Beleggen is een belangrijke manier om vermogen op te bouwen en financieel voorbereid te zijn op de toekomst. Er zijn veel alternatieve beleggingsmogelijkheden die beleggers kunnen overwegen om hun portfolio te diversifiëren en tegelijkertijd de mogelijkheid te hebben om bovengemiddelde rendementen te realiseren. Hieronder vind je populaire alternatieve beleggingscategorieën en een uitleg over hoe ze werken.

Een alternatieve belegging, wat is dat?

Een alternatieve belegging onderscheidt zich van de traditionele manier vorm van beleggen, zoals in aandelen of obligaties. Deze worden vaak verhandeld op de beurzen. Vormen van alternatieve beleggingen zijn bijvoorbeeld derivatencontracten, vastgoed en crypto. Maar ook alternatieve beleggingen in de vorm van grondstoffen of het beleggen in kunst kunnen veel rendement opleveren. 

Wat zijn de voordelen van alternatieve beleggingen?

Het voordeel van alternatieve beleggingen is dat deze afgedekt kunnen worden tegen de inflatie. Daarnaast zijn er bij veel alternatieve beleggingen lagere transactiekosten in vergelijking met beursgenoteerde beleggingen.

Wat zijn de nadelen van alternatieve beleggingen?

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan alternatieve beleggingen. Veel alternatieve beleggingen hebben een ondoorzichtige juridische structuur. Hierdoor is de kans groter dat er oplichtingspraktijken plaatsvinden. Het is daarom belangrijk om van te voren goed onderzoek te doen en eventueel een broker in te schakelen. 

Private equity

In tegenstelling tot beursgenoteerde aandelen, waarin beleggers indirect beleggen in bedrijven via de beurs, biedt private equity beleggers de mogelijkheid om direct te beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Dit soort beleggingen is meestal gericht op groeibedrijven en biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan de waardestijging van het bedrijf.

Venture capital

Als een investeerder geld investeert in een startend bedrijf dan wordt dit venture capital genoemd. In het Nederlands spreek je ook wel van durfkapitaal. Ten opzichte van investeren in een bestaand bedrijf dat al omzet draait, investeer je in een jonge onderneming die een hoger risicoprofiel kent. Een onderneming met een innovatief product wordt vaak gefinancierd met venture capital. Als investeerder verwacht je dat het bedrijf door je investering flink zal groeien, waardoor het rendement van je investering zal stijgen. Maar er bestaat ook het risico dat de investering nooit het beoogde rendement behaalt. Het is een typisch voorbeeld van hoog risico, hoog rendement.

Vastgoedbeleggingen

Vastgoedbeleggingen kunnen bestaan uit directe beleggingen in onroerend goed, zoals de aankoop van een woning of kantoorgebouw, of indirecte beleggingen via vastgoedbeleggingsfondsen. Vastgoedbeleggingen kunnen rendement opleveren in de vorm van verhuurinkomsten en waardestijging van het vastgoed. 

Hedgefondsen

Hedgefondsen zijn professionele beleggingsfondsen die gebruik maken van gespecialiseerde beleggingsstrategieën, zoals kort verkopen en derivaten, om te profiteren van zowel stijgende als dalende markten. Hoewel hedgefondsen in het verleden een reputatie hadden voor het realiseren van uitzonderlijke rendementen, zijn ze ook bekend om hun hogere risico’s en kosten.

Cryptovaluta

Ook crypto kopen als alternatieve belegging is een goede manier om je portefeuille te diversifiëren. Ook met cryptovaluta kun je net als met aandelen handelen. Je speculeert op koersbewegingen. Je koopt en verkoopt cryptovaluta via een handelsplatform. Koop je cryptovaluta op een handelsplatform dan bewaar je deze in een wallet. Niet alle handelsplatformen zijn even betrouwbaar. Ook hier geldt dat je goed onderzoek moet doen zodat je weet welke handelsplatformen betrouwbaar genoeg zijn om te gebruiken. 

Duurzaam beleggen

Ook duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Het klimaat verandert en dat vraagt om maatregelen. Hierdoor groeit het aantal duurzame projecten. Voornamelijk de energietransitie en het verlagen van de CO2 uitstoot zijn het onderwerp van veel duurzame projecten. Niet alle duurzame beleggingsproducten zijn even groen en rendabel als ze lijken. Ook hier geldt dat het belangrijk is om de verschillende beleggingsproducten eerst goed te onderzoeken.

Grondstofbeleggingen

Grondstoffenbeleggingen bieden beleggers de mogelijkheid om te beleggen in verschillende soorten grondstoffen, zoals edelmetalen, energie en landbouwproducten. Dit soort beleggingen biedt de mogelijkheid om te profiteren van prijsbewegingen op de grondstoffenmarkten en is vaak een populaire manier voor diversificatie.

Beleggen in kunst

Kunstbeleggingen kunnen een goede investering zijn. Bij kunstbeleggingen kun je denken aan schilderijen, beeldhouwwerken en antiek. Hoewel deze beleggingen meestal worden gezien als een luxe belegging, kunnen ze ook rendement opleveren in de vorm van waardestijging van de kunstwerken. Bij het beleggen in kunst is het wel belangrijk om je hier goed in te verdiepen. Ook andere verzamelobjecten zoals exclusieve wijnen, oldtimers of munten kunnen interessante beleggingen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: