Minister-president Tsipras en zijn minister van Financiën Varoufakis hebben dit weekend nog eens meer dan duidelijk gemaakt dat ze niet langer mee willen werken aan het door de EU en de Eurozone opgezette plan om de Grieken “te redden”. Na een kennismakingsronde in Europa, waarin ze dagelijks werden bedreigd met Sodom en Gomorra als ze niet heel snel van mening zouden veranderen, zijn ze nog meer overtuigd geraakt van de juistheid van de door hen uitgedachte strategie. Niet nog meer schulden aangaan, zorgen voor tijdelijke speelruimte om het hoofd boven water te kunnen houden en Griekenland nu echt herstructureren.

EU voorbij

Hard tegen hard waarbij niemand weet wat de uitkomst is

Als er op dit moment één ding zeker is dan is dat wel dat er, met de Europese burgers als onderpand hevig wordt gegokt. Met onze toekomst als inzet, hebben de op dit moment machtigste Euro-fielen besloten dat na vele berekeningen en enorme, uiterst slimme voorbereidingen, Europa de inslag van de asteroïde “Hellas” goed kan verdragen en de effecten daarvan kan opvangen. Na de klap zal alles duidelijk worden.

Eén wat nooit één zal zijn

De landen in Europa tot één geheel willen samensmeden is een onmogelijke opgave. Niet voor niets wordt het wel het gebied van de duizend grenzen genoemd. De verschillen in volksaard, cultuur en ontwikkeling zijn enorm, waarbij ieder graag het zijne wil behouden. Wie denkt dat de dynamiek van het leven volkomen in regels en afspraken is vast te leggen, die staat wel heel erg ver af van wat de natuur en de spirituele mens wordt genoemd.

De natuur is een geheel van energiestromen. Deze energie, die qi wordt genoemd, veroorzaakt de voortdurende veranderingen in de natuur. Tao is het patroon waarlangs de veranderingen zich voltrekken. De mens hoort in harmonie met de tao te leven, om het evenwicht niet te verstoren. Wu wei.

Griekenland, de Oekraïne en Rusland, HSBC

Harmonie vergeet het maar. Wie om zich heen kijkt dit ziet dat de problemen alsmaar groter worden. De rijken blijven hun inkomsten en vermogens verzwijgen en de bankiers, die ook graag rijk willen zijn, doen daar dapper aan mee. De Zwitserse tak van de Britse bank HSBC zou meer dan 75 miljard geld in kas hebben gehad. Onder de klanten zouden zich politici uit tal van landen bevinden.

Griekenland is failliet. De Oekraïne, wat dat begrip dan ook mag inhouden, is feitelijk failliet. Poetin moet de knieën, waarbij er kennelijk een opinie is dat als er maar genoeg economische en verbale druk is hij wel zal luisteren en gehoorzamen. Vechten met de Russische Beer. Wie zit daar op te wachten? Eén Europa, één geheel, één economie, één politieke- en fiscale unie, allen voor één en één voor allen. Wat niet natuurlijk is zal nooit natuurlijk worden. Het brengt ons alleen maar verder weg van onze oorsprong.

Grexit en de Boter op het hoofd

Een Grieks faillissement gekoppeld aan de terugkeer naar de Drachme zal een enorm effect hebben op de euro en Europa. De koers van de euro zal omhoogspringen, gekoppeld aan het inzakken van de export. Dit is nadelig voor zowel de zuidelijke als de noordelijke EU-landen. De te betalen rente op staatslening zal stijgen omdat de onzekerheid over landen als o.a. Portugal, Italië en Frankrijk, drastisch toeneemt. De paar miljard die de nieuwe Griekse regering nu extra vraagt valt in het niets vergeleken met de uiteindelijke totale kosten van een Grexit. Vele van de inmiddels verdwenen en nog zittende politici hebben meer dan boter op hun hoofd. Men wist heel goed hoe Griekenland er in het verleden voorstond en heeft, voor eigen gewin, toch gedaan wat eigenlijk niet kon, of nagelaten wat wel had moeten gebeuren. Opportunisme ten top. Een schandblok is wel het minst wat zij verdienen.

En de Grieken? De nieuwe regering kan zich geen enkel gezichtsverlies ten opzichte van zijn eigen bevolking veroorloven. Tsipras en Varoufakis hebben afgelopen zondag nog eens duidelijke lijnen getrokken. Tot hier en niet verder. Zij moeten en zullen bereid zijn om tot het uiterste te gaan. Ik las in het ZeroHedgeblog een prachtige zin die dat illustreert.

it is only after we have lost everything,

that we are free to do anything.”

34 reacties

  1. Griekenland gaat uit de euro en ik op vrees een grote kans op een burgeroorlog daar als dit gerommel verder gaat.Grieks volk is het zat! En terecht naar mijn mening.

  2. Het zou zo maar kunnen dat op het laatste moment alsnog een compromis wordt gesloten tussen Griekenland en de EU. Vergeet niet dat politici vaak anders handelen dan ze eerder gezegd hebben. Het bekende kiezersbedrog. Tsipras en Varoufakis zullen mogelijk tot inzicht komen dat alleen verder gaan zonder de euro en zonder geld een enorme klapper is voor de Griekse economie. Ze krijgen nergens geld op de kapitaalmarkt en kunnen daarom niet investeren. Een uitzichtloze situatie. Er wordt weer te lang door gerommeld en mogelijk volgt weer uitstel van executie.

    1. En niet te vergeten, bij een nieuwe start met de Drachme die totaal niets waard is zou je goedkoop kunnen uitvoeren. Maar daarvoor moet je eerst investeren en innoveren en dat kost direct veel geld. En dat is er niet. Het invoeren van producten is met een goedkope drachme ook onbetaalbaar voor die arme Grieken. Ik acht ze daarom zonder de EU reddeloos verloren. Maar aan de andere kant, wanneer wij verder gaan met de Grieken is op den duur de hele muntunie reddeloos verloren.

    2. Bij Alexis en Yanis aan tafel

      Alexis, wat willen jullie als minimum bereiken voor de Grieken en Griekenland? A. Voor ons is het meer dan duidelijk. We willen en moeten handelen op basis van een nieuw paradigma, namelijk licht aan de hemel en hoop voor ons volk. Op papier niet nog meer schulden. Wij hebben tijd nodig om nieuw beleid vorm te geven en in uitvoering te brengen. We vragen niet meer dan een overbruggingsfinanciering en het uitsmeren van onze schulden over lange tijd met rentebetaling gekoppeld aan onze economische ontwikkeling. We weten dat vele bestuurders en politici in de EU van mening zijn dat wij moeten boeten voor de fouten van ons volk, in het bijzonder de regerenden, in het verleden. Daar komen we niet verder mee. We hebben eigenlijk niets meer te verliezen kunnen alleen nog vooruit op een wijze zoals wij die aan onze kiezers en het Griekse Volk hebben beloofd.

      Yanis, hoe ziet jouw speltheorie om te bereiken wat jullie willen, er uit? Y. Eigenlijk is het simpel. Wij staan als klein tegen groot. We hebben op de één of andere wijze alles te verliezen. Een Grexit zou ons veel pijn doen maar ook redelijk voorspelbare effecten hebben en nieuwe hoop brengen. Voor de EU als geheel weet niemand hoe dan de bal zal gaan rollen en wat daar uiteindelijk de kosten van zullen zijn. Alexis en ik hebben voldoende laten merken dat het water aan onze lippen staat en dat we tot alles bereid zijn om onze plannen te verwezenlijken. Dit inclusief het drukken op de rode knop om een Grexit te laten plaatsvinden. We denken en hopen echter dat dit niet nodig zal zijn. Mijn verwachting is dat de regeringsleiders uiteindelijk het zekere voor het onzekere kiezen en ons gelegenheid geven om te laten zien dat we echt kunnen hervormen. Er zullen veel ingewikkelde woorden en termen moeten worden bedacht om ieder zonder gezichtsverlies te kunnen laten zeggen dat daarmee het voor de EU beste resultaat is behaald. Wij gaan er voor en zullen deze week zien welke kant het op gaat.

  3. Wat ik trouwens wel mooi vind van die nieuwe minister van financien in Griekenland is dat hij niet meegaat in het spelletje van de elite. Hij speelt wellicht hoog spel, maar staat er wel voor en laat zich niet intimideren. Dat is nieuw, want de rest van de poppetjes dansen nog altijd naar de pijpen van de bankiers. Daar wil het nieuwe politieke Griekenland niets van weten.

    Ook nog een beetje bluffen naar de hoge heren, ik vind het wel mooi. Natuurlijk een open deur, want de euro gaat crashen als een baksteen als Griekenland eruit statpt. Dan is namelijk het hek van de dam. De vraag is dat niet meer of er iemand volgt, maar wie er als eerste volgt. http://www.reuters.com/article/2015/02/08/us-eurozone-greece-varoufakis-idUSKBN0LC0QO20150208

  4. Podemos; 100.000 op de been in Madrid vorige week. Schuld op schuld begint te falen, de massa, waarvan velen inderdaad niets te veliezen hebben, komt in beweging. TBTF heeft 2 jaar de tijd gehad om de grootste risico’s van de bankbalansen te halen en over te hevelen naar de publieke balans.
    Spanje en Italie zijn te groot voor deze trucages; Draghi zal moeten printen als een idioot om de eurobanken overeind te houden, Deutsche Bank met haar blootstelling aan derivaten van €52 biljoen o.a. heeft het potentieel om heel Duitsland op te blazen. Zou zomaar kunnen dat we weer de nationale muntjes invoeren na een vette banken en landencrisis. Krimp, peak cheap fossils en veuls te veul schuld gaan niet samen biflaten. Dit jaar?

  5. Belofte maakt schuld , Griekenland zal hun nieuw gekozen volksvertegenwoordigers hieraan houden , gezichtsverlies is nu geen optie daar alle ogen gericht staan op whats next Greece .
    Ik ben niet gerust op een Grexit , als dit nu een keer waarheid zou worden dan gaat er een groot startschot af, als begin van afbraak de EU met machtsblok Brussel .
    Normaal gesproken zou dat de enige actie kunnen zijn met als gevolg , een domino effect .
    Waarom komt dan steeds bij mij de gedachte op Stuped Whisfull Thinking .
    Ik vertrouw geen een politieke partij meer .
    Vaak , zo niet altijd leveren zij onmiddellijk hun verkiezings beloftes in om maar geen breekpunt te leveren bij een coalitie vorming , dit noem ik gewoon al volksverlakkerij .
    Let maar op ze doen het allemaal .
    Dan gaan ze allemaal een beetje voor de bühne schreeuwen om het volk zogenaamd te laten zien waarvoor zij op het pluche zitten met hun riante salaris en wachtgeldvoorzieningen .
    Minister-president Tsipras en zijn minister van Financiën Varoufakis zijn ook ambtenaren in het pluche , dus ??? geen haar beter dan hun collega’s .
    M.a.w. schreeuwen ook een beetje voor de bühne , doen druk waarvoor zij gekozen zijn , maar een zak met geld laat men niet liggen dus !!!!!!!! geloof mij nu maar geen Grexit .
    Soms heeft het wat weg van een toneel spel om het publiek te vermaken , maar de soep word nooit zo heet gegeten als hij opgediend word .
    Mocht het wel slagen stel ik gelijk mijn stelling bij en gaat alsnog de lof trompet schallen voor de Grieken met een echte kreet ”Chapeau” !!!!!!!!!!

  6. Komt de ‘Grexit’ er nu echt? David Cameron bereidt zich voor!

    De Britse premier David Cameron overlegt maandag over het mogelijke vertrek van Griekenland uit de eurozone. Samen met het ministerie van Financiën en de Bank of England worden de plannen voor een eventuele ‘Grexit’ opnieuw beoordeeld.

    Dat zegt de woordvoerder van de premier tegen The Telegraph. ‘We moeten serieus rekening houden met de mogelijkheid.’ http://www.elsevier.nl/Europese-Unie/achtergrond/2015/2/Komt-de-Grexit-er-nu-echt-David-Cameron-bereidt-zich-voor-1702051W/

  7. Een voorspelling van een Grexit en de gevolgen.
    Van de ene dag de euro terug naar de Griekse centrale bank en inwisselen voor de Drachme? Dat denk ik niet en is ook erg onwaarschijnlijk. Ik verwacht dat er een periode van transitie ingebouwd zal worden van twee valuta als wettelijk betaalmiddel naast elkaar voor een periode van bijvoorbeeld een of twee jaar. Vooral om een bankrun te voorkomen en harde valuta binnen te blijven halen. Dat gaat meestal prima en heeft in Brazilië al meermaals plaatsgevonden o.a. met de herevaluatie van de braziliaanse munten Cruzeiro, Novo Cruzeiro en de huidige Real ten tijden van het cabinet Fernando Collor de Mello en later Fernando Henrique Cardoso. Ook met de invoering van de nieuwe franse frank onder Charles de Gaulle. Allemaal zonder chaos, twee prijskaartjes in de winkels en twee kassa’s.

    De Griekse overheid kiest wellicht de koers van de drachme kunstmatig hoog te houden door deze aan de euro te koppelen. Dat gaat de Griekse centrale bank maandelijks heel erg veel geld kosten als er meteen devaluatie gaat ontstaan maar dat ze waarschijnlijk eerst ergens op de markt weer proberen te lenen. Mijn keus zou dat even nog niet zijn als dat überhaupt de Grieken al lukt. Dit is ook maar kort vol te houden maar essentieel voor het vertrouwen. Grieken zullen toeristen verplichten af te rekenen in drachmen en prijzen zullen waarschijnlijk gigantisch gaan stijgen voor toeristen.
    Wanneer er een Griekse euro-exit plaatsvindt is er de rest van de muntunie alles aangelegen dit op een rustige en discrete manier te laten verlopen omdat de chaos (die overigens vooral door onze leugenachtige machthebbers zelf wordt voorspeld) en een mega bankrun volken uit andere zwakke eurolanden kan aansporen tot een eigen exit.
    Griekenland zal waarschijnlijk deze weken al buiten de unie gaan shoppen naar investeerder om kapitaalinjecties rond te krijgen om de eerste dip op te vangen. Het voordeel is dat Griekenland geografisch gunstig is gelegen en dat landen als China daar voordeel mee kan doen. De ECB, het IMF, de Trojka worden voorlopig de wacht aangezet door Griekenland want van een kale kip valt niet te plukken. Uiteindelijk is de hele Euro ten dode opgeschreven en is dit slechts uitstel van executie.

  8. Ook ik geloof geen enkele politieke partij en denk dat een oplossing met behoudt van de Euro dweilen met de kraan open is. Daarbij ken ik de Griekse mentaliteit een beetje en die is dat men normaal gesproken zou zwichten voor de illussie van nieuwe euro’s en dat dan verkopen als winst richting haar kiezers (beetje zoals de rest doet), maar de Griek is ook koppig en ergens speelt het idee dat de huidige regering een voor de EU heersers vreemde eend is.
    Daarbij oogt de min. v. fin. niet alleen sterk, maar ook kundig. Nu zijn studies als economie het minst bruikbaar om de toekomst te begeleiden/voorspellen, doch in dit geval is de kennis en het feit dat Yanis aan de knoppen zit en vreemde twist in het geheel.

    m.i. is exit Euro en EU-zone voor de mens daar geen Grieks drama. De reele inkomsten voor de burger vloeien voor een groote gedeelte uit het toerisme en de rijke landbouw(grond) blijft ook produceren. Producten en diensten die het volk gunstig zijn. Verdwijnen die? Volgens mij niet. En naast de drachme kan men dit aanbieden/verkopen voor gelijk welke andere tegenprestatie. Roebels, goud, dollars, diensten (barter) enz.
    Andere grootbedrijven vallen ten goede aan de regering/staatskas. (zo heb ik begrepen is het plan)
    Ja, ik weet het is een beetje kort door de bocht, maar baas in eigen huis gaat meer opleveren dan het kost.

    En de uitkomst voor de euro? Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekoemst 🙂

    Mijn voorzichtige voorspelling:
    Spannende tijden,waarin de banken hun bestaansrecht hebben overspeeld o.a. door massale druk van een ontwakende wereldwijde bevolking, politiek (eindelijk) verantwoordelijk gesteld kan gaan worden en grootbedrijven ter verantwoording geroepen kunnen worden voor de jarenlange belastingontwijking in het land van oorsprong. Als dergelijke bedrijven werkelijk belast worden (met een nieuwe valuta etc.) kan de belastingdruk op het volk drastisch naar beneden.Misschien kan men zichzelf hierdoor wat loskoppelen van het foute idee dat economie uit consumeren dient te bestaan. (met dank aan Alan Greenspan, die dit de massa wijsgemaakt heeft ergens midden jaren negentig, als ik me goed herinner -1996?)

    Leve de revolutie! En laten we hopen dat het volk niet de bloeddorst ontwikkeld als tijdens de opstand van Robespierre 😉

  9. DE hele euro is een grote flop !!!!! Bijna iedereen wordt de armoede ingedrukt…ik hoop dat de euro klapt en dat iedereen zijn/haar eigen munt terugkrijgt. Er is geeneens een referendum gehouden destijds om de euro in te voeren…het is een grote ellende!!!

  10. Wat vele biflaten hier zeggen is in veel gevallen eerder de wens van de gedachte dan een werkelijkheid. Ik zie het hele spel van EU vs Griekenland meer iets voor de buhne. De EU en Griekenland gaan er gewoon uitkomen. Beetje geven en nemen. De bal kan nog ver genoeg vooruit worden getrapt. De lijnen van het voetbalveld zijn slechts denkbeeldig en kan je dus gewoon wat verder oprekken. Sterker waarom zou je niet tot de oneindigheid door kunnen gaan met geld creatie. Het gebeurd in feite al in Japan.

    1. Beste Wim, dat is juist, in theorie.
      Maar er zijn een aantal zeer grote problemen in de EU!
      De volledige ontmanteling van de zorgstaat die door de private sector overgenomen is sinds het cabinet Joop den Uyl.
      De de enorme private schuldenberg die bij werkloosheid een enorm groot probleem gaat worden, oplopende sociale lasten, het afbouwen van het ontslagrecht.

      Er is wezenlijk niet zoveel mis met een gezamenlijke munt behalve dan dat de EU leiders en Brussel zelf een bom hebben gelegd onder die Euro door wanbeleid, gebrek aan visie, het stelselmatig manipuleren van cijfers, brandjes blussen, leugens en door omkoping door multinationals.

      De 3% norm is voor de meeste landen niet haalbaar en dan ondergraaf je het vertrouwen bij de burger doordat ze aan de bedelstaf geraken en dat corporate businesses en hun aandeelhouders (lees banken) alleen maar rijker zijn geworden.

      Belastingontwijking is een enorm probleem, zoals de Griekse elite amper tot geen belasting betaalde doen grote brievenbus bedrijven dat evenmin. In ongeveer 30 jaar is de vennootschapsbelasting voor grote bedrijven in de toenmalige Benelux en later EEG van 48% naar minder dan 5% gegaan, voor elkaar gekregen door lobbyen in Brussel. De zogenoemde gegenereerde werkgelegenheid door die bedrijven is pure flauwekul en is zand in de ogen van de EU burger die het eind van de maand amper of net niet haalt.
      In grote steden als Amsterdam en Rotterdam leeft 13,9 % van de kinderen onvoldoende te eten. Grote multinationals vergeten dat ze bestaansrecht hebben doordat burgers de consument zijn, direct of indirect. Het uitmergelen van de samenleving gaat ze uiteindelijk opbreken doordat mensen uit de winkels als V&D weg blijven want het geld is op. Geldcreatie door QE heeft nooit geleid tot groei van het besteedbaar inkomen van burgers, integendeel. Beurzen en banken varen er juist zeer wel bij. Dat is de essentie.

      1. @BRAM ik kan het volledig met je eens zijn. Het punt wat ik wilde maken is dat de bal nog een behoorlijk stuk verder kan worden getrapt voordat mensen hier in Noord Europa misschien in opstand zullen gaan komen. De massa hebben het hier nog best goed. Ik denk dan eerder aan tientallen jaren dan aan maanden. Er wordt nog simpel heers en verdeel gespeeld. Gewone Grieken die water tot de mond staat worden de veel gewone mensen, ook in mijn omgeving, als luie profiteurs gezien. Daarnaast ze je ook een opbouw richting oorlog met Rusland. Want oorlogen zijn natuurlijk ook goede afleiders van problemen en smeden eenheid. Ik zie dat laatste zelfs nog eerder gebeuren dan de ineenstorting van de EU.

        1. We zijn alvast benieuwd wat het worden zal, stel dat straks de Amerikanen neerdalen nabij Rusland. Welke gewone mens vraagt hier allemaal om?

          1. Ik in elk geval niet. Maar in de media lees je toch steeds feller wat voor erge dingen die Russen uithalen. Las onlangs nog dat Putin een of andere ziekte had. Etc.
            Ik denk dat de politiek hoopt een soort wij EU-ers gevoel denkt te bereiken met een oorlog. Want de expansiedrift van de Russen moet ingedamd worden. Soort effect dat je ook in de VS ziet dat als er iets tegen de VS gericht gebeurd alle neuzen gelijk dezelfde kant op gaan staan.
            Persoonlijk denk ik dat dit een misvatting is de meeste “gewone” mensen in de EU totaal geef behoefte aan confrontaties hebben. De ironie is dat de EU burger juist door beleid van pacificatie en individualisering waarin de media een grote rol spelen heel veel moeite heeft om zaken als oorlogen door te drukken. Er is nauwelijsk animo voor dit soort zaken vermoed ik. Praktisch komt daar nog bij dat de EU niet eens een fatsoenlijk leger heeft.

          2. Mee eens Wim, slechts een enkeling is met dergelijke machtsspelletjes bezig. Bizar genoeg zijn dat diegenen die wij verkozen hebben, door media ontstaat al snel de perceptie dat heel de wereld bestaat uit beesten met narcistisch gedrag. Jammer genoeg lijken we ons te verankeren aan een dergelijk idee, de impasse compleet.

    2. Biflaten gebruiken economische tools in functie van het geheel en het welzijn van ons allen, op deze manier komen ze vrij eenvoudig tot een hele reeks van oplossingen die technisch perfect mogelijk zijn. Anders gezegd, wat sommigen ‘realisme’ noemen is gewoon de logische uitkomst wanneer economie geamputeerd wordt van haar beginselen, economie wordt dan als een tragische grap. Psychologen omschrijven het als een auto-immuunziekte die mensen laat ageren alsof ze nooit geleerd hebben wat het is om sociaal te zijn. De werkelijkheid die je vandaag ziet is derhalve ook maar een gedachte, qua dynamiek of methodiek geen verschil. Inmiddels vliegen we naar Mars om water te halen maar onze boekhouding op orde krijgen blijkt voor sommigen een onmogelijke opgave, het geeft te denken. En dat is helemaal niet moeilijk om te begrijpen, hordenlopen in spreidstand kan nu eenmaal verschrikkelijk veel pijn doen.

      1. @Werner Juist. Ik geloof echter niet dat technisch perfect uitvoerbare oplossingen zomaar simpel zijn te implementeren. Ik ben wat dat betreft een pessimist, iets met human condition…
        Als je het grote geheel bekijkt zie ik dat we sinds de 60s/ 70s al in een totaal irrationele wereld zijn aanbeland, die vaak elke logica tart en haaks staat op maakbaarheids principes van wat ik idealisten zou willen noemen.
        In feite weet je, als we het over economie hebben, niet wat er gebeurd als je a of b doet. We zitten in een fase waarin maar wat aangerotzooid wordt, effecten en bijeffecten zie je pas in de praktijk. Simpel voorbeeld accijnsverhogingen om meer belastingen binnen te halen werken bij zaken als sigaretten echter met benzine blijken “opeens” veel pomphouders aan de grens in problemen te komen. Elk persoon met gezond verstand had dat natuurlijk aan zien kunnen komen, maar bij sigaretten kan het blijkbaar wel.

        1. Zoiets Wim, als pessimisme zegeviert dan kan je alle technisch perfecte oplossingen gewoon in de schuif leggen. We hoeven dan enkel te wachten tot er nog eens iemand een oproep doet naar oplossingen. Als het pessimisme dan terug zegeviert, wederom in de schuif. Mits toepassing van biflatie lossen we het ene probleem na het andere op, technisch geen probleem. Ergo, het is erg gesteld met die ‘human condition’, het is als strijden tegen windmolens, quasi letterlijk. De stapel oplossingen wordt steeds groter.

          1. Werner , de pessimist is altijd onder de mensheid geweest , noem het maar de tegenhanger van idee of raad .
            Maar een voorstelling van de pessimist in wantrouwen kan ik mij ook inleven als ik het denk en werkniveau van 2 borrelnootjes bij onze volksvertegenwoordigers waarneem .
            Hun studie van en door tijdsgenoten is met de paplepel ingebracht waarbij er nooit verder is gekeken dan de schutting .
            Over de schutting kijken ( visie verbreden ) is bij hun nooit aangeleerd .
            In de moderne wereld noemen wij dat tunnelvisie , in mijn ogen de ziekte waar zij dan aan lijden .

            Het is als strijden tegen windmolens, quasi letterlijk en de
            stapel oplossingen wordt steeds groter , is een mooie reactie op Wim .
            Mag ik dan de veronderstelling maken dat de oplossingen altijd van de burger af komen die kritisch er tegenaan kijken , en de luie regenten kliek altijd met andermans veren pronkt .

          2. Met pessimist bedoel ik dat ik niet geloof dat de mens een moreel kompas heeft, maw dat hij niet tot het “goede” is geneigd. Juist daarom is het van belang dat we een maatschappij met regels in elkaar zetten die je als fair kunt bestempelen.

          3. Beste Rinus, die oplossingen staan in de boekjes economie maar we vermoeden dat daar inmiddels veel van vergeten is, gebeurt al eens. De stapel wordt enkel groter omdat we steeds meer varianten van hetzelfde kunnen verzinnen. Maar om het bij pessimisme te houden, we hebben nu een wetsvoorstel ingediend om onderwijs af te schaffen. Volledig eens wat die schuttingen betreft, het is alsof evolutie komt met bewustzijnsvernauwing maar toch loopt de wereld bol van de experten in de economie. We twijfelen wat, misschien toch maar zakjapanner even opzij leggen en het logische boerenverstand re-activeren?

        2. Beste Wim, welke expansiedrift bedoel je precies? Welke landen is Rusland de afgelopen 20 jaar binnengevallen? Juist. De VS geven per jaar 750 miljard dollar uit aan defensie en hebben over de hele wereld basissen, vliegdekschepen, duikboten, allemaal met kernwapens. 750 miljard is exclusief de kosten van de binnenlandse diensten, veiligheid, politie enz. Die expansiedrift komt van de VS en het bondgenootschap zelf. Amerika voert de laatste 75 jaar onafgebroken wel ergens oorlog. Ik kan je verzekeren dat het niets met veiligheid te maken heeft. Obama is de grootste aan defensie uitgever in de geschiedenis van de VS, en dat is meer dan alle landen inclusief Rusland, China en de hele EU samen opgeteld uitgeven aan defensie! Amerika heeft de coup in Oekraïne gefinancierd met 15 miljoen dollar. Russische expansiedrift? Ik dacht het niet.

          1. Volgens lees je me te letterlijk. We krijgen te horen dat Rusland met expansiedrift bezig is wat als voorwendsel kan gebruikt worden voor een oorlog.
            Aan de andere kant is Rusland natuurlijk wel z’n invloedsfeer aan het zeker stellen. En dan kom je toch op een punt als even de Krim inpikken. Natuurlijk doen de EU en VS ook niets anders dan dat. Volgens mij kan je moeilijk zeggen dat beide of een van de partijen eerlijk of goed bezig is.
            Het enige wat ik persoonlijk totaal niet begrijp is waarom de EU zoveel geld pompt in de Oekraine, een land met een regiem dat corrupter is dan wat dan ook in de Westerse wereld. Als de Grieken al een bodemloze punt zijn, dan is de Oekraine dat in het kwadraat.

          2. Wim op 10 februari 2015 14:06, kijk eerst even naar de USA met haar NATO en andere slependragers. Da’s pas imperialisme. Gladio, Economic Hitmen… Ik zou maar beter niet naar de Russen wijzen binnen deze context.

  11. Mensen, ik durf toch nog te reageren na de laatste “Clash” met Koen, hier op biflatie.

    Af en toe lees ik hier nog maar ondertussen heb ik me helemaal afgezonderd en kijk eigenlijk geen nieuws meer. Dat geeft een hoop rust mag ik wel stellen. Het is een aanrader.

    Ondertussen wordt ik steeds blijer dat ik in het verleden de beslissing nam om weg te gaan uit nl en dat ik nu het leven kan leiden wat ik nu leid, en geen lange ij maar een extra korte.
    Het was iets wat ik al heel mijn leven wilde, eigenlijk een rustig leven in een gebied met weinig mensen waar je de mogelijkheid hebt om te doen wat je wilt. Niet voor iedereen mogelijk zeggen ze maar het is ieder zijn weg.
    Alle grappige vooroordelen ten spijt, koud, lange winters, enz enz , (terwijl er zomers meer zonuren zijn dan in nederland) zie ik hier een leven dat niet interessant is voor de grijpmachine om in te graaien. Er zijn te weinig mensen om er profijt van te hebben.
    En als ik uit mijn raam kijk hier lijkt het alsof ik in een walt disney film ben beland 🙂
    Ondertussen heb ik maar een paar honderd euro nodig om in mijn levensonderhoud te voorzien en dat zal gaandeweg gereduceerd worden door het hebben van dieren en het kweken van eigen eten, jagen/vallen zetten en vissen.

    Klinkt allemaal raar vanuit het “geregelde” kleine stukje wat nederland heet, maar hier in norrland kan het.

    Er staan hier nog legio huizen te koop, een huis met land voor 10.000 euro, dus doe er je voordeel mee zou ik zeggen. Dat zet meer zoden aan de dijk voor jezelf dan je neus constant in de matrix te steken en te vertellen dat het nep is waar ie inzit 🙂

    Groeten en het beste voor jullie allen.

    1. 1 “klein” dingetje moet je wel in de gaten houden, als er wat is dat kapot is , moet je niet naar mamma bellen hier. De mentaliteit van elkaar helpen is hier groot, maar dat is omdat mede omdat iedereen hier op eigen benen staat.
      Door eigen fout had ik hier een bevroren waterbron-voorziening, en mijn buurman kwam helpen maar het is nog steeds niet helemaal opgelost en voor de oplossing zal ik zelf moeten zorgen door een onderdeel te vervangen.
      Er is ook weinig werk..regulier… dus je moet wel wat kunnen om het beetje geld wat je nodig hebt zelf te verdienen door een dienst waar gebrek aan is.
      Ikzelf repareer en verkoop 2ehands en nieuw witgoed en ik repareer ook computers en andere electronica. Maw je moet wat kunnen om het weinige geld wat je hier nodig hebt te genereren in het begin. Alles wat ik extra verdien buiten mijn levensonderhoud zal ik hier investeren om nog meer los te komen van de matrix, maar je moet ergens beginnen.

      Spreekt het je aan? kijk eens op hemnet.se of op blocket.se , en als je er idee in hebt, zou ik zeggen : ga ervoor! Uit eigen ervaring kan ik niet anders melden.

      The future is whatever you make it, so make it a good one 🙂

      1. @artikel, @Madman,

        @artikel,

        Boetes over de gehele EU op de deurmat:

        http://www.telegraaf.nl/dft/geld/consument/23670601/Ook_Britse_boetes_op_de_mat.html

        Hier reageert iemand heel toepasselijk:

        Zie je nou wel dat de EU ons samenbrengt !

        @Madman,

        Ik mag graag van dit soort reacties van je lezen dus negeren die reacties als ‘Trek je eigen conclusies’ Let een beetje op wat je schrijft en gewoon blijven reageren wat mij betreft !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: