…en dat zal mega-consequenties met zich meebrengen. Dat hebben wel meer burgers en buitenlui beweerd, aangekondigd natuurlijk, de Val van de Dollar, ondergetekende inbegrepen. Soms zelfs letterlijk zoals de alom en terecht gerespecteerde Willem Middelkoop, met zijn boek uit 2007 ´Als de dollar valt´.  Maar de Bondkoning – bijnaam van Jeffrey Gundlach – is dan een stem waarnaar internationaal geluisterd wordt. ´Billionaire bond investor Jeffrey Gundlach, the founder and CEO of $137 billion DoubleLine Capital, says his number one conviction over several years is that the U.S. dollar will decline as a consequence of current economic policies, resulting in the U.S. losing its sole reserve currency status De grootste kenners van ons monetaire stelsel zijn het met dit feit wel eens: vroeg of laat verliest de Amerikaanse dollar die luxepositie van de wereldreservemunt te zijn. Maar de vraag blijft: hoe vroeg, of hoe laat precies? Zoals ook de specialisten in aandelen het erover eens zijn dat vroeg of laat de aandelenbeurzen zullen crashen. Naar precieze data blijft het giswerk, net zoals wat exact de oorzaak zal zijn. In ieder geval wordt roekeloos geld bij creëren altijd afgestraft met verlies van vertrouwen.

Elke fiatmunt verliest

De Chinese economie is de sterkste geworden, terwijl de Amerikaanse achterop hinkt in groei. Dixit de Bondkoning. Voegen we daar nog aan toe dat de groei die er dan bestaat in de VS, grotendeels kunstmatig tot stand komt. Net vanwege die toevloed van funny money, de greenback. The good ole´ greenback, die wel oud is maar niet meer zo goed. De monetaire geschiedenis is in ieder geval aan de kant van de doemdenkers. Uit onderstaande grafiek blijkt duidelijk dat élke fiatmunt als wereldreservemunt uiteindelijk vervangen wordt door…de volgende fiatmunt? Al zijn er ook lieden – waartoe ik mezelf niét reken – die menen dat de volgende reservemunt wel eens bitcoin kan worden. Nee hoor, want er bestaan en komen nog in totaal slechts 21 miljoen BTC op de markt. Sorry, nocando. ´Since 1450, there have been six world reserve currencies including the dollar. Each global reserve currency has lasted somewhere between 80–130 years. As of writing this, the dollar has been the world reserve currency for 77 years´:

zie Medium.com voor de grotere afbeelding

IMF: heeft zij het lef?

Een serieuze barst – nog één – in het imago van de USD kan reeds in oktober 2021 komen. Hierdoor: ´The 2021 Annual Meetings of the World Bank Group (WBG) and the International Monetary Fund (IMF) will take place from Monday, October 11, through Sunday, October 17 Hou die datum maar in de gaten dan gaat u merken of ondergetekende gelijk krijgt of niet. Dit met mijn stelling, verwachting dat het mandje waarop de SDR´s, speciale trekkingsrechten vanwege het IMF, herzien wordt. Het gewicht van de dollar zal hoogstwaarschijnlijk verlaagd worden. De precieze verdeling van dat mandje in dollar, euro, yen, pond en renminbi, elk volgens hun weging, werd verlengd tot en met 31 juli 2022. Maar tijdens de oktober 2021 vergadering (die slechts elke 5 jaar plaatsvindt) kan wel al iets naar buiten komen over wat er na die datum zal gebeuren. Zal de renminbi (de Chinese munt, ook wel yuan genoemd) meer gewicht krijgen, de dollar net minder; en zal er eventueel goud of een cryptomunt aan toegevoegd worden?

Risk Off/On

In ieder geval wordt het spannend. Wanneer olie en goud niet meer in USD zullen noteren – ook hier geldt weer ´vroeg of laat´ – zal het over and out zijn. Niet alleen met die status van wereldreservemunt, maar ook met de hele Amerikaanse economie. Die is immers grotendeels op schulden gebaseerd, en ook de schuldenboom (26.685 miljard dollar and counting!) kan gewoon niet tot in de hemel groeien. Fed-voorzitter Powell mag dan wel proberen terug wat dollars = krediet = schuld uit de markt te halen; het feit blijft dat hij een crash riskeert van twee van de meest prominente markten in bubbel territorium: vastgoed en aandelen. Wanneer hij daarin echt zou doorzetten, en de rente te snel te hoog zet.

Te weinig, te traag en te laat

Wolfstreet.com, een site die nauw de pols houdt aan de Amerikaanse economie, heeft tenslotte nog het volgende erover te zeggen:

´The Most Monstrously Overstimulated Economy & Markets Ever´

The Fed will trim back its stimulus, but it’s already too late, and it’ll be too little and too slow: ´It’s mind-boggling just how many layers of stimulus were thrown out there, one layer on top of the other, $5 trillion by the federal government and $4 trillion by the Federal Reserve, all of it with follow-on effect as the trillions of dollars ricochet through the economy and the financial markets. And some of it hasn’t circulated yet and is just sitting there for now, such as some of the money sent to states and municipalities that are now floating in cash and that have redone their budgets, and they’re going to spend it eventually.´ De balans van het Federal Reserve System ziet u hier…helemaal up to date en die neemt, alle uitspraken en beloften en verzekeringen ten spijt, niét af. Wel integendeel. Kijk naar wat ze doen, luister niet naar wat ze zeggen!

Wolfstreet.com

7 reacties

 1. Dag Joost. Heel interessante column. Niets is voor eeuwig en dus zullen er vroeg of laat wel een deel bubbels barsten. Het grootste gedeelte van een ijsberg zit onder het wateroppervlak en trekt dus geen aandacht. Nu vind ik vooral de laatste grafiek over het percentage Amerikaanse overheidsschuld in buitenlandse handen interessant. Die trend is al een hele poos dalend. Pessimisten zullen wijzen op een dalend wantrouwen van buitenlanders in de dollar en de Amerikaanse overheid. Je vermoedt dan een dalende dollarindex, https://www.tradingview.com/symbols/TVC-DXY/ maar het tegendeel is waar. De aanhangers van de Moderne monetaire theorie zien het graag gebeuren https://theconversation.com/modern-monetary-theory-the-rise-of-economists-who-say-huge-government-debt-is-not-a-problem-141495 De staatsschuld wordt volgens hen een kleiner probleem als ze in binnenlandse handen is. Kijk naar Japan. In Japan duurt het allemaal al heeeeeel lang.

 2. …grafiek bijgeplaatst. Inderdaad, staatsschuld grotendeels in binnenlandse handen, dus een Japan scenario, het land met de hoogste schuld/BNP ter wereld, tot nader order (!) Japan koopt zelfs al lang aandelen van nationale bedrijven op…dus theoretisch kan de schuldenboom tot in de hemel groeien denk je? Zeker en vast zal dit enorme, grootste onevenwicht tot een financieel-economische ramp verworden, wanneer de dollar niet meer de wereldreservemunt zal zijn. Het is tijd om niet meer ´als´ te zeggen maar ´wanneer´, denk ik, ja? Greetz, Joost Bitcoin (nieuwe officiële naam in alle correspondentie en publicaties, leuk? Alleen nog in m´n paspoort aanpassen, zal ietsje moeilijker liggen vrees ik…)

 3. Vanuit uw perspectief gezien moet een “mentaal gehandicapte Belg” wel een pleonasme zijn. De vraag is dan wat er erger is. Belg zijn, of mentaal gehandicapt zijn? Alleszins is het denigrerend naar gehandicapten toe (Hoe diep kan je zinken) en dat weet u maar best.
  Maar toch dank dat u vanop uw niveau uw expertise wilt delen.

 4. Beste Joost,

  Ik verwacht dat er in oct nog helemaal niets gebeurd en wel om de volgdende
  redenen: De VS bepaalt nog steeds wat er gebeurt met IMF en Wereldbank en andere organisaties/instituties die naar de pijpen van de VS moeten dansen. Nog steeds is de VS het land met de reserve munt King Dollah. Japan is toch wel een iets ander verhaal. Ja Japan heeft erg veel schulden maar ze zijn wel in japanse handen. Japan is natuurlijk ook een crediteur wat die allemaal in de wereld bezitten daar zou elk land stink jaloers op zijn. Het is echt niet enkel kommer en kwel met de jappaners.

 5. Hoi Pieter, het mandje waarover sprake met de bestaande weging van de 5 ´wereld´munten, is inderdaad verlengd tot 31 juli 2022. Maar misschien wordt er wel iets over gezegd, of aangekondigd in oktober? Zeker hebben de VS grote invloed, ook in deze, en misschien krijgt het land onder Biden minder internationale tegenstand, tegenwerking dan onder Trump, dat is wel mogelijk. Maar we horen, vernemen hoe de Bondkoning erover denkt, nietwaar? Koning Dollar kan wel eens vlugger tot Bedelaar Dollar verworden dan we denken. Ik meen ook dat tal van landen definitief van onder Amerikaanse invloed weg willen hoor. Dat het IMF en andere internationale instellingen een tweede Bretton Woods gaan bewerkstelligen, betekent toch dat er e.e.a. gaat veranderen, denk je niet? Nou ja, de toekomst zal het zoals altijd uitwijzen.

 6. Beste Joost ,

  Natuurlijk er gaat van alles extreem veranderen daar zorgen de centrale banken met hun waanzinnig financieel beleid wel voor. Matthew geeft goede opsomming hoe we ervoor staan en het zal zonder meer geen pretje worden wat er aan zit te komen. Het VS leger zorgt ervoor dat de wereld nog steeds verplicht wordt om dollars te gebruiken anders was het al lang over met koning Dollar.

  https://goldswitzerland.com/covid-bailouts-have-nothing-to-do-with-covid/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: