De cijfers die u eigenlijk niet mag zien

De gevestigde media willen ons laten geloven in een sprookje. Het sprookje van de economie in Europa. Volgens de politici en de media kunnen we het einde van de crisis aan zien komen. Hierbij een paar economische cijfers over de verschillende lidstaten van Europa waaruit blijkt dat het helemaal niet zo goed gaat. Cijfers waarvan de gevestigde orde liever niet heeft dat u ze ziet.

aapjes

Italië

De staatsschuld van Italië is vanaf 2005 van 105.4% (t.o.v. BBP) gestegen tot 127.0% (t.o.v. BBP) in 2012. De jeugdwerkloosheid is opgelopen tot boven de 40%. Italië trekt zelfs anderhalf miljard euro uit om deze stijgende trend tegen te gaan. Italiaanse automerken (met de toeleveranciers als grote achterban) verkopen fors minder met alle gevolgen van dien. De staatsschuld is inmiddels opgelopen tot ver boven de 2 biljoen euro. Ook dreigt er een probleem te ontstaan met uit te keren derivaten.

Spanje

Ook in dit land is de staatsschuld opgelopen tot nieuwe recordhoogtes, namelijk bijna 1 biljoen euro. Een stijging van bijna 5% sinds het begin van dit jaar. De jeugdwerkloosheid heeft de 60% grens bereikt en gemiddeld genomen zit 26% van de mensen zonder baan thuis, ook een nieuw record. Echter krijgt Spanje weer lekker gratis geld van de andere landen, zal het helpen? In een krimpende industrie?

Frankrijk

President Hollande kan wel roepen dat de crisis over is, menigeen die zich daarbij even de keel schraapt. Door de oplopende staatsschuld naar 94%, heeft in ieder geval kredietbeoordelaar Fitch een ander gevoel over de verwachtingen van Frankrijk door de gegeven downgrade. Ook hier een stijgende werkloosheid van in totaal 3,2 miljoen en een fors dalende industrie. PSA Peugeot Citroen krijgt alweer een bailout van 7 miljard, omdat ze het niet meer zonder staatsinfuus redden.

Griekenland

Papaladapoulos en kornuiten weten hoe je echt ravage krijgt, begrotingstekorten van dubbele cijfers is hen niet vreemd, evenals een schuld van maar liefst 194.04% ten opzichte van het BBP. Jeugdwerkloosheid is inmiddels boven de 64% geklommen en de gemiddelde werkloosheidscijfers ligt op 27,6%, een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar.

Cyprus

Qua grootte stelt Cyprus natuurlijk niet zo veel voor, maar omdat in de bankensector alles draait om vertrouwen zou een eventueel bankroet voor grote problemen kunnen zorgen. Ook lijkt het er steeds meer op dat Cyprus als blauwdruk gebruikt wordt voor “onvoorziene” problemen en hoe dit opgelost zou kunnen worden met betrekking tot het aan te wenden spaargeld van burgers om verzwakking van de bankensector tegen te gaan. De verwachting is dat de economie van Cyprus dit jaar met maar liefst 13.4% zal krimpen.

Europese bankensector

Zouden plannen en protocollen aangaande het eventueel omvallen van de Europese bankensector gemaakt worden omdat het zo goed gaat of juist om alvast het één en ander juridisch vast te leggen in het geval er daadwerkelijk iets gebeurt? Wat als er iets gebeurt met de derivaten op de balans van de Deutsche Bank? Daar staat voor 55.605 miljard euro (55.605.039.000.000) als een tikkende tijdbom te wachten tot er iets “onvoorziens” zal plaastvinden met als gevolg dat andere banken hiervoor garant moeten staan en bij calamiteiten de overheid hen weer zal gaan redden. Waar gaat dit nog over? En er heerst een oorverdovende stilte rondom Target2, niet vreemd gezien de ontwikkelingen. Of zou het toch allemaal te doen zijn om die bankenunie tot stand te laten komen?

38 reacties

 1. Als in de zomer de zon hoger aan de hemel staat zijn we met z’n allen ontvankelijk voor opbeurende berichten en willen we het graag wat zonniger inzien. Dus helpt het om de massa om de tuin te leiden met groeicijfertjes van maar een paar puntjes achter de komma van een aantal EU-landen. Is de druk weer even van de ketel. Edoch, structureel is er niets verbeterd, nee zelfs alleen verslechterd zoals meneer Teun keurig onderbouwd uitlegt. Dat kan alleen maar betekenen dat, zodra de zomer voorbij is en de seizoenbaantjes in de zuidelijke landen ten einde zijn, we gelijk weer gaan somberen. De dagen worden korter en donkerder. In de media weer slechtere cijfers over onze economie en we zetten gewoon de dalende lijn weer in. De euro houdt ons nog altijd in de greep, politieke spanningen komen weer op de voorpagina als de vakanties voorbij zijn, en Duitsland zal als laatste ook een keer last krijgen van de minder consumerende buurlanden. Al het hosanna geroep zal weer snel verstommen en weer ontwaken we met een kater. Zal nu niemand in de gaten hebben dat het kleine beetje groei in bijvoorbeeld Frankrijk zal zijn veroorzaakt door het uitgeven van al onze vakantiecentjes in een vakantieland bij uitstek?

  1. En zal iemand nu in de gaten hebben dat minstens de helft van het ‘surplus’ voortkomt uit een vergroting van het reeds onhoudbare overheidstekort, en (eveneens minstens) de andere helft uit het casino van uw toekomstige pensioenbelofte?

   Long guillotines, biflaten.

 2. Zilver moet nog 50% omhoog om op de “normale prijs” te komen.
  Goud nog 13%. Ik snap niet dat er met zo’n lichte correctie zoveel mensen gillend vertrekken uit hun goudbeleggingen in de huidige economische situatie van het Westen.

 3. Is de eurozone opgezet om de falende petrodollar op te kunnen vangen? Met een geforceerde fiscale unie a la Hank Paulson’s ’tanks in the streets’ speech door Mario Draghi, op een gouden standaard, wetende dat bijvoorbeeld Italie een claim meent te hebben op rond 2400 ton goud? Niet te verwarren natuurlijk met de perifere ‘confiscatie’ van goud om die arme landen te helpen…..

  Wie weet biflaten. Niet mijn voorkeur overigens.

  1. IOU’s zijn geweldig, vooral als de huidige generatie trekkers wordf geconfronteerd met de ‘betalingsachterstand’ van de werkende klasse….

   Duh, biflaten, ‘betalingsachterstand’, hilarisch toch? Als je het niet snapt, voel je vrij om te reageren. Ik zal m’n best doen om je niet verder te verwarren.

 4. Is het niet logisch dat de neergang van de economie meer en meer versnelt? Regeringen moeten steeds meer uitgeven aan uitkeringen en dergelijke, terwijl er steeds minder binnenkomt bijvoorbeeld. Terwijl hun ‘bezuinigingen’ een averechts effect hebben.
  De negatieve groei gaat zo naar mijn mening steeds sneller.

  1. Juist, volgens mij ook. En dat gaan we de komende twee jaar hier dus tegemoet en dan is het hier net zoals in Griekenland. Begin januari schaf ik weer 8 nieuwe zakken 20Kg rijst aan. Mijn kinderen hebben dan in elk geval nog 2 jaar te eten. Veel kinderen in de periferie-landen leven op een appel per dag…

 5. Laat de boel maar ontploffen. Er is dan nog wel iets af te rekenen met onze bestuurders. De bonus hadden ze al genomen. O heerlijk , op ieder dorpsplein torenkranen met (lokale) bestuurders bengelend a la Iran.

  1. Ik kan niet wachten tot dit onnozele volk door heeft wat er gebeurt met hun vaderland. Vooralsnog zitten ze aan de buis gekluisterd met Geer, Goor, Mol , Joling en nog meer van die domkoppen. Dat wordt een hoop werk voor de kraan bedrijven. Anarchie komt er aan Mark.

 6. Hoe je het wendt of keert goud blijft nog steeds de basis waar alles op drijft. Wat bijna iedereen toepast is het ‘non-extentialisme’, gewoon doen en zeggen alsof het niet zo is, dat het niet bestaat. Maar als je de zaken op de keeper beschouwt, dan blijkt gewoon dat goud nog steeds de basis is voor het hele systeem. Wat we nu nog moeten doen is het fractioneel bankieren m.b.t. goud uit het systeem wegnemen. En dat kan makkelijk, want er is m.i. veel meer goud dan iedereen denkt. Weliswaar geen factor 50-100, maar een factor 5-10 is zeker wel mogelijk. En het terugvragen van goudreserves van diverse grote landen is wat nu de boel in vuur en vlam kan zetten. Zij zetten de IOY nu om in goud, wat al aan hen toebehoorde. En de USA maakt de zaak alleen maar moeilijker door te beweren dat die IOY vervalsingen zijn.

 7. Zolang de verkiezingen in Duitsland nog moeten komen blijft het ‘goed nieuws’ berichten in de media, als Merkel herkozen is en Willem Alexander zijn eerste Prinsjesdag heeft gehad, komen plotsklaps slechtere cijfers zodat er zogenaamd ‘ onverwacht’ weer meer bezuinigd gaat worden.

  de landen die van toerisme en landbouw afhankelijk zijn hebben in de zomer altijd een lagere werkloosheid,

  mensen kopen liever een huis in de zomer ivm verhuizen/vakantieweken/klussen dus dan meer verkopen

  kortom ik ben benieuwd naar de cijfers van komende oktober, dan zijn de cijfers realistischer

  1. Op http://www.welt.de/politik/deutschland/article119104708/Deutschland-kann-die-Euro-Zone-nicht-retten.html lees ik:

   “Deutschland kann die Euro-Zone nicht retten”

   Kai A. Konrad, Chefberater des Finanzministers, erwartet das Kollabieren der Euro-Zone. Er schlägt einen Ausstieg Deutschlands aus der Währungsunion vor – Europa müsse gerettet werden, nicht der Euro.”

   Wat kunnen wij als gewone burger doen om het gehele financiële systeem om te laten vallen? Want dat huidige voortmodderen met bezuinigen helpt ook niet, er moet iets heel radicaals gebeuren!

   1. Ik denk persoonlijk. Alle verantwoordelijke politici ter dood veroordelen. Ook de verantwoordelijken van de neergang die al meer dan 30 jaar geleden is ingezet. Het gehele Nederlandse incestueuze bestuur dient te worden vernietigd. Thuishangers inzetten in algemene dienst en criminelen weer echt straffen. Lekker , ik weet wel hoe het moet.

 8. Maak chaos en crisis zodat Brussel vrij spel krijgt en de leiding kan nemen. Rutte en Pechtholt etc. hoeven alleen maar onzichtbaar te blijven en de boel kapot te bezuinigen. Misschien is hun wel een mooie toekomst beloofd wanneer ze er in slagen. Middels de Bilderberggroep naar Brussel? Je weet maar nooit. Vertrouwen doe ik ze voor geen cent.

 9. wat moet er gebeuren om het roer om te gooien, waarom komen mensen niet meer in opstand? hoe lang duurde het eind jaren zeventig/begin jaren tachtig tot de massa demonstraties kwamen, toen sprak de politiek nog over deeltijdbanen en versneld afvloeien naar de vut e.d.. De De huidige politiek wil dat iedereen een baan heeft en tot zijn minimaal zeventigste doorwerkt. als ik naar de economie kijk van nu is deze politieke gedachte niet erg realistisch. waarschijnlijk is over een jaar of 7/8 een tekort aan personeel in verband met de vergrijzing, maar als je nu de huidige werkzoekende niet aan de gang houdt, zijn ze over korte tijd afgeschreven voor de arbeidsmarkt., zodat wanneer ze echt nodig zijn, echt niet meer geschikt zijn. De politici en ambtenaren weten ook al lang niet meer waar ze mee bezig zijn, tsja waarschijnlijk zijn ze bezig met hun eigen toekomst, maar niet met die van de gemiddelde nederlandse burger (in positieve zin)

  1. Het volk is verblindt, vermoeid, in slaap gesust en volgestouwd met lege onzin. Dat in combinatie met het feit dat de koelkast voor de meerderheid nog steeds gevuld is en men ‘slechts’ nog maar hoeft te bezuinigen op vakanties en een nieuwe auto met onderliggende gedachte dat “het wel goed komt met de economie” hen ervan weerhoudt om in actie te komen.

   Daarbij denk ik dat de top van politiek Nederland wel degelijk weet waar ze mee bezig zijn. Namelijk een situatie creëren waarin men een oplossing voor de te ontstane problemen aanbiedt aan het volk. Een situatie die ze momenteel zelf veroorzaken.
   Create a problem and offer the solution…

 10. Vooral de depressie in Griekenland zal nog voor veel problemen en verdeeldheid gaan zorgen in Europa. Ik en nog vele anderen denken dat Griekenland nog veel meer miljarden nodig heeft. De economische krimp is nu wat afgenomen, 4,6%, maar dat zijn geen goede tekenen, al beweren de kranten van wel! Het is op een slinkse wijze slecht nieuws goed laten overkomen.

  1. Kan het zomaar wezen dat er door die 6 miljard extra aan besparingen/lastenverhogingen onze economie en onze samenleving volgend jaar ook in een jaren ’30-achtige situatie terechtkomt? Of moeten daarvoor er eerst banken omvallen of de olieprijs omhoog schieten?

 11. de koopkracht gaat vanaf 1 januari nog verder omlaag, staat maar beperkt in de kranten, laat staan dat kranten de gevolgen hiervan uitleggen:

  Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2014 verdwijnt (per 1 januari 2014) , terwijl het eigen risico in de zorg inkomensafhankelijk wordt. Dit alles gaat samen met het afschaffen van de zorgtoeslag in 2014.

  Google maar even op internet om de gevolgen van de komende bezuinigingen beter te begrijpen. tegen de tijd dat het publiek dit door heeft is de wet allang ingegaan, vooral de zwakste mensen worden hier weer door getroffen, waarom zou je de 1% (van de 1%) gaan belasten als je ook de zwaksten kan pakken, dat zijn tenslotte je vrienden niet.

 12. Het probleem met de gevestigde media is dat ze niet aan onafhankelijke nieuwsgaring doen. Je hoeft geen econoom te zijn om te zien dat het kapitalisme failliet is en dat het ten koste van de burgers overeind wordt gehouden.
  Het is weer tijd voor socialisme en partijen als de SP (niet PVDA) zouden het op dit moment aanzienlijk beter doen als ze met een meerderheid in de regering zaten.
  Natuurlijk heeft de gevestigde orde liever niet dat je deze cijfers ziet. Ze bewijzen het falen, het ongelijk en de onmacht van het neoliberalisme.

 13. Tja, één kwartaaltje met een ietsie pietsie minder groei van negatieve cijfers, en Brussel taat te juichen.

  De werkelijkheid is anders. “Het miljardengraf voor de belastingbetaler” kopt de Frankfurter Allgemeine grafieken met de kosten en garanties van alle eurolanden voor bankenredding in procenten van het BNP.

  Nederland: garanties: 373 miljard. Uitgegeven 95 miljard, respectievelijk 52% en 15.8% van het BNP. Dit is exclusief de staatsschuld van 74% op het overheidsbegroting n een Target2 claim van 70 miljard op het eurosysteem welke niet jaarlijks wordt verrekend.
  In totaal staat de eurozone garant voor 5086 miljard euro, waarvan 1612 daadwerkelijk is uitgegeven.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/teuer-fuer-den-steuerzahler-milliardengrab-bankenrettung-12535343.html

 14. Beste Ad,

  Helaas verschil ik toch van mening met je. Juist niet het kapitalisme heeft gefaald maar het pseudo socialisme/communisme.

  In echt kapitalisme zal degene die niet efficient werkt falen. Wat doen nu onze korrupte politici met hun meesters de Banken, juist ja honderden miljarden geld geven aan zombie banken. Zoals je wellicht wel weet zijn de staatschulden allemaal in jou naam ook , de burger mag uiteindelijk opdraven voor de incompetentie/verraad van haar banken en politici.

  We moeten juist toe naar een uiterst kleine overheid hooguit, geen enkele kontrole van politiek/banken op het geld dus terug naar echt geld goud/zilver en de macht weer terug bij het volk.

  Vergeet het maar je kan niets goeds verwachten van de politiek: helaas heeft het volk andere belangen dan de politici/banken.

  De schuldenberg groeit nog steeds en daarmee is de toekomst al bezegeld helaas!!!! … in erg negatieve zin.

  1. gezond kapitalisme vraagt om gezonde concurrentie zonder monopolie positities of oligarchie posities, ook hoort een ongezond bedrijf bij gezond kapitalisme gewoon op zijn bek te gaan, helaas zijn banken /vastgoedbedrijven/sprinkhaanfondsen/multinationals veel te groot en werken patenten net zo verstikkend als het middeleeuwse gildestelsel, maar ja de soviet unie hield stand van 1917 tot 1991, dus we hebben met de eu nog heel wat jaartjes voor de boeg

 15. Ik heb zo eens het gros van de artikels doorgenomen, waarbij ik nog altijd tot één hoofconclusie kom; Geld kent geen emoties, vriend nog vijand, de sterksten zullen het als van ouds altijd overleven, net als moeder natuur.

 16. Wat ik graag zou willen zien is een overzicht van het gemiddeld maandloon in de afzonderlijke EU Lidstaten.

  Heeft iemand een dergelijk overzicht?

 17. Een oude reclamewet geldt als volgt. “Wat je ook te melden hebt HERHALING is het toverwoord”. Alleen is er het probleem dat politici, bij herhaling en zonder referentie, met herverkiezing in hun achterhoofd roeptoeteren dat het goed & beter gaat en dat ze dan na dat enige malen herhaald te hebben ZELF, hun eigen onzin, ook gaan geloven. Vaak weten ze niet eens meer dat ze die onzin zelf eerder uitgekraamd hebben. Europa? Een stuurloos motorschip, met incapabele bemanning, waarvan, bij gebrek aan onderhoud en vernieuwing, de motoren zijn uitgevallen en waarop thans als de ultieme milieuvriendelijk oplossing zeilen worden geïnstalleerd van het merk Windbuilen. En het meest enge vind ik dat geen enkele politicus zichzelf ook maar enigszins verantwoordelijk acht voor de hem/haar genomen besluiten die steeds weer tot rampen leiden/lijden. Het is nu september 2014 en bereidt u maar op de komende minimaal 7 steenkoude a-sociale jaren want of u het nu gelooft er liggen toch echt nu 7 supervette jaren (2007-2014) achter u waarvan politici u en mij wijsmaakten dat het de 7 magere jaren waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: