Veel inwoners van ons land komen qua EU niet veel verder dan “Zij daar in Brussel of Straatsburg”. Parlement en commissarissen. Dikke salarissen, hoge onkostenvergoedingen en nog vele andere riante regelingen. De Europese Unie die steeds verder uitgroeit, zich met steeds meer zaken bemoeit. Als het er écht om gaat dan duiken regeringsleiders, commissarissen en andere betrokkenen in donkere achterkamertjes, wikken en wegen, ruilen en dreigen, belonen en straffen. Hebben wij Nederlanders überhaupt iets in te brengen en zo ja hoe dan?

Europese verkiezingen

Verkiezingen voor het Europese parlement

Op 22 mei aanstaande mogen wij Nederlanders de zesentwintig personen kiezen die wij als vertegenwoordigers, voor een periode van vijf jaar, naar het Europees parlement willen afvaardigen. Zesentwintig vertegenwoordigers als deel van zevenhonderdéénenvijftig. De verwachting is dat de kiezers-opkomst zeer laag zal zijn. Vanaf 1979 is deze, met wat schommelingen, redelijk gestaag omlaag gegaan met waarden als: 58,1 – 50,1 – 47,5 – 35,7 – 29,9 – 39,3 en 36,8%.

Ver van ons bed en ingewikkeld

Veel Nederlanders vinden het EU gedoe veel te ingewikkeld en dat is best begrijpelijk. Het EU-parlement is niet echt te vergelijken met onze 1e of 2e Kamer. Er zijn geen partijen, maar fracties, allianties of verbonden van gelijkgestemden. Sommigen afgevaardigden, waaronder een aantal PVVers, willen helemaal niet gelabeld worden en blijven daarom ongebonden. Om en beetje meer vuur in het spel te krijgen heeft het EU-parlement, op papier, vanaf nu de bevoegdheid om een voorzitter voor de EU-Commissie voor de dragen en als er een te benoemen kandidaat bekend is, deze goed te keuren. De uiteindelijke keuze is echter aan de regeringsleiders. De huidige voorzitter van het EU-parlement, Martin Schulz, ziet het al helemaal zitten. Hij loopt al lange tijd rond als zonnekoning, als trotse pauw met een enorme staart en zeker niet als laatste, als keizer zonder kleren. Voor hem is het dan ook logisch dat hij de nieuwe voorzitter van de EU-commissie moet worden. Kies Martin! En.. als u Martin niet wilt dan zijn er nog wat soortgenoten als de Luxemburgse christendemocraat Jean-Claude Juncker en de liberaal Guy Verhofstadt uit België. De slogan van allen is meer en nog meer Europa!

Frits Bolkestein

Bolkestein gaf zondag in het programma Buitenhof zeer duidelijk aan dat hij al deze kandidaten maar niets vindt. Het is volgens hem een grote misvatting dat het EU-Parlement het nu voor het zeggen heeft wat de voorzitter van de EU-commissie betreft. De regeringsleiders zullen echt zelf de regie willen voeren. Wat hem betreft zou Dijsselbloem een goed keuze kunnen zijn. Dan moet Nederland echter wel stevig aan het lobbyen.

Wat te kiezen als u kritisch over de EU bent?

De verwachting is dat de twee grootste fracties in het EU parlement bestaande uit de EVPVolkspartij fractie (Christendemocraten/conservatieven) en de PES-Fractie (Partij van de Europese Sociaaldemocraten) samen ruim boven de 450 zetels zullen uitkomen. Rekenkundig gezien doet de rest dan al niet echt meer mee, te meer dat deze twee groten samen graag handjeklap doen. De Eurokritische fractie bekend onder de naam Europa van Vrijheid en Democratie (EVP) kwam in 2009 niet verder dan 32 afgevaardigden. Hoewel er nog wat losse afgevaardigden rondzwerven van o.a. de PVV en er nog wat verbondjes gevormd zouden kunnen vormen met o.a. de UKIP van Nigel Farage en Le Pen, blijft het wat mij betreft verkiezingsmatig allemaal rommelen in de marge. Wie als Nederlander een signaal wil afgeven kan terecht bij de PVV of bijvoorbeeld Artikel 50. Niet gaan stemmen betekent dat u de groten steunt en die hebben maar één motto. Meer Europa is goed voor U!

Méér Europa en méér integratie

Europa zit economisch nog steeds in zwaar water. Ook defensiematig voelt men zich niet lekker. President Obama heeft aangegeven dat Europa nu en in de toekomst zijn eigen boontjes zal moeten doppen op defensiegebied. Het Midden Oosten, Rusland, Afrika, China en Japan. Potentiele brandhaarden genoeg. De EU moet op korte termijn zijn eigen broek op houden en dat kan alleen maar leiden tot één gezamenlijke legermacht, één bevelstructuur en dus meer integratie. Om dat allemaal te kunnen betalen moet er geld komen. Veel geld en dat in een economie waar nog vele jaren gewerkt moet worden aan het terugbrengen van begrotingstekorten.

De tendens is duidelijk – Minder democratie

Het wereldgebeuren is uiterst complex. Europa kan daarin alleen een echte rol spelen als totale eenheid. Nee niet democratisch, dat is allemaal veel te ingewikkeld. Het EU-parlement heeft wat mij betreft dan ook niet meer dan een symbolische functie. Mooi baantjes met prachtige beloningen. De krachtigste regeringsleiders en machthebbers op politiek- en economisch gebied zullen meer en meer als groep, bilateraal en in kleine groepjes onderling uitmaken wat goed voor ons is.

Eén gezamenlijk Europa met één munt en schuldenunie, Europese markten, Europese regels, Europese belastingen, één Europees leger, Europese werkgelegenheid, een EU-pensioensysteem en natuurlijk één EU-gezondheidszorg. Allen voor één en één voor allen. Guy Verhofstadt en Alexander Pechtold meer dan gelukkig.

Frits Bolkestein in 1997: “Als we toen geweten hadden…”

Bolkestein moest in 1997 als fractievoorzitter van de VVD stemmen over de Muntunie. Hij vertelde in de bovengenoemde Buitenhof uitzending dat hij zijn uiterste best had gedaan om te voorkomen dat Italië mee mocht doen. Dat lukte hem niet door interne VVD-druk, waardoor ook Griekenland mee mocht gaan doen. Tegenstemmen had betekend dat hij af moest treden. In de hoop dat het allemaal goed zou komen deed hij dat niet. Achteraf gezien is er spijt. Met de kennis van nu hadden toen alle VVD’ers tegengestemd dat is voor Bolkestein wel duidelijk.

Met zijn allen in de Europese sneltrein

Aan spijt achteraf hebben we weinig. De Europese trein rijdt steeds sneller en niemand durft nog aan de noodrem te trekken of er uit te springen. In die zin hebben de verkiezingen voor het EU-parlement dan ook weinig of geen invloed op de daadwerkelijke gang van zaken in de EU. De EU zal verder uitdijen dat is wat mij betreft wel zeker. Schulden, werkloosheid en oorlogsdreigingen fungeren als legitimatie en motor voor een verdere verschuiving van de macht naar Brussel.

Wij Nederlanders kunnen alleen zelf nog aan de noodrem trekken door onze eigen verkiezingen voor de 1e en 2e Kamer. Zo lang wij onze regering niet de opdracht geven om het weer zelf te gaan doen kunnen we niet anders dan meereizen in de Europese trein. Dat zelf doen vergt echter creativiteit, moed, durf, vastberadenheid en een lange adem.

Lao Tse, speciaal voor Europa.

Lao Tse voor Nederland

48 reacties

 1. Goed artikel weer ben, maar hoe zit het eigenlijk met blanco stemmen gaan die ook naar de groten of is dit wel de echte protest stem?

 2. Vlak voor de verkiezingen zijn we ineens uit de crisis, althans zo zegt onze eigen minister van Financiën Distelbloem. Wel opvallend dat we juist nu uit de crisis geraken. Nou ja, we hebben nog wel grote werkloosheid, maar weer economische groei. Dat is dus wat de cijfertjes ons vertellen. Het is wel de vraag hoe de Nederlandse bevolking dat voelt. In feite zal de lage aankomst straks aangeven hoe groot de desinteresse is bij ons volkje. Dat is een slechte zaak. Er gaan veel makke schapen in één hok. M.a.w. we laten ons straks gewillig slachten door al die groots opgezette Europese slokops zoals de bankenunie en natuurlijk de enorme geldverspilling aan meer dan 700 parlementariërs. Maar hopen dat onze medelanders tot inkeer komen en gaan stemmen op artikel 50 of PVV zodat er nog wat tegengas wordt gegeven en dan liefst in een bondgenootschap tesamen met Nigel Farage als woordvoerder. Een schitterende redenaar deze man. Jammer dat de grote massa niet meedoet, maar ja, met showbiznieuws op de vroege avond krijg je geen enkel mak schaap naar de stemhokjes.

 3. Met alle resoect: MIS, Ben. NIET stemmen betekent dat mensen het verrotte systeem NIET steunen.
  Ook alle politieke anti-clubjes behoren immers tot de gevestigde orde die roept dat ‘geen stem verloren mag gaan’.

  Een (Europese) opkomst van <50% betekent simpel dat het parlement niet representatief is voor de bevolking.
  Dat knaagt op den duur harder aan de legitimiteit (en het mandaat) van het bestuur dan een proteststem die de facto een steunbetuiging is aan het bestaande stelsel.

  Mensen zijn niet dom, maar ongeïnteresseerd.
  Zij voelen zich niet betrokken en belazerd. Misbruikt als sluitpost van een totaal verziekte politieke poppenkast.
  Kiezen voor de poppetjes en belangenclubjes van een 'volksvertegenwoordiging', die niet het volk, maar zichzelf en 15.000 lobbyisten vertegenwoordigen?
  Terwijl de (ongekozen) Europese Raad van regeringsleiders – aangestuurd door de geldmarkten – de algemene politieke beleidslijnen en prioriteiten bepaalt voor 500 miljoen mensen, waarop het parlement geen invloed heeft?

  Nee, degeen die daaraan bewust zijn of haar stem geeft is op z'n minst naïef en voorkomt dat er eindelijk op een democratische manier een fundamentele discussie wordt aangezwengeld over heden en toekomst van EU en eenheidsmunt.

  1. Helemaal eens met je:

   NIET GAAN STEMMEN!

   Brussel moet namelijk groter en machtiger worden. Het k*tvolk verdient de democratie niet. En dat onderstreep jij hier perfect!

   Niet stemmen = stem op de grote partijen. Dus ga niet stemmen, want het volk moet zn plaats weten. Dat heb jij goed gezien.

   Wat het volk inderdaad veel beter kan doen, is thuis blijven en dan na 22 mei gaan lopen zeiken over het pro-Europese gehalte in het EPalement. Lekkerzeiken, en de volgende dag aansluiten achterin de file op de A13 voor afslag Ikea.

   Onderdaan! Doe ook onderdanig, weet je plaats en ga niet stemmen!

   1. Beste @Youp,
    Vertel ons welke ‘DEMOCRATIE’ jij bedoelt, dan kunnen wij zeggen of het door jou genoemde ‘k*tvolk’ dit verdient.

    Ik herinner even aan het feit dat na 12 september 2012 (weet je nog?) ook veel mensen liepen te ‘zeiken’, vooral mensen die hun stem STRATEGISCH hadden uitgebracht, naar al rap bleek op basis van valse verkiezingsbeloften.
    Noem je dát soms ‘democratie’?

    Het Brusselse totalitaire systeem kent al helemaal geen genade, zoals we intussen vaak genoeg, o.a. op biflatie.nl, hebben mogen bespreken.
    De enige remedie is: vooral niet aan meedoen

  1. Dank voor de link naar het artikel Sander. De daarin geschetste situatie aangaande de vacature-vijver en de visjes is zeer herkenbaar. Doet me denken: gisteren staat mijn buur aan de deur. zoo-druk, wete niet waar ze de tijd vandaan moet halen. Prachtig allemaal hoor dat persoonlijke succes maar uhhh, 700.000 werkelozen staan aan de kant. Sharing economy?

 4. Er zijn grofweg 2 soorten columns, de “opsomming van bekende feiten” column en de “doordenk en de lezer nieuwe inzichten gevende” column….helaas komt Ben maar niet verder dan de eerste categorie….ik zeg helaas, want ik weet zeker dat hij meer te bieden heeft…..

  1. Nieuwe inzichten… parels voor de zwijnen. Wat zou je de Ikea- en iPhoneklant nou nieuwe inzichten gaan geven. Die wil alleen maar porno en zeiken.

   Wel eens bij Ikea geweest? Ik was er gisteren en ben sindsdien tegen elke vorm van democratie. De mensheid staat nog met twee voeten in het apendom. Zoveel is duidelijk. Er moeten nog minstens 3 miljoen jaren evolutie overheen voordat de mens aan ‘nieuwe inzichten’ toe is.

   Tot die tijd is het zaak de mensheid zoveel mogelijk te onderdrukken.

   Leve Brussel!

   1. Yoep, ook in jouw woonplaats worden er AA meetings georganiseerd, durf de stap te zetten….misschien kunnen we dan over een tijdje zinnige bijdragen van je lezen….sterkte….

    1. Ik moet anders hartelijk lachen om de bijdragen van Yoep.
     Hij heeft helaas gelijk maar wellicht is sarcasme jou vreemd.
     Dan nog iets; Yoep valt niemand persoonlijk af, jij wel zoals je eerder samen met Bas mij oneerlijk had aangepakt.
     Was jij niet de man met motor in Frankrijk?
     Soort KTM maar dan anders?
     Je klinkt anders vaak als een vinex wijk inwoner.

     1. Oneerlijk ?????
      Word eens volwassen en hou er eens over op !
      Ga maar weer eens uitvogelen hoe je volgend jaar je bananen van de boom moet krijgen daar heb je het al druk genoeg mee ! Oneerlijk.., Wat een flauwekul ! lekker makkelijk om mensen op deze manier te beschuldigen en tegelijk van deze site een zeikstraal kanaal te maken.
      Kijk eens vooruit n plaat van alsmaar over hetzelfde DOOR TE BLIJVEN ZEUREN !!!jammer hoor.

     2. Ze gaan toch dood dus ik zaag ze maar om. Binnen een halve minuut met een gebogen handzaagje. Het is meer een enorm stuk onkruid dan een echte boom. Soms loopt een stronk opnieuw uit en heb je binnen een half jaar weer bananen. En anders krijgt de stam via wortelstokken weer uitlopers.

     3. Sarcasme is een stijlfiguur die Youp iig hier niet gebruikt…dit is gewoon ordinair Tokkie-geschreeuw….

    2. Ben ooit eens bij de Anonieme Anti-EU’ers geweest, maar daar liepen ze alleen maar te zeiken over de EU, terwijl toch voor iedereen volkomen duidelijk is dat de EU een paradijs op aarde aan het scheppen is.

     Wist je bijvoorbeeld dat niemand van het k*tvolk tegenwoordig nog naar de rechter kan? Te duur gemaakt door Brussel, in overleg met de grootbedrijflobby.

     Dat is toch prachtig, wat ze voor de mensen doen! Dat scheelt een hoop gezeik met procedures en zo, en je weet bij voorbaat al waar je aan toe bent, namelijk aan een fikse onderwerping aan het grootbedrijf.

     Wat is er nou lekkerder dan helemaal uitgewoond te worden door de maffia!

     Paar keertje illegaal downloaden om je zoon een film te laten kijken -> 8000 advocaatkosten en 10000 auteursrechtenvergoeding, zonder dat je naar de rechter mag! Kun je als gewone man de rest van je leven afbetalen.

     Dat is toch mooi man. Dat ze dat doen voor de mensen.

     … snif …

  2. Inderdaad, het zelf-recyclerend (steeds maar herhalend, zelden vernieuwend) vermogen, ook op kritische sites, is enorm. En dan hebben we het voornamelijk over de eerste categorie, die kan worden opgesplitst in een ‘meer economische’ en een ‘meer sociale/filosofische’ katern.

   Verdieping en doordenken is nodig om niet te vervallen in algemene oppervlakkigheden en ‘zo is het’. Waarmee de meeste ‘kritische’ lezers het eens zijn, zolang er maar kritiek is. De laatste bezoeker mag het licht uit doen.
   Kortom een gebrek aan een controversiële wisselwerking als basis voor een pittige, inhoudelijke discussie.
   En een ontbrekend vervolg en gemis aan samenhang tussen de verschillende inschattingen, waardoor de onderwerpen een gefragmenteerde lappendeken vormen, waarin het zelden of nooit komt tot een echte uitdieping.

   Dat is jouw punt. Maar ook de lezer hoeft niet passief af te wachten tot hem iets beters wordt voorgeschoteld.
   Voorbeeld ter illustratie?
   Actueel vraagt Ben zich af: “Wat te kiezen als u kritisch over de EU bent?” Niet gaan stemmen verdwijnt bij hem – voorzien van een dooddoener – meteen in de prullenbak.
   Lezer @HB legt als reactie uit hoe het naar zijn mening komt dat de meeste kiezers (zoals gewoonlijk) thuisblijven en waarom het principieel verstandig zou zijn om bewust niet naar de stembus te gaan.

   Je ziet, ook een tamelijk futloze column kan door actieve lezers tot leven worden gewekt.Ga je gang.

 5. De meeste burgers hopen dat het ooit goed komt met Europa of Nederland. De definitie die je voor HOOP kunt hanteren is als volgt: een aantal acties of handelingen om een bepaalde situatie te verkrijgen die burgers voor ogen hebben.
  Hopen is dus eigenlijk een heel passieve houding. Mensen die hopen, zij zijn die eigenlijk van andere verwachten dat zij hun nek uitsteken zodat de gewenste situatie tot stand komt zonder zelf iets te doen of gevaar te lopen.
  Je kunt hopen zo veel als je wilt maar als je niets doet, dan zal er ook niets gebeuren.
  In een ander artikel, had ik aangegeven dat bijvoorbeeld het algemeen belang niet bestaat. Daarop wees iemand mij op het feit dat schone lucht een algemeen belang is. Echter, de lucht wordt niet schoner, erger nog, water en land worden juist viezer.
  Feitelijk geldt voor het algemeen belang, collectieve verantwoordelijkheid dezelfde redenatie als voor hoop; de anderen moeten het doen, dus er gebeurt dus helemaal niets.
  Daarom kan ik de opmerkingen van Yoep begrijpen. Ik ga wel stemmen.

  1. Met alle respect, de vraag moet m.i. luiden: hoe gaan we de -inmiddels decennia lange- trend keren? Een boycot van “de EU” zal de boven-ons-gestelden echt niet weerhouden diens plannen verder uit te rollen. Persoonlijk gewin en de mooie vooruitzichten voor hun nageslacht werken als Haarlemmer olie. Hoe gaan we deze trend keren dan? Wel: ik denk dat dit alleen via een breed gedragen revolutie van onderaf gaat lukken. Daarvoor is minimaal nodig: goede scholing, heuze onderzoeks-journalistiek, vrije pers en uiteraard het (menswaardig) collectief. Of de huidige samenleving dit kan / wil opbrengen is maar de vraag. Snel geld, succes en hedonisme hebben een grote aantrekkingskracht en om een beeld te schetsen over de wijsheid van “het volk”… zie pulpmedia en msm, i rest my case.

   Persoonlijk ben ik er somber over en schreef al vaker hier dat “we the people” feitelijk al hebben verloren. Met de rug op de grond liggen, tandeloos, slaafs en financieel “moe”.

   Bekijk deze nog maar eens, interview met Eustace Mullins op YT. Al van wat jaren geleden en een van die zeldzame vonkjes, maar actueler dan ooit met o.a. verwijzingen naar Rusland. https://www.youtube.com/watch?v=2h_V-ARe_nE

  2. Door zeer luidruchtig aan de bel te trekken en op de trom te slaan in Den Haag. Want Brussel ligt niet in België, maar in Den Haag!
   Wat zegt deze columnist? “Zo lang wij onze regering niet de opdracht geven om het weer zelf te gaan doen kunnen we niet anders dan meereizen in de Europese trein”. En dat is zeer juist.

   De redelijk eensgezinde protesten tegen het sloopwerk van Rutte/Samsom worden intussen overspoeld door een gericht.sunny side charme-offensief via de massamedia (‘Hoera, zie je wel, ’t gaat weer beter met onze economie en onze huizenmarkt!’) De peilingen en enquêtes met pro-Europa meerderheden zijn bijna niet meer te tellen, terwijl het volk beduusd zwijgt, Ze zouden toch op z’n minst geschrokken moeten zijn van de laatste energie-afrekeningen en gemeentelijke belastingen, waarin de bezuinigingsopslagen van Rutte hoger zijn dan de kosten van de geleverde prestaties?

   Als we het in Den Haag niet kunnen laten gebeuren door een radicale change, vergeet Brussel dan maar.

 6. Ik ga wel op een EU kritische partij stemmen. De discussie tussen Yoep en Peter: Niet stemmen zal worden geïnterpreteerd als: Te lui, geen tijd, geen zin etc. Je neemt dan een ‘-ze-doen-maar-‘ houding aan. Dat is voor hun een soort carte blanche. Het feit is dat je je in dat geval niet laat horen. Als je wel gaat stemmen laat je in elk geval blijken dat je de moeite hebt genomen. Dus in dat geval is blanco stemmen nog vele malen beter dan niet stemmen. Maar dat is mijn mening, wie ben ik.

  1. Stemmen stelletje lullos! Stemmen!
   Ik ga ook proberen te stemmen vanuit Brazilië…
   Er is altijd wel een EU kritische partij waar je op kan stemmen.
   Stem desnoods op de vijand van de vijand dus de PVV bijv.
   Ik heb een hekel aan die haatpruik maar als het moet voor God en Vaderland…
   Yoep zegt het duidelijk, k*tvolk moet vooral niet gaan stemmen.
   Krijg je lekker nog meer dictatuur onder leiding van een klein clubje!
   Niet stemmen helpt niet of wij moeten wel heel massaal thuisblijven.
   Zelfs een opkomst ver onder de helft laat geen alarmbellen rinkelen dus niet stemmen heeft duidelijk geen zin!

   1. Voor alle duidelijkheid: de EU is niet benauwd voor de zetelverdeling in het nieuwe Europarlement en hoeveel ‘anti’s’ in de oppositiebanken zullen plaatsnemen (om vanaf de overbetaalde, veilige zijlijn te roeptoeteren)..
    Het parlement heeft immers geen enkele invloed op het kernbeleid dat door de niet-gekozenen van de Europese Raad wordt bepaald.

    Wél beducht zijn de machthebbers voor het slinkende maatschappelijke draagvlak onder de bevolking.
    Als bewijs daarvan en als ENIGE gereedschap om de EU op democratische gronden tot de orde te kunnen roepen is daarom een opvallend lage Europese opkomst bij de ENIGE Europese verkiezingen die we kennen, een logisch gevolg.

 7. Ik ga Lijst Artikel 50 stemmen en wel op Alexander Sassen van Elsloo. Hij weet precies hoe de EU in elkaar steekt, wat er aan mankeert en wat de oplossingen zijn.

 8. Niet stemmen is per definitie instemmen met de gang van zaken.
  Wel stemmen betekent laten weten dat je minder EU wil, als je tenminste PVV of Artikel 50 stemt.

 9. Stemmen , stemmen om iets te veranderen ? om een signaal te geven ?
  Ik hoor geen stemmen om de straat op te gaan . Ik hoor geen stemmen voor echte actie en signalen.
  Al die reacties hier over die waardeloze overheid in dienst van de ” elite ” die nooit iets VOOR de mensheid of beschaving in positieve zin heeft laten zien Nationaal of Europees het maakt niet uit !
  Jaaa , laten we TEGEN gaan stemmen ! Daar hebben we echt wat aan.

  Word eens wakker , Mensen hebben maar een stem en die moet je laten HOREN !! Niet een vakje inkleuren en dat was dan je STEM !!??
  De rest van het jaar dus je BEK houden !!!???
  Een STEM maakt GELUID , die kan je horen… maar voorlopig blijft het doodstil.

 10. Mmmmm….als ik echt t gevoel had dat je in een democratisch leeft had ik gestemd…echter worden de belangrijkste zaken niet democratisch gekozen. Stemmen is voor t klootjesvolk die nog in een democrratie geloven.Dus niet stemmen.

 11. Stemmen, jazeker.

  De meeste stemmers zijn trouwens ezels, grote domkoppen en niets anders.

  Als je bewust stemt, heb ik daar respect voor, welke partij je ook kiest. De ezels echter stemmen niet bewust op beleid, zij stemmen op beloftes. Of nog erger, omdat de politicus er leuk uitziet en zij er daarom dan wel vertrouwen in hebben.

  Stemmen doe je niet naar aanleiding van beloftes, maar naar aanleiding van het in het verleden gevoerde beleid, eventueel aangevuld met voorgestelde beleidsveranderingen. Verkiezingsretoriek is dan ook grotendeels bestemd voor de ezels. Wie bewust stemt doet dit veelal naar aanleiding van het verleden. Daaraan kun je zien waar een partij voor staat.

  1. @jt
   Zo. Bewust stemmen op beleid. Dat zou mooi zijn. Maar dat KUNNEN we dus niet. Omdat we geen DIRECTE DEMOCRATIE kennen, maar een politieke, parlementaire vertegenwoordiging door belangenclubjes.

   Kiezen we dus een kleurtje. Of one-issue. Of het paard met de mooiste manen. Etiketjes. Links of rechts. Sociaal of liberaal, asociaal. Sinds ook ‘breekpunten’ en ‘piketpalen’, zelfs partij-ideologieën zijn opgeruimd, met als beloning de politieke ‘consensus’ en een stukje uit de koek. Voor onze ‘vertegenwoordigers’, welteverstaan. Niet voor de kiezers of de burgers. Want die betalen het gelag. Hoe dan ook.

   Het enige, hoogst democratische principe dat we nog kennen bestaat uit het stemrecht. De mogelijkheid om eens in een x-aantal jaren te kiezen. Voor de gang naar de stembus of niet. ZONDER DE GERINGSTE INVLOED OP WAT DAARNA GEBEURT. Als politiek schijn-theater, waarvan de ‘democratische’ vlag de lading niet dekt.

   *Bij u, over u, zonder u*
   Zoals in de regententijd onder Napoleon.
   Zijn mensen dom of zijn het ‘ezels’ als ze daaraan in de één en twintigste eeuw, in het digitale tijdperk, een opgedrongen ‘participatiemaatschappij’ nota bene, bewust of onbewust niet meer willen meedoen?
   Je mag kiezen.

  2. Stemmen, jazeker.

   De meeste stemmers zijn dan misschien ezels, grote domkoppen en niets anders, maar laat tenminste dan een tegengeluid horen. Neem de moeite en stem TEGEN de gevestigde orde. Niet stemmen is voor de ezels, voor stemmen de pluche-zitters en tegen stemmen de verandering. Hoe klein dan ook, maar het moet. Echt, het moet. Is het niet voor jou persoonlijk, doe het dan voor mijn en andermans kinderen. Geef hun dan tenminste betere vooruitzichten ipv deze neergaande spiraal, wellicht eindigend in oorlog. Kun jij je ‘sochtends voor de spiegel recht in de ogen aankijken tijdens scheren, wetende dat je niets hebt gedaan aan de huidige situatie die ronduit verrot te noemen is??? Ik stem Artikel 50 om dat ene doel, hoe naief ook: weg met de absolute macht.

 12. Uh huh…?

  “”This is why when Oxfam say that the richest 100 people have enough wealth to end global poverty four times over they’re being deeply misleading. They confuse real wealth with virtual claims on wealth. To end poverty would require massive investments in resource-intensive infrastructures (energy, water, waste, roads, telecommunications); food (more fossil fuel based pesticides, fertilizers, drainage, irrigation, storage, logistics); housing; healthcare (hospitals, clinics, drugs, equipment, training), and education. This would add a huge requirement for energy and resources on top of what we are already using, which is at a limit.””

  http://www.feasta.org/2014/03/24/anger-complicity-in-a-time-of-limits/

  Al die boosheid als het syseem desintegreert, en Europa kent een aardige geschiedenis als het gaat om boosheid …

  Biflaten.

  https://i.chzbgr.com/maxW500/4057499136/hECF087AA/

 13. Stemmen doch eerst zien…
  The art of lying..

  Stemmen altijd . (Artikel50 is meer mijn lijn.)
  Niet-stemmen is apathie – niet reageren of willen reageren en anticiperen. Bewust niet stemmen kan doch daarmee verlies je je soevereiniteit en je ruggengraat.

  Anti eu – partijen vormen wel degelijk een bedreiging.
  Ze zijn er bang voor omdat het hun processen remt of stopt.
  Hun methodiek en doel mag absoluut niet openbaar worden.

  Je (kan) protesteert door anti te stemmen.
  Ewald is niet voor niets bedreigd en raakt zijn baan aan de unif kwijt als hij blijft schrijven.
  Alexander mag niet uitgenodigd worden op ned 123 of rtlz

  Mensen wakker maken is juist tegendraads aan Fluo/Glyso effectiviteit en doelstelling.
  Anders gesteld : je kan de effectiviteit van inname glyso en fluo goed aflezen aan of mensen stemmen of niet.

  Ik begrijp ook dat de invloed van Fluo/Glyso in samenwerking met een verdovende media niet juist kan worden ingeschat.
  Daarvoor moet t spul eerst uit eigen systeem en lichaam.

  Een andere benadering kan zijn het geluid uit te zetten en de gebaren en lichaamstaal waar te nemen van een Dijsselbloes rutte of d666 -er.

  Je ziet wie een goede media training of theater opleiding hebben gehad. Rutte heeft een zeer goed gehad in de VS. Pechth idem.

  Daar ze echter een Spreekpop zijn en zelf niets mogen zeggen-letterlijk- vallen ze snel.

  Indien Rutte/Pechth. dingen zegt welke hij zelf denkt of weet wordt hij aan de kant geschoven.
  Ze moeten een lijn volgen…. Hun lijn.

  Ze moeten liegen en alleen maar liegen doch aan hun gebaren kan je zien als ze zich zelf wat lucht geven en toch iets van zichzelf in het verhaal mogen leggen.
  Dat is hun ‘vak’ en werk voor grootkapitaal..meer is t niet ..

  Hij welke t beste kan liegen is hij welke op t moment gelooft in eigen leugens.
  Dat is dus hun vak…op tv liegen dat je barst doch blijven geloven in je eigen leugen op dat moment uitgesproken.

  Verkiezingen is niet meer of minder geworden als het verleiden van…
  Veel vrouwen stemmen op Rutte omdat ze met hem t bed wel willen delen. Ook dat weet Rutte heel goed en maakt er gebruik van dus dan maar haar stem te verkrijgen..
  Rutte krijgt zijn stemwinst door vrouwen ook nu weer.

  De onderbuik is belangrijker als je denkt het sentiment hoe iemand overkomt zegt t..
  Vrouwen en veel mensen stemmen altijd op degene welke ze de avond ervoor sympathiek hebben gevonden.

  Hoe je overkomt daar valt of staat de uitslag mee…( zover zijn fluo en glyso al ingeslagen).

  Hoe je overkomt ….te gek voor woorden dat dit de uitslag bepaalt.

  Als datgene wat je zegt samengaat en in harmonie is met de gebaren welke je maakt dan zit je goed.

  Als datgene wat je de kijker voorliegt niet in overeen stemming is met de gebaren die je maakt ben je ‘ gezien ‘.
  Zet t geluid eens uit en neem waar.

 14. The art of lying.

  Knot DNB kreeg een hypotheek van 1,2 miljoen.
  Zijn huis is 800K dus hij kan 400 K stoppen in Goud Zilver Grond Aandelen

  Wat doet hij: hij stuurt o.a Dijsselbloes naar hoge scholen waar deze een lezing komen houden en de jonge gasten verteld angstig maakt i.v.m. het aangaan van een hypotheek.

  Zijn verhaal is dat de Ned staatschuld daardoor te hoog zou worden met de gevolgen vandien.De te betalen rente per uur of dag is :

  Dus zelf 4 ton meer aan HRA en de burger adviseren geen of weinig HRA te gebruiken.

  Hoe verkoopt hij die leugens … door er zelf op moment van uitspreken in te geloven of net te doen alsof en zijn liegen te ondersteunen met lichaamstaal- gebaren hand en arm -zwaaierij.

  Een lezing van Rutte verloopt precies gelijkende.
  Hij verkoopt de koers Rijken en Ueber rijken met uitgemeten voor de spiegel en camera geoefende gebaren in zijn verkregen trainingen.

  Je mensen in zo een lezing verwachten ook die gebaren de arm en handbewegingen..anders gaan ze niet geheel bevredigt naar huis.

  Hoe de politicus overkomt bij bepaalt dus deels je toekomst en die van de kinderen.

 15. Als het gaat om stemmen, moet je eerst het stemproces goed begrijpen. Als van de 100% stemgerechtigden er maar een deel stemt, liggen de resultaten uit die stemming al volkomen scheef. Want het deel dat wel gestemd heeft, verdeelt wel het van tevorenvastgestelde quotum (bijv. zetels in de 2e kamer) en wordt ervan uitgegaan dat de niet-stemmers alles goedgevonden zouden hebben en daarvan vermoed ik dat dit niet zo zal zijn. Beter zou zijn het aantal zetels aan de hand van de opkomst vast te stellen, maar de echte meerderheid pas te laten zijn op basis van het oorspronkeijke quotum. Dan ontstaat er wellicht een situatie, waarbij er nooit een meerderheid zal ontstaan, dus besluiten nooit doorgedrukt kunnen worden, wat dan uitnodigt tot een referendum. Eigenlijk een situatie die we nu al kennen, maar nog nooit effectief tot uitvoer is gebracht.
  Een mooi verhaal hierover schreef Malba Tahan in zijn boek ‘De man die kon rekenen’. Het gaat over de verdeling van 35 kamelen over drie personen, waarvan de eerste de helft krijgt van alle kamelen, de tweede een derde deel en de laatste een negende deel. De moraal van dit verhaal is dat er een vierde man is, die helemaal niets met dit alles te maken had en er toch met 100% winst vandoor gaat.
  Dit kun je aardig toepassen op zetelverdelingen en stemmingen. De partij die er niets mee te maken heeft, zal de echte winst behalen.
  In ons geval spreken we dus van 26 zetels, meer invloed hebben we niet, hoewel we wel de grootste netto-betalers zijn in de EU.
  Ik wens iedereen veel wijsheid toe bij het ’tactisch’ stemmen.

  1. als je de zetelverdeling uitrekent besef je dat landen als Nederland Duitsland Finland minder zetels hebben dan de lege portemonnee-landen, kortom dit wordt een grote vermogensverschuiving van Noord naar Zuid en Oost, dat is Europese democratie, samen in de armoede

   De hele discussie is zinloos, het enige wat nog voor veranderingen kan zorgen is wanneer Finland of Zweden uit de Unie stappen, dan pas worden ze ietsje ongeruster, De Fransen en Duitsers zijn allang blij als de Engelsen eruit stappen zodat hun invloed nog groter wordt

   Ik ga stemmen omdat het een recht is waar we een paar duizend jaar geschiedenis op hebben moeten wachten, Hoe klein de invloed van dit recht is, ik wil het niet kwijt

 16. Ik ga ook wel stemmen maar verwacht er weinig van.. Hopen op veranderingen via de politieke weg is kansloos. Al honderden jaren worden we afgeleid en stelsel en doelmatig bezig gehouden met allerlei randzaken die voor zo’n drukte zorgen dat de tijd inmiddels vliegt als een straaljager en we het allemaal te druk hebben om ergens bij stil te staan.

  Ook al word een anti-partij de grootste , ook al staat er een charismatisch man uit zo’n partij op en weet de massa te roeren dan is het wachten op een “ongeluk” of een of ander schandaal om alles weer onderuit te halen.
  De geschiedenis laat zien dat ze heel ver gaan om de boel te sturen of te verdraaien. Dit moet eerst gigantisch fout gaan en uitmonden in een mega collapse van alles te gelijk.

  Het hele Demmink verhaal zou al een megawoede onder de maatschappij teweeg moeten brengen maar we hebben het gewoon te druk met onszelf.

 17. Ach ja,leuk verhaaltje van Bolkestein achteraf,maar hij was uiteindelijk toch bang voor zijn dik betaalde baantje en zijn vette oude dag pensioen voorziening.
  Wat een lafhartig af-terafje.
  Totaal ongeloofwaardig,als iemand echt karakter heeft en voor zijn standpunt wil gaan.

 18. Het is weer zover, je kan geen duimpje omhoog geven (of je bent er tien minuten mee bezig) in de Telegraaf bij de lezersreacties op reacties die negatief zijn voor de EU en positief voor het meer diplomatische Rusland (ongelofelijk dat Rusland heden ten dage beter opkomt voor democratie dan het westen, niet gedacht dit nog mee te maken)

  1. Zal ik je eens wat vertellen, geloof t of niet.

   Ik heb ze die tip gegeven, anoniem.
   Via de link tip de redactie.
   Smiddags gedaan en savond stond t artikel er, ik wist niet wat ik zag.
   Ik voel me er wel prima bij moet ik zeggen en hoop dat er grote gevolgen uit voortkomen.

   En het zetten me meteen aan het denken dat een kleine daad grotere gevolgen kan hebben dan dat je zelf kunt bedenken.

 19. Het idee moet dan maar net even naar boven komen. En inderdaad, zo een kleine daad zou best eens tot iets groters kunnen leiden. Bovendien gaan de Engelsen op dezelfde dag stemmen als wij dat doen. Als die uitslag eerder bekend zou worden, dan kan dat zeker gevolgen hebben voor de rest van Europa, temeer aangezien wij als eersten naar de stembus gaan. Ik ben ook echt benieuwd naar de uitslagen in Engeland, Frankrijk en nog een enkel oost Europees land. Waarschijnlijk zal de verandering daar vandaan moeten komen.

  1. Was echt heel raar, ik had maar 1 zinnetje getiept, iets in de trend van , kunnen jullie geen poll of zo doen om die uitslag savonds al bekend te krijgen, met een nepnaam en nepemailadres.. ik weet t niet eens meer precies, en savonds om 9 uur hadden ze het eerste artikel geplaatst , ze komen er nu steeds op terug om meer mensen mee te laten doen.
   Echt bizar.
   En wat je schrijft had ik ook al over gedacht, want als het hier savonds bekend word en het gaat meteen naar de andere landen kan het best nog wel eens raardoen. We gaan t zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: