The Great Reset. De Grote Reset. De teller (welke dan?) op nul zetten en overnieuw starten? (Wat dan wel precies?) Mijn geachte collega Gerrit Welbergen, populair columnist op Biflatie en terecht, schreef er meermaals over. Zelf wijdde ondergetekende er ook meerdere artikels aan. Het IMF, last but not least, sprak de term zelf uit bij monde van Managing Director Kristalina Georgieva. Maar wat die Grote Reset nou precies inhoudt? Nu, nog voor we dit goed en wel kunnen bevroeden, ontleden, komt daar toch zeker iemand even heel leuk (nou ja) melden dat ´t allemaal niet door gaat?! Oei, maar wacht, die ´iemand´ is niet de eerste de beste. Het is de zeer gerespecteerde éminence grise Diederik Schmull. Dus toch even heel aandachtig luisteren naar wat hij precies bedoelt: 

Dus volgens mister Schmull maken we ons druk om niets? Hmm, toch maar eens kijken en luisteren hoe andere prominenten over zo´n Grote Reset spreken:

Dus eigenlijk moeten we zo´n eventuele Great Reset of  New World Order (wat al minder aantrekkelijk lijkt als vooruitzicht) als iets positiefs bekijken? Niets minder dan De Wereld Opnieuw Opbouwen. Dat roept dan weer reminiscenties op aan wat de Amerikaanse president Joe Biden debiteerde onlangs. Hij benoemde zijn (slik) 2 trillion (biljoen, 1000 miljard) dollar kostend plan, dan wel voor zijn eigen huis sprekend, de Onverenigde Staten, als Build Back Better.  Hmm, 2000 miljard. Die komt dan zeker bij de (slik!) slordige 28.000 miljard schulden die het land heeft opgestapeld in de loop der decennia? En waarom niet – maken we er een rond getal van; 30.000 miljard. 

Goed…neen: niét goed! Want een probleem van teveel schulden trachten op te lossen met nog méér schulden? Ik geef het niet erg veel kans van slagen hoor?! Nou ja, verder maar met de al dan niet komende Grote Reset. Misschien wordt ´t wel het op nul zetten van die schulden? Dat soort teller, weet u wel? We doen gewoon met z´n allen (want alle landen zitten er tot over hun spreekwoordelijke oren in) alsof die schulden…nooit bestaan hebben? Hmm, dát zou wel eens een dingetje (term geleend van mijn geachte collega Gerrit) kunnen worden. Want of het internationaal bankenkartel waarvan geleend is, daarmee opgezet zou zijn? De dames en heren Rothschilds bijvoorbeeld? Hmm…

5 reacties

 1. Nog even en men spreekt van het “vijfletterwoord” i.p.v. “reset”. Wie kan er het woord reset nog uitspreken zonder dat er een verband wordt gelegd met het WEF (Drieletterwoord)? Maar even naar Biden. Wordt hij een moderne Roosevelt? https://tiogatours.nl/voorpret/infotheek/geschiedenis/amerika/1933–grote-depressie-_-new-deal/ Hoe zal de geschiedenis over hem oordelen? Wordt het een goede zet of een miskleun? Er zullen veel handen nodig zijn om al die infrastructuur de verwezenlijken. Is het daarom dat hij minder een probleem heeft met de migratiegolf? Een grotere actieve bevolking en een groter BBP kunnen de positie van de VS als wereldmacht enkel maar versterken. Keerzijde kan zijn dat er prijsinflatie optreedt vanwege duurdere grondstoffen en hogere lonen ingevolge krapte op de arbeidsmarkt. Maar dat is niet direct een groot probleem voor de debiteuren, waartoe de VS natuurlijk ook behoort. Krijgt Biden dat gereed waarin de centrale bank niet slaagt en zal men hem daarvoor danken? Crediteuren zien het niet graag gebeuren.

 2. Tucker Carlson heeft bekeken wat er van de 2 biljoen echt aan het onderhoud en reparatie van wegen en bruggen besteed gaat worden. Zie:

  https://www.youtube.com/watch?v=-mZ07vL_uWc

  Het komt erop neer dat “slechts” 5% ervan (dus 100 miljard) ervan echt gaat worden besteed aan het herstel van de infrastructuur, en de overige 95% besteed gaat worden in vooral the green new deal. Met 100 miljard herstel je niet het wegennet van een heel continent die al decenia lang verwaarloosd is. En als de green new deal net zo succesvol gaat worden als wat we afgelopen winter in Texas hebben gezien (wat ik verwacht), dan denk ik dat het weggegooide biljoenen zullen zijn welke alleen maar verder zullen bijdragen aan het verval van de VS.

  Je krijgt dan meer geld in het systeem gecombineerd met een grotere “misallocation of resources” zoals de Amerikanen het zo mooi noemen. Dit leidt altijd tot een krimp aan nuttige goederen en diensten, wat op termijn de ideale voedingsbodem kan zijn voor een zeer hoge inflatie gecombineerd met een wegkwijnende levensstandaard in de VS.

 3. Tucker heeft wel gelijk.

  Asiatimes.com has the details:

  Most of the $2.3 trillion will buy votes rather than infrastructure, including $400 billion for “elder and disability care,” $213 billion for “green and affordable homes,” $174 billion for electric vehicles, $137 billion for “school and childcare infrastructure,” $100 billion for “job training” and so forth.

  It’s a smorgasbord for Democratic Party urban constituencies that leaves $180 billion for “R&D in tech of the future” and $300 billion in manufacturing subsidies as an afterthought.

  Het grote geld gaat naar de insiders en de cronies zoals altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: