Een halve eeuw geleden sloeg de Verenigde Staten haar laatste zilveren munten. In 1965 werd de zogenaamde fiat munt geboren. Geen zilver meer in de munten maar Fiduciair Geld. De VS was slechts een van de vele landen waar de zilveren munten plaats maakten voor de onedele metalen munten. Amerikaanse bankbiljetten zouden inwisselbaar blijven voor zilver maar ook dit werd stopgezet in 1968. De intrede van de fiat munten gebeurde eigenlijk al eerder. De stijging van de spotprijs van zilver heeft geleidelijk geleid tot een reductie van het gebruik van zilver in de productie van munten als betaalmiddel.

De Mexicaanse Peso

De Mexicaanse Peso verloor in rap tempo haar zilvergehalte in het begin van de 20 eeuw. Een monetaire hervorming in 1905 resulteerde in een lager zilvergehalte van de meeste munten. De Mexicaanse Peso was een uitzondering tot 1918. Hierna werd het zilvergehalte van de Peso verlaagd naar 80% zilvergehalte. Slechts twee jaar later werd het zilvergehalte van de Peso teruggebracht naar 72%. In 1947 was er weer een verlaging naar 50% en in 1950 bestonden de munten nog maar uit 30% zilver. In 1957 bestond het zilvergehalte van de 1-peso nog maar uit 10% zilver. In 1993 introduceerde Mexico de Nieuwe Peso met een zilvergehalte van 92,5%, als enige zilveren munt op dat moment in de wereld. Het experiment mislukte helaas.

Sovjet-Unie en Canada

De Sovjet-Unie trok alle zilveren munten in tijdens het begin van de 20e eeuw en dus veel eerder dan de meeste landen. In 1931 werden de 10, 15, 20 3 tot en met de 50-Kopek evenals de 1-Roebel ingetrokken. Stalin was niet blij met de snelheid waarmee de actie werd uitgevoerd en heeft een aantal hooggeplaatste bankiers laten neerschieten, die het publiek hebben aangezet om de zilveren munten snel in te wisselen. Canada voelde de druk van de stijgende kosten van zilver tijdens het begin van de 20e eeuw en verminderde het zilvergehalte in haar munten van 92,5% naar 80% in 1920. In 1967 werd het zilvergehalte verlaagd naar 50%. Een jaar later bestond geen enkele Canadese munt meer uit zilver. Lees verder op Goudvergelijken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: