Het geheugen is kort en de geldprinters van de overheid machtig. Deze combinatie maakt sinds kort een einde aan een korte tijd van relatieve rust in de schuldenmarkt na de periode van de val van Lehman Brothers en subprime hypotheken. Want wat is er aan de hand in Amerika? De groei van de Amerikaanse staatsschuld is na de afvlakking in 2009 en 2010, weer flink aan het stijgen. Onderstaande cijfers gaan over het eerste kwartaal van dit jaar:

 QE negatief effectief

Wat is hier aan de hand? Kort gezegd komt het erop neer dat we de super lage rentepercentages van de FED eindelijk hun magische werk zien doen:

FED Basisrente

Het goedkope geld dat inmiddels ook is doorgedrongen tot de consument, zorgt ervoor dat ze als makke schapen weer gaan spenderen. Het geheugen blijkt inderdaad maar kort te zijn. Ze kopen weer massaal auto`s en onnodig plastic rommel.

De consument leent om uit te geven

Hoe is het mogelijk dat consumentenbestedingen zijn gestegen terwijl het loon niet tot maar zeer gering omhoog is gegaan? Oftewel, hoe is deze uitgave gefinancierd? Dankzij het vrijdag door de FED vrijgegeven Z1 rapport weten we het antwoord: de uitstaande consumentenschuld is ver boven de verwachtingen uitgekomen. Een verwachte uitstaande schuld van 15,5 miljard bleek maar liefst 27 miljard dollar te zijn. Normaal gesproken zien we dat de consumentenschuld in Amerika stijgt door studieleningen en in iets mindere mate leasekosten van auto`s. In dit geval is iets totaal nieuws te zien, namelijk een enorme stijging van het doorlopend krediet. De Amerikaanse huishoudens geven dus weer geleend geld uit aan materiele zaken. Ze hebben blijkbaar niks geleerd van hun fouten.

De extra uitgaven geen economisch voordeel

Het is natuurlijk een positief signaal dat aangeeft dat de Amerikaanse huishoudens weer meer vertrouwen hebben in de economie, zij het met een korte termijn geheugen, en ze dus weer aan het shoppen zijn geslagen. Echter, het grootste gedeelte van de prullaria dat men gekocht heeft is niet in Amerika zelf gemaakt maar in het buitenland (lees voornamelijk China), waardoor het Amerikaanse handelstekort weer flink is gegroeid. Het effect op de groei van het BBP van Amerika van de sprong in de consumentenbestedingen is daarom relatief laag. Een enorme berg geleende dollars is omgewisseld tegen chinees plastic.

Korte termijn geheugen is wel erg kort

Het is nog maar ZES JAAR geleden dat stijgende consumentenuitgaven, gigantische handelstekorten en buitensporig veel schuld de grootste crisis sinds de Grote Depressie hebben veroorzaakt en kijk waar ze daar in de Almighty USA weer aanbelandt zijn. Terug bij waar het allemaal mee begonnen is. Het korte termijn geheugen is zeer kort gebleken en de geldprinters van de FED zeer machtig. Ook al zijn de details lichtelijk anders, het effect is hetzelfde: opgeblazen prijzen, groeiende instabiliteit en een verhoogd risico om het systeem te laten vallen waardoor we wereldwijd weer in een diep gat terecht zullen komen. We zien dit gebeuren en ik vraag me af, waar eindigt het deze keer?

Hoe is het toch mogelijk? Alweer

Amerikaanse gezinnen verdienen niet meer dan vorig jaar en toch lenen ze massaal geld om spullen te kopen welke ze niet nodig hebben. Bedrijven verkopen obligaties om hun eigen aandelen op te pompen en de eindejaarsbonus van de 1%  veilig te stellen. Weer blijken de zwakken van de samenleving overgehaald te worden door de overheden en bedrijven om hun toekomst op te geven door zich te laten verdrinken in schuld. Gebaseerd op een “goed gevoel”. Het spel van de 1% is toch ook zo simpel! Verdrink het volk niet alleen in diepe schulden, maar ook in diepe onzin, onzin om het intellect te ondermijnen, het is zo simpel! Ook in Nederland vallen de ministers en weet ik wat voor schijnheiligen over elkaar heen om maar als eerste het goede nieuws te vertellen aan de in angst levende burgers. Hoe dom zijn wij nou om hier nu weer voor de zoveelste keer in te trappen? Hoe stom zijn wij nou om maar geld uit te blijven geven wat we niet hebben? Welk excuus zullen de volwassenen van nu gebruiken op deze vragen van hun kinderen in de toekomst?

27 reacties

 1. ´•De afgelopen vier jaar zijn de financiële bezittingen van de Amerikaanse huishoudens gestegen met 22 biljoen dollar, anders gezegd met 49%, tot 67 biljoen dollar. Dat is 67.000 miljard dollar.´

  Dit zal de 50 miljoen amerikaanse voedselbonneneters goed doen. Gemiddeld zijn ze 49% rijker geworden.

  Wat ik wel zie, is dat in middenamerika de laatste jaren meer jeugd op vakantie gaat dan de brallende pensioentrekkers die sexueel even aan hun trekken willen komen wat ze thuis niet vinden.

  Er is blijkbaar een nieuwe generatie korte-termijnleners in de USA.

 2. Niks aan de hand. Andere tijden. Cash is de facto afgeschaft (kan niet meer in grote bedragen bij banken worden opgenomen zodat een bankrun onmogelijk is), en zal binnenkort ook officieel worden afgeschaft. Alle geldstromen zijn dan digitaal en transparant.

  Vanaf dat moment kunnen belastingtarieven van microseconde op microseconde worden vastgesteld en gewijzigd en kunnen (negatieve) rentefluctaties van microseconde op microseconde met spaarrekeningen worden verrekend.

  Kortom, de economen worden een handje geholpen door de technologie, en zo krijgt men het voor elkaar dat de werkelijkheid alsnog naar de gebrekkige modellen van de economen kan worden gekneed.

  Als cash eenmaal is afgeschaft, en digitaal geld wettelijk is geregeld, kan geld volledig worden losgezongen van onderliggende waarde (goud, mandje valuta oid).

  De enige vraag is dan nog: Wie zit er achter de digitale knoppen? Nee, das niet de overheid, en das zelfs niet het grootbedrijf. Het grote ‘geheim’ is: Er zit NIEMAND achter de knoppen! We zullen allemaal ‘slaaf’ worden van algoritmes, die zeer waarschijnlijk tussen nu en zeer binnenkort volslagen onnavolgbaar zullen zijn geworden.

  1. ” Er zit NIEMAND achter de knoppen ! ”

   ‘Na-tùùrlijk’, Yoep.

   Maar niet heus.

   Kijk, als ‘jij’ de organisatie, de middelen en bovenal het kapitaal hebt om als familie die reeds rond 1850 de helft van het wereldkapitaal bezit, laat je de mogelijkheid om het financiële plaatje wereldwijd COMPEET te regeren via de techniek, natuurlijk (? helemaal links liggen.

   WAHAAHAAA !!!

   1. Effe een treetje hoger kijken mn waarde KTM. Geen mens zal ontkennen dat dit soort lui: http://www.nrc.nl/wk/2014/06/12/blatter-hekelt-respectloze-van-praag/ en vergelijkbaren, totaal ontspoord zijn en er alles aan zullen doen om belang en positie te handhaven. Het feit ‘macht corrumpeert’ is niet slechts een gezegde, maar een keiharde wetmatigheid.

    Maar de vraag is: Wat zit erboven? En dat is een vraag naar paradigma’s, zoals het paradigma ‘gij zult elkaar beconcurreren en zichzelf zo rijk en machtig mogelijk maken’. En zoals binnen elk paradigma, komen er altijd mensen / families / groepen bovendrijven. Sommige lui hebben nu eenmaal ontzettend veel talent voor geld, zoals anderen goed kunnen ‘dansen’.

    Kortom, bevecht zo’n familie en een of twee andere nemen hun plaats in. En dat is enkel een treetje hoger te voorkomen, namelijk door het paradigma aan te pakken.

    Hoe dan ook, we leven nu in tijden dat het paradigma zelf het heft in handen gaat nemen. Ze heeft geen menselijke ‘drager’ meer nodig, maar zal volledig door de techniek worden geuit.

    Wat te doen? Wel, iedereen die door het paradigma is geinfecteerd keihard negeren of uitlachen. Iemand met een grote auto -> negeren, iemand met een bungalow -> negeren. Uiteindelijk doen ze het allemaal voor de show. Ontneem ze de show, en ze springen van het dak.

    En die machthebbers waar je het over hebt, bestaan bij de gratie van de totale onverschilligheid van de massa. Maar du moment dat ze die massa verder gaan uitknijpen, dan breekt ze los. En daar is geen houden aan…

    Die techniek, die iedereen kan gevangen houden en controleren, bestaat bij de gratie van de wensen van de massa. Het hele zooitje is bang en staan langs de zijlijn te applaudiseren voor drones, Teevens, camera’s en andere ellende.

    Wel, laat de massa maar krijgen wat ze wenst. Daar leert ze van.

 3. Met fake oplossingen, als geld printen wordt het probleem alleen tijdelijk gemaskeerd. Zeg maar, even uitgesteld en daar komen de problemen weer boven drijven.
  Echt herstel blijft uit en komt ook niet, daarvoor moet het systeem eerst instorten….een reset, dat is nodig.

  Mooi voorbeeld de nep-invasie in Iraq (en Afganistan). Kijk de Amerikaanse troepen zijn weg….en daar is ISIS, nog 2 keer zo erg als Al-quada en 10 keer zo erg als Saddam.

  Je moet de invasie met de geldpers vergelijken….zolang er steeds meer Westerse troepen in Iraq vechten blijft het echte probleem onder water….zo te zien niets aan de hand. Gaan de Westerse troepen weg….en hups daar gaat het helemaal fout. Kijk dat is ook met geld printen als de geldpers wordt stilgezet komen de problemen in veelfout retour!

  U bent gewaarschuwd, gelof niet in nep medicijnen.

 4. Ik heb het al vaak gezegd. We zien het kinderlijk eenvoudig aankomen dat een nieuwe crisis in aantocht is. De grote vraag is of deze weer half wordt bedwongen door weer een onconventionele maatregel van de centrale banken, of dat een redding niet meer mogelijk is en we in de echte chaos geraken. De westerse economieën zijn ten dode opgeschreven en gaan ten onder aan de enorme schuldenberg. We verkeren momenteel in de laatste stuiptrekkingen en zijn de gevarenzone ingezogen door de laatste renteverlaging door de ECB. Als spaargeld zo meteen niets meer oplevert gaan meer particulieren beleggen in aandelen en krijgen we de grootste bubbel allertijden. Zo zijn er nog vele idiote tegenstrijdigheden in deze vreemde zombie-economie. Het kan niet anders dan dat we feestend ten onder gaan. We spelen nu in de verlenging na 90 speelminuten. Straks zal bij het penaltyschieten de verliezende partij de tribunes afbreken en zal er voor de scheidsrechter(Draghi) en de lijnrechters(Europese Raad) geen veilige kleedkamer meer zijn. Het volk voelt zich bedrogen door alsmaar verkeerde beslissingen van onze arbiters. De ongeregeldheden in Brazilië zo vlak voor het WK zijn al een voorbode. Het is o zo voorspelbaar dat een ontevreden verliezer z’n gram gaat halen.

 5. Goh … zou ‘The Fed’ wellicht het opblazen van de $ voor ogen hebben ?

  Méént u dat nou ?

  http://www.maxkeiser.com/2014/06/feds-dollar-debasement-could-lead-to-economic-meltdown-steve-forbes/#more-73594

  De Fed werd in 1913 opgericht door 8 privé-families. Destijds was 1,2% van de bevolking in de VS joods. Maar laat ik er 2% van maken, in ‘hun’ voordeel. De wiskundige waarschijnlijkheid of kans dat àlle 8 van de 8 posities ingenomen zou gaan worden door éénvijftigste deel van de kiesgroep kwam daarmee op 0,02 tot de 8e macht.

  Oftewel 1 op 390 DUIZEND MILJARD ! ( = biljoen)

  En TOCH gebeurde dit ‘wonder’ ; àlle 8 families waren van joodse origine.

  ■ 8 out of 8 of the ‘founding families’ of the Federal Reserve are jews’ :
  http://www.avaresearch.com/ava-main-website/article_print.php?id=661
  & (deel 1 vd 5) :
  http://intellihub.com/2011/12/07/the-federal-reserve-cartel-part-i-the-eight-families/
  &
  http://theinternetpost.net/2013/07/19/the-federal-reserve-cartel-the-eight-families-2/

  Maar nee ; het is àllemaal ‘toeval’, hè ?

  Na-tùùrlijk, dom van me cq ‘hoe durf ik ?’ …

 6. Elke dag preekt men Hosanna op de media in woord en beeld , maar dan heb ik al weer de nodige twijfel , huizenmarkt trekt aan ?????? consument koopt meer ?????? op de reutel zal men zeker bedoelen . Meer auto’s worden verkocht ????????? maar faillissementen en dichtgespijkerde winkels zijn niet meer weg te denken .
  Gaat lekker zo , dit noemt men nou de boel willens en wetens verneuken .
  De arme ziel trapt ook overal in , geef ze brood en spelen , en ze houden hun mond weer dicht.
  Het stemgedrag zegt genoeg .

 7. En dan de duizenden miljarden Dollari die het Pentagon door het putje van het Midden-Oosten heeft laten stromen. De hele missie is volledig mislukt en nu zijn de VS in paniek.

 8. Bezie t zaakje eens vanuit een ander daglicht: (zie Martin ….innerlijk WK lichtje..)

  Waarom heeft de één zijn huis al weken geleden versierd met oranje vlaggetjes en wil de ander helemaal niets weten van juichpakken, voetbalpools en WK-hamsters? Volgens onderzoekers van het Radboud UMC wordt de persoonlijke oranje (of eu) koorts grotendeels veroorzaakt door een stofje in de hersenen.

  Wie veel serotonine in zijn brein heeft, is gevoeliger voor het oranjegeweld en andere massatrends. Het stofje maakt je vatbaarder voor groepsgedrag.
  ‘We onderzoeken al jaren in hoeverre genetische ‘opmaak’ de gevoeligheid voor de omgeving beïnvloedt”, legt neurowetenschapper Judith Homberg uit. Door genetische verschillen heeft iemand veel of juist minder serotonine in zijn brein, een ‘feel good’-stofje dat ook in bananen en noten zit .

  ‘Het deel van de bevolking met te.. veel serotonine is heel erg te beïnvloeden door zijn omgeving: als iets in de mode is, gaan ze daarin mee. Bij deze mensen is het positieve gevoel van ‘beloning ‘ als ze ergens aan meedoen, heel erg hoog”, aldus de onderzoeker.

  ‘Dat heeft een grote emotionele impact, daar genieten die mensen van.’ Omgekeerd wordt iemand met weinig serotonine deze maand waarschijnlijk niet warm of koud van, pak ‘m beet, gezamenlijk voetbal kijken in een sambashirt. En ook de rest van het jaar zal hij de manoeuvres van de straat of massa eerder aan zich voorbij laten gaan.

  Andere onderzoeken wezen al uit dat solitaire sprinkhanen plotseling groepsgedrag gaan vertonen als hun serotonineniveau stijgt. Homberg ziet nu hetzelfde gebeuren bij de ratten die zij onderzoekt.
  ‘De ratten hadden in eerste instantie een voorkeur voor een bepaald type voedsel dat bijvoorbeeld naar kaneel smaakte.’ Maar zodra ze contact hadden met een soortgenoot die liever chocola at, gaven ze hun eigen voorkeur gauw op.

  ‘Dat was vooral te zien bij de ratten met deze genetische opmaak. Ze passen zich aan aan wat anderen doen: als de massa het doet, dan hoort het zo en dan geeft dat plezier.’
  Bij deze mensen is het positieve gevoel van ‘ beloning ‘ als ze ergens aan meedoen, heel erg hoog”, aldus de onderzoeker.
  Rtlz maak t bewust gebruik van deze informatie en deze neurologische kennis en toepassingen. Feel good – juichen (… zie Rinus) : er zijn meer auto’s verkocht …de huizenmarkt trekt aan… de economie verbeterd en gaat naar 1,6 % in…als het (opgelegd verplicht) juichen van louis v.gaal.

  Zo wordt Eu doorgedrukt, worden Eu-ers hun spaargeld afgenomen. Schulden stijgen als de toren van Babel en geeft een antwoord op de vraag in me welke ik dagdagelijks tegenkom: hoe is t mogelijk dat mensen hun geld niet van de bank halen..ze krijgen zo veel signalen en waarschuwingen en aanwijzingen en toch….blijven ze bij de beloning een Bank

  Zo en van hieruit doen mensen mee met die Eu. Ze willen er bij horen doch kunnen niet verwoorden waarom: het brengt hen heffingen- extra aanslagen -betalen van het belastingdeel welke je bank en multinational niet afdragen > Schulden en de pijn ervan.

  Optie: haal de Serotine uit bananen en noten dan hebt je voldoende en je geld blijft juichen (door o.a. niet op de bank)

  1. Klopt houtskool, alleen cosmetisch wordt de boel nog overeind gehouden. En aangezien bijna iedereen een narcistische inslag heeft, vindt men dit prachtig. De verpakking zegt alles, nietwaar? Het product op zich is allang niet meer zo belangrijk, want daarvan gaan er honderd in een dozijn, dus moet de verpakking en marketing het doen. Het product echt op zijn waarde inschatten kan zowat niemand meer.

   1. En Dick, ga je samen met alle anderen naar de nooduitgang als het ‘papier’ ophoudt te bestaan?

    Tweede Spaanse goal afgekeurd as we speak.

 9. Het creeren van schuld is een manier om oneindige inflatie te veroorzaken en dus fictief de schulden “af te schrijven”,maar voor een hoge prijs.Dat systeem werkt inderdaad alleen als we als slaafse schaapjes hier aan mee blijven doen.Goed stuk teun!

 10. Mindset :

  A: fixed mental attitude or disposition that predetermines a person’s responses to and interpretations of situations.
  B: an inclination or a habit — a particular disposition, esp a liking or preference of een gewoonte ingesleten patroon van…

  Hoe werkt je Eu ECB Banken en vanwaaruit is Nederland de grootste netto betaler aan Eu Brussel 10 miljard per jaar en IMF 15 per jaar.
  Mindset…. iedereen aan je borst hangen.
  Twitter kiest belastingontwijking – zwart wegzetten – via Nederland en Ierland.

  Nederland sluist per jaar 127-150 miljard euro door van multinationals naar de kaaiman eilanden o.a. via de A’dam Ierland route.

  Nederland is de belastinghel voor de Burger en MKB en belastingparadijs van Multinationals en Banken.
  Een land waar om fiscale redenen veel geld naartoe wordt doorgesluisd . De 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de Fortune 500, in 2013…. 215 miljard dollar fiscaal ‘vriendelijk’ – Zwart ..in… door… en naar Nederland.
  De activistische groepen Citizens for Tax Justice en de Public Interest Research Group.

  Sparen kost geld. Geld op de Bank kost nog meer geld.
  Een belasting’bevrijdingsdag’ om t je extra in te wrijven. ‘De rest van t jaar werk je voor jezelf’……. Brussel Media zijn zich degelijk bewust hoe ze de Nederlander naaien.
  Financieringsbehoefte Staat hoger in 2014

  Kern: Voor en In Nederland behaald omzet en winst.

  Banken en multinationals in Nederland waar deze omzet en winsten behalen betalen geen belastingen of heffingen over in Nederland behaalde winsten en omzet.

  Als een MKB bent betaal tot 52% …tot …omdat er verschillende aftrekposten teruggaven enz zijn en ook weer in de verschillende bedrijfssectoren.

  Ned. bank Ing betaalt ongeveer 2,5 %. Aegon bijv. zelfs minder.
  Google- Apple- GSachs betalen van 0,022 tot 1,9 % in Nederland -over behaalde omzet en winsten- aan belastingen.

  Het verschil de aanvulling tot wat betaalt moet worden voor infrastructuur wegen wegenonderhoud gas licht water (coca cola verbruikt 50.000 liter per week in Brabant geheel gratis) dus ook geen waterschap milieu en andere belastingen of heffingen.

  Je betaalt wel voor hun wegen de snelweg onderhoud Netwerkbeheer en Netwerkkosten van water gas en elektra en de BTW voor coca cola Monsanto Pfizer GSK e.a.
  Jij betaalt alle BTW van bijv. Coca cola zelf .

  Dat Multinationals niet betalen doch hadden moeten betalen gezien hun bedrijfsactiviteit infrastructuur betaal jij er boven op.
  Het Witte geld zwart wegzetten wordt je aan gepraat en
  onderbouwd met geleuter omtrent… het levert arbeidsplaatsen op. Ph Morris ontslaat 2-3000man per keer.
  Banken en andere zetten de werknemers met gelijkende aantallen op straat. Werk nee ….werkeloosheid ja en alleen maar.

  Gelijke met het betalen met je spaargeld van het redden van Banken in Griekenland Spanje Italië Ierland Roemenië Letland Nederland Ing abn …

  De BTW van 19 naar 21% is geheel te wijten aan het niet – betalen van belastingen en heffingen genoemden.
  En het IMF met 15 miljard -zo weggeven- per jaar en Brussel met 10 miljard per jaar. Weggegeven dankzij Mindset. … Financieringsbehoefte Staat… hoger in 2014. En dus nog hoger in 2015 16 enz.

  Zolang de Nederlander niet begrijpt en weet waarom hij zo wordt belast blijft dit in stand.
  Logisch daar is die Eu ook voor opgericht en dient een bilderbergconferentie voor.
  Hij denkt dat t een ver van mijn bed gebeuren is.

  Het in stand houden van deze Mindset levert dus aardig wat op… dat is meer als 100 miljard belastingvrij per jaar tot 32 biljard totaal over de afgelopen jaren is berekend .
  32 Biljard is er zo zwart weggezet door Banken en Multinationals sinds aanvang berekenen 2000.

  Nederland gaat bezuinigen bij ons op kleuterschool.
  De kinderen zijn niet voldoende in aantal meer 18 dus ze moeten naar het naburige dorp.
  Klassen moeten meer leerlingen hebben of ze sluiten.

  Zo gaat alle kwaliteit in het onderwijs verloren en kweek je een domvolk welke nog veel makkelijker te plukken is en zich liever voor een voetbalwedstrijd oranje kleurt.
  Een Nederlander kijkt bij Ah of de Bakker een product 10 cent goedkoper is.
  Hij gooit en verspilt zo 1000-den euro’s van zijn inkomen en spaarcentjes.

  Hij let op de centen doch gooit een vermogen naar Brussel IMF Bank en Multinationals.
  Hoe en vanwaaruit komt dit gedrag en mentaliteit. Eu centen wijs – Flappen (..van 500) dom/dwaas.

  Eu – mindset is nog niet zo gek en niet voor niets dat alleen Banken en Multinationals profiteren van een Eu – ECB- en euro.

  Nederland ontvangt 0,04 % over het vermogen bedrag van ongeveer 215 miljard per jaar welke via Nederland gaat voor omzet en winsten behaald wereldwijd door o.a. Google Apple Monsanto e.a. Fortune 500 group.

  Gezien de Mindset van je Overheid Rutte Samson Pechtholdt Koning zal deze inkomsten dus ook verloren gaan en wordt je nog eens extra belast als dit wegvalt.

  De moestuin in na je werk omdat de Bank en Multinational z.g ‘onmisbaar zijn’ voor ‘onze’ samenleving en jij een levenlang hun belastingdeel het door hun niet betaalde -met hun gemaakte eu wetten ontdoken- moet opbrengen.

  Verander en ga ontwijkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: