De Federal Reserve had geen flauw idee

15

Het is de zomer van 2007 als Jim Cramer, talking head op zakennetwerk CNBC, in een live uitzending helemaal losgaat. De host van het programma Mad Money ziet bankaandelen als bakstenen naar beneden vallen en de markten instorten. Als vervolgens ook kredietbeoordelaars pakketjes hypotheken gaan afwaarderen is de “subprime crisis” compleet. Banken en hypotheekbedrijven, zoals Bear Stearns en Countrywide schudden op hun grondvesten en de Federal Reserve onderneemt geen actie, want volgens de centrale bank van Amerika is er niets aan de hand. Deze inactiviteit van de Fed leidt tot de befaamde Jim Cramer “rant” waarin hij de leden van de Federal Reserve met de grond gelijk maakt en beweert dat de Fed officials niet weten wat er aan de hand is. Uit recent gepubliceerde notulen blijkt nu dat Cramer helemaal gelijk had, de Fed had geen flauw idee en zag geen enkel gevaar.

Federal Reserve zag de gevaren niet

Uit de notulen (PDF alert)  van de FOMC vergadering van 7 Augustus 2007 blijkt dat de Federal Reserve niet bezorgd was over de economie of de gevaren herkende op de financiële markten. Philadelphia Fed chef William Poole: “My own bet is that the financial market upset is not going to change fundamentally what’s going on in the real economy.” Een ander lid van het FOMC, Atlanta Fed president Dennis Lockhart, refereert zelfs aan de speech van Cramer: ‘I believe that the correct policy posture is to let the markets work through the changes in risk appetite and pricing that are under way, but the market observations of one of my more strident conversational counterparts — and that is not Jim Cramer [laughter]— are worth sharing.

Discount Window

Uit beide verklaringen blijkt eens te meer dat de toezichthouders een zware inschattingsfout hadden gemaakt. De situatie veranderde vervolgens zo dramatisch dat drie dagen later, op 10 augustus, de Fed een spoedvergadering hield waarin het aankondigde extra liquiditeit aan de markten te verschaffen waar nodig. Ondanks de spoedvergadering was over de ernst van de situatie nog niet helemaal duidelijk. De situatie verslechterde zo snel, dat op 16 augustus de befaamde discount window werd opengesteld waardoor banken ongelimiteerd gratis geld konden ophalen. Op het hoogtepunt van de crisis werd er voor $ 1,5 biljoen geleend bij de Federal Reserve.

Cramer heeft niet altijd gelijk

Overigens is Cramer zelf ook niet van onbesproken gedrag. Jon Stewart, host van het televisieprogramma The Daily Show, heeft Cramer meerdere  keren op zijn nummer gezet in zijn programma nadat Cramer bankaandelen de hemel in prees, terwijl deze vervolgens dramatisch zakten.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie