De goudprijs zakt volgens de Saxo Bank in 2010 naar de $870,- per ounce. In 2015 verwacht de bank echter dat de goudprijs zo rond de $1500,- zal liggen. De goudprijs ligt momenteel tussen de 1100 en de 1200 dollar en zou een te gemakkelijk handelsvoorwerp zijn geworden. Niet alleen de goudprijs zal volgens de Deense bank flink dalen, ook suiker zal in 2010 zo’n 30% minder waard worden.

Hoewel de suikerpijs de laatste tijd flink is opgeblazen vanwege de droogte in India en de bovengemiddelde hoeveelheid regen in Brazilië, keert de curve komend jaar terug naar normale waarden. Mits het weer zich een beetje koest houdt, tekenen de voorspellers aan.

Wellicht de meest opmerkelijke voorspelling in het rijtje is dat de Amerikaanse handelsbalans voor het eerst in 34 jaar tijd positief zal uitvallen. Toen dit in 1975 het geval was, was de dollar net als nu enorm in waarde gedaald in de nasleep van de oliecrisis. De dollar is goedkoop genoeg geworden om de Amerikaanse export te stimuleren. Ondertussen zullen ontstemde Amerikanen een derde politieke partij oprichten. De ‘bailouts’ en afkeer van de zittende parijten leidt tot een roep om werkelijke verandering.

De oudedagvoorziening van veel Amerikanen is in gevaar. Volgens de Saxo Bank gaat het trustfonds voor de Amerikaanse oudedagsvoorziening failliet. ‘Een rekenkundige zekerheid’, want de premies en belastingen voor de Amerikaanse AOW worden al jaren verkwist.

De Chinese luchtbel staat op springen. De inspanningen van de Chinese autoriteiten om kredietgroei te beperken en het ontstaan van diverse groeizeepbellen, kunnen uiteindelijk duidelijk maken dat de op investeringen gestoelde groei van China niet houdbaar is. De Chinese munteenheid yuan levert mogelijk 5% aan waarde in.Verder zal het rendement op Bunds en andere staatsleningen dalen, en levert de yen terrein in ten opzichte van de dollar. Daar staat tegenover dat de Japanse smallcaps een forse koerswinst boeken.

Eén reactie

  1. Saxo Bank zegt dat de kans dat deze [url]voorspellingen[http://www.fondsnieuws.nl/images/stories/pdf/saxobank_claims_171209.pdf/url] uitkomen, ongeveer 50/50 is. Ze zijn bedoeld om je te laten nadenken over extreme scenario’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: