De centrale banken blijven allesbepalend

21

Sinds 2008 zijn centrale banken wereldwijd op grote voet begonnen met kwantitatieve verruimingen. Het probleem van al deze, in de economie gepompte, liquiditeiten is dat het financiële systeem er inmiddels gewend aan is geraakt. De onderstaande grafiek zegt meer dan duizend woorden. Leg overigens een willekeurige index van een aandelenmarkt naast dit lijntje en uw zult een soortgelijke trend van de grafiek zien. Door het verschaffen van liquiditeiten, o.a. in vorm van bailouts aan banken, kredietversoepelingen en het verlagen van de rentetarieven, werd een crash á la de jaren ’30 van de vorige eeuw inderdaad voorkomen… vooralsnog. Het is echter de vraag of de aandelenmarkten zullen blijven stijgen als de stimuleringen worden stopgezet.

centrale banken wereldwijd

Gaat de FED in 2015 de rente verhogen?

In Amerika bouwt de ‘centrale bank’ de stimuleringen af (de zogenaamde tapering) en er wordt inmiddels ook gefluisterd dat de Federal Reserve in de lente van 2015 de rente zou gaan verhogen. In Europa ziet het beeld er geheel anders uit. Niet wat betreft lage rente, want net zo laag, maar wel wat betreft economische groei en inflatie. Momenteel zien we dat er in verschillende Europese landen deflatie wordt geconstateerd, zoals bijvoorbeeld in Spanje, Griekenland, Portugal en zelfs België. De eurozone als geheel heeft nog altijd te maken met desinflatie, dit betekent letterlijk een daling van de inflatie. Deflatie daarentegen is de daling van het prijspeil, ofwel de waardestijging van het geld.

desinflatie europa

Centrale banken zijn bang voor deflatie

Dalende inflatie lijkt precies wat de Europese burgers nodig hebben, want goed voor de koopkracht. Hierboven ziet u de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone. Van deze grafiek grillen de monetaire beleidsmakers, want ze beogen een inflatiepercentage van zo rond de 2%. De centrale bankiers zitten echt niet te wachten op desinflatie en deflatie, want gevaar voor uitstelgedrag. Het algemene denkbeeld is namelijk dat consumenten hun aankopen uitstellen, daar de producten en diensten in de toekomst wellicht goedkoper zouden zijn dan in het heden. Tevens is de vraag naar geld (schulden), producten en diensten ook gewoon een stuk lager dan voorheen. Er zijn inmiddels in Europa meer dan 24,6 miljoen mensen werkloos. Het werkloosheidspercentage in de eurozone is opgelopen naar 11,5%.

Draghi en TLTRO

De huidige trend van desinflatie zal nauwlettend in de gaten worden gehouden door de centrale bankiers in de EU. Op het moment dat de algemene desinflatie in de eurozone dreigt om te slaan naar deflatie, en dat punt is eigenlijk vrij dichtbij, zal Draghi waarschijnlijk met groot geschut komen, want zoals hij in juli van 2014 al zei: ‘whatever it takes’.
Terwijl de FED gaat minderen, is de ECB op weg naar meer TLTRO (targeted longer-term refinancing operations).