Deze onderstaande grafiek gaat al geruime tijd richting het Noorden. Letterlijk en figuurlijk, want steeds meer mensen in de noordelijke landen van Europa verliezen hun baan. Inmiddels zijn er 26 miljoen werklozen in Europa. Er verdwenen deze week zomaar weer 4.700 banen bij Siemens, 6.000 banen bij Bankia, 900 banen bij Tata Steel en 2.900 Engelse ambtenaren moeten ook op zoek naar nieuw werk, maar niet voordat de zijn meegeteld in de nieuwe werkloosheidcijfers.

grafiek werklozen europa

Werkloosheidspercentage naar 11,7%

Zowel in de eurozone als in de 27 landen van de EU steeg het werkloosheidspercentage in oktober 2012. In de landen van de euro kwam het werkloosheidspercentage uit op 11,7%. Dit is een nieuw record. In de EU27 steeg het werkloosheidscijfer naar 10,7%. Er zijn momenteel ongeveer 26 miljoen Europeanen werkloos, waarvan er 18,7 miljoen in de eurozone wonen.

6.800 nieuwe werklozen per dag

In vergelijking met september 2012 steeg het aantal werklozen in Europa met 204.000, waarvan er 173.000 in de eurozone wonen. Per dag kwamen er in oktober 6.800 werklozen bij. In vergelijking met een jaar geleden, dus met oktober 2011, steeg de werkloosheid in Europa met ongeveer 2,2 miljoen personen. Het laagste werkloosheidscijfer werd gemeten in Oostenrijk (4,3%), Luxemburg (5,1%), Duitsland (5,4%) en Nederland (5,5%).

Spanje en Griekenland

De landen die te maken hebben met het hoogste werkloosheidscijfer zijn niet geheel onverwachts Spanje (26,2%) en Griekenland (25,4%). Ook nog even een update over de jeugdwerkloosheid in Griekenland en Spanje, want er lijkt maar geen einde te komen aan de stijging van de werkloosheid onder jongeren aldaar. In Griekenland heeft 57% van de jongeren onder 25 jaar geen werk. Spanje volgt op de voet met een een jeugdwerkloosheidspercentage van 55,9%.

33 reacties

 1. Er zijn geen leiders met verre horizon visie. Met weemoed kijk ik nog wel eens naar filmpjes van Pim Fortuyn (toekomst visie) en Rienk Kamer (wat zijn de mogelijkheden).

 2. Ik zal u mijn uitgebreide visie geven op de arbeidsmarkt.

  Als er geen werk is moet je niet gaan werken. En al helemaal geen werk creeeren, dat doen apen niet eens.

 3. Heb net dat nieuwe boekje van willem middelkoop gelezen maar die stelt dus dat de FED een privebank is met als eigenaren de grote amerikaanse wallstreetbanken.
  We weten inmiddels dat het derivatenkankergezwelletje redelijk goed uitgezaaid is in de bankenwereld. Het kan dus zo zijn dat die fed en die andere amerikaanse banken o.a. de financiele octopus gebruikt om bepaald gedrag uiteindelijk te zien bij bepaalde landen.
  Stel dat die mensen die grootaandeelhouder zijn bij hun amerikaanse bank een bepaald geloof hebben.
  Dan ben ik wel heel benieuwd wat voor geloof die lui hebben.
  Ik weet niet goed of deze link oftopic is:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1086806/2010/02/01/DNA-wijzigt-joodse-geschiedenis.dhtml

  Maar ik wilde m toch even plaatsen aangezien er een forumlid is met de naam ktm die erg vaak het woordje kazaren heeft gebruik.
  Nu ik dit artikel gelezen heb, begrijp ik dat woord veel beter.

  In ieder geval is mijn karremansgevoel voor vandaag dat er dus echt wel partijen zijn die belang hebben bij oorlog en daar vaak een aanleiding voor nodig hebben zodat meeerdere landen daar aan mee gaan doen.

  Het palestijns-israelische conflct leent zich daar uitermate goed voor.
  En is vaak ook zo dat banken de geldpersen weer maximaal kunnen laten draaien als de hele boel kapotgeschoten wordt.
  Wellicht wordt het toch steeds belangrijker om in belangen te gaan denken, wil je de financieel economische omgeving waar je als individue inleeft, gaan begrijpen.
  (centrale) banken en economie enzo kunnen wellicht toch gebruikt worden als een middel (of een van de middelen) om bepaalde doelen te verwezenlijken.

  hmm volgens mij heb ik toch een ontopic draai aan de link weten te geven…

 4. Hoi mensen, ik snap ook niet dat we , nadat verschillende reacties werden verwijderd, hier wel mogen praten over de symptomen van de economische ontwikkelingen, maar niet mogen praten over de oorzaken.

  Met andere woorden, je mag wel in de poep roeren, en over de stank klagen, maar wie de drol draaide, dat mag niet gezegd worden.

  Vind ik raar, sorry.
  ____________________
  -edit- Het is gebleken dat de reacties over de oorzaken vaak uitlopen op discussies zonder economische waarde, vandaar dat sommige reacties worden verwijderd.

  [b]Moderator[/b]

 5. @VB : Dat betoog van je heb ik gelezen, en tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik nog nooit over ‘memen’ had gehoord .. ahum …

  Even er vanuitgaand dat je me niet in het O-tje nam dan, hè ?

  @1000e : je reaktie verscheen nèt.
  Kijk, ieder heeft zo zijn eigen interpretatie (of juist geen enkele) over de [u]mogelijk[/u] dieper liggende ‘achtergrond’ van Het Systeem en zijn huidige .. ehh … melt down zeg maar.

  Het probleem is dat er geen bewijzen zijn voor onder andere mijn stellingen ; wel honderden aanwijzingen, zodat het bij speculeren (?) blijft, en dan ook nog over een ‘o-zo-beschermenswaardige-en-nog-steeds-vervolgde’ groep, en ja, dan is het censuur-cirkeltje heel snel ‘rond’ zeg maar.

  Maar ik voor mezelf weet inmiddels (99% zeker) waar de ‘klepel hangt’ zeg maar.

  En omdat dit een economische site is, is het niet meer dan redelijk om economisch-gerelateerde reakties te tolereren, en geen ‘verdachtmakingen’.

  Dus alle begrip voor Koen & Co …

  (al heeft Koen inmiddels ongetwijfeld ook het één en ander opgestoken-gn-gnn …)

 6. ESM zojuist afgewaardeerd door Moody’s. Ja, dat krijg je he, als failliete overheden garant staan voor hun eigen reddingsfonds. Heheh….

  Maar maar, we verwachten robuste groei, met name in Griekenland….

  Enneh, @15, je gaat vanzelf mee hoor, steeds dieper. Hoef je zelf echt niets aan te doen.

 7. [b]-Edit- Reactie verwijderd // zo moeilijk is het toch niet? Er zijn huisregels, wenst u hier niet aan mee te willen werken, kom dan niet meer langs.[/b]

 8. @14 KTM, Nee, vriend ik neem je niet in het ootje. Kom zeg, memen is een serieuze business. Kijk maar op wiki. Overigens pleeg ik altijd on topic te blijven maar sta mezelf toe slechts onder in een draadje wat off topic te reageren. Ik beloof dat Koen.

 9. Volgens mij is de steeds verdere integratie van de EU een belangrijke oorzaak van de economische teruggang in Europa, en daarmee van de stijgende werkloosheid.
  En dat komt omdat de fianciële markten steeds perverser te week gaan.
  De hele dynamiek van finaciële markten en media gaan steeds meer op zoek naar zwakke schakels in lidstaten. En die worden natuurlijk altijd gevonden. Vervolgens raakt dat via de euro de hele EU. Dat is echt een doffe ellende, en dat gaat niet voorbij. Er blijven lijken uit de kast vallen, let maar op, en dat zal meestal ergens aan de Middellandse zee zijn. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel.
  Het effect is gewoon dat het vertrouwen niet meer terug komt, alles en iedereen schiet in een kramp. Beurzen gaan nooit meer steady goeie rendementen scoren. Komt echt nooit meer terug. Mede daardoor is de pensioenmythe doorgeprikt, wat het vertrouwen weer verder schaadt.
  Europa dwingt in alle lidstaten een neoliberaal beleid af en daarom zal het vertrouwen bij burgers nooit meer terugkomen, vrees ik. Mensen gaan niet meer verhuizen ( huizenmarkt is op slot ), mobiliteit op de arbeidsmarkt is ook naar de klote, volkomen terecht zal een 45 plusser het wel uit zijn hoofd laten om te solliciteren of te verhuizen.
  Blijven zitten waar je zit en verroer je niet is letterlijk het devies.
  Met andere woorden, alle dynamiek is weg, dood in de pot.
  Dank je wel overheid voor alle angst en onzekerheid die je over de maatschappij hebt uitgestort.
  En terwijl we het in Europa ( en de VS ) verkloten door contra-productief beleid, gaat een andere deel van de wereld als een speer. ( BRIC landen ).
  Als je al die ontwikkelingen bij elkaar optelt dan moet je haast wel concluderen dat dit niet zomaar een recessie is.
  Één voordeel: velen zullen erom moeten lachen maar de pensioenleeftijd gaat weer naar beneden ( misschien komt de vut zelfs terug ). Er is straks gewoon geen werk.
  Ik snap ook niet welke mongool er voorstander van is om in deze tijden de pensioenleeftijd te verhogen. Slaat nergens op.
  Stel he eens voor beste biflatisten, dat we in Nederland een jeugdwerkloosheid zouden hebben van bijna zestig procent.
  En tegelijkertijd de ouderen langer doorwerken.
  Gewoon pervers.

 10. @33, ik heb slechts proberen aan te geven wat de oorzaken zijn, heb het nauwelijks gehad over de remedie.
  Ik het vorige artikel over de economische ontwikkelingen in Nederland heb ik juist aangegeven, dat er maar één ding op zit, en dat is actie.
  Kijk, ik weet ook wel dat de elite aan de touwtjes trekt, maar ik denk niet dat ze er belang bij hebben dat de boel in elkaar stort want chaos en eventueel revolutie is een gevaar voor hun machtsbasis. Dat moet je goed begrijpen.
  En daarom roep ik steeds, “chaos, daar liggen de kansen”.
  Revolutie aanwakkeren dus.
  Oei dat klinkt communistisch.
  Het gaat mij voornamelijk om de democratie, die wordt echt bedreigd door de elite, en ik vind dat echt heel veel geoorloofd is om daar voor op te komen.

 11. Wat een gespam allemaal, nu weet ik weer waarom ik hier weg blijf. Nogmaals en dat zal wel weer worden verwijderd; Dit forum gaat aan gebrekkige moderatie ten onder!

  Koen, wellicht is het tijd voor een IP ban voor enkele reaguurders.

 12. @14 ktm, mooie open reactie, bedankt.

  @ anderen, er is op Biflatie maar 1 met (beperkt) spamrecht

  En dat is ktm

  Je hebt kwaliteit en kwantiteit. De eerste brengt humor en spanning, de tweede ergernis.

 13. @ beste biflatisten, ik durf te zeggen dat ik altijd inhoudelijk reageer ( zelfs door gespam heen, kijk ook maar op dit draadje, en sla de geschiedenis er maar op na ) en slecht onderaan een draadje een keer een grapje maak ( ik had begrepen dat dat ok was. Ik begin nooit met kletspraat, maar ik zal me nog meer beperken.
  Ik maak er best werk van ( en het wordt dikwijls goed gewaardeerd !!! ), en hoef niet geschoffeerd ( overdreven reactie ) te worden.
  En elitevorming ( Houtskool ) lijkt me geen goede zaak, hoezeer ik ook ook de bijdragen van sommigen waardeer.
  Moerstaal; niet zo schijnheilig doen ( IP ban, bedoel je daar mij ook mee??? ), valt me een beetje tegen van je.
  1000ste beller, ik begrijp gewoon niet waar je je zo druk om maakt, wat een kort lontje, zal geen kiekeboe meer doen hoor, beloof ik..

 14. @moerstaal & allen: Vanaf heden gaat een [b]moderator[/b] aan de slag hier, echter kan je natuurlijk nooit alles meteen editen of verwijderen, het is mensenwerk. Een andere optie is om de reacties helemaal uit te zetten, maar daar heb je de goede dan weer mee, terwijl er ook juist veel nuttige discussies plaatsvinden.

 15. @Koen
  + je van mij

  @Allen
  Kunnen we niet iets bedenken waarbij er een aantal ‘hardcore-biflatisten’ als waakhonden kunnen fungeren ?

  @moerstaal
  Niet lullen maar blijven !

  @artikel
  26 Miljoen werkloze Europeanen, hoe is deze verhouding ten aanzien van andere werelddelen ?

 16. @24 jou bedoelde ik iig niet VB. En ik reageer ook niet altijd on topic. Maar tientallen conspiracy reacties op 1 draadje….

  En als het elite wordt ben ik ook weg 😉

  Ik heb zo’n vermoeden dat het goed gaat komen.

 17. @Vb
  Niet specifiek jou in gedachten als om IP ban gaat. Ik stoor mij aan de ellenlange reacties die werkelijk kant nog wal raken…
  Nou geef ik toe dat ik ook regelmatig over de scheef ben gegaan. Niet zozeer in kwantiteit zoals hierboven maar elk draadje hetzelfde riedeltje afspelen wat je wel niet in huis moet halen…
  1. wapens en munitie 2. keramisch waterfilter 3. droog en blikvoer 4. zilver 5. survivalboek en alles wat ze daarin aanbevelen en waarvan je denkt dat het in jouw situatie van toepassing is. Sleutelwoord = teamwerk, team + wapens = winnen…
  Mea Culpa…

  Elite draadje moet het niet worden en zeker niet zo’n alleen door neerlandici leesbaar stofnest als RTL.
  Echter loopt het helemaal uit de hand met al dat gedoe rond madman aka onzichtbaar aka De 1000ste Beller…

  Goed idee om een aantal hardcore biflatisten in te stellen als waakhond. Ik stel me overigens niet beschikbaar.

 18. @27 Houtskool, gaat goed komen, weet ik ook zeker.
  @28 Moerstaal, ok, en ook gewoon weer terugkomen graag.
  En madman ook by the way, niet zo moeilijk doen!!!
  Zo dat was dat.

 19. Fleur : Inderdaad een zeer interessante analyse van deze voor mij totaal onbekende Rietman.
  Niet dat dat iets wil zeggen, immers, Ktm is er (voorlopig) ook zo eentje. Grapje.

  Rietman zegt alleen iets wat me nogal belachelijk en tegelijkertijd tegenstrijdig toeschijnt , namelijk :

  ” Een inwoner van de Parijse regio Ile (=Isle=eiland) de France produceert drie maal zo veel als iemand uit Bretagne. “

  Mijn reaktie is deze : Bretagne (10% kleiner dan NL, maar slechts 2,2 mln bewoners) produceert grofweg 30% van al het koren, mais, graan,varkens- runder- en kippe/kalkoenen nvlees, kortom, van al het ‘vreten’ voor de rest van Frankrijk.

  Ook zijn er nauwelijks (verhoudingsgewijs) ‘vreemdelingen’ binnengehaald, dus ben ik ‘benieuwd’ naar de toekomstige (arrogante) houding van ‘Parijs’ tov dit ‘achterland’ wanneer de magen van de 10+miljoen Parijzenaars een paar maanden gaan ‘rommelen, en die regio in anarchie en burgeroorlog zal worden ‘ondergedompeld’ door The Powers that Be …

  Eens kijken wie er dan nog ’toe doet’ hihi …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: