Is het pro forma of wil de Europese Centrale Bank écht weten wat u denkt over een digitale euro? Is dit de Grote Reset, the Big Reset waarvan zelfs openlijk sprake, onder meer door het IMF, Internationaal Monetair Fonds? En wordt dat dan ten goede of ten slechte? Vragen die bij ondergetekende – en u – kunnen opkomen. In ieder geval wordt onze opinie in deze gewenst. Want dit lezen we o.m. op de ECB site: ´We zijn gestart met een openbare raadpleging – laat uiterlijk op 12 januari 2021 uw stem horen! Vragen? Stuur ons een e-mail.´ In uw pen kruipen (wat voor een uitdrukking was dát eigenlijk?) of beter: aan uw toetsenbord-en-scherm zetten maar! 

Te nemen of te…nemen

Zo´n officiële vraag aan het publiek om commentaar – het gebeurt wel vaker. Niet te verwarren met het referendum, dat al dan niet bindend is. Of ze daar in de hoogste financiële regionen nu rekening mee houden of niet – tenslotte moeten ze zoiets ingrijpend als ´nieuw geld´ wel ingang doen vinden. Wij zijn de toekomstige gebruikers (reken maar) dus moeten we ook ´gehoord´ worden. Bij deze dus. De digitale euro, net als de digitale dollar, yen, pond et al. – het zijn de zogenaamde CBDC´s waar Biflatie al vaak en vroeg over schreef. Central Bank Digital Currency. Een eigen munt voor elke centrale bank of bankenzone. Deze is dan bedoeld voor de Eurozone, alle gebruikers van de euro. Contant geld gaat er eerder vroeg dan laat volledig uit, en digitaal geld zal zijn intrede maken. Ieder van ons zal een wallet krijgen, een digitale portefeuille, en daarmee zullen we als burger moeten betalen en betaald worden. 

Elk voordeel heb z´n nadeel

Het voordeel dat ons gepresenteerd wordt is een reëel voordeel. Betalen, betaald worden – het zal sneller, veiliger en goedkoper zijn. Vooral voor bedrijven maar ook voor burgers een aanzienlijk en niet te versmaden voordeel. Denk aan de biljoenen die elke dag in het financiële universum zweven. Dat wordt ook wel escrow genoemd. Onvoorstelbare bedragen als duizenden miljarden die tijdelijk vastgehouden worden, tot een betaling of levering goedgekeurd is. Fortuinen aan fiatgeld die niet gebruikt kunnen worden vandaag, niet productief en tot nut zijn. Wat met digitaal geld wel het geval zal zijn. Het zal een economische opstoot van jewelste geven, aan de wereldeconomie. De administratie, papierwinkel, fel verminderen ook. Het zal tevens het begin van een nimmer aflatende, eeuwig durende nachtmerrie zijn…

De Staat kijkt mee over onze schouder

Er is echter één groot nadeel zo u wilt aan verbonden, aan zo´n CBDC. Nadeel dan voor wie gehecht is aan privacy. Of geld te verbergen heeft dat grijs of zwart is. De Staat, de Overheid, zal precies weten wat we doen met ons geld..dat eigenlijk dus niet meer ONS geld zal zijn. Die digitale euro, dollar, yen etc. Vadertje Staat en Moedertje Overheid kijken immers mee in onze wallet. Daarom niet constant of dagelijks, maar het is maar dat u het weet. Kunnen we dit tegen gaan, tegen werken? Nee hoor, dus het geeft niet echt wat u mailt aan bovenstaande ECB. 

Soon coming to a place near you

China staat technologisch in deze het allerverst met haar digitale yuan. Eens die ingevoerd wordt, werknaam DC/EP, digital currency/electronic payment, eerder vroeg dan laat, wordt Big Brother een feit. Een zeer trieste realiteit ook. Want aan de controle over het geld, koppelt China dan haar sociale controlesysteem van punten voor goed en slecht gedrag. Jawel, jouw gedrag als rapportcijfer. ´t Is de ultieme natte droom van alle overheden, dus we weten, beseffen wat ons hier ook in Europa te wachten staat? Op termijn, misschien pas binnen jaren maar hoe-dan-ook onderweg? Beware and be prepared! Een gewaarschuwd Nederlander is er twee waard…

4 reacties

 1. “Want aan de controle over het geld, koppelt China dan haar sociale controlesysteem van punten voor goed en slecht gedrag. Jawel, jouw gedrag als rapportcijfer.”

  Tot maart 2020 dacht ik: “Zo’n systeem wordt niets, want de Nederlander zal zich nooit als kleuter laten behandelen.” Wanneer je nu ziet, hoe makkelijk het slavenmasker geaccepteerd wordt, heb ik daar mijn twijfels over. Het verzet in het veel gevaarlijkere China tegen dergelijke maatregelen is zelfs groter.

 2. Niet te geloven, wie legt zich hierbij neer?
  Dit is een surveillancestaat in de maak.
  Weg elk sprankje van privacy.
  Wie herinnert zich nog de kreet: ‘Ik heb niks te verbergen’

 3. Hoe groot is onze kans om te ontsnappen aan Big Brother? Ik denk steeds kleiner als de ontwikkelingen doorgaan zoals ze al een tijdje zijn ingezet. Contant geld verdwijnt volgens de weg van geleidelijkheid. Vanaf 1 januari 2021 nog maar max 3.000 euro aan contante transacties: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/09/25/ministerraad-stemt-in-met-wetsvoorstel-plan-van-aanpak-witwassen . Was daarvoor 10.000 euro. Dit alles in het kader van criminaliteit en witwassen maar intussen komt het overheid en banken goed uit. Alle digitale geldstromen keurig in beeld. Geen bankruns meer als banken gaan wankelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: