja, wat hoog staat, kan diep vallen. Hoe diep? Wel, dat gaan we nu meemaken.

Not good

De herhaalde aankondigingen van de aanstaande kortingen doen de NL-economie absoluut geen goed. Veel gepensioneerden gaan op de rem staan. En wat te denken van de beroepsbevolking die met lede ogen aanziet dat hun inleg als sneeuw voor de zon verdwijnt. De ingelegde pensioenpremies verliezen elk jaar een paar procenten door het achterblijven op de inflatie. De vervanging van Draki door madame Tussaud(Lagarde) per 1 november aanstaande betekent een voortzetting van het repressieve ECB-beleid. Om moedeloos van te worden.

Economische groei slaat om naar krimp

Pensioenkortingen zullen een sterk negatief effect hebben op de NL-economie. Als het vertrouwen van zoveel pensioengenieters en premiebetalers wordt geschaad dan zal men beleidsmakers gaan wantrouwen. Men wordt voorzichtig met hun uitgaven en men gaat massaal op de rem staan. Consuminderen wordt het nieuwe modewoord. Dat hiermee de neergaande spiraal alleen versterkt wordt zal menigeen duidelijk zijn. Lagere omzetten in de winkels, minder productie in bedrijven, meer faillissementen, meer ontslagen, nog meer onrust door verwachte Brexit, verder oplopende handelsspanningen, en alle negatieve neveneffecten meegerekend is dat samen een hoop ellende.

Recessie?

Niemand kan mij nog wijsmaken dat een recessie ver weg is. Het wordt tijd dat onze beleidsmakers tot andere gedachten worden aangezet. Echter vrees ik dat niemand nog een uitweg weet in deze kredietgedreven welzijnsstaat. Teveel krediet eist nu zijn tol. Onze verzorgingsstaat slaat om naar een zorgenstaat. Ons ooit zo welvarende polderlandje waarin de zorgen om de verzorgingsstaat het welzijn van de samenleving verdringt. Welzijn slaat om naar bezorgdheid. De alarmfase zal met een aantal jaren worden afgekondigd wanneer het welzijn heeft plaats gemaakt voor sociale onrust. Ons fysieke en psychisch welbevinden weten velen straks niet meer te vinden. Ik duik onder en ga me Wel bergen.

GW

24 reacties

 1. Ik zeg gewoon rendement is 5% van alle pensioen fondsen rekenrente moet omhoog naar 2,20%en afgeroomde pensionpremie,s 25%met rente retour van nederlandse staat retour naar pensionfondsen
  Boeven van Kabinet Lubbers en Den Uil moeten samen met ECB hun criminele pad verlaten.

  1. Na de credietcrisis werden de pensioenfondsen in Nederlamd verplicht voor een deel in staatlobligaties te belegen want aandelen waren slecht zie crisis , we hebben gezien wat dit nu als uitwerking heeft gehad en inderdaad Lubber heeft nog een grote graai bij ABP gedaan want er zat genoeg in , dus overheid is zeker mee verantwoordelijk , hebben we het niet eens over de EU waar de geldstroom van Noord naar Zuid gaat.

   1. Ondanks Lubbers zit er mee dan ooit in de pot. Het rendement
    op beleggingen (van het geld van verzekerden!) bedraagt gemiddeld al tijden meer dan 10% per jaar. Toch verminderde de koopkracht van de pensioenen de afgelopen tien jaar met 10-20%, terwijl de premies met een ongeveer vergelijkbaar percentage werden verhoogd.
    Rara? Nee, want niet het werkelijke rendement bepaalt de
    dekkingsgraad, maar de (reken-) marktrente en die daalt constant.
    Blijft natuurlijk wel de vraag wat de ‘verantwoordelijke
    vruchtenplukkers’ straks met een teveel aan reserves van plan zijn.

 2. Zal het kabinet op aanstaande Prinsjesdag voor de komende jaren nieuwe zware bezuinigingen en forse lastenverzwaringen aankondigen?

  In ieder geval zullen de Brexit, de handelsoorlog en een grote oorlog in het Midden-Oosten onze economie in een zeer diepe en een langdurige recessie doen storten. Zal onze economie omgevormd worden tot een oorlogseconomie?

 3. Off topic: Niemand zal hier een verhandeling over Griekse Mythologie verwachten, maar het permanent verkeerd gebruik door deze auteur van de betrekkelijke voornaamwoorden dat/wat is erg storend.
  Bij een verwijzing naar het-woorden als antecedent is het altijd dat. Voorbeeld uit de tekst hierboven: “Dit zwaar bevochten akkoord, WAT na jarenlang onderhandelen…” hoort dus te zijn: “Dit zwaar bevochten akkoord, DAT na jarenlang onderhandelen…”
  Neem mij niet kwalijk, maar het moest er even uit.

   1. Nee, tegen beter weten in probeert hij hier en daar misschien nog iets te
    redden van ons belangrijkste culturele erfgoed, de Nederlandse taal. Een
    achterhoedegevecht.

  1. Beurzen staan weer aanzienlijk lager op dit moment, Gerrit, dus ik vrees voor u zowel een AOW- als een Pensioencorrectie van 15-20%. Naar beneden uiteraard.

    1. Het erge van alles is dat we het gewoon zien aankomen maar als individu kunnen we er weinig aan doen. Ik moet nog een jaar of 9 voor ik m’n AOW/Pensioen kan aanspreken dus tot die tijd gaat er nog van alles gebeuren.

     1. En zolang blijft u een schaap.
      Wat!!, als ik dat ga verliezen, dan stort mijn hele wereld en leven in.
      Maar, is dit wel uw echte leven?

     2. En zolang blijft u een schaap.
      Wat!!, als ik dat ga verliezen, dan stort mijn hele wereld en leven in.
      Maar, is dit wel uw echte leven?

     3. En zolang blijft u een schaap.
      Wat!!, als ik dat ga verliezen, dan stort mijn hele wereld en leven in.
      Maar, is dit wel uw echte leven?

     4. En zolang blijft u een schaap.
      Wat!!, als ik dat ga verliezen, dan stort mijn hele wereld en leven in.
      Maar, is dit wel uw echte leven?

     5. En zolang blijft u een schaap.
      Wat!!, als ik dat ga verliezen, dan stort mijn hele wereld en leven in.
      Maar, is dit wel uw echte leven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: