Afgelopen jaar heeft goud het beter gedaan dan alle berichten ons doen laten geloven. De prijs van goud daalde 1,5% en is iets onder de $1200 per troy ounce gesloten. De FED bouwde in 2014 QE af en sprak over een mogelijk renteverhoging in 2015. De dalende trend in goud lijkt na ruim 3 jaar ten einde. De daling van de Euro ten opzichte van de Amerikaanse Dollar was in 2014 behoorlijk. In euro’s boekte Goud een rendement van 12,1% in 2014.

goud 2015

Als asset voor Europeanen heeft goud dus een zeer goed jaar achter de rug. Het rendement van de AEX was afgelopen jaar een stuk minder goed. De hoofdindex steeg met 5,6% waarmee het rendement op goud ruim twee maal zo hoog was als het rendement op de AEX.

Goud in verschillende valuta

In 2014 steeg de goudprijs in alle overige belangrijke valuta’s. De beste prestatie was in de Japanse Yen met 12,3%. In de Chinese Yuan was het rendement minimaal met 1,2%. In de Russische Roebel kwam het rendement uit op 75%. In de Oekraïense Hryvnia steeg goud zelfs met 90%. Twee goede voorbeelden van de beschermende rol die goud biedt wanneer een munt in vrije val komt. Goud heeft in de afgelopen 10 jaar goed gerendeerd. Het rendement kwam gemiddeld in de belangrijkste valuta uit tussen 7,1 en de 13,4%. Zie hieronder de grafiek van de prestaties.

stijging goudprijs 2014

Yuan en Frank sterkste valuta’s afgelopen 10 jaar

De Chinese Yuan (CNY) en de Zwitserse Frank (CHF) bleken de sterkste valuta’s de afgelopen 10 jaar, gemeten in goud. De Zwitserse Frank werd op 6 september 2011 gekoppeld aan de Euro op 1,20. De Euro is sinds mei 2014 aan het dalen ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. De Zwitserse Centrale Bank, SNB, heeft via enorme geldcreatie de koppeling van 1,20 kunnen handhaven. In 2014 klom de goudprijs in Zwitserse Franken met 9,9% waarmee de Zwitserse munt af is gegleden naar de top 3 van zwakke munten. En ook in de eerste weken van 2015 is deze trend voortgezet.

Daling euro: 15% in 7 maanden tijd

De Euro is sinds begin mei 2014 met 15% gedaald versus de Dollar. Het einde van de daling lijkt nog niet in zicht. De analisten van de ING bleken in 2014 de meest accurate voorspellers van de wisselkoers EUR/USD volgens een onderzoek van Bloomberg. ING voorspelde voor 2014 een daling in de EUR/USD van 13% met een slotkoers van 1,20 op 31 december 2014. De koers kwam uit op 1,2098 en de gemiddelde verwachting van de analisten van diverse banken kwam uit op 1,28.

De analisten van ING gaan ervan uit dat de ECB op 22 januari QE zal aankondigen en verdere details op 5 maart bekend zal maken. Hierdoor zal de Euro waarschijnlijk verder verzwakken versus de Dollar. De Dollar kan daarnaast sterker worden door de mogelijke renteverhoging dit jaar. ING hanteert ook voor 2015 en 2016 een target dat ver onder het gemiddelde ligt. De bank gaat uit van een daling naar 1,00. Een niveau dat we in 2002 voor het laatst hebben gezien. Het gemiddelde target van 30 analisten komt uit op 1,15 voor eind 2016. De Euro is inmiddels gedaald tot rond het introductieniveau van 1,1745 in 1999. Als ING gelijk krijgt wordt ook 2015 weer een goed jaar voor goudbeleggers uit de Eurozone.

Geschreven door Reinoud Bogert, auteur van The Bullion House

3 reacties

 1. “Beleggen” in goud?

  Mwhoehahahaaa!!

  In een collectieve en logische devaluatie van fiat t.o.v. ALLES een lulverhaal over beleggen in goud??

  De papieren, ten minste 100 x gehefboomde, “prijs” van goud & zilver?

  We gaan toch niet weer een prijs/waarde draadje starten he?

  Goud ken je niet etuh enzo…

  Duh…. biflaten.

  Mijn verzekering is lost in the woods, just like the woolen blankets.

  Zo. En nu het artikel lezen. Gestegen in ¥, gedaald in $, par in € en gekontneukt in Venezolaans pleepapier.

  Heheh, biflaten.

 2. Fysiek goud , Biflatie bedoelde fysiek goud .
  Dat is het enige wat de waarde vast kan houden , alles op papier is totaal niets aan waarde , leuk om bepaalde stoffen ermee af te vegen of voor het gemak in de portemonnee te houden maar als er met waardeloos papier gehandeld moet worden zonder de dekking van goud zal het nooit wat worden , leun nu al achterover om te zien hoe groot de schuldenberg nu weer zal aanzwellen .

 3. Als alles weer is opgekocht door de financiele maffia gaat de knop weer de andere kant op. Gewoon een instelbare golfbeweging en het domme Europa wordt leeg gemolken door de us. Dom volk maar de rekening komt .De voorbodes waren al zichtbaar in Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: