Alle financiële waarden gaan gelijk op in 2021. Van aandelen (uiteraard), vastgoed, edelmetalen en andere grondstoffen tot digitale munten. (Fiatmunten niet, die gaan de andere kant op, gedoemd als ze zijn om altijd tot nul herleid te worden, hun intrinsieke waarde). Maar verder wordt alles meer waard, en tegelijk ook nog. Al lopen cryptomunten (ook uiteraard) nog fors voorop. Kan dit, is dit logisch Joost? Neen, natuurlijk niet. Something is rotten in the State of…Finance. Noemen we het de Bubbel-in-alles, the ´Everything-bubble´ zoals Zerohedge het bizarre fenomeen omschrijft. 

Misschien ligt de echte oorzaak wel hierin: negatieve rentevoeten. Yale economist Paul Schmelzing toont in een recente, bijzonder omvangrijke studie aan dat de trend niet van gisteren is, noch van de vorige eeuw zelfs. Thegoldobserver.substack.com:

´Hitting Zero: 700 Years of Declining Global Real Interest Rates´

Kijk maar:

klik hier voor de ware grootte

Wat niet kan, en toch is

De econoom voegt er aan toe dat we wel eens in een permanent negatieve rente-wereld kunnen terechtkomen. Wat in principe, volgens geen enkele economisch handboek mogelijk is! En toch gebeurt het, bevinden we ons vandaag in die situatie, en naar het volgens Paul Schmelzing uitziet mogelijk zelfs voor altijd. Het betekent ook dat we in dat geval nooit meer ook maar een eurocent zullen krijgen op (bank)spaarrekeningen of (staats)obligaties. Wel zullen moéten beleggen, en dus risico´s lopen? Hmm, tijd om eens flink op het achterhoofd te krabben, en ons zorgen te maken? Thegoldobserver voegt er nog aan toe: ´What if the masses wake up to the money illusion? In an interview with Dutch newspaper De Volkskrant Schmelzing said about persistent negative real rates, “according to economic textbooks, negative [nominal] interest simply could not exist. Yet it happened. It shows that economists must review their theories.”´ De economische handboeken herschrijven of de (wereld)economie aanpassen, of die zichzelf ´aanpast´; wat zal het worden? (Wat ook dringend moet of kan: alle economen opnieuw naar school! De Oostenrijkse School dan, en dat alle centraal-bankiers meteen maar meegaan…)

3 reacties

  1. Iedereen miljonair. Of het in vastgoed, goud, aandelen, obligaties of cryptomunten is, wie kan daar wat tegen hebben. Kijken we bijvoorbeeld naar de Q-ratio van Tobin, dan zien we een nooit eerder vertoonde extreem hoge waardering van Amerikaanse aandelen. https://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/2021/02/03/the-q-ratio-and-market-valuation-january-update En als die waardering in elkaar zou klappen hebben we… nog meer negatieve reële rente. M.a.w. nog meer reden om die aandelen terug op te pikken.

  2. Sinds afgelopen maart is de S&P 500 met maar liefst 75% gestegen. De Nasdaq is meer dan verdubbeld is. Aandelen Tesla zijn in deze periode als een raket met 900% omhoog geschoten. De waarde van de Amerikaanse aandelenkoersen verhoudt zich momenteel tot 200 procent van het Amerikaanse BBP. Wanneer de taxichauffeur en Reddit-beleggers zich op de markt begeven vinden slimme beleggers dat een moment om uit te stappen.

    Genoeg signalen dat er sprake is van een bubbel van jewelste. Het is absurd dat het (spotgoedkope) grote geld naar de financiële markten stroomt en daarentegen vooral in de VS grote armoede heerst in de grote steden. De inkomensongelijkheid stijgt ook in Europa erg snel sinds de stimuleringsacties van centrale banken. Genoeg signalen dat er een dreiging is van enorme omvang.

    Nu heerst nog een serene rust doordat iedereen terug getrokken leeft door de coronalockdowns. Zodra er onverwachte tegenvallers opduiken kan dat de boel flink in beweging zetten. Een beurscrash zou de druppel worden en een ongekende neerwaartse spiraal veroorzaken. Ondergronds heerst een opgekropte sociale onrust die ineens kan ontvlammen als het belegd kapitaal crasht en de bankensector meesleept de dieperik in. Een doemscenario dat de gemiddelde econoom niet hardop durft uit te spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: