De dubieuze rol van ISIS in het Midden Oosten

32

Jonathan Freedland, columnist van The Guardian, schreef: “Never do liberal Zionists feel more torn than when Israël is at war”. “Liberale joden zullen het huidige Israël, met de extreme politieke visie, de continue landjepik strategie en het groeiende racisme onder de eigen bevolking, inmiddels toch tot een halt moeten roepen.” (New York Times; 23-08-2014 p.7). Laten we de situatie in het Midden Oosten eens beschouwelijk en open en eerlijk proberen te verklaren.

Isis

Extremisme neemt de overhand

Elke grote religie en overheid lijkt inmiddels wel te zijn overgenomen door een soort van kwaad extremisme. Het Midden Oosten en inmiddels de gehele wereld, is in de ban van de snel oprukkende ISIS. Zeker na dé internetfilm kaskraker van het jaar met Foley waarin zijn hoofd blijkbaar is afgesneden en breed is uitgemeten in de media (een raar filmpje als je het mij vraagt, maar dat terzijde). ISIS spant wat mij betreft de kroon als het gaat om extremisme. Maar ook het Jodendom heeft met Netanyahu en zijn vrienden een aardig extremistisch leiderschap, gezien zijn passie voor het gebruik van geweld en het openlijk uitspreken van de wens om zijn vijanden te verdelgen. Waar hij vijf jaar geleden nog bereidt was om te praten over vrede is zijn mening nu 360 graden gedraaid: “De oorlog tegen Hamas kan erg lang duren.

Israël is steeds extremer geworden

De huidige politieke kliek in Israël is extreem rechts te noemen, of dit het religieus of orthodoxe zionisme is, is mij niet helemaal duidelijk, maar dat de politieke vrienden van Netanyahu in de Knesset momenteel behoorlijk extreem rechts is doorgeschoten is duidelijk. De roep om totale vernietiging van de inwoners van Gaza is zeer aanwezig, zelfs een lid van de Knesset, Ayalet Shaked, riep op “om de moeders van de Palestijnse slangen te doden”. Ook de maatregelen om demonstreren te verbieden en het recht op vrije meningsuiting steeds minder vrij te maken neemt extreme vormen aan. Een fenomeen dat wereldwijd groeit en de kloof tussen de overheden en de burgers alsmaar vergroot.

De strijd tegen ISIS

Zoals Israël strijd voert met Hamas, zo voert Amerika inmiddels strijdt met ISIS. Israël en Amerika zijn grote bondgenoten en er zijn vele aanwijzingen dat de politiek in Amerika door de jaren heen is overgenomen c.q. geïnfiltreerd door de Zionisten (lees vooral dit artikel). Stel nou dat dat waar is, laten we immers vooral een open en eerlijke gedachtegang houden, dan heeft Amerika een verklaarbare reden om ISIS aan te vallen. Want Obama is duidelijk wat betreft ISIS: “It`s a cancer that has no place in the 21st century”. Handig is het ook, want ISIS heeft in korte tijd de rol op zich genomen van de “extremistische Islam” wat inmiddels de Taliban en Al Qaida (bestaan ze nog?) opgeslokt lijkt te hebben. Nu ook Netanyahu de Hamas vergeleken heeft met ISIS is zo`n beetje alles dat met (extremistisch) Islam te maken heeft bij de ISIS neergelegd en kunnen deze grootmachten zich samen opmaken voor de strijd tegen één gezamenlijke extremistische vijand.

Het grote voordeel van ISIS

Omdat ISIS onlangs een Kalifaat heeft uitgeroepen over zowat het gehele Midden Oosten, is elk land in dit Kalifaat een mogelijk doelwit van landjepik geworden door de Verenigde Staten. Iets wat Israël met Gaza in het klein doet, zeg maar. Dat verklaart ook het statement van US General Dempsey, dat het “nu even niet zo belangrijk is om grenzen te respecteren in de strijd tegen ISIS”. Het bestaan van ISIS en het uitroeien daarvan geeft Amerika (en Israël) blijkbaar een vrijbrief om elk land waar ISIS zich bevindt te bombarderen. Zo kan Amerika ook eindelijk Assad aanvallen zonder dat het zich hoeft te verantwoorden, aangezien ISIS zijn hoofdzetel in Syrië heeft zitten.

“Val ISIS maar aan!”

Door het slimme “marketingbeleid” van ISIS (twitter, facebook en youtube) te combineren met gruwelijke middeleeuwse praktijken is in korte tijd de gehele wereld op de hoogte gesteld van hun bestaan. Met flinke exposure in de mainstream media waar geen ontkomen aan is, is in ieder geval elke westerling ervan overtuigd geraakt dat dit soort gedrag toch écht niet door de beugel kan. “Val maar aan hoor Obama, Merkel, Cameron en Rutte! Bombardeer die landen c.q. ISIS maar plat!”.

Een vrijbrief voor oorlog

Ook Israël staat te popelen om nietsontziend toe te slaan in Gaza. Gesterkt door de gedachte dat de meerderheid van de Westerse bevolking inmiddels achter hen staat om de Islamitische extremist uit te bannen. De gemiddelde westerling veegt, als ik me niet vergis, Hamas, de Taliban en Al Qaida toch op één hoop met het wrede ISIS. Dus zal het hen niet zo veel uitmaken welk deel van die Islamitische landen of groeperingen gebombardeerd worden. “Dat ISIS tuig moeten we toch niet willen met z`n allen…”, en zo lijkt een vrijbrief om het Midden Oosten massaal aan te vallen gecreëerd te zijn door middel van de plotselinge opkomst van ISIS en hun uitgeroepen Kalifaat.

Niets geleerd

Waar houdt dit op? Na decennia lang overleggen en debatteren om een kans op vrede te laten slagen zijn we weer terug bij af. Niets geleerd van de geschiedenis en alsmaar op zoek naar een mogelijkheid om vrede af te ketsen van beide kanten is het nu dan eindelijk zo ver voor onze politieke leiders. Een massale aanval op dit keer de ISIS, lijkt aanstaande. Met alle gevolgen van dien. ISIS heeft als bijkomend voordeel voor zijn tegenstanders natuurlijk ook dat het zich niet alleen in het Midden Oosten bevindt, maar ook binnen de eigen landsgrenzen middels de terugkerende Jihadstrijders waardoor het wachten is op een gruwelijke aanslag in het Westen. Het is allang oorlog tussen het Westen en de Islam en het valt op dat ISIS wel erg veel plotseling opdoemende voordelen heeft voor zowel Israël als Amerika om voor eens en voor altijd de strijd met de Islam aan te gaan, met goedkeuring van de eigen bevolking. Verdeel en heers.

Is ISIS nu wel of geen complot?

Had Yasmina Haifi gelijk toen ze zei dat ISIS een zionistisch complot is? Ik zelf hou me verre van dit soort uitspraken, maar als we bovenstaande beschrijvingen in het achterhoofd houden stoort het me toch dat de zogenaamde feiten van haar “ontdekking” in de media niet zijn onderzocht en niet besproken zijn en dat ISIS wel degelijk bepaalde voordelen heeft voor de drang van Amerika en Israël om deze landen aan te vallen. Yasmina Haifi is zonder enig tegengeluid aan de kant geschoven en voor gek verklaard. Naast het feit dat ISIS zo ontzettend veel besproken is in de media en hierdoor veel angst heeft gezaaid onder de westerse bevolking, is er geen enkele rechtschapen moslim, christen en burger die oorlog wil. Onze leiders daarentegen lijken er veel voor over te hebben om ons burgers in een spiraal van geweld te wringen. Had ik de situatie in Oekraïne al genoemd…?