Op 8 oktober deed Eric Cantona, een Franse acteur en voormalig profvoetballer, een oproep op Youtube
. Hij wil dat iedereen dinsdag 7 december 2010 zijn geld ophaalt bij de bank. Volgens Cantona moet het afgelopen zijn dat het huidige systeem enkel om de banken draait. De overheden helpen de banken met het geld van de belastingbetalers. En dat terwijl de banken voor een deel schuldig zijn als veroorzaker van de kredietcrisis. Tevens is er fundamenteel weinig veranderd en liggen de bonussen die door de banken worden uitgekeerd al weer op het niveau van het pre-Lehman-tijdperk.

Cantona wil een soort van tweede Franse revolutie. Dit zal echter een revolutie zijn zonder oorlog, wapens en gevechten. De vijand moet uitgeschakeld worden door je spaargeld op te nemen. In navolging van de oproep van Cantona werd er al snel een Bankrun-website in het leven geroepen: Bankrun2010.com. Ook op Facebook zijn er in verschillende landen ‘Bank Run’-pagina’s geopend. De Nederlandse versie is trouwens zonder verdere informatie verwijderd. Op het internet wordt veel geschreven over de bankrun van 7 december. In Nederland is er het initiatief StopdeBank.nl. Op deze site is veel informatie terug te vinden over hoe ons huidige financiële systeem nu precies in elkaar zit.

Het idee is om op 7 december genoeg mensen hun geld van de bank te laten halen. Hierdoor moeten de banken uiteindelijk omvallen. Dit is theoretisch mogelijk, omdat we te maken hebben met een fractional reserve banking-systeem, ook wel fractioneel bankieren genoemd. Het houdt grofweg in dat banken veel en veel meer geld uitlenen dan dat zij eigenlijk tot hun beschikking hebben. Slechts een paar procent van al het uitstaande geld hebben ze daadwerkelijk in de kluis liggen. Van essentieel belang is het vertrouwen. Het vertrouwen van de consument dat de bank hun geld ten alle tijden kan uitkeren. Als bij consumenten bekend wordt dat een bank insolvabel is, daalt het vertrouwen en gaan de mensen hun geld bij de bank ophalen. Hierdoor kan het helemaal fout gaan met de bank door liquiditeitsproblemen. Dat heeft de geschiedenis bewezen.

In de jaren ‘30 mondde bankruns uit in een bankencrisis en de Great Depression. In 2001 ging het in Argentinië helemaal fout en in 2007 en 2008 kregen onder andere Northern Rock, Bear Stearns en de IJslandse bank Landsbanki te maken met een bank run. De bankrun die u allemaal waarschijnlijk nog zeer goed herinnert is de val van de DSB. Op 1 oktober 2009 deed Pieter Lakeman een oproep aan klanten van de DSB om alle spaartegoeden op te nemen. In de tien volgende dagen werd er in totaal zo’n 600 miljoen euro onttrokken. Op 19 oktober ging de DSB Bank failliet.

In Ierland wordt momenteel veel geld opgenomen en in een sok onder het bed gelegd. Het vertrouwen in de banken is daar gedaald tot onder het vriespunt. En hierdoor crashen de aandelen van de Ierse banken. Het is maar goed dat Ierland de 85 miljard aan steun heeft gekregen. Dit geld zal voor een deel gebruikt worden om de banken overeind te houden. Naar verluidt is er in de afgelopen maanden al 13 miljard euro weggehaald bij Anglo Irisch Bank en bij de Bank of Ireland namen klanten 10 miljard euro van hun spaargelden op.

De kans is echter klein dat er dinsdag 7 december daadwerkelijk een bank run zal gaan plaatsvinden. Digitale bankruns kunnen dramatische gevolgen hebben voor een bank, maar het geld wordt in dat geval digitaal overgemaakt naar een concurrent. Het is slechts een transactie van cijfertje. Wil je het hele banksysteem doen laten vallen, dan zullen alle tegoeden moeten worden omgezet in papieren euro’s. Op 7 december zal er vast meer geld dan normaal worden opgenomen, maar of het de banken aan het wankelen brengt is de grote vraag. Er wordt al weken over de bankrun geschreven en waarschijnlijk hebben de banken voor de zekerheid wat meer reserves aangehouden voor aankomende dinsdag en wat extra euro’s in de pinautomaten gedaan. Want pinautomaten die dinsdag buiten werking zijn, zullen zeker een buzz op de sociale media veroorzaken. Zit het écht fout, dan komt een eventuele bankrun door de digitale communicatiestromen in een grote stroomversnelling. K. Dil

Meer informatie over fractional reserve banking.



10 reacties

  1. Te weinig animo voor dit onderwerp op de MSM.Lijkt me sterk dat er genoeg mensen zijn die hier bewust van zijn.En daarmee ook de banken zullen omvallen.

  2. Het idee is aardig, maar gaat natuurlijk geen invloed hebben op het totaal. Al weet je het nooit met die Fransen. Wat Lakeman vorig jaar deed werkte trouwens wel goed. Die wilde Dirk SCheringa failliet en dat is hem ook gelukt, met alle narigheid van dien, want veel mensen met achtergestelde deposito’s raakten hun geld kwijt, net als de mensen met meer dan een ton aan spaargeld.

  3. Ik denk dat er meer mensen bewust zijn van de actie dan je zou denken. Ikzelf ben wel van plan om mee te doen, maar ik heb me nergens aangemeld op facebook of zelfs maar iets gedaan met die informatie behalve dan het waarschuwen van een aantal familieleden, vrienden en collega’s.
    De MSM kan het tot nu toe negeren en 7 december zal ons leren of het genoeg effect heeft gesorteerd om de MSM te halen.

  4. … het nieuws wordt ook stilgehouden he, lezen kan je dat hier:
    bron: http://tinyurl.com/39uj9bq
    “Sinds de oproep voor een wereldwijde bank-run op 7 december aanstaande hebben de banken alles behalve stilgezeten.

    De Europese Unie en de Duitse regering hebben in alle stilte gewerkt aan een noodplan voor het geval de zich verder uitbreidende economische crisis leidt tot een bank-run.

    Daarbij zouden alle landen in de Eurozone de mogelijkheid krijgen bankloketten te sluiten en geldautomaten uit te schakelen.

    Daarbij komt dat de EU alle grote media heeft gevraagd eventueel nieuws over massale geldopnames stil te houden. Dat verklaart ook waarom het zo stil is rondom de bank-run in Ierland die al een week bezig is.|

  5. Als er nou eens een krant over het idee geschreven had, maar dat kan natuurlijk niet. De politici zijn als de dood dat de burgers wakker worden en echt in actie komen. Dat zullen geen lange rijen worden morgen.

  6. Het wordt toch een grote flop, de bankrun van 7 december! Banken hebben zich allang daartegen ingedekt! Ook gezien met wat er in de jaren ’30 en in Argentinië gebeurde.

    Ik denk dat alleen terroristische aanslagen door Al-Qaeda op banken en effectenbeurzen in staat zijn om de gehele economie finaal plat te kunnen krijgen. Laten we hopen dat dat niet gebeurt, anders is het leed niet meer te overzien!

  7. Op zich lijkt het allemaal heel erg,zodra wij allen echt het geld zouden opnemen,en het systeem in mekaar laten donderen.Het zal zowiezo in mekaar donderen.Kwestie van tijd,en tijdstip dat zij willen dat het in mekaar dondert.
    Hoe het nu gaat en zal gaan,is het langzaam afknijpen van minderheden en de onderlaag.En over het algemeen bestaat dat deel uit 1/3 van onze bevolking.De minnimum leiers,uitkeringtrekkers van allerlei instantie’s.Die komen nooit vooruit en zal ook altijd dat nivo blijven.Dan heb je de middenklasse wat ook alsmaar uitgezogen worden,En de bovenklasse die zich laat verrijken,omdat wij het volk in hun leugens trappen.Het is allemaal uitstel van de executie.Beter nu er een einde aan maken,en een eerlijk stelsel van maken,waar overheden los staan van het bankwezen,en zelf hun geld creeeren en drukken.Zolang banken de macht hebben en monopolie op het drukken van geld,zij gewoon uit het niets geld drukken en met dat geld wat feitelijk niet eens bestaat grote bedrijven overnemen,wat eerst van de staat was.Zie onze gasvoorraaad wat ook in handen is van die lui die ons hun gedrukte geld uitleende.
    Het geld is een scam vandaag de dag.Het enigste wat de overheid hoeft te doen is een bond uitgeschrijven dat het zegt het geld+ rente af te zullen lossen.Alleen een papiertje dat het volk wel datgene zal ophoesten.De verdelers verdelen het weer onderling.Zie bailouts.

  8. M

    al-quida bestaat niet eens.Net zo een spookbericht om het volk te bedriegen.Die al-quida is niks meer dan een naam,wat het was.Database.Het was een opslag van namen destijds waar moslim-strijders in naam van het westen in opgeslagen waren.En zodoende kan je nu alles al-quida noemen,wat het belangen schaad van het westen wat in het midden oosten zit om er de grondstoffen te jatten.Ik vraag me af of jij al-quida genoemd zou willen worden,op het moment nederland bezet zou worden door bv de russen,en jij in verzet gaat tegen de russen wat ons land wil bezetten.Bv omdat het de tulpen wilt hebben.
    Ook al is het je recht om op te staan tegen de bezetter,jij dit naampje krijgt toegeworpen door de bezetter.Vroeger heette men de COMMUNIST.Nu is het de moslim terrorist.
    Begrijp je waar ik heen wil,als je het heb over de al-quida.

  9. De bankrun moet gewoon blijven doorgaan, iedereen elke week 1000 euro opnemen en ze vallen dan vanzelf wel een keertje., watn er is veel meer giraal dan chartaal geld.

  10. Hoe rot het systeem ook is – iedere plotselinge verandering maakt slachtoffers.
    Los van de vraag of het kan: is het echt slim om een bankrun te organiseren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: